- MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Bylinky: léčivá moc přírody. Praha: Euromedia Group, 2020. Esence. ISBN 978-80-7617-918-9
- solen.cz - Zelený čaj – zdroj cenných látek pro využití v terapii. Solen. doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc., PharmDr. Tomáš Siatka, CSc.
- healthline.com - 10 Evidence-Based Benefits of Green Tea. Healthline. Atli Arnarson BSc, PhD
- medicalnewstoday.com - What are the health benefits of green tea? Medical News Today. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
Zelený čaj: Co obsahuje a jaké má účinky na zdraví? Pomáhá při hubnutí?
Zelený čaj je jedním z nejoblíbenějších čajů a horkých nápojů na celém světě. Jeho existence je zmiňována již tisíce let. Pochází z Číny a je známý pro řadu zdraví prospěšných látek. Co zelený čaj obsahuje a jak ovlivňuje lidské zdraví? Pomáhá skutečně při hubnutí?
Obsah článku
Zelený čaj je v mnoha studiích a kulturách označován jako zdravý nápoj, čaj věčného života a podobnými přezdívkami, které vycházejí z jeho blahodárných účinků. Je charakteristický svou výraznou vůní, hořkou chutí a zelenou barvou.
V současné době se zelený čaj vyskytuje také ve formě extraktu doplňku stravy.
Obsah a složení, zdravotní účinky, vliv na hubnutí a mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte v článku.
Co je to zelený čaj?
Zelený čaj se připravuje z neoxidovaných čajových lístků rostliny Camelia sinensis. Vyrábí se z lístků čajovníku čínského, které při zpracování neprocházejí dlouhým procesem oxidace.
Zelený čaj se stejně jako černý čaj vyrábí z čajových lístků. Rozdíl mezi nimi je v samotném zpracování.
Lístky používané k výrobě černého čaje procházejí krátkým oxidačním procesem (vadnutím). Naproti tomu lístky zeleného čaje se zpracovávají pouze napařováním nebo pražením, což vede k zastavení oxidačního procesu.
Čajové lístky tak obsahují chlorofyl a třísloviny a zároveň si zachovávají svou přirozenou zelenou barvu.
Tímto zpracováním si čaj zachovává důležité přírodní látky prospěšné pro lidské zdraví.
Zelený čaj se vyskytuje v různých formách:
- V podobě celých listů
- Ve formě drcených listů
- Instantní prášek
- Tekutý extrakt
- Extrakt v kapslích
- Šumivé tablety
Co obsahuje zelený čaj?
Zelený čaj má vysoký obsah účinných antioxidantů, z nichž nejrozšířenější skupinou jsou flavenoidy. Skupina flavenoidů (tzv. katechiny) se v zeleném čaji vyskytuje ve vysokých koncentracích.
Právě katechiny mají příznivý vliv na lidské zdraví. Nejhojněji zastoupeným je epigalokatechin-3-gallát, zkráceně označovaný jako EGCG, který tvoří přibližně 59 % celkového obsahu katechinů v čaji.
Přesný obsah a podíl katechinů však závisí na přesném druhu a zpracování čaje.
Zelený čaj obsahuje katechiny, kofein (tein), aminokyseliny (L-theanin), vitamíny a minerální látky. Dále látky jako třísloviny, chlorofyl a saponiny. 100 ml zeleného čaje má přibližně jen 1 kalorii.
Kromě již zmíněných katechinů je zelený čaj nutričně velmi bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje vitaminy skupiny A, C, B, E, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, měď nebo mangan.
Obsah kofeinu v zeleném čaji závisí na konkrétním výrobci. Jedná se však o menší podíl kofeinu, než je obsažen v kávě.
Tein je název pro kofein obsažený v zeleném čaji.
Jeden šálek zeleného čaje obsahuje přibližně 35–80 mg kofeinu, zatímco šálek kávy 100–400 mg kofeinu (v závislosti na přesném druhu kávy).
Obsah zeleného čaje:
- Obsah katechinů (polyfenolů)
- Kofein (tein)
- Vitamíny
- Minerální látky
- Aminokyseliny
1. Katechiny stojí za pozitivními účinky čaje pro svůj antioxidační a protizánětlivý vliv, podporu metabolismu a termoregulace, snižování cholesterolu, krevního tlaku a mnoho dalších.
