Zdravá hokkaido polévka pro alergiky. Znáte tento recept?

Zdravá hokkaido polévka pro alergiky. Znáte tento recept?
Zdroj fotografie: Getty images

Hokkaido polévka je sama o sobě velmi zdravá. My ji ale připravíme v ještě zdravější verzi, která je vhodná zejména pro alergiky.

Obtížnost Střední
Příprava 25 minut + 45 minut vaření
Porce 6 osob

Dýně hokaido je sama o sobě zdravá a plná vitaminů. Přinášíme vám recept na chutnou a trochu exotickou polévku hokaido vhodnou i pro alergiky.

S podzimem přichází sezóna dýní. Ta hokkaido rozhodně patří k těm velmi oblíbeným.

Dýni hokkaido lze připravit na mnoho různých způsobů, včetně různých variací omáček a polévek. Jednu takovou, s exotickou kombinací koření a ingrediencí, si připravíme i my.

Největší výhodou je vysoký obsah betakarotenu, který se projevuje už její krásnou oranžovou barvou.

Je také skvělým pomocníkem při zánětech a zánětlivých onemocněních. Díky obsahu antioxidantů je také užitečná při očistě organismu a žaludečních potížích.

Obsahuje také mnoho vitaminů a minerálů, jako jsou A, B, C, E, K, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, draslík, lutein a zeaxatin. Ty přispívají k dobrému zdraví očí. Vláknina, železo, vápník, hořčík nebo fosfor přispívají k dobrému trávení.

Díky nízkému obsahu kalorií je vyhledávanou potravinou. Pomáhá také snižovat krevní tlak a je vhodná pro diabetiky.

Některé zdroje dokonce uvádějí, že má antiparazitární účinky. Díky svému složení pomáhá při ochraně buněk a udržování zdraví pokožky.

Další složka naší polévky, mrkev, také obsahuje velké množství betakarotenu.

Mrkev je také bohatá na vitaminy A, B, C, D a E. Je vydatným zdrojem hořčíku, vápníku a železa a dokonce i antioxidantů. Má nízký obsah cukrů a tuků.

Má velmi dobrý vliv na zdraví našich očí, funkci mozku a zlepšení paměti, na ochranu jater a celého imunitního systému.

Zdravá hokkaido polévka pro alergiky nám přinese mnoho balhodárných účinků. Je nejen chutná, ale také posílí náš organismus.

Náš recept je vhodný pro osoby s nesnášenlivostí laktózy i lepku. Obohatí také jídelníček každého, kdo má rád pestrou a zdravou stravu.

Tak se do toho pusťte.

Suroviny na polévku

  • 1 malá dýně hokkaido (měla by být mírně měkká, ale ne rozměklá)
  • 4 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší čerstvý zázvor
  • 1 pomeranč
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 ml kokosové smetany na vaření
  • olivový olej
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • muškátový oříšek
  • kurkuma
  • černý pepř

Recept na zdravou hokkaido polévku

1. Dýni hokkaido řádně omyjte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Ze čtvrtek odstraňte semínka a očištěné měsíčky nakrájejte na malé kostičky (asi 2–4 cm, podle jejich tvrdosti).

Někteří lidé dýni neloupou, protože podle některých zdrojů obsahuje nejvíce vitamínů. Pokud tedy nechcete, dýni neloupejte a vařte ji s ní.

Semínka nemusíte vyhazovat. Můžete je osolit a upéct a připravit z nich pečená dýňová semínka.

2. Očistěte a nakrájejte také mrkev. A obě suroviny dejte společně do osolené vody vařit.

3. Přidejte také očištěné celé stroužky česneku. Do varného sáčku vložíme nové koření a bobkový list a vložíme je do vody.

Pokud takové sáčky nemáte, budete muset koření vylovit, takže si pamatujte, kolik jste ho tam dali.

4. Vařte společně asi půl hodiny, dokud mrkev i dýně nezměknou.

5. Když jsou suroviny měkké, vyjměte bobkový list a nové koření a vše rozmixujte společně s vodou. Důkladně rozmixovanou směs vraťte na oheň.

6. Připravte si směs z kokosového mléka i smetany, trochu nastrouhaného zázvoru, velmi jemně nastrouhaného muškátového oříšku a trochu kurkumy. Vše rozšlehejte a přidejte do polévky.

7. Krátce povařte, a když polévka začne bublat, přidejte podle chuti polovinu nebo celou pomerančovou šťávu.

Přidejte také trochu nastrouhané kůry z pomeranče, která polévce dodá vůni i chuť.

8. Polévka je hotová po smíchání všech ingrediencí a krátkém povaření.

Polévku je nejlepší podávat s opraženými dýňovými, slunečnicovými nebo lněnými semínky, kterými se jen lehce posype. Můžete je také opéct všechna dohromady.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte si uvařit z našich dalších receptů

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.