- medicalnewstoday.com - Why is cilantro (coriander) good for you?. Jillian Kubala, MS, RD
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. 2., aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
- news-medical.net - The Health Benefits of Cilantro (Coriander). News Medical Life Sciences. Chloe Bennett, B.Sc.
- TRENCHI, Cinzia. Bylinky a koření: žijte zdravě díky přírodě. Přeložila Sára Lebedová. Praha: Dobrovský, 2019. Knihy Omega. ISBN 978-80-7585-110-9.
Koriandr: zdravotní účinky a využití aromatické rostliny?
Koriandr jako zdravé a aromatické koření? Jaké jsou jeho účinky a využití v kuchyni?
Vlastnosti
Koriandr je celosvětově rozšířená rostlina pocházející z Indie a Středomoří. Je známý jako aromatické zdravé koření k dochucování pokrmů. Znáte všechny zdraví prospěšné účinky koriandru?
Koriandr je bylina, která má mnoho zdraví prospěšných účinků. Mezi nejznámější výhody patří podpora trávení. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a flavonoidů.
Obsah živin, zdravotní účinky, využití, pěstování a mnoho dalšího se dozvíte v článku.
Co je koriandr?
Pod názvem koriandr si mnozí představí koření ve formě kuliček (prášku) s typickou hnědožlutou barvou. Semena jsou plodem byliny zvané koriandr setý. V kuchyni se však používá celý koriandr ve formě snítky.
Používají se všechny části koriandru: listy, kořen i semena.
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je vytrvalá rostlina patřící do čeledi miříkovitých. Tato měkká, bezchlupá rostlina s dělenými listy dorůstá výšky až 50 cm. Květenství okvětí má světlou barvu.
Rostlina pochází především z Indie, ale její kořeny sahají až do Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie. Ve formě koření dodnes dodává pokrmům nasládlou a mírně štiplavou chuť.
Kromě syrových listů a plodů lze koriandr zpracovávat a používat v různých formách. Kromě konzumace lze bylinu pro její léčivé účinky používat také ve formě kosmetických přípravků.
Formy zpracování koriandru :
- Syrová rostlina
- Plody - semena celá nebo drcená
- Čajová směs
- Výtažky v kapslích a tabletách
- Koriandrový olej
- Mast, krém a gel
Obsah živin
Pozitivní účinky koriandru jsou založeny na jeho bohatém složení. Obsahuje vitamíny, minerály, esenciální oleje, kyseliny, fytosteroly, antioxidanty a flavonoidy.
Z vitamínů jsou zastoupeny zejména vitamíny B a C, dále vitamíny A, E a K. Z minerálních látek vápník, hořčík, železo, draslík, selen, mangan, fosfor a měď.
Důležitou složkou semen (plodů) koriandru jsou silice. Kromě esenciálních látek obsahuje koriandr také vodu, bílkoviny a zdravou vlákninu.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 20 g čerstvého koriandru
Energetická hodnota | 4,6 kcal |
Sacharidy | 0,73 g |
Vláknina | 0,56 g |
Tuky | 0,10 g |
Bílkoviny | 0,42 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 20 g čerstvého koriandru
Vitamin A | 1350 IU | Draslík | 104 mg |
Vitamin B1 | 0,01 mg | Hořčík | 5,2 mg |
Vitamin B2 | 0,03 mg | Vápník | 13,4 mg |
Vitamin B3 | 0,22 mg | Sodík | 9,2 mg |
Vitamin B5 | 0,11 mg | Železo | 0,35 mg |
Vitamin B6 | 0,03 mg | Zinek | 0,1 mg |
Vitamin B9 | 12,4 mcg | Fosfor | 9,6 mg |
Vitamin C | 5,4 mg | Měď | 0,04 mg |
Vitamin E | 0,5 mg | Mangan | 0,08 mg |
Vitamin K | 62 mcg | Selen | 0,18 mcg |
Zdravotní účinky koriandru
Kromě barvy a výraznější chuti dodává koriandr jídlu významnou dávku živin.
Vnitřní použití
Podpora imunity a celkového zdraví
Pravidelná konzumace koriandru přispívá díky svému silnému složení k celkovému zdraví. Podporuje imunitní systém a obranyschopnost organismu, a to i díky vysokému podílu vitaminu C.
Má podpůrný antioxidační, antimikrobiální a antibakteriální účinek. Olej ze semen koriandru může pomoci zničit bakterie z potravin, což z něj činí přirozeného pomocníka při otravách jídlem.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Semena koriandru podporují regulaci a snižování hladiny cholesterolu díky obsahu esenciálních olejů a kyselin. Pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a triglyceridů, rozšiřují cévy a regulují krevní tlak.
Bylina také obsahuje polyfenoly, které chrání srdce a pomáhají předcházet oxidačnímu poškození. Je tak součástí prevence různých kardiovaskulárních onemocnění.
Podpora trávení a zažívacího traktu
Koriandr se používá jako stimulant trávení. Koriandr přispívá ke zdraví střevní mikroflóry, vylučování žluči a produkci žaludečních šťáv. Bylina může také pomoci při léčbě nevolnosti a průjmu.
Žlučové kyseliny hrají důležitou roli při trávení a vstřebávání potravy. Koriandr zmírňuje nadýmání a plynatost. Antioxidanty obsažené v koriandru posilují játra, střevní trakt a produkci trávicích enzymů.
