Aronie: Jaké jsou její zdravotní účinky? (pěstování, použití)

Aronie: Jaké jsou její zdravotní účinky? (pěstování, použití)
Zdroj fotografie: Getty images

Aronie, lidově nazývaná také černý jeřáb a latinsky Aronia melanocarpa, je strom nebo keř z čeledi růžovitých (Rosaceae).

Vlastnosti

Jak pěstovat aronii a jaké jsou její zdravotní účinky? Jaké je její využití a jaké jsou její příznivé účinky na organismus? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v článku.

Je typicky spíše menší a málokdy vyšší než 1 m, výjimečně 3 m.

Šíří se kořenovými výběžky.

Listy jsou kopinaté, velké 2,5–7 x 2,5–3,5 cm. Na spodní straně jsou lysé, na horní straně chlupaté až žláznaté.

Květy jsou bílé až narůžovělé, kališní lístky jsou lysé, trojúhelníkovité, korunní lístky oválné až vejčité.

Během vegetace jsou keře aronie velmi atraktivní, snášejí stříhání a jsou vhodné i jako živé ploty.

Brzy na jaře (v březnu) začíná rašení. Kvete od dubna do května.

Po celý rok nás aronie dokáže zaujmout svými krásnými listy, které mají tmavě zelenou barvu.

Na podzim se listy zbarvují do oranžové až sytě červené barvy.

Lze ji zařadit mezi nenáročné rostliny z hlediska půdy a péče. Dobře snáší mrazivé počasí a je vhodná i do nadmořských výšek nad 1 000 m n.m.

Plody dozrávají v září. Měly by se jíst syrové, protože mají hořkou chuť.

Výrobky z aronie jsou velmi oblíbené.

Z plodů se nejčastěji vyrábějí za studena lisované šťávy, vína a likéry.

Nejoblíbenější jsou džemy a zavařeniny.

Původ aronie

Její původní domovinou je Severní Amerika, ale postupem času se rozšířila do celého světa.

Má několik druhů, ale nejznámější a nejrozšířenější je druh Melanocarpa.

Již naši předci ji považovali za léčivou rostlinu, a proto nemohla chybět v žádné zahradě.

Prostřednictvím jejích plodů a listů se léčily různé neduhy, např.:

  • nachlazení
  • žaludeční potíže
  • chudokrevnost
  • bolesti hlavy

Díky moderní vědě dnes víme, že její účinky jsou mnohem širší, než jsme si původně mysleli.

Aronie neboli jeřáb černý pochází ze Severní Ameriky.

Pěstovaly ji již staré indiánské kmeny. Byla známá pro své léčivé schopnosti.

Je však známá také jako sibiřská borůvka, protože se nejčastěji pěstuje v zemích bývalého Sovětského svazu.

Vnitřní použití

Plody aronie mají příznivý vliv na krevní oběh a hladinu cholesterolu.

Protože plody obsahují přírodní sorbitol (sladidlo vhodné pro diabetiky), jsou zvláště prospěšné při cukrovce.

Pro pevné zdraví a vitalitu jsou plody aronie prospěšné, protože obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako např.:

  • cenné vitaminy
  • bioflavonoidy
  • rutin
  • železo
  • jód
  • fluor
  • mangan
  • a různé další stopové prvky

Stručně uvedeme některé ze zdravotních přínosů aronie:

  • má příznivý vliv na cévy a srdce
  • reguluje krevní tlak
  • zmírňuje žaludeční potíže (léčba žaludečních vředů)
  • zajišťuje odstraňování těžkých kovů z těla (aronie byla použita při jaderné havárii v Černobylu)
  • snižuje riziko aterosklerózy
  • zmírňuje bolesti hlavy
  • je účinná při migrénách
  • zmírňuje chudokrevnost
  • poskytuje ochranu střevům a trávicímu traktu
  • zabraňuje vzniku cukrovky
  • zlepšuje zrak (zabraňuje šedému zákalu a chrání oči před UV zářením)
  • pomáhá zlepšovat paměť
  • zvyšuje elasticitu kůže (zpomaluje proces stárnutí)
  • pomáhá při chronických onemocněních (rakovina, Parkinsonova choroba, bronchitida)
  • má preventivní účinky při onemocnění jater a dalších orgánů trávicí soustavy
  • zlepšuje funkci štítné žlázy
  • reguluje vylučování hormonů

Aronie černá má obrovskou zásobu minerálních látek:

  • železo
  • vápníku
  • hořčík
  • fosforu
  • draslíku
  • zinek
  • sodík
  • mangan
  • jód
  • bór

Je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C, E, K, P.

