Bezlepková dieta: Jak se stravovat, co rozhodně nejíst? (+ recepty)

Bezlepková dieta: Jak se stravovat, co rozhodně nejíst? (+ recepty)
Zdroj fotografie: Getty images

Bezlepková dieta je v dnešní době velmi populární pojem. Jak již samotný název prozrazuje, jedná se o specifický typ stravy, při které není v potravinách obsažen lepek. Lepek je bílkovina, která se nachází v různých druzích obilovin. Jeho vyloučení ze stravy se proto může zdát jako velmi obtížná mise.

Pro mnoho lidí s diagnózou celiakie je bezlepková dieta téměř jediným lékem. Ve skutečnosti v současné době neexistuje žádná jiná léčba, která by dokázala účinně bojovat s tímto onemocněním.

Proto je okamžitá úprava stravy a její nekompromisní dodržování nezbytné.

Strava celiaků by se měla omezit výhradně na povolené potraviny. Kromě povolených potravin existují také rizikové potraviny, které mohou, ale nemusí být pro celiaka vhodné. To závisí na konkrétním složení dané potraviny.

Třetí skupinou jsou tzv. zakázané potraviny, které jsou založeny na lepku nebo ho obsahují.

Podrobnější seznam povolených, rizikových a zakázaných potravin naleznete v článku o celiakii.

Zásadní je však také osvojit si základní zásady tzv. bezpečného stravování. Ty platí jak pro stravování v restauracích, tak pro přípravu vlastních jídel. Na co si tedy musíme dávat pozor?

Stravování v restauracích

Pokud se rozhodnete jíst venku, ujistěte se, že jste si vybrali vhodnou restauraci. V současné době se stále více restaurací začíná zabývat problematikou bezlepkové diety a s ohledem na ni zařazují do svých jídelních lístků bezlepkové alternativy.

Pokud však takové pokrmy v jídelním lístku neuvádějí, nemusí to nutně znamenat, že zůstanete o hladu. Pokrmy jako rizoto, hranolky nebo přírodní maso jsou v zásadě bezlepkové jako takové. Často jsou však v jídelním lístku označena také číslem 1, což znamená, že obsahují alergen lepek.

Důvodem je jejich kontaminace při přípravě v kuchyni. Hranolky mohou být smaženy v oleji, který byl předtím použit ke smažení jiných jídel. Maso může být krájeno na prkénku, které bylo předtím použito ke krájení surovin obsahujících lepek, nebo dochucováno přísadou obsahující lepek atd....

Způsobů kontaminace je opravdu nespočet a zejména v menších stravovacích zařízeních a fast foodech je tento předpoklad opravdu velký. Proto je nezbytné předem seznámit obsluhující personál se svými požadavky a ověřit si, zda je v možnostech restaurace poskytnout skutečně bezlepkové jídlo.

Stravování doma

Pokud si jídlo připravujete sami doma, máte rozhodně jistotu, že budete v bezpečí. Zpočátku se to může zdát náročné, ale jakmile zvládnete základy, bude to v pořádku.

Prvním krokem je vyhnout se kontaminaci. Je vhodné vyměnit kuchyňské náčiní, které jste používali před dietou, za nové (to se týká zejména talířů, hrnců, toustovačů atd.).

Nezapomeňte, že pokud se v domácnosti vaří "dvakrát", tj. současně konvenční a bezlepkové potraviny, je riziko kontaminace opravdu vysoké. Je třeba mu věnovat zvýšenou pozornost.

V mnoha domácnostech je zvykem používat při vaření vodu, ve které se předtím vařily těstoviny, nebo maso zaprášit trochou mouky, aby se v něm udržela voda a zůstalo šťavnaté. Některé omáčky se zahušťují moukou nebo strouhaným perníkem, případně se podlévají pivem.

Na tyto kuchyňské triky však nyní budete muset zapomenout a osvojit si nové, bezlepkové.

Bezlepková jídla - jak je připravit?

Mnoho receptů lze stále používat, ale některé bude třeba upravit. Zatímco klasické těstoviny můžete snadno nahradit těmi bezlepkovými, u mouky a práce s ní to zpočátku tak snadné nebude. Je to proto, že bezlepkové mouky a těsta se chovají jinak.

To je třeba si uvědomit před přípravou jakéhokoli receptu.

Osoba držící bezlepkový chléb
Zdroj: Getty Images

Tip pro vás: Bezlepkové recepty

Bezlepková mouka (ať už kukuřičná, rýžová, pohanková...) obsahuje více škrobu, takže má schopnost vázat více tekutin. Těsto je vlhčí, těžší a má tendenci se lepit na ruce. Proto se množství přidaných tekutin (vody, oleje) z receptu může skutečně lišit. Přidávejte je postupně a pomalu, dokud těsto nedosáhne správné konzistence.

Je také důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.

Pokud se těsto při hnětení příliš lepí, propracujte ho mezi dvěma pláty potravinové fólie. Chce to jen odvahu, vytrvalost a cvik, výsledek je zaručen!

Bohužel se mnoha celiaků týká i bezlaktózová dieta, kdy je nutné ze stravy vyloučit laktózu a potraviny, které ji obsahují.

V tomto případě je sestavení jídelníčku ještě náročnější, ale vše se samozřejmě dá zvládnout!

Stačí nahradit klasické výrobky těmi bezlaktózovými. Mnoho výrobců proto vyrábí bezlepkové výrobky, které zároveň neobsahují laktózu.

Lze tedy konstatovat, že ve srovnání s minulostí je současná doba pro celiaky skutečně příznivá.

Na trhu je již nespočet výrobců a výrobků, od základních surovin až po polotovary a hotové výrobky. Záleží jen na vás, zda dáte přednost hotovému výrobku, nebo zda si chcete vyrobit vlastní pochoutky. Všechny potřebné suroviny jsou volně dostupné, takže se můžete pustit do výroby různých druhů koláčů, slaného či sladkého pečiva, chleba, pizzy, noků... zkrátka vše, co vás napadne.

V dalších článcích vám přineseme spoustu inspirativních a chutných receptů...

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.