Tradiční dýňová polévka ve zdravé verzi? Tohle je recept

Dýňová polévka patří k jednoduchým a lehkým pokrmům. Její lehkost spočívá v přípravě, ale také ve složení.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 20 minut + 15 minut vaření |
Porce | 4 osoby |
Dýňová polévka podle našeho receptu je jednoduchá a zvládnou ji i úplní začátečníci. Je vhodná i pro alergiky a osoby s bezlepkovou dietou.
Samotná dýně obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
Díky vitaminům A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E a K posiluje imunitu a má pozitivní vliv na naše zdraví. Mezi minerální látky obsažené v dýni patří draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, zinek, mangan, fosfor a měď.
Její složení pomáhá podporovat trávení, udržovat mládí a je jakýmsi odbourávačem tukových polštářků. Je také lehce stravitelná, a proto nezatěžuje organismus.
Je také prospěšná pro zdraví spermií. Příznivě působí i v těhotenství.
Díky kombinaci draslíku, vitaminu C a vlákniny napomáhá správné činnosti srdce. Díky vyššímu obsahu draslíku pomáhá snižovat krevní tlak a také riziko mrtvice.
Její výhodou je, že je nízkokalorická, což potěší mnohé z nás. Při hubnutí je dokonce výhodnější než jiné zdroje sacharidů, tedy rýže nebo brambory. Má totiž méně kalorií a reguluje nakládání s vodou v těle.
Obsahuje také vitamin A a karotenoidy, které přispívají k dobrému zraku. Dokonce se uvádí, že šálek vařené dýně obsahuje více než dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu A.
Potřebujete:
- menší dýně
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý černý pepř
- mletá červená paprika
- nové koření
- kmín
- kurkuma
- petržel
- olivový olej
Recept na zdravou dýňovou polévku
1. Dýni řádně očistěte a omyjte. Rozkrojte ji nejlépe na čtyři části a odstraňte z ní semínka.
Semínka není třeba vyhazovat. Jsou výborná posolená a zapečená v troubě.
2. Omyté kousky dýně nastrouhejte na větší plátky a osolte.
3. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji dozlatova.
4. Na orestovanou cibuli položíme nastrouhané plátky dýně, trochu je opečeme a podlijeme vodou. Přidejte jen tolik vody, aby byla dýně pokryta asi 2 cm nad okrajem.
Záleží také na tom, jak hustou polévku chceme mít. Pokud chceme řidší, přidáme více vody. Pokud chceme naopak hustší, přidáme méně vody.
5. Přidáme koření podle chuti. Pozor na černý pepř a kurkumu, protože jsou to silná koření.
6. Polévka se takto vaří asi 5 až 8 minut. Když je měkká, můžeme ji vypnout.
Pokud vám takto "přírodně" připravená polévka nechutná, můžete ji rozmixovat. Je však důležité předem vybrat nové koření.
7. Pokud jsme polévku rozmixovali, ještě ji chvíli povaříme a je hotová.
Polévka je výborná s krutony, piškoty nebo i semínky. Pro dochucení a také na ozdobu můžeme navrch přidat trochu špenátu.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet některý z našich fit receptů
