Palmový olej a vliv na zdraví: Proč bychom ho neměli používat?

Palmový olej a vliv na zdraví: Proč bychom ho neměli používat?
Zdroj fotografie: Getty images

Je palmový olej příčinou závažných onemocnění? Podporuje vznik rakoviny? Čeho je třeba se při jeho konzumaci obávat a čeho ne? Uvádíme souhrnné informace o složení, o tom, co ho obsahuje, a kde se používá.

Je palmový olej zdraví prospěšný, či naopak škodí a může být za nebezpečnými onemocněními? Jaké jiné komplikace s sebou přináší jeho konzumace, ale také jeho výroba?

Vhodnost a výhodnost používání palmového oleje je aktuálním tématem. I když jeho využití, a to nejen v potravinářské výrobě, je již několik desetiletí.

Na jeho údajné negativní vlastnosti se poukazuje dnes. Co od něho máme očekávat? A co je jen přehnané tvrzení?

Co je palmový olej?

Palmový olej je jedlý rostlinný olej. Ten se získává z oplodí, dužiny palmy, a ne ze semen. Přesněji, z palmy olejné. Palma olejná, Elaeis guineensis, se pro její všestranné použití vysazuje po celém světě. Ze semene palmy se vyrábí palmojádrový olej. Jeho složení se od palmového oleje liší.

Plody palmy olejné, dužina, jádro, z dužiny se vyrábí palmový olej, z jádra jádropalmový olej
Plody palmy olejné, dužina, jádro. Dužina je oranžová až červená, a to díky obsahu karotenů, jádro je bílé. Zdroj fotografie: Getty images

Výhoda při potravinářské výrobě

Palmový olej je nejrozšířenějším jedlým olejem ve světě. Je součástí téměř poloviny potravinářských výrobků. To, proč je na předních místech ve využití, je výhoda ceny, levné pracovní síly při pěstování, zpracování a rozšířená distribuce k producentům po celém světě. Palma olejná se pěstuje po celém světě od Asie až po Ameriku. Nicméně, 85 % produkce pochází z Indonésie a Malajsie.

Potravinářské polevy, barevné
Potravinářská výroba, polevy, margaríny, koláče, zákusky. Zdroj fotografie: Getty images

V potravinářství se využívá například v:

  • tucích na smažení
  • margarínech
  • omáčkách a majonézách
  • zahuštěných rostlinných tucích
  • hranolkách a chipsech
  • pečivu
  • sušenkách, čokoládových tyčinkách, čokoládách, zmrzlině
  • instantních polévkách
  • kojenecké stravě

Využití si našel i při výrobě krmiv pro zvířata. A také v kosmetice, kde je součástí různých výrobků. Nachází se například v krémech, šamponech, mýdlech, ale také v pěnách na holení či ve svíčkách. Najdeme ho i v průmyslových mazivech a v biopalivu, tedy v bionaftě.

Hlavní výhodou pro potravinářskou výrobu jsou jeho vlastnosti. Při pokojové teplotě má polopevné skupenství, podobně jako máslo. To mu dává předpoklad při různorodém využití, na rozdíl od ostatních olejů. Zachovává tak vhodnou konzistenci, požadovaný tvar potraviny.

Právě tato vlastnost, kterou zatím neumějí v potravinářství nahradit jiným olejem, jej řadí na vrchní příčky při využití. Správná struktura, konzistence a nízká cena. Cena palmového oleje je 800 dolarů za jednu tunu. Přičemž slunečnicový je dražší přibližně o 45 dolarů a řepkový olej zhruba o 120 dolarů za tunu.

Dort, zdobený, poleva drží tvar lupenů květin
Pomáhá držet potřebný tvar. Zdroj fotografie: Getty images

Hlavní výhody jeho použití:

  • nízká cena
  • dává potřebný vzhled, strukturu a konzistenci výrobkům
  • dodává trvanlivost
  • nemá vliv na chuť výrobků
  • neovlivňuje negativně pach
  • váže vodu bez použití emulgátorů
  • je lehce stravitelný

Složení palmového oleje

Rostlinné oleje jsou nepostradatelnou součástí naší stravy. A to hlavně pro obsah tuků. Obecně, tuky jsou zdrojem energie, jsou potřebné i pro přenos vitamínů rozpustných v tucích, a to jsou vitamín A, D, E, K. Rozdělují se na tělu prospěšné a při vysokém příjmu rizikové tuky. Nenasycené, nasycené a trans mastné kyseliny.

Známe dobré a špatné tuky

Nenasycené tuky nebo i mastné kyseliny, které jsou pro tělo potřebné a také prospěšné. Ty se ještě dělí na mono-nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Uvádí se, že pokud člověk zvýší příjem těchto prospěšných, tedy nenasycených tuků, tak sníží riziko onemocnění srdečně-cévního systému a předčasného úmrtí.

Nasycené tuky mají opačný účinek. Jejich úkolem u živočichů je tvorba energetické rezervy. Ale obsahují je také rostlinné produkty. Pokud je jejich příjem ve stravě nadbytečný, zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Doporučený denní příjem nasycených kyselin by neměl přesáhnout 21–31 gramů, což je přibližně jedna třetina z celkového příjmu tuků.