2. Kofein (tein) působí v čaji jako stimulant mozkové činnosti a má povzbuzující účinek. Má mírnější účinek, ale po delší dobu.
3. Aminokyselina L-theanin má uklidňující účinek, navozuje pocit uvolnění a klidu bez pocitu ospalosti nebo únavy.
4. Vitamíny a minerály nejsou hlavními prvky zeleného čaje, ale jejich příznivý účinek na lidský organismus je nepostradatelný.
Zdravotní účinky zeleného čaje
Zelený čaj je považován za jeden z nejúčinnějších léčebných prostředků pro prevenci velkého množství různých onemocnění a zdravotních problémů.
Kromě chuti má čaj příznivý vliv na mnoho fyzických a psychických procesů v těle. Pro své blahodárné účinky je ve východních kulturách přezdíván také jako nápoj dlouhého života.
Podpora imunity a celkového zdraví
Katechiny a flavonoidy obsažené v zeleném čaji mají mnoho příznivých účinků na imunitní systém a obranyschopnost organismu. Katechiny jsou známé zejména svým protizánětlivým účinkem. Některé studie uvádějí antibakteriální a antivirové účinky.
EGCG, katechin obsažený v zeleném čaji, je pro své antioxidační účinky považován za přírodního bojovníka proti rakovině. EGCG blokuje enzym zvaný urokináza, který produkují rakovinné buňky.
Účinek tedy souvisí s jeho antioxidačním potenciálem a schopností ničit volné radikály.
Prevence zdraví ústní dutiny
Zelený čaj svým protizánětlivým účinkem zabraňuje riziku vzniku zubního kazu a eliminuje lokální záněty v ústní dutině. Čaj obsahuje přírodní fluorid, který současně posiluje zubní sklovinu a zabraňuje vzniku zubního kazu.
Zelený čaj lze použít jako prostředek proti zápachu z úst.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Zelený čaj má mimo jiné příznivý vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Různé studie potvrdily, že pití zeleného čaje snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
Reguluje hladinu dobrého cholesterolu a naopak zabraňuje vstřebávání špatného cholesterolu z potravy. Podle několika studií zelený čaj také snižuje hladinu cukru v krvi. Uvolňuje cévy, a tím snižuje krevní tlak.
Podporuje funkci mozku a náladu
Díky obsahu kofeinu je zelený čaj stimulant, který dodává tělu energii bez nepříjemných vedlejších účinků kofeinu.
Mírná dávka kofeinu v čaji má povzbuzující účinky na mozkovou činnost. Podporuje reakce, pozornost, paměť a učení. Podle některých studií podporuje prevenci neurologické Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Díky obsahu L-theaninu čaj potlačuje deprese a zmírňuje stres. Má uklidňující a relaxační účinky. Má tedy příznivý vliv na náladu a psychický stav jedince. Nevede však k depresi a pocitu ospalosti.
Účinky na pleť a pokožku
Zelený čaj má díky obsahu katechinů silné protizánětlivé účinky. Podporuje zdraví pokožky, zklidňuje ji, odstraňuje zarudnutí, otoky a akné (záněty). Stahuje póry a eliminuje tvorbu kožního mazu.
Čaj obsahuje vitaminy skupiny B a E vynikající pro podporu pevnosti a pružnosti pleti. Maska nebo krém ze zeleného čaje zklidňuje pleť, zmírňuje záněty a snižuje mastnotu.
Zelený čaj na hubnutí: opravdu funguje?
Podle několika dostupných studií může zelený čaj podporovat hubnutí.
Pití zeleného čaje podporuje energetický metabolismus a spalování tuků.
Účinek na podporu hubnutí je dán především přítomností kofeinu, který má současně stimulační účinky na fyzickou výkonnost a zrychluje metabolismus.
Čaj má mírné diuretické (močopudné) účinky, čímž zbavuje tělo přebytečné vody v těle, otoků a zavodnění.
Příjem zeleného čaje podporuje detoxikační činnost jaterního orgánu a poskytuje ochranu před různými jaterními chorobami. Ve vzácných případech však může nadměrná konzumace extraktu vést k poškození jater.
Kofein a extrakt ze zeleného čaje jsou běžnou součástí doplňků stravy na podporu energetického metabolismu a spalování tuků.
Je však důležité si uvědomit, že bez úpravy jídelníčku (kalorického deficitu) není možné shodit nadbytečná kila, a to i přes pravidelné pití zeleného čaje.
