- prolekare.cz
- prolekare.cz
- prolekare.cz - Refluxní onemocnění u novorozenců
- solen.cz - Jak předejít pálení žáhy a jak ji léčit, MUDr. Radek Kroupa, Interní hepatogastroenterologická klinika FN Brno
- sciencedirect.com - Heartburn
- webmd.com - What Is Acid Reflux Disease?
- healthline.com - Everything You Need to Know About Acid Reflux and GERD
Pálení žáhy: Jaké jsou příčiny vzniku, příznaky, léčba a dieta?
Pálení žáhy se odborně nazývá pyróza. Při zanedbání tohoto příznaku může dojít k závažným zdravotním problémům.
Pálením žáhy trpí přibližně 20 až 30 % lidí v ekonomicky rozvinutých státech.
Trápí častěji muže než ženy.
Trpí jím asi 35 % lidí s nadváhou.
U žen se často vyskytuje během těhotenství.
Pálení žáhy během těhotenství je způsobeno:
1. Hormony, které jsou produkovány v těhotenství
Ty mohou povolovat spodní svěrač, který se nachází mezi jícnem a žaludkem. Ten za normálních okolností udržuje žaludeční obsah v žaludku.
2. Růstem dítěte
Růst dítěte způsobuje zvětšení tlaku na žaludek. Výsledkem tohoto působení je únik žaludeční šťávy do jícnu.
Pálení žáhy způsobuje problémy zejména dospělým lidem. Je považováno za nejvýznamnější příznak tzv. refluxní choroby jícnu. Příčinou vzniku onemocnění je zvýšený návrat žaludečního obsahu do jícnu.
Zjednodušeně si můžeme říci, že je pálení žáhy považováno za onemocnění tehdy, když se kyselá žaludeční šťáva často a pravidelně vrací zpět do jícnu a tam na citlivé sliznici zanechává chorobné stopy.
O vážném onemocnění mluvíme tehdy, když se kyselá žaludeční šťáva dostává zpět do jícnu každý den nebo týden ve větších množstvích.
K čemu slouží žaludeční kyselina v našem těle?
V momentě, kdy se přijatá strava dostane do žaludku, se začne tvořit žaludeční šťáva. Za jeden den žaludek vyprodukuje asi 2 až 3 litry žaludeční šťávy. Pomocí ní náš trávicí trakt dokáže rozložit potraviny, které sníme.
Žaludeční šťáva se skládá z:
- kyseliny chlorovodíkové – zajišťuje kyselé prostředí
- pepsinu – štěpí bílkoviny (proteiny)
- lipázy – rozkládá tuky
- gastriksinu – ovlivňuje trávení bílkovin z mléčných potravin
- vnitřního faktoru – napomáhá vstřebávání vitamínu B12
- hlenu
Žaludeční šťáva napomáhá při trávení potravin, které jsou bohaté na bílkoviny (maso, ryby, vejce). Rovněž chrání lidský organismus před škodlivými bakteriemi. Žaludeční kyselina plní tyto funkce:
- Přeměňuje bílkoviny, které přijímáme ze stravy, do formy, kterou může tenké střevo zpracovat
- Aktivuje enzym pepsin, který napomáhá k dalšímu trávení bílkovin
- Zabraňuje mikroorganismům pocházejícím ze stravy, aby se množily v našem těle
- Ukazuje tělu, kdy je kašovitá strava připravena opustit žaludek
Jaké skupiny pacientů jsou ohroženy vyšším výskytem refluxního onemocnění?
Vyšší výskyt refluxního onemocnění je u dětí, které trpí neurologickým onemocněním, u obézních lidí, u pacientů s anomáliemi jícnu a žaludku, u pacientů trpících chronickým respiračním onemocněním (astma, cystická fibróza) a pacientů po transplantaci.
Gastroezofageální reflux může u některých vyvolat nebo zhoršit intenzitu a frekvenci záchvatů průduškového astmatu.
Věděli jste, že...
Pokud trpíte pálením žáhy déle než měsíc, měli byste jít k lékaři.
Jaké stravovací návyky si musíme osvojit, abychom se vyhnuli pálení žáhy?
Pro správné fungování našeho trávicího traktu bychom se měli řídit rozumným načasováním jednotlivých jídel.
Pravidelné pauzy mezi jednotlivými jídly zajišťují jakýsi řád do látkové výměny. Pokud se chceme vyhnout pálení žáhy, tak bychom měli být disciplinovaní a měli bychom dodržovat pravidelný stravovací rytmus.
Měli bychom jíst přes den, a ne pozdě večer nebo v noci. Náš žaludek pro své správné fungování potřebuje co nejdelší dobu nočního odpočinku.
Příznaky
Mezi typické projevy pálení žáhy patří:
- kyselé pálivé říhání
- pocit na zvracení
- palčivá bolest za hrudní kostí
- tlak v žaludku
- pocit plnosti
- ranní odkašlávání, častý kašel
- zastřený hlas, chraptivost
- problémy s polykáním
- špatná chuť v ústech
- neohraničená bolest v hrudi
Jaké příznaky pociťují novorozenci?
Návrat žaludečních šťáv do jícnu je u novorozenců (zejména předčasně narozených) velmi častý. Většina novorozenců nemá žádné příznaky.
Refluxní epizody se projevují pouze říháním. Jiné příznaky se ve většině případů neobjevují.
Asi 70 % novorozenců trpí pálením žáhy.
Některé děti mohou zaznamenat změny v chování (podrážděnost). Refluxní nemoc může být spojena s aspiračními příhodami (aspirační pneumonie). To může být příčinou toho, že dítě neprospívá.
Může to být příznak například...
Pálení žáhy u dospělých může být příznakem některých onemocnění:
- Gastroezofageální refluxní choroba – je definována jako onemocnění způsobené opakovaným zpětným tokem žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu. Mezi hlavní příznaky patří pálení žáhy.
- Žaludeční vředy – jsou charakterizovány jako bolestivé vředy lokalizované v žaludeční sliznici. Jedním z příznaků je pálení žáhy.
- Zánět jícnu – je definován jako zánětlivé onemocnění jícnu. Může mít akutní nebo chronický průběh. Mezi příznaky onemocnění patří pyróza.
- Zánět žaludku – je definován jako zánětlivé onemocnění žaludku. Rozlišujeme akutní a chronický zánět žaludku. U tohoto onemocnění se může objevit i pálení žáhy.
- Rakovina jícnu – patří mezi zhoubná onemocnění jícnu. Hlavní příčinou onemocnění je poškození tkáně při refluxní chorobě.
- Rakovina vaječníků – při této diagnóze se často objevují zažívací potíže včetně pálení žáhy.
- Sjögrenův syndrom – u tohoto autoimunitního revmatického onemocnění se v mnoha případech objevuje pyróza.
Jaké mohou být příčiny?
Mezi nejčastější příčiny pálení žáhy patří:
- refluxní choroba
- zánět žaludeční sliznice
- žaludeční a dvanáctníkové vředy
- žaludeční nevolnost
Pokud pacient pociťuje reflux jen občas, je to v pořádku. Pokud se ale tento jev opakuje často, může jít o jeden z projevů gastroezofageální refluxní choroby (GERD).
Zajímavost...
Věděli jste, že někteří lidé trpí pálením žáhy, když jsou ve stresu?
Mezi rizikové faktory spojené s rozvojem refluxu patří:
- nevhodné stravovací návyky – konzumace jídla ve spěchu, nedostatečné rozžvýkání jídla
- nevhodná strava – sladkosti, citrusové plody, tučná a smažená jídla, kořeněná jídla
- některé druhy nápojů – káva, alkohol, sycené nápoje, energetické nápoje
- kouření
- dlouhodobý stres
- psychické problémy
- užívání některých léků – analgetik, antibiotik, antidepresiv
- onemocnění trávicího traktu
- těsné a tlačící oblečení v oblasti žaludku
- těhotenství (zejména v posledních měsících)
- dědičná predispozice
Špatné stravovací návyky jsou významným rizikovým faktorem pálení žáhy. Mnoho z nás si například rádo při večerním sledování televize dává smažená jídla. I když se nám zdá, že takové zdánlivě neškodné záchvaty "žravosti" nám nemohou ublížit, tyto návyky mohou způsobit pálení žáhy.
Průběh
Pálení žáhy je způsobeno návratem (refluxem) žaludeční šťávy ze žaludku do jícnu.
Tento stav je způsoben oslabením dolního jícnového svěrače, který se nachází mezi jícnem a žaludkem.
Za normálních okolností dolní jícnový svěrač brání zpětnému toku žaludečních šťáv do jícnu a následně do hrtanu. Pokud dojde k poruše tohoto procesu, uvolní se kyselé šťávy.
Jak se diagnostikuje?
K diagnostice onemocnění se v praxi používají následující metody:
- Endoskopické (gastroskopické) vyšetření – Slouží k vyšetření horní části trávicího traktu. Odebrané vzorky tkáně pomáhají určit přesnou příčinu onemocnění.
- Dlouhodobé měření pH – Tímto měřením zjišťujeme, jak moc se obsah žaludku vrací do jícnu a jak dlouho tam zůstává tekutina.
- Manometrie – Je zaměřena na vyšetření funkce jícnu.
- Močovinový dechový test – Používá se k diagnostice gastroduodenální infekce způsobené Helicobakter pylori.
- RTG vyšetření – Využívá se při podezření poškození jícnu.
- Vyšetření otolaryngologem – Toto vyšetření by měli absolvovat pacienti, kteří trpí kašlem, zahleněným hrtanem a opakující se chraptivostí.
Jak léčit a uhasit pálení žáhy?
K léčbě pálení žáhy se používají následující skupiny léků:
- Antacida
Antacida jsou známá svým neutralizujícím účinkem na přebytečnou žaludeční kyselinu. Pacient pociťuje úlevu do 5 minut. Nevýhodou je jejich krátký a někdy nedostatečný účinek.