Podporuje přirozenou detoxikaci organismu
Díky svému složení působí bylina antioxidačně a snižuje vliv volných radikálů v těle. Má přirozené detoxikační účinky na játra, trávicí systém a podporuje vylučování těžkých kovů a toxinů z těla. Podporuje tak přirozenou očistu organismu.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Extrakt a oleje ze semen koriandru pomáhají při regulaci a snižování hladiny glykémie v těle. Pomáhá regulovat činnost slinivky břišní a má pozitivní vliv na vylučování inzulínu, který následně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Koriandr tak působí antidiabeticky.
Podpora mozkových funkcí a zdraví
Linalool obsažený v koriandru pomáhá při léčbě záchvatů včetně epilepsie. Má antikonvulzivní účinek, a je tak pomocníkem při prevenci různých neurologických onemocnění.
Některé studie spojují linalool také s příznivým vlivem na kognitivní funkce mozku. Koriandr také podporuje duševní zdraví, zklidňuje mysl a zlepšuje kvalitu spánku.
Pomáhá při prevenci zdraví kloubů
Semena koriandru pomáhají zmírňovat bolest při revmatoidní artritidě. Kineol a kyselina linolová mají antirevmatické a antiartritické vlastnosti. Kromě konzumace rostliny lze koriandrovou mast používat jako přírodní obklad ke zmírnění zánětu a bolesti při artritidě.
Vnější použití
Podpora zdraví a krásy pleti
Koriandr podporuje zdravou pokožku, pleť a vlasy. Používá se k rychlejšímu hojení ran, vyrážek, plísní, ekzémů nebo zánětů (kožních i očních).
Kromě podpory zdravého trávení, které je jedním z klíčových faktorů zdravé pleti, působí jako antioxidant s antiseptickými a protiplísňovými účinky.
Obsahuje také přírodní antihistaminika, která pomáhají zmírnit reakci imunitního systému kůže proti alergenům.
Sběr a skladování
Pěstování, sklizeň a skladování
Pěstování koriandru není obtížné, protože roste samovolně na různých místech a nevyžaduje přílišnou péči. Lze jej pěstovat na balkoně nebo na zahradě.
Rostlina nemá ráda mrazivé počasí. Jedná se o jednoletou bylinu, která roste ideálně na světlém místě a v polostínu. Půda by měla být kvalitní a dobře odvodněná. Nedoporučuje se pěstovat rostlinu v blízkosti ovocných stromů.
Koriandr by se měl vysazovat brzy na jaře nebo koncem léta. V následujícím období bujného růstu je zapotřebí dostatek pravidelné vláhy.
Pokud se koriandr pěstuje pro listy, je vhodný hustý a rovný výsev. Pokud se koriandr pěstuje pro semena, je vhodný výsev do řádků s rozestupy.
Listy se mohou sklízet průběžně podle potřeby. Se sklizní semen je třeba začít, až když je většina rostliny suchá.
Koriandr by měl být skladován v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě. Semena by měla být usušena a poté rozdrcena a proseta.
Shrnutí výhod koriandru
- podpora imunitního systému
- podpora imunity
- antioxidační účinek
- antimikrobiální účinek
- podpora trávicích procesů
- podpora zdraví trávicího traktu
- podpora přirozené detoxikace
- regulace hladiny cukru v krvi
- antidiabetický účinek
- snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů
- podpora zdraví a funkce mozku
- afrodiziakální účinek
- příznivý vliv na stav pokožky
- pomáhá při prevenci artritidy
- pomáhá při prevenci zánětů očí
- protirakovinný potenciál
Možné vedlejší účinky koriandru
Stejně jako u mnoha jiných druhů koření a bylin je i u koriandru třeba regulovat jeho množství.
Koriandr je obvykle snášen bez problémů. Není problémem ani v těhotenství.
Lidé s potravinovými alergiemi nebo citlivostí na koriandr musí být při konzumaci potravin ostražití. Pokud máte problém s potravinovými alergiemi (zejména na anýz, fenykl, kmín nebo kopr), buďte opatrní. Alergie a zkřížené alergie na koriandr jsou vzácné, ale možné.
Osoby s nízkou hladinou glykémie a diabetici by měli být ostražití při nadměrné konzumaci, protože koriandr snižuje hladinu cukru v krvi.
Koriandr v kuchyni
Koriandr se používá jako koření ve studené i teplé kuchyni.
Koriandr má v kuchyni široké využití a používá se k dochucení pokrmů. Koriandr je spojován především s mexickou, indickou nebo thajskou kuchyní, ale dobře se hodí i do ostatních jídel.
Koriandr můžete použít do různých omáček, pomazánek, sals, polévek nebo zeleninových a těstovinových salátů. Můžete jím také ochutit maso nebo ryby.
Pokud používáte čerstvý koriandr, nezapomeňte ho nejprve řádně omýt pod tekoucí vodou. Ve formě mletých semen nebo koření se koriandr hodí do ještě většího množství pokrmů.
Doporučuje se ochutit jídlo koriandrem těsně před koncem vaření. Mletý koriandr by se měl přidávat až v průběhu vaření, aby se chutě včas propojily.
Důležité informace a zajímavosti
Koriandr je rostlina, ze které se získává aromatické koření.
Kromě své chuti má koriandr silné složení a podporuje celkové zdraví organismu.
Má příznivý vliv na trávicí procesy, snižuje nadýmání břicha a plynatost.