Pórková polévka prospívá našemu tělu. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept

Pórková polévka prospívá našemu tělu. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept
Zdroj fotografie: Getty images

Pórek je velmi zdravá zelenina. Má mnoho skvělých účinků na naše zdraví. To platí zejména pro recepty z čerstvého pórku, ale i vařený pórek má své blahodárné účinky.

Obtížnost Střední
Příprava 25 minut + asi 35 minut vaření
Porce přibližně 5 porcí

Pórek patří do stejné skupiny jako cibule a česnek. Vzhledově se také podobá jakési velké jarní cibulce a vrství se stejným způsobem.

V kuchyni je také oblíbený. Existuje mnoho receptů, ve kterých hraje pórek hlavní roli. Používá se do pomazánek, omáček, polévek a vývarů.

Je to poměrně velká palice, v jejíž dolní části se obvykle nachází bílá cibule. Je však válcovitě spojena s listy, které jsou již zelené barvy.

V kuchyni lze použít téměř celý pórek. Listy až do konce se k použití nedoporučují, proto se odřezávají a kompostují nebo vyhazují. Některé zelené listy jsou však vhodné ke zpracování.

Více informací o pórku, jeho skladování, účincích a pěstování se dozvíte v našem článku: Pórek a jeho zdraví prospěšné účinky. Víte, jak ho pěstovat?

Je tvořen mnoha vitaminy a minerály, které mají příznivý vliv na naše zdraví.

Mezi minerálními látkami v pórku najdeme větší množství flavonoidů, fosfor, mangan, selen, vápník, železo a z dalších látek omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, karoteny, vlákninu a antioxidanty.

Obsahuje také vitaminy skupiny B, A, C, E a K.

V minulosti, ale i dnes se dokonce často používal v domácím léčitelství.

Staří Římané a Řekové si oblíbili pórek jako největšího pomocníka po probdělé noci plné alkoholu. Říká se, že pomáhá léčit "kocovinu".

Ve skutečnosti pomáhá léčit kašel, celkově posiluje imunitu a díky antioxidantům a kyselině listové slouží jako ochrana před infekcemi.

Dámy potěší jeho příznivý vliv na růst a krásu vlasů, za což vděčí především obsahu železa, manganu a vitaminu C.

Vývar se používá také při zácpě a nadýmání, jeho složení má příznivý vliv na trávení a správnou činnost střev.

Napomáhá správné funkci ledvin, čímž podporuje tělo při zbavování se přebytečné vody. Pomáhá střevům zbavit se bakterií a kvasinek.

Složení pórku pomáhá také při prevenci trombózy a křečových žil a jako pomocný prostředek při revmatismu.

Je velmi užitečný při dietě, především díky obsahu vlákniny, která zasytí.

Suroviny

  • 2 středně velké pórky
  • 4 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kus celeru
  • 250 ml kokosového mléka
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • černý mletý pepř
  • bazalka
  • sůl
  • petržel

Recept na zdravou pórkovou polévku

1. Všechnu zeleninu důkladně očistěte a omyjte. Pórek, cibuli a celer nakrájejte na tenké plátky.

2. Část pórku od středu, kde se cibule mění v zelené listy, odložíme stranou. Zbytek cibule osmahneme na olivovém oleji.

3. Přidejte na kostičky nakrájený celer a rozmačkaný česnek. Osmahněte a zalijte vývarem.

4. Dochutíme solí a pepřem. Vařte asi půl hodiny, dokud celer zcela nezměkne.

5. Polévku důkladně rozmixujte ponorným mixérem a znovu přiveďte k varu.

6. Přidejte zbytek pórku nakrájeného na tenké plátky, část nasekané petrželky a kokosové mléko nebo smetanu.

7. Polévka je hotová, když jsou kