Zdraví v létě: správné stravování a hydratace (pitný režim)

Zdraví v létě: správné stravování a hydratace (pitný režim)
Zdroj fotografie: Getty images

Léto je nejteplejším obdobím roku. Horké počasí může mít negativní vliv na celkové zdraví a vnitřní pohodu. Správná strava a dostatečná hydratace organismu jsou nezbytné. Jak podpořit zdraví v létě?

Letní vedra přinášejí kromě dovolených také různá zdravotní rizika. Ta se týkají jak dětí a seniorů, tak dospívajících a dospělých jedinců.

O vhodné stravě, tipech na hydrataci (pitný režim) a zdravotní prevenci se dočtete v článku.

Dostatečný pitný režim

Mnoho zdravotních problémů v létě způsobuje dehydratace. Když teplota vzduchu stoupá, měli bychom dbát na dostatečný pitný režim.

Léto, slunce, horko, voda, naše zdraví a úrazy, nemoci nebo jiné typické letní problémy?

Přibližně dvě třetiny našeho těla tvoří voda. Voda pomáhá při transportu živin a látek do těla a také při vylučování škodlivých látek z těla ven.

Přesné množství vody se samozřejmě liší podle hmotnosti a věku, člověk od člověka. Obecně se doporučuje, aby dospělý člověk bez zvýšené fyzické aktivity vypil 2 litry vody denně. V létě o něco více.

Zejména sportující veřejnost musí být při pití opatrná.

Vybírejte si čistou vodu, minerální vody a v případě potřeby chladnější čaje nebočerstvé ovocné šťávy. Vyhýbejte se syceným, slazeným nápojům, které mohou žízeň zvyšovat.

Pozor, příliš mnoho vody také není dobré. Udržujte pitný režim přiměřený svému věku, hmotnosti a fyzické aktivitě.

Optimální pitný režim: Kolik vody vypít podle hmotnosti a věku (kalkulačka)

Vhodná strava a hydratace s jídlem

Věnujte zvýšenou pozornost potravinám, které mohou být kontaminovány patogeny.

Těžká a příliš tučná jídla zatěžují trávicí trakt a v létě nejsou ideální volbou. Doporučuje se kombinovat teplou a studenou kuchyni.

Potravinami lze také napomáhat hydrataci organismu. Mnoho běžně dostupných potravin obsahuje velké množství vody. Ovoce a zelenina dodávají tělu v létě nejen vodu, ale také další prospěšné látky, jako je vláknina, vitaminy a minerály.

Příkladem potravin, které jsou zároveň zdrojem vody, jsou meloun, jahody, hrušky, nektarinky, okurky, rajčata, cukety nebo dýně. Můžete je také použít do smoothies nebo salátů.

Vláknina je důležitá pro správnou funkci trávicího traktu a pro podporu pravidelné stolice. Má příznivý vliv na střevní mikroflóru jako přírodní probiotikum. Je důležitým zdrojem energie.

Denní příjem vlákniny by měl být 20-35 g. Zdrojem je zelenina, ovoce, obiloviny, celozrnné výrobky, těstoviny nebo ovesné vločky.

Doporučuje se omezit:

  • nadměrný příjem tučných těžkých jídel
  • nepravidelné stravování a následné přejídání
  • potraviny náchylné ke kontaminaci v horku

Je třeba dbát na:

  • dostatečný pitný režim (čistá voda, minerální voda, čaj)
  • dostatečný příjem bílkovin (proteinů) ve stravě
  • dostatek zeleniny a ovoce ve stravě
  • dostatečný příjem potřebných vitamínů a minerálů

Všeobecná zdravotní prevence v létě:

  • Ochrana pokožky pomocí SPF před UV zářením
  • Zakrývání hlavy jako ochrana před úpalem
  • Ochrana očí slunečními brýlemi s UV faktorem
  • Pravidelná nutričně vyvážená strava
  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Dostatek vitamínů a minerálů ve stravě
  • Pravidelný pitný režim a hydratace
  • Omezení pobytu venku v době přímého slunečního záření
  • Neodkládejte návštěvu lékaře při zdravotních problémech
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • solen.cz - Význam pitného režimu v stravovaní detí. PhDr. Iveta Ondriová a spol.
  • healthline.com - How to Beat the Heat. Healthline. Lauren Castiello, MS, AGNP-C
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.