Recept na zdravé ratatouille? Tady je ten náš

Recept na zdravé ratatouille? Tady je ten náš
Zdroj fotografie: Getty images

Náš zdravý recept na slavné ratatouille je snadný a zvládnou ho i kuchaři začátečníci. Je vhodný i pro ty nejvybíravější jedlíky. Pochutnají si na něm celiaci, lidé s intolerancí laktózy i vegani.

Obtížnost nízká
Příprava 75 minut
Porce přibližně 6–8 porcí

Ratatouille je samo o sobě velmi zdravé jídlo. Obsahuje pouze zeleninu, a proto je lehce stravitelné.

V našem receptu nejsou žádná vejce ani sýr, takže je vhodný pro alergiky nebo vegany.

Jednou z ingrediencí našeho receptu je cuketa. Je mimořádně bohatá na vitaminy a minerály, jako jsou A, B, C, E, K, betakaroten, draslík, fosfor, hořčík, jód, lutein, mangan, měď, molybden, selen, sodík, vápník, zinek a železo.

Díky bohatému obsahu těchto prospěšných látek se jedná o zelený zázrak z naší zahrádky.

Díky vitaminu A proniká hluboko do těla a chrání tak celý organismus.

Cuketa obsahuje málo kalorií. Má dobrý vliv na trávení, kterému uleví a pomůže ke snadnému vyprazdňování.

Pomáhá také udržovat hladinu cholesterolu, a tím i zdraví oběhového systému nebo správný krevní tlak.

Konzumací cukety podporujeme odplavování přebytečné vody, a tím i škodlivých látek z těla.

Do našeho receptu patří také lilek. Neobsahuje téměř žádný tuk a je z velké části tvořen vodou.

Věděli jste, že je příbuzný s bramborami a rajčaty?

Díky svému lehkému složení je vhodný při redukčních dietách, ale i pro lidi s trávicími problémy. Obsahuje také vlákninu.

Je také velmi dobrou potravinou pro mozek nebo duševní zdraví. Lilek má obohacující účinek na mozkové buňky, které chrání před toxiny a nemocemi.

Paprika je také součástí ratatouille. Je nejen bohatým zdrojem železa, ale obsahuje také vitamin C. Ten zajišťuje vstřebávání železa ze střev.

Vitamín A spolu s vitamínem C působí na organismus omlazujícím způsobem a dodává pleti svěží vzhled.

Cibule obsahuje vitaminy B1, B2 a C. Je také bohatá na kyselinu listovou a vitamin E.

Díky obsahu kyseliny listové a dalších prospěšných látek také zpomalují tvorbu vrásek.

Pomáhá překonávat potíže s křečovými žilami, poruchy krevního oběhu a různá další onemocnění.

Pravidelná konzumace cibule v různých podobách pomůže v boji proti depresím, nespavosti nebo nechutenství.

V minulosti se dokonce věřilo, že nakrájená cibule pod postelí nemocného zmírní horečku. Dodnes se proti chřipce bojuje cibulovým čajem.

Na ratotouille potřebujeme tyto ingredience

Přísady:

  • 1 ks cukety
  • 1 lilek
  • 1 střední cibule
  • 2 ks větších rajčat
  • 2 ks paprik
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g oloupaných rajčat
  • olivový olej
  • tymián
  • oregano
  • sůl
  • mletý černý pepř

Recept

1. Nejprve omyjte a očistěte zeleninu. Připravíme si nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Jemně nakrájenou cibuli chvíli osmahneme na olivovém oleji, poté přidáme 5 rozmačkaných stroužků česneku, lístky tymiánu a oregano.

3. Přidejte oloupaná rajčata, vše promíchejte a nechte dusit.

4. Zbývající zeleninu nakrájejte na tenká kolečka.

5. Na dno zapékací mísy nalijte připravený rajčatový základ a střídavě pokládejte zeleninu.

Zeleninu můžete uspořádat do kruhu nebo do řad za sebou.

6. Přiklopte zapékací misku tak, aby byl zakrytý celý její povrch. Pak pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Pro lepší chuť můžete navrch nalít směs olivového oleje, vody s jedním stroužkem česneku a oregana.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.