Zdravá cizrnová polévka se zeleninou, rychlý recept

Zdravá cizrnová polévka se zeleninou, rychlý recept
Zdroj fotografie: Getty images

Jednoduchá, chutná a velmi zdravá polévka vás osvěží a skvěle zasytí. Zamilují si ji i ti největší kritici, protože je svěží a plná chuti. Navíc je plná vitamínů a prospěšných látek, takže potěší i naši imunitu.

Obtížnost: střední Příprava: 35 minut Porce: přibližně 6 porcí

Kombinace zeleniny a cizrny je v tomto případě velmi prospěšná pro zdraví. Talíř cizrnovo-zeleninové polévky podpoří naši imunitu a dodá řadu prospěšných živin.

Cizrna je již dlouho velmi oblíbenou luštěninou. Na nějakou dobu se však z našich domácností vytratila, ale nyní se opět ve velkém vrací.

Jedná se o mimořádně výživnou luštěninu plnou důležitých vitamínů a minerálů.

Obsahuje vitaminy skupiny B, ale také nezbytné vitaminy A, C, E a K. Z minerálních látek cizrna obsahuje draslík, hořčík, fosfor, selen, sodík, zinek a železo. Díky konzumaci cizrny je tělo bohatší o prospěšné omega-3 a omeg-6 mastné kyseliny.

Díky svému složení je velmi prospěšná pro trávení a pravidelnou stolici. Pomáhá také při zácpě a problémech s vylučováním.

Výhodou cizrny je také to, že je sytá, takže po její konzumaci nemáme dlouho pocit hladu.

Její výhodou je také to, že je pomocníkem při prevenci vzniku cukrovky a také zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Díky vyváženému množství sodíku a velkému množství draslíku výborně ovlivňuje krevní tlak, a pomáhá tak i v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Je také prospěšná pro nehty, vlasy a kosti. Je vhodná i pro zpomalení příznaků artritidy a proti řídnutí kostí.

Výhodou pravidelné konzumace cizrny je také její příznivý účinek v boji proti rakovinným buňkám v těle, a je tedy skvělou prevencí. Obsahuje také kyselinu listovou, která v tomto boji pomáhá.

Pomáhá také v boji proti zánětům vznikajícím v těle.

Cizrna je skvělou potravinou, kterou si oblíbili i vegetariáni a vegani. Je vhodná i pro celiaky.

Konzumaci cizrny by měli posílit starší lidé, kterým velmi pomůže při budování imunity, ale také pro kvalitnější spánek nebo paměť.

Ženy si ji chválí nejen pro její pomoc při posilování vlasů a nehtů, ale také při zmírňování příznaků menopauzy. Její konzumací podporují přirozený způsob boje těla s nočním pocením, návaly horka nebo výkyvy nálad.

Náš recept obsahuje také papriku, která je obzvláště bohatá na kapsaicin a karoteny. Působí tedy na kvalitu trávení a oběhový systém.

Celkově konzumace papriky podpoří váš imunitní systém a pomůže při anémii.

Rajčata jsou také součástí našeho receptu. Měla by být častou složkou našeho jídelníčku.

Při pravidelné konzumaci rajčat můžeme pozorovat zlepšení naší nálady a celkové pohody. To je způsobeno tyraminem, který je v nich obsažen.

Díky obsahu minerálů a vitaminů v rajčatech je také naše srdce silnější. Pomáhají při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to i při infarktu nebo mrtvici.

Česnek je také nezbytnou součástí naší polévky. Jeho přínos pro zdraví je nepopiratelný. Existuje dobrý důvod k tomu, že je součástí tradiční medicíny.

Především je jedním z nejlepších bojovníků proti bakteriím a virům v těle. Působí také protizánětlivě a je skvělým přírodním antiparazitikem.

Pomáhá také v boji proti rakovině a dokonce i v boji proti jejím příznakům, když už problémy vznikly. Prokázány jsou například jeho příznivé účinky při léčbě rakoviny tlustého střeva, mozku, kůže, prsu nebo žaludku.

Co potřebujeme na jednoduchou cizrnovou polévku?

  • sterilovanou cizrnu
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks rajčat
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks červené papriky
  • 1 cuketa
  • hrášek
  • sůl
  • chilli
  • černý mletý pepř
  • mletá paprika
  • olivový olej
  • petržel

Postup přípravy

1. Nejprve očistěte a omyjte všechnu zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek si připravte k rozmačkání. Ostatní zeleninu nakrájejte na malé kostičky.

2. Na oleji osmahněte cibuli dozlatova, poté přidejte česnek, cizrnu a postupně i zbytek zeleniny.

3. Vše společně krátce osmahněte na oleji a nakonec zalijte asi litrem horké vody nebo zeleninového vývaru.

Množství vody vždy závisí na množství zeleniny nebo na chuti. Pokud chcete hustší polévku, dejte méně vody. Pokud chcete řidší, přidejte více vody.

4. Po chvíli přidejte chilli a zbylé koření podle chuti. Čerstvou bazalku přidejte o něco později, aby se příliš nerozvařila.

5. Takto vařte asi 10 minut a přidejte rajčatový protlak. To může mírně změnit chuť, proto podle chuti osolte a opepřete.

6. Po přidání protlaku vařte ještě asi 15 minut. Přidejte bazalku a petrželku a polévka je hotová.

Dobrou chuť!

Polévku můžete jíst s rýžovým chlebem, opečenými česnekovými toasty nebo jen tak samotnou. Je vhodná i pro alergiky nebo celiaky.

V závislosti na ročním období můžete do polévky přidat také medvědí česnek nebo čerstvou červenou řepu. Vždy bude jiná a plná chuti.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé polévky:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.