Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)

Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)
Zdroj fotografie: Getty images

Jahody pro svoji nezaměnitelnou chuť, vůni i vzhled zastupují důležité místo v naší kuchyni.

Recept na jahodový koláč s rebarborou uvádí variantu, která je zdravá. Svým obsahem potřebných i prospěšných látek dodá tělu dostatek energie, abychom se cítili fit.

Jahody jsou sladké, šťavnaté a chutné.

Traduje se o nich, že jsou kultivovány od dob starého Říma.
Svou dnešní, zahradní podobu našly ve Francii až ve druhé polovině 18. století, kde vznikly šlechtěním lesních jahod ze Severní Ameriky a Chile.

Dnes se jahody pěstují na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy.
Existuje více než 100 druhů těchto víceletých rostlin, speciálně vyšlechtěných pro širokou paletu podnebí a podmínek pěstování.

Hlavní sezóna jahod začíná dubnem a končí srpnem.
Světový den tohoto ovoce však paradoxně připadá na 27. únor.

10 důvodů, proč říct ano jahodám

  1. Důležité jsou pro naše zdraví i krásu, protože jsou cenným zdrojem vitamínů – vitamín A, vitamín B1 (tiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B6 (pyridoxin), vitamín C (kyselina L-askorbová), vitamin E (tokoferol). Jsou také zdrojem minerálních látek – zejména manganu, bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku.
    Obsah vitamínu C v jahodách je téměř srovnatelný s citrusovými plody.
  2. Zlepšují funkci mozku a pečují o lepší paměť.
    Naservírujte je vašim dětem (či sobě) během zkouškového období.
  3. Obsahují až 90 procent tekutin a mají minimum kalorií. Jsou proto ideální při hubnutí.
  4. Konzumace potravin s vysokým obsahem vody a vlákniny, jako jsou jahody, může pomoci udržet hydrataci těla a pravidelné pohyby střev.
    Vláknina je důležitá v prevenci zácpy.
  5. Výborné účinky mají jahody i na naši pleť.
    Stačí je pouze rozmačkat a krouživými pohyby vmasírovat do pokožky obličeje. Díky drobným zrníčkům působí jako jemný peeling.
  6. Zlepšují kvalitu skloviny zubů a omezují tvorbu kazů.
  7. Obsahují nejvíce manganu ze všech druhů ovoce.
    Mangan je nesmírně důležitý stopový prvek, který je potřebný pro zdraví kostí.
  8. Vzhledem k vysokému obsahu draslíku se doporučují jahody těm, kteří mají vysoký krevní tlak, aby pomohly negovat účinky sodíku v těle.
  9. Efektivní antioxidanty v jahodách mohou působit proti volným radikálům.
    Určitě vám neunikla barva jahod – červená. Je způsobena přítomností rostlinných pigmentů (polyfenolů), které mají výrazný antioxidační účinek.
  10. Jahody jsou skvělou volbou ovoce pro diabetiky, protože mají nízký glykemický index.

V Belgii zasvětili jahodám celé muzeum. Kromě klasik, jako je jahodový džem, v něm můžete vyzkoušet třeba i jahodové pivo.

Recept na zdravý jahodový koláč

Základem každého zdravého receptu jsou kvalitní potraviny. Proto doporučujeme použít domácí jahody nebo jahody od ověřeného pěstitele. Pokud nemáte jinou možnost než si je koupit v obchodě, dbejte na následující:

  • Jahody mají být středně velké a "tučnější". Extrémně velké jahody jsou většinou bez chuti.
  • Mají být tmavé lesklé barvy. Pokud jsou konce nazelenalé nebo nažloutlé, jahody nejsou dozrálé. Kromě toho, že budou bez chuti, budou mít také menší obsah vitamínů.
  • Stonky nesmí být odstraněny.
  • Na dotek nemají být příliš měkké. Tehdy už v nich začíná hnilobný proces (mohou obsahovat více plísní a kvasinek).
  • Pokud si je koupíte balené, hned je doma protřiďte.
  • Jahody nejsou vhodné pro uskladnění, kupujte si je těsně před konzumací.
  • V chladničce vám vydrží maximálně 2 dny.

Ingredience

  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 150 g změklého másla (minimálně 82% máslo)
  • 1 vajíčko k potření
  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahod
  • 60 g třtinového cukru

Ještě si připravíme

  • potravinovou fólii
  • váleček
  • kulatou formu na pečení s vlnitým okrajem a odnímatelným dnem (průměr 28 cm)
  • pírko na potírání

Postup

1.
Ve větší misce smícháme mouku, špetku soli, prášek do pečiva a promícháme.
K suchým surovinám přidáme žloutky a změklé máslo.
Rukou si vypracujeme tužší těsto.

Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme ho odpočívat 20 minut v chladničce.
Předtím, než ho budeme válet, vyjmeme ho. Bude mít šanci trochu změknout při pokojové teplotě.

2.

Zatímco těsto v chladničce odpočívá, očistíme a nakrájíme si nejprve rebarboru a poté jahody.

