Recept: Bezlepkové palačinky bez droždí, mouky a laktózy nebo s banánem?

Recept: Bezlepkové palačinky bez droždí, mouky a laktózy nebo s banánem?
Zdroj fotografie: Getty images

Dnes jsme se rozhodli připravit tři snadné a chutné recepty na bezlepkové palačinky. Máte možnost vyzkoušet různé varianty receptů na tuto oblíbenou sladkou pochoutku, ať už klasické bezlepkové palačinky, bezlepkové palačinky bez droždí, nebo přirozeně bezlepkové palačinky bez mouky. Věříme ale, že vám budou chutnat všechny.

Palačinky bez lepku, bez mouky nebo bez laktózy? Ovocné, chutné, na X způsobů, ale hlavně podle chuti. Máme také rychlou a snadnou verzi se dvěma ingrediencemi a jednou je banán.

Než se pustíte do přípravy tohoto (a jakéhokoli jiného bezlepkového) receptu, ujistěte se, že všechny ingredience jsou skutečně bezlepkové.

Také se ujistěte, že pracovní nástroje, které budete používat při vaření/pečení, jsou čisté. Zejména vařečky, prkénka a pánve, na kterých se vaří. Pokud se dříve používaly k přípravě běžných jídel, mohou být kontaminovány lepkem!

Recept na chutné bezlepkové palačinky

K přípravě bezlepkových palačinek budeme potřebovat následující ingredience:

  • 240 g bezlepkové mouky
  • 300 ml mléka
  • půl kostky droždí
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej

Na začátek připravte kvásek tradičním způsobem: rozdrobte polovinu kostky droždí do teplého mléka a přidejte moučkový cukr.

Do jiné mísy dejte bezlepkovou mouku, přidejte vejce, připravený kvásek a sůl.
Směs důkladně promíchejte mixérem.
Přikryjeme a odložíme na teplé místo alespoň na půl hodiny, aby těsto krásně vykynulo.

Jakmile těsto vykyne, vytvarujte z něj malé bochánky/rohlíčky a jemně je osmažte na pánvi s trochou oleje.

Bezlepková mouka snáze absorbuje olej. Proto ho nepřidávejte příliš mnoho, aby placky nebyly příliš mastné.

Výsledkem jsou krásně nadýchané bezlepkové palačinky, které můžete podávat s čímkoli, na co máte chuť. Obzvlášť chutné jsou bezlepkové palačinky se sýrem, palačinky s ovocem, skořicí, čokoládou a samozřejmě dětmi oblíbené palačinky s marmeládou.

Recept na bezlepkové palačinky bez droždí

K přípravě palačinek bez droždí budeme potřebovat následující suroviny:

  • 125 g bezlepkové mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva

Při přípravě palačinek bez droždí nemusíte podstupovat proces kynutí těsta, takže celý pracovní postup je zjednodušený.

Do mísy dejte krystalový cukr, přidejte vejce, máslo a 150 ml mléka.
Přísady promíchejte mixérem a za stálého míchání pomalu přidávejte do těsta olej.

Poté přidejte mouku s práškem do pečiva a znovu promíchejte. Tím se vytvoří hustší těsto. Pro tento typ receptu je vhodné použít pánev určenou přímo na palačinky, která by měla být lehce potřená olejem.

Palačinky smažte, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu. Lze je opět podávat podle libosti – s ovocem, džemem, šlehačkou, karamelem... Fantazii se opravdu meze nekladou.

Recept na palačinky bez lepku, bez mouky a bez laktózy

V dnešní době se stále více lidí přiklání ke zdravé výživě. Neustále se skloňují pojmy jako bio nebo raw. Dokonce i samotnou bezlepkovou dietu už mnoho lidí dodržuje zcela dobrovolně, protože prostě chtějí žít zdravě.

Ať už tedy trpíte celiakií, nebo ne, následující recept je určen pro každého z vás.

Tyto sladké lívance jsou neuvěřitelně snadné a rychlé. Jejich příprava vás nebude stát téměř nic, a přesto si na nich můžete pochutnat téměř bez výčitek. K jejich výrobě totiž nepoužijete ani zrnko mouky nebo cukru.

Budete potřebovat pouze dvě ingredience:

  • 1 zralý banán
  • 1 vejce

Ano, to je vše.

Postup je více než jednoduchý. Banán oloupejte a rozmačkejte například vidličkou. Protože je zralý banán přirozeně sladký, nemusíte vůbec přidávat cukr.

Do rozmačkaného banánu přidejte vejce a směs rozšlehejte mixérem nebo i ručně vidličkou.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte v něm banány z obou stran dozlatova. Pečené palačinky můžete polít javorovým nebo agávovým sirupem nebo ozdobit ovocem. Palačinky můžete také polít například bílým jogurtem nebo je potřít nízkotučným a bezlaktózovým tvarohem.

Dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.