Nicméně, nejhůře jsou na tom trans mastné kyseliny, označované také zkratkou TFA. Zvyšují hladinu špatného cholesterolu, tedy LDL. Naopak snižují hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Významně zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění, cukrovky, nadváhy, údajně jsou rizikem pro vznik nádorů.

Co obsahuje palmový olej?

Palmový olej obsahuje pro tělo prospěšné, ale i rizikové či při vyšším příjmu škodlivé látky. Mezi ty vhodné se řadí vitamín A, D, E, K, karoteny a nenasycené mastné kyseliny, kyselina olejová a linolová.

Dále obsahuje nasycené mastné kyseliny, které jsou opakem. A to je kyselina myristová, palmitová a stearová. Na 100 gramů tohoto oleje připadá přibližně 49 gramů nasycených, 9 gramů polynenasycených a 37 gramů mono-nenasycených tuků.

V tom spočívá jeho nevýhoda. Převládají v něm právě nevhodné mastné kyseliny, tedy tuky. Nicméně, v palmovém oleji je to přibližně 50 %, v oleji z palmových jader je obsah špatných tuků více než 80 %. A pro představu, v kokosovém oleji je jich ještě více, a to 86 %.

Účinky palmového oleje na zdraví

Při pohledu na složení je problém naznačen. Vyšší příjem palmového oleje a právě nasycených mastných kyselin je příčinou škodlivého účinku a rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy, srdečně-cévních onemocnění a jiných potíží. Svým podílem tuků se blíží k živočišným tukům.

Samozřejmě tento fakt ho neřadí do zakázaných potravin. To vůbec ne. I u živočišných tuků platí, že je důležitá vyvážená strava. Jednoznačně nelze říci stop palmovému oleji. Hlavně pro jeho využití v potravinářství, kde má zatím podle tvrzení producentů nenahraditelnou úlohu.

Vyšší příjem nasycených tuků o 5 % zvýší riziko úmrtí o 8 %. Významně hůře jsou na tom trans mastné kyseliny. Podle MUDr. Bukovského zvýšení jejich obsahu ve stravě o 2 % navyšuje riziko úmrtí o 16 %. Nyní je evidentní, proč bychom se měli vyhnout přehnané konzumaci nezdravého tuku.

Riziko vyššího příjmu nasycených kyselin tkví hlavně ve vzniku:

  • aterosklerózy
  • srdečně-cévních onemocnění (hypertenze, srdečního infarktu, cévní mozkové příhody)
  • nadváhy a obezity
  • metabolického syndromu
  • cukrovky, tedy diabetes mellitus II. typu
  • nádorových onemocnění
Uzená slanina
Vepřové sádlo má 40% podíl nasycených tuků, palmový olej 50%. Zdroj fotografie: Getty images

Tabulka s obsahem nasycených mastných kyselin v různých tucích

Druh Obsah v %
Rybí tuk 27
Tuk v drůbeži 30
Vepřové sádlo 40
Palmový tuk 50
Hovězí lůj 50
Máslo 62
Palmojádrový tuk 81
Kokosový tuk 86

Má palmový olej i prospěšné vlastnosti?

Jak je uvedeno v textu, palmový olej neobsahuje pouze rizikové tuky. Dokonce v jeho složení najdeme i vitamíny. Navíc je lehce stravitelný. Na rozdíl od živočišných tuků neobsahuje cholesterol. I přes tato pozitiva je vhodnější jej nahradit za jiný olej.

Čím lze nahradit?

Jak již bylo uvedeno, zatím není známa ekonomicky, a i po technické stránce pro jeho vlastností, vhodnější náhrada než palmový olej. Nicméně, toto tvrzení platí pro potravinářskou výrobu.

V domácnosti je situace jednodušší. Náhradou mohou být oleje z lokálních zdrojů. A to řepkový, lněný, dýňový, konopný olej. Tuky z olejnatých semen, ořechů. Vhodné jsou arašídy, olivový olej, avokádo, mořské ryby. Odtučněné rostlinné pomazánky, arašídové máslo. Na prvním místě by měla být kvalita před nízkou cenou.

Nejen dopad na zdraví, ale také na ekologii

Nízká cena palmového oleje má za následek ničení přirozeného prostředí. To se nahrazuje plantážemi, kde se pěstuje palma olejná. V Indonésii a Malajsii, ale i jinde ve světě velké plochy tropických pralesů ustupují před pěstitelským záměrem. Kromě flóry samozřejmě trpí také fauna.

Shrnutí na závěr

Přestože má palmový olej nezastupitelné místo v potravinářské výrobě, víme, že v domácnostech není náhrada složitá. Přímé důkazy o jeho karcinogenitě nejsou podloženy dlouhodobým výzkumem. Nicméně, dnešní trend příjmu tuků převyšuje doporučené denní hodnoty, i více než 40 gramů za den, což je rizikovým faktorem pro vznik různých onemocnění.

Je lepší, zdraví prospěšné, nahradit výrobky s vysokým obsahem nasycených tuků za ty, které jsou tvořeny tuky pro tělo prospěšnými. To jsou nenasycené mastné kyseliny. Navíc, snížení využití palmového oleje by mělo i pozitivní globální efekt.

Otestujte své znalosti o palmovém oleji

Jak jste se seznámili s tématem? Uvádíme 7 lehkých otázek pro zopakování.

Zdroj informací

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.