Z rebarbory odstraníme slupku, která bývá většinou hořká.
Při čištění stačí zachytit z vrchu vlákno slupky a poté jen jemně potáhnout.

Očištěnou rebarboru si nakrájíme na menší kostičky.
Přendáme je do misky a posypeme třtinovým cukrem.
Dobře promícháme, aby rebarbora pustila šťávu, a hlavně abychom ji obalili v cukru, ať je příjemně sladká.
Jahody nakrájíme na větší části.

Během pečení pustí jahody hodně šťávy. Kdybychom je nakrájeli na příliš malé kostičky, tak by se nám mohly "ztratit".
Stačí, když malé jahody překrojíme na polovinu a velké na čtvrtiny.

Přimícháme je k nakrájené rebarboře, ať se obalí v cukru i každý kousek jahody. Opatrně promícháme a necháme stát.

3.

Pokud nám už těsto z chladničky při pokojové teplotě změklo, můžeme ho začít válet.

Nejprve si ale odložíme asi 1/3 těsta, abychom mohli na závěr vytvořit na koláči mřížku.

Zbylé těsto rukama jemně promačkáme.

Nelekněte se, těsto je trošku drobivé. Může za to špaldová mouka, která se v těstu chová úplně jinak než klasická polohrubá mouka.

Abychom při válení nemuseli použít mouku, rozválíme si těsto mezi dvěma potravinovými fóliemi.
Válíme do tvaru kruhu o tloušťce asi 1 cm.

Těstem vysteleme celé dno i okraje pečící formy. Podle toho víme, jak velký kruh si musíme z těsta vyválet.

4.
Do formy ho přeneseme tak, že nejprve na těsto přiložíme formu dnem vzhůru a pod fólii vsuneme ruku.
Rukou těsto zvedneme a poté přetočíme.
Těsto ve formě přitiskneme k bokům formy.

Tam, kde přečnívá, přehneme přes okraj.
Pokud se nám někde odlomilo, protože je křehké, tam odlomené kousky těsta dotvarujeme a přitiskneme prsty.

Na takto připravené těsto rovnoměrně navrstvíme rebarborovo-jahodovou směs.

5.
Těsto, které jsme si předtím odložili, rozválíme stejnou metodou, jenže do tvaru obdélníku.
Obdélník poté rozkrájíme na tenké pásky.
Ty budeme opatrně přenášet na koláč a vytvoříme mřížku.

Potom mřížku a okraje koláče potřeme vajíčkem.

6.
Koláč pečeme přibližně 35–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Jelikož má forma odnímatelné dno, dáváme pozor a při manipulaci ji držíme pouze za boky.

Když je koláč na vrchu již krásně hnědý a ovoce se vaří, vyjmeme ho z trouby.
Necháme ho úplně vychladnout, teprve poté jej vyjmeme z formy.

Jak na to?

Těsto začneme uvolňovat z formy prsty od okrajů.
Ne od středu, abychom měli jistotu, že těsto se nám od krajů odlepí a nezůstane uvnitř. Jinak by se nám mohlo zlomit.
Teprve když jsou okraje uvolněné, se boční obruč formy jednoduše od koláče oddělí.
Koláč můžeme nechat na podložce a opatrně rozkrájet.

Zajímavosti o rebarboře:

  1. Využívá se hlavně při pečení, jako součást sladkých koláčů. Proto se můžeme mylně domnívat, že jde o ovoce. Ve skutečnosti jde o zeleninu. Je považována za jednu z nejvýživnějších potravin.

  2. Má velmi vysoký obsah kyseliny šťavelové, která se nachází převážně v listech. I když konzumujeme stopku, a ne listy, rebarbora není vhodná ke každodenní konzumaci. Můžeme si ji dopřát 1–2krát do týdne.

  3. Rebarbora má krátké období, kdy je vhodná ke konzumaci. Je to od poloviny května do poloviny června. Po sezóně v ní prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové, a stává se tak nebezpečnou pro naše zdraví.

  4. O zralosti rebarbory nerozhoduje pouze výrazně červená barva stopek, to záleží na odrůdě. I nazelenalé bývají vhodné k další úpravě.

  5. Rebarbora se konzumuje pouze tepelně upravená, nikdy ne syrová.

Věříme, že vám bude chutnat taková zdravá varianta ovocně-zeleninového koláče.
Přejeme dobrou chuť!

Věděli jste, že...
Jahodové aroma se nedá napodobit?
Patří totiž mezi nejkomplikovanější vůně, které příroda vytvořila.
Sestává z více než 300 známých a dalšího množství neznámých látek.
Přesné aroma se tedy laboratorně vytvořit nedá.
Proto jahodová lízátka nikdy nebudou chutnat jako skutečné jahodové pokušení.

Přečtěte si také další naše zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • wellandgood.com - It’s Rhubarb Season, so Take Advantage of Its Surprising Health Benefits in Your Cooking
  • webmd.com - Health Benefits of Rhubarb
  • healthline.com - Is Rhubarb Good for You? All You Need to Know
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.