Jednoduchá a zdravá špenátová polévka. Jaký je náš recept?

Jednoduchá a zdravá špenátová polévka. Jaký je náš recept?
Zdroj fotografie: Getty images

Připravte si s námi velmi rychlou a snadnou špenátovou polévku, která je plná vitamínů. Uděláte radost svému žaludku, ale i celému organismu, a to nejen během chladných dnů.

Obtížnost nízká
Příprava 25 minut
Porce přibližně 6 porcí

Špenát rozhodně patří do kategorie potravin, které buď milujete, nebo nenávidíte. Ačkoli jeho chuť není nijak zvlášť výrazná, může lidi odradit jeho krásně sytě zelená barva.

Odrazuje vás jen jeho barva? Určitě změníte názor, až ochutnáte tuto skvělou polévku. Polévka je navíc zdrojem spousty vitaminů a minerálů.

Špenát má nejvyšší podíl živin mezi listovou zeleninou.

Pokud znáte příběh Pepka námořníka, jistě víte, že špenát také zvyšoval jeho sílu. Dodá vám také energii a silné kosti, imunitu a dokonce vás zbaví bakterií a virů.

Jeho součástí je kyselina šťavelová, která je snad nejznámější ve spojení se špenátem. Právě ta mu dodává jedinečnou chuť.

Je také zdrojem bílkovin, draslíku, hořčíku, mědi, manganu, sacharidů, vlákniny, vápníku, sodíku, selenu a zinku. Z vitaminů z ní získáváme A, B, C, E nebo K.

Díky svému složení prospívá našemu zraku díky antioxidantům. Dokonce pomáhá snižovat riziko vzniku šedého zákalu. Pomáhá chránit oči před UV zářením.

Správná kombinace vitaminů působí v těle jako pomoc při srážení krve, dokonce pomáhá zmírnit příznaky hemofilie.

Jeho listy poněkud připomínají mozek, což také symbolizuje jeho blahodárný vliv na tento orgán. Vitamíny v něm obsažené mají příznivý vliv na činnost mozku, což může zlepšit naši koncentraci a paměť.

Napomáhá také správnému fungování nervového systému, takže si ho mohou dopřát i lidé ve stresu. Těm pomůže zklidnit se.

Kyselina listová v něm obsažená je skvělým pomocníkem v prevenci Alzheimerovy choroby.

Je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože svým složením příznivě působí na tlak. Je také pomocníkem pro správnou činnost srdce.

Vysoký obsah vitaminu A pomáhá udržovat pokožku a sliznice svěží a zdravé. Kromě toho je zbavuje bakterií a virů.

Zejména díky obsahu minerálů a vitaminu K budou naše zuby a kosti pevnější. To by mohlo pomoci k silným zubům, nehtům a kostem, ale také pomáhá při osteoporóze.

Špenátu by se však měli vyhnout lidé s problémy s ledvinami. Může zatěžovat ledviny, a dokonce napomáhá tvorbě ledvinových kamenů.

Co potřebujeme?

  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 1 středně velkou kedlubnu
  • 1 ks pórku
  • česnek
  • máslo ghí
  • 250 ml kokosové smetany

Recept na špenátovou polévku

1. Nakrájený pórek krátce orestujeme na másle ghí. Po chvíli přidejte několik rozdrcených stroužků česneku.

2. Přidejte špenát, který můžete předem natrhat.

3. Po krátkém osmažení přilijte asi půl litru vody.

4. Do vody přidáme černý pepř, bazalku, sůl a na kostičky nakrájenou kedlubnu.

5. Společně vařte asi půl hodiny a poté dobře rozmixujte.

6. Krátce povařte a mezitím přidejte kokosový krém.

Polévka je po uvaření hotová. Podávejte s opraženými slunečnicovými semínky nebo také s bezlaktózovým tvarohem.

Tato chutná polévka je vhodná pro celiaky a osoby s intolerancí laktózy. Je lehká a zdravá, takže si na ní pochutnají i lidé držící dietu.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.