Bezlepková mouka: co o ní vědět a je špaldová mouka bezlepková?

Bezlepková mouka: co o ní vědět a je špaldová mouka bezlepková?
Zdroj fotografie: Getty images

Bez mouky se toho moc upéct nedá. Ať už je to náš každodenní chléb, koláče, které se rozplývají na jazyku, nebo oblíbená italská pizza... a mnoho dalších chutných pokrmů, bez kterých si nedokážeme představit svůj život. Ale co když jste celiaci a mouka se najednou stala vaším úhlavním nepřítelem? Řešení je jednoduché – bezlepková mouka.

Co bychom měli vědět o bezlepkové mouce? A zajímá vás, zda je špaldová mouka bezlepková? Všechny důležité informace nabízíme v článku.

Nevěšte hlavu!

To, že vám byla celiakie diagnostikována už dávno, neznamená, že byste se měli živit výhradně saláty. Dnešní doba je k celiakům opravdu přívětivá a současný trh je ve skutečnosti bohatý na nejrůznější bezlepkové potraviny a suroviny potřebné k jejich přípravě.

Jako každý zdravý člověk má celiak na výběr, zda se rozhodne pro pohodlí a koupí si hotový bezlepkový výrobek, nebo si potřebné ingredience obstará a vytvoří si vlastní zásoby.

Mnoho lidí dává přednost druhé možnosti, protože rádi sami vaří nebo pečou, chtějí si být jisti výrobním procesem a hlavně si pochutnávají na čerstvých potravinách.

Zdroj: Getty Images

Je špaldová mouka bezlepková?

Mnoho lidí si myslí, že špaldová mouka je bezlepková.

To je však omyl!

Špaldová mouka se v současné době těší velké oblibě a popularitě mezi lidmi, kteří se rozhodli žít a jíst zdravě. Je bezesporu kvalitní alternativou tradiční pšeničné mouky.

Nicméně i špalda obsahuje lepek.

Celiaci by ji proto v žádném případě neměli konzumovat!
Z čeho se tedy mouka pro celiaky vlastně skládá?

Jaké je složení bezlepkové mouky?

Bezlepková mouka se většinou vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin, tedy z kukuřice, rýže, pohanky, sóji, brambor, amarantu atd... 

Některé výrobky mohou obsahovat i tzv. deproteinovaný pšeničný škrob (pšeničná bílkovina lepek/gluten odstraněná výrobním procesem). Takových výrobků je již málo.

Mnoho celiaků trpí bohužel také nesnášenlivostí laktózy. Proto jsou bezlepkové mouky často bez mléka a laktózy, nebo dokonce bez vajec či sóji.

Složení bezlepkové mouky vždy závisí na účelu, pro který je mouka určena. Proto se někdy mouka vyrábí čistě z kukuřičné mouky a kukuřičného škrobu, jindy se do složení přidává určitý podíl pohankové, rýžové mouky, bramborového škrobu nebo bezlepkových zahušťovadel (guarová mouka, agar...).

Mnoho obchodů se zdravou výživou nabízí nejen výše uvedené moučné směsi, ale také 100% přírodní mouky získané z různých druhů přirozeně bezlepkových rostlin, plodin, semen nebo ořechů.

Mezi nejoblíbenější mouky patří pohanková mouka, mandlová mouka (výborná pro přípravu různých druhů křehkého pečiva nebo oblíbených makronek), kokosová nebo kaštanová mouka (rovněž ideální pro přípravu chutných koláčů a zákusků), amarantová mouka (mouka mimořádně bohatá na bílkoviny a vlákninu, proto je velmi oblíbená, např. je bohatým zdrojem bílkovin, různých vitamínů a minerálů), sójová mouka (protože sója patří do skupiny alergenů, není vhodná pro každého) a mnoho dalších...

Tyto druhy přirozeně bezlepkových mouk jsou velmi výživné, což má za následek jejich příznivý vliv na lidský organismus. Každá z mouk je svým způsobem specifická, takže výběrem správného druhu bezlepkové mouky (a samozřejmě dodržením správného pracovního postupu) můžete dosáhnout opravdu dobrých a chutných kulinářských výsledků.

Dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.