Bezlepkové těstoviny – kukuřice, rýže, míchané? + Recept na domácí těstoviny

Bezlepkové těstoviny – kukuřice, rýže, míchané? + Recept na domácí těstoviny
Zdroj fotografie: Getty images

Těstoviny jsou oblíbeným, původně italským pokrmem. K jejich přípravě není potřeba mnoho. Základem je především mouka, voda a vejce. Jak je to ale s bezlepkovými těstovinami? Z čeho se vyrábějí? Jaké druhy bezlepkových těstovin jsou volně dostupné na trhu? Jak vyrobit domácí bezlepkové těstoviny? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky týkající se bezlepkových těstovin najdete na následujících řádcích.

Těstoviny jsou rychlou variantou jídla, ale co takhle bezlepkový recept?

+ Nabízíme snadný recept na bezlepkové domácí těstoviny.

Ingredience na bezlepkové těstoviny

Bezlepkové těstoviny se obvykle vyrábějí na bázi kukuřičné mouky a kukuřičného škrobu s přídavkem vaječného bílku (může, ale nemusí být přítomen) a přírodních barviv – například kurkumy.

Složení kukuřičných těstovin je předurčuje k jejich charakteristické sytě žluté barvě.

Kukuřice jako surovina může být ve výrobku zastoupena v různých poměrech – buď ve 100 %, nebo v kombinaci s rýžovou, pohankovou či jinou moukou (vyrobenou z bezlepkových surovin).

Existují také výhradně pohankové bezlepkové těstoviny (které mají charakteristickou oříškovou barvu) a výhradně rýžové bezlepkové těstoviny (nazývané také skleněné těstoviny, protože jsou téměř průhledné a velmi jemné).

Rýžové těstoviny se vyskytují především ve formě rýžových nudlí. Jsou nezbytnou součástí čínské, thajské a indické kuchyně.

Kde lze koupit bezlepkové těstoviny?

Bezlepkové těstoviny v polotovarech dnes již naštěstí nejsou téměř žádným problémem. Koupíte je v každém obchodě se zdravou výživou, ale také téměř v každém větším supermarketu.

bezlepkové těstoviny
Zdroj: Getty Images

Recept na vynikající domácí bezlepkové těstoviny

K přípravě bezlepkových těstovin budeme potřebovat následující suroviny:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Postup je jednoduchý. Nejprve rozšlehejte vejce se 3 lžícemi vody. V druhé míse smíchejte mouku se solí a poté přilijte rozšlehaná vejce.

Nakonec do směsi vlijte olej.

Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Hotové bezlepkové těsto nechte asi 15 minut odpočinout.

Po odpočinku těsto rozválejte a vykrájejte z něj tenké proužky. Těsto můžete vykrajovat buď ručně, nebo pomocí vykrajovátka na nudle. Z těsta lze samozřejmě vykrajovat i jiné tvary než proužky/nudle, záleží jen na šikovnosti a zručnosti.

Když už máte těsto vykrájené, ponořte ho do hrnce s vroucí osolenou vodou. Aby se těstoviny nelepily, přidejte do hrnce také pár kapek oleje.

Těstoviny vařte jen chvíli, dokud nevyplavou na povrch.

Jakmile se tak stane, těstoviny opatrně vyjměte a podávejte (jako hlavní jídlo, přílohu nebo do polévky).

Doufáme, že vám naše rady a tipy v mnohém pomohly, a přejeme vám dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.