Používají se při:
- stavech hyperacidity
- peptických vředech
- erozivních změnách sliznice gastrointestinálního traktu
- refluxní ezofagitidě
- akutní pankreatitidě
- dyspepsii
Jako antacida se v současnosti používají zejména sloučeniny hořčíku, vápníku a hliníku. Ve většině případů se kombinují zmíněné sloučeniny. Například hořečnaté soli mají projímavý účinek, zatímco hlinité a vápenaté soli mohou vyvolávat zácpu.
Součástí některých produktů je také kyselina alginová. Kyselina alginová účinkuje proti refluxu. Léky s obsahem kyseliny alginové se užívají po jídle (1–2 hodiny). V uvedené době je obsah žaludku nejkyselejší.
- Inhibitory protonové pumpy
Inhibitory protonové pumpy blokují tvorbu žaludečních kyselin. Patří mezi nejúčinnější antisekretorické látky. Jsou považovány za nejčastěji používanou skupinu léků při léčbě refluxní choroby jícnu.
Jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání.
Pacientům se doporučuje užít jednu tabletu ráno nalačno 30 až 60 minut před prvním jídlem. Takové užívání slouží k pokrytí tvorby kyseliny během dne a výkyvů hladiny kyseliny mezi jídly. Jídlo podporuje produkci kyseliny a ráno užitý inhibitor účinně zablokuje aktivované protonové pumpy.
Pacientům se nedoporučuje užívat inhibitory večer. Samotná večerní dávka může způsobit nižší účinnost léčby. Takové podávání inhibitorů by mělo být určeno pouze pro pacienty, kteří trpí pálením žáhy v noci.
Udržovací dávka zahrnuje podávání inhibitorů jednou denně. V některých případech stačí i každý druhý den.
- Antagonisté H2 receptorů
Antagonisté H2 receptorů zasahují do všech fází tvorby kyseliny chlorovodíkové. Jsou vhodné pro pacienty, kteří pociťují nevolnost, překyselení a pálení žáhy jen zřídka.
Jejich účinek nastupuje přibližně po hodině od užití. Mezi výhodné vlastnosti patří délka jejich působení. Nejlepší účinek mají, když se užívají nalačno.
Nevýhodnou vlastností je, že při dlouhodobém užívání dochází k poklesu účinku.
- Prokinetika
Prokinetika se používají k podpoře pohyblivosti trávicího traktu. Mechanismus účinku spočívá v selektivní stimulaci svaloviny trávicí trubice.
Tímto způsobem podporují fyziologickou peristaltiku a urychlují tranzit střevního obsahu.
Z přírodních produktů se používají:
- Zázvor
Obsahuje více než 400 léčivých látek. Zázvor uklidňuje podrážděný žaludek, stimuluje tok žluči, pomáhá při pálení žáhy a účinkuje proti křečím.
Zázvor lékařský: Jaké účinky na organismus má koření zdraví?
- Masticha
Obsahuje zejména fytosteroly, terpeny, polyfenoly a mnohé další látky, které se využívají v medicíně a léčitelství. Podporuje správnou funkci trávicího traktu, pomáhá při pálení žáhy, používá se jako podpůrná léčba bakterie Helicobakter pylori.
Masticha: Síla přírody ukrytá v pryskyřici, kterou znali i ve starověku?
Při občasném pocitu pálení žáhy je dobré sáhnout po šálku čaje. Bylinné čaje jsou známé příznivými účinky na správné trávení. Mezi oblíbené bylinky patří fenykl, skořice, heřmánek a rooibos.
Recepty – rychlý příklad toho, co jíst
Tip na snídani:
Ovesná kaše
Potřebujete:
- 4 lžíce ovesných vloček
- Špetku soli
- 1 lžičku cukru/sladidla
Postup:
Ingredience smícháme v misce a zalijeme vroucí vodou. Vločky by měly být ponořeny ve vodě.
Směs necháme 5 minut stát, aby nabobtnala.
Tip na oběd:
Zeleninová polévka
Ingredience:
- 1 litr zeleninového/masového vývaru
- 1 ks hlávkového zelí
- 200 g fazolových lusků
- 2 mrkve
- 3 brambory
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- Lžíci olivového oleje
- Sůl, pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Vývar povaříme.
Zelí nakrájíme na nudličky, fazole, mrkev a brambory očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. V hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli a česnek.
Potom přidáme zeleninu a brambory.
Zalijeme vývarem a 25 až 30 minut vaříme.
Nakonec osolíme a přidáme pepř.
Polévku před servírováním ozdobíme petrželkou.
Makrelový salát s rukolou
Ingredience:
- 2 vařená vejce
- 200 g mrkve
- 100 g rukoly
- 200 g uzených makrelových filet
- 1 lžíci vařené kukuřice
- 150 g jogurtu
- Sůl, pepř
- ½ svazku kopru
Postup:
Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme. Mrkev oloupeme a nastrouháme.
Rukolu omyjeme, osušíme a nakrájíme.
Makrelu nakrájíme na kousky a smícháme s mrkví, rukolou, vejci a kukuřicí.
Jogurt ochutíme solí a pepřem.
Do směsi přidáme lístky kopru. Vzniklý dresink nalijeme na salát.