Několik studií však prokázalo vynikající spalující účinek kombinace konzumace zeleného čaje, fyzické aktivity a úpravy jídelníčku.
Spotřeba a doporučená denní dávka
Zelený čaj je pro zdravé jedince bezpečný, pokud je však, konzumován s mírou a v souladu s doporučeným dávkováním.
Extrakt ze zeleného čaje jako takový nezpůsobuje žádné vedlejší účinky.
Při překročení doporučené denní dávky však hrozí riziko nežádoucích účinků kofeinu, L-theaninu a katechinů.
Teanin obsažený v zeleném čaji může při vysokých dávkách zvýšit produkci žaludeční kyseliny. To následně může způsobit zažívací potíže, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, pálení žáhy nebo zácpa.
Pokud jedinec konzumuje zelený čaj obsahující kofein spolu s dalšími stimulanty, může následně dojít ke zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence.
Možné nežádoucí vedlejší účinky při překročení dávky:
- Bolest hlavy a migréna
- Nekvalitní spánek
- Nervozita
- Poruchy trávení
- Zvýšení srdeční frekvence
Studie a zdroje popisující účinky zeleného čaje se zcela neshodují na optimální stanovené denní dávce. Denní dávka se také liší podle toho, jakých výsledků se výzkum snaží dosáhnout a na jaký zdravotní problém se zaměřuje.
Maximální dávka se však pohybuje kolem 5 šálků zeleného čaje denně.
Doporučená denní dávka zeleného čaje se týká především obsahu kofeinu, katechinů a fluoridů.
Maximální doporučená denní dávka kofeinu na den je stanovena na 400 mg a do těla by se nemělo dostat více než 200 mg kofeinu najednou.
Zelený čaj obsahuje v průměru 35 g kofeinu na 230 ml nápoje.
Tento údaj je však ovlivněn stářím čajových lístků, způsobem zpracování a teplotou použité vody.
Kdo by se měl zelenému čaji vyhnout?
Přestože má zelený čaj příznivé účinky, v některých případech a diagnózách nemusí být jeho konzumace nejvhodnější.
S pitím zeleného čaje opatrní jedinci, kteří trpí některým z těchto problémů:
- Chronické zažívací problémy
- Citlivý žaludek
- Zvýšená hladina žaludeční kyseliny
- Nedostatek železa a chudokrevnost
- Srdeční choroby a vysoký krevní tlak
- Zvýšená citlivost na kofein
- Hypoglykémie
Jedním z rizik může být zvýšená citlivost na kofein projevující se špatnou kvalitou spánku, podrážděností, nevolností nebo žaludečními problémy.
Protože zelený čaj obsahuje třísloviny, které mohou narušovat (snižovat) správné vstřebávání železa, doporučuje se nepít čaj současně s konzumací potravin bohatých na železo.
Zelený čaj může způsobit blokování účinku některých léků a léčiv, zejména farmakoterapie určené ke snížení krevního tlaku.
Rizikem překročení maximální doporučené dávky je poškození jater.
Je třeba dbát na dávkování, zejména u těhotných a kojících žen, které mohou vypít maximálně 1 až 2 šálky zeleného čaje denně. Složky kofein, katechiny a taniny mohou být v těhotenství rizikové.
Při pití zeleného čaje a kofeinu je proto vhodné poradit se s gynekologem.
Při kojení může kofein prostřednictvím mateřského mléka ovlivnit chování dítěte. Z tohoto důvodu se zelený čaj nedoporučuje podávat malým dětem.
Příprava zeleného čaje
Při přípravě zeleného čaje není vhodná vroucí voda, ale o něco nižší teplota. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 70–80 °C a neměla by překročit 90 °C.
Zelený čaj by se měl louhovat přibližně jednu až dvě minuty podle doporučení výrobce uvedeného na obalu výrobku.
Nedoporučuje se nechávat čaj louhovat déle, než je doporučeno, zejména kvůli chuti (hořkosti) a zvýšení obsahu kovů při dlouhém louhování.
Pokud se rozhodnete pít zelený čaj pravidelně pro jeho pozitivní účinky na zdraví, měli byste investovat do jeho kvality.
Vybírejte si sypané čaje, které jsou nearomatizované a pocházejí přímo z listů čajovníku (nikoli z jiných částí rostliny).
Kvalita však vždy závisí na konkrétním výrobci.