Recept na fit strouhaný tvarohový koláč s ovocem. Jak si dopřát zdravou pochoutku?

Recept na fit strouhaný tvarohový koláč s ovocem. Jak si dopřát zdravou pochoutku?
Zdroj fotografie: Getty images

Náš fit tvarohový koláč je vhodný pro fitness nadšence i pro ty, kteří mají dietní omezení. Je sytý, osvěžující a dokonce i zdravý.

Obtížnost Střední
Příprava 30 minut + 35 minut pečení
Porce 6–10 porcí

Náš recept na fit tvarohový koláč, který je plný energie a zdraví. Skvěle osvěží jako snídaně nebo vás zasytí k večeři.

Velkou výhodou koláče je, že si na něm pochutnají všichni vybíraví jedlíci a dá se připravit v různých variantách.

Připravíme vám dort vhodný pro celiaky, takže nebude obsahovat lepek. Lze jej však připravit i se speciálním tvarohem nebo tvarohem pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.

Tvaroh je základem našeho dortu. Je plný skvělých vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví.

Jak každý ví, je skvělým zdrojem vápníku. Vápník je prospěšný pro naše zuby, kosti a dokonce i vazy. Pomáhá tak v boji proti osteoporóze. Je také skvělý při léčbě a prevenci rakoviny, protože posiluje mezibuněčnou komunikaci.

Vitamíny a minerály obsažené v tvarohu zajišťují také mladistvý vzhled pokožky. Mezi vitaminy obsažené v tvarohu patří B6, B12, A, C, D, E a omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Dále se v něm nachází thiamin, hořčík, riboflavin, kyselina listová a betakaroten.

Díky minerálním látkám obsaženým v tvarohu pomáhá bojovat proti stresu, posiluje imunitní systém a navíc chrání mozkové buňky a zabraňuje jejich odumírání.

Na sýru cottage je také skvělé, že ačkoli je sytý, neobsahuje tolik tuku a cholesterolu, a dokonce ani žádné transmastné kyseliny. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, což jistě potěší starší lidi nebo dámy v menopauze.

Oblíbit by si ho měly také ženy, zejména v těhotenství, a to pro jeho bohatý zdroj vápníku. Vápník je nezbytný pro správný vývoj dítěte. Je skvělý pro svalovou činnost, včetně svalů v srdci, a správnou funkci nervů. Během těhotenství je také potřebný při stavbě kostí.

Vynikající kombinace vitaminů a minerálních látek v tvarohu také napomáhá správnému trávení. Nezatěžuje žaludek a pomáhá odstraňovat pálení žáhy a bolesti žaludku.

Pro své blahodárné účinky a pro správné fungování organismu je velmi oblíbený také mezi sportovci a kulturisty. Je to díky vysokému obsahu bílkovin. Ty jsou nezbytné pro regeneraci a budování svalové hmoty.

Ačkoli je tvaroh v koláči vařený, neztrácí nic ze své výživové hodnoty.

Ingredience

Pro fit tvarohový koláč potřebujeme následující potraviny. Případně je můžete kombinovat podle vlastní chuti a kreativity.

  • 3 polévkové lžíce proteinového prášku s kakaovou nebo čokoládovou příchutí
  • 4 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 1 lžičku kypřicího prášku nebo jedlé sody
  • 1,5 šálku hladké mouky bez lepku
  • vejce
  • 0,5 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek kokosového nebo sójového mléka
  • špetka soli

Náplň

  • med nebo vanilkový cukr
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 3 vejce
  • můžeme také přidat lžíci prášku s vanilkovou příchutí
  • ovoce, například třešně, maliny nebo jahody

Jak připravit koláč?

1. Nejprve smícháme suché přísady a zvlášť mokré přísady. Smíchejte tedy mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a cukr. Poté smíchejte zvlášť vejce, rozpuštěný olej a část mléka.

2. Nakonec vše společně prohněteme, dokud nevznikne husté těsto bez hrudek. Když je patrné, že je řídké, přidáme mléko. Pokud je však příliš řídké, přidáme mouku.

3. Připravené těsto rozdělíme na dvě stejné hroudy a necháme zabalené v lednici odpočinout.

4. Zatímco těsto zraje, připravíme tvarohovou náplň. Náplň se nejlépe připraví, když se zvlášť vyšlehají bílky do pěny a žloutky s cukrem, pak tvaroh. Žloutky se pak vmíchají do obou tvarohů, bílků a nakonec se lehce vmíchá ušlehaný sníh z bílků.

5. Nakonec těsto vyndáme z lednice a rovnoměrně ho nastrouháme na vymazaný plech (nejlepší je koupit si sprej na pečení). Použijte hrubé struhadlo.

6. Na polovinu nastrouhaného těsta navrstvíme tvarohovou náplň.

Zde můžeme přidat uvařené ovoce. To připravíme tak, že ho nakrájíme nadrobno a povaříme v malém množství vody s trochou kokosového cukru.

7. Na tvarohovou náplň pak opět nastrouháme zbytek těsta.

8. Koláč pečeme při 180 stupních Celsia asi 35 minut.

Koláč lze připravit mnoha způsoby, do těsta můžete přidat i banány a místo kokosového oleje použít mandlové máslo. Záleží jen na vaší kreativitě a odvaze experimentovat.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé koláče:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.