Bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné palačinky? Z pohankové a kokosové mouky

Bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné palačinky? Z pohankové a kokosové mouky
Zdroj fotografie: Getty images

Máte také rádi palačinky? Kdo by neměl, že? Dnes jsme pro vás připravili recepty na tradiční bezlepkové palačinky a bezlepkové palačinky bez mléka a vajec. 

Recepty na palačinky nejsou obecně příliš složité a zvládne je téměř každý. U bezlepkových palačinek tomu není jinak.

I když manipulace s bezlepkovým těstem je trochu jiná než u běžného těsta.

Je proto nezbytné, aby všechny ingredience měly vždy pokojovou teplotu a samozřejmě aby byly bezlepkové. A nejen ingredience, ale i kuchyňské náčiní, se kterým budete pracovat, protože hrozí riziko kontaminace lepkem!

Recept na chutné bezlepkové palačinky

K přípravě bezlepkových palačinek budeme potřebovat:

  • 200 g bezlepkové mouky nebo bezlepkové pohankové či kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 3 dcl mléka
  • 1 polévkovou lžíci cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl minerální vody
  • špetka soli

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve vyšlehejte vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.

Po vypěnění postupně přidáme mouku, mléko, vodu, olej a nakonec minerální vodu. Vše důkladně vyšleháme ručním šlehačem a poté necháme asi 15 minut odstát.

Pánev lehce potřeme olejem a tradičně osmažíme z obou stran.

Výsledkem jsou vynikající bezlepkové palačinky.

Ty můžeme naplnit čímkoli, co máme rádi - tvarohem, marmeládou, posypat rozinkami, kakaem nebo ovocem, případně ozdobit šlehačkou.

Recept na bezlepkové palačinky bez mléka - bez laktózy

Bohužel mnoho celiaků má zároveň intoleranci na laktózu.

Právě pro ně je určen následující recept na bezlepkové amarantové palačinky . Recept neobsahuje mléko ani vejce, takže výsledkem jsou lahodné bezlepkové palačinky bez vajec a mléka.

Základem receptu je bezlepková mouka a amarantová mouka, která je dnes běžně k dostání v supermarketech nebo různých bioobchodech.

Co je to amarant?

Amarant pochází z Jižní Ameriky. Je to obilovina mimořádně bohatá na bílkoviny, esenciální kyseliny, vitaminy a minerály.

Díky svým vysokým výživovým hodnotám patří mezi nejvýživnější obiloviny na světě. Zrna amarantu se velikostí podobají máku, ale mají bělavou barvu a výraznou chuť.

Po uvaření má bohatou oříškovou chuť.

K přípravě amarantových palačinek bez lepku, vajec a mléka budeme potřebovat následující suroviny:

  • 80 g bezlepkové mouky
  • 120 g amarantové mouky
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • špetku soli

Postup je opět velmi jednoduchý.

Všechny ingredience společně vyšlehejte, abyste vytvořili řídké, nadýchané palačinkové těsto.

Těsto nechte asi 20 minut odpočívat. Pokud zhoustne, zřeďte ho vodou.

Pánev lehce potřete olejem a smažte z obou stran.

Palačinky budou mít po upečení hnědou barvu a, jak je uvedeno výše, amarant jim dodá specifickou oříškovou chuť.

Palačinky lze doplnit libovolnou náplní nebo polevou.

Bezlepkový palačinkový prášek

Pro ty, kteří mají rádi jednoduché a rychlé věci, je tu možnost zakoupit si bezlepkový palačinkový prášek. Jedná se o předem připravenou směs ingrediencí potřebných k přípravě bezlepkových palačinek. Neobsahuje laktózu ani mléčné bílkoviny, takže je vhodná i pro osoby s intolerancí laktózy.

Ať už se tedy rozhodnete pro kterýkoliv recept, věříme, že vám naše (nejen) dnešní recepty a tipy budou užitečným pomocníkem.

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.