Malvice má vysoký obsah sorbitolu a polyfenolických látek.

Polyfenolické sloučeniny jsou zodpovědné za její příznivé účinky.

Borůvky a brusinky mají ve srovnání s aronií nižší obsah těchto látek (polyfenolické kyseliny, prokyanidiny, antokyany a flavonoly).

Obsah těchto látek závisí na mnoha faktorech, jako je místo růstu, doba sklizně a způsob zpracování. Sorbitol je považován za přírodní sladidlo, které je vhodné zejména pro osoby trpící cukrovkou.

Ve srovnání s běžným cukrem má sorbitol poloviční sladivost a v těle se přeměňuje na fruktózu.

Vnější použití

Z této byliny můžeme vytvořit krásný živý plot.

Na jaře začíná velmi rychle rašit a její listy zůstávají na větvích až do listopadu.

Na podzim se zelené listy postupně mění z jasně žlutých na šarlatově červené.

Koncem dubna a v květnu se správně zastřižený živý plot pyšní krásnými květy.

Na konci léta živý plot zdobí bobule, které se mění ze zelených na červenofialové až tmavě modré až černé.

Je důležitá také pro vysoký obsah barviva, které se využívá zejména v potravinářském, ale i textilním průmyslu.

Sběr a skladování

Sazenice aronie jsou jednoleté a dosahují výšky 40–60 cm.

Sazenice mají dobře vyvinutý kořenový systém.

Protože jsou vhodné pro výsadbu živých plotů, doporučuje se 3 až 5 sazenic na běžný metr.

Dalším typem sazenic jsou dvouleté sazenice, které jsou vysoké 80–110 cm.

Tyto sazenice mají silný kmen a jejich kořenový systém je větší, což jim umožňuje rychleji přijímat živiny.

Po výsadbě, přibližně v prvním roce, mají rychlejší růst.

Lze je vysazovat buď jako živý plot, nebo jako solitéru.

Pěstování této byliny je snadné, může růst v jakémkoli typu půdy.

Nevadí jí sluneční světlo ani přílišné zastínění.

Její tmavě fialové plody, které jsou téměř černé, přitahují pozornost již od července.

Zralé plody se konzumují čerstvé.

Nejlepší je sklízet aronii v září, kdy jsou plody nejchutnější.

Zdravé jsou i naložené, ale zejména čerstvé plody jsou zdraví prospěšnější.

Jejich hořkou chuť lze zjemnit rozmačkáním plodů, do kterého lze přidat med nebo smetanu.

Doporučené množství, které lze denně zkonzumovat, je 30 bobulí.

Využití

Mezi nejdůležitější produkty z aronie patří ovocné šťávy lisované za studena.

Šťávy se postupně pasterizují při teplotě 85–95 ℃ po dobu 15 minut.

Šťávu lze považovat za dobrou prevenci proti závažným onemocněním jater a dalších orgánů trávicí soustavy.

Šťáva je obecně brána jako nejsilnější přírodní antioxidant.

Další použití:

  • sirupy
  • želé
  • džemy
  • kompoty
  • přídavek do ovocných jogurtů
  • ovocné šťávy smíchané s jablky, pomeranči nebo jiným ovocem
  • z ovoce se také vyrábí víno nebo pálenka
  • ovoce se může také sušit nebo skladovat jako čaj.

Výživové hodnoty aronie černé:

Energetická hodnota 371 KJ
Bílkoviny 0,71 g
Sacharidy 20 g
Tuky 0,63 g
Vláknina 2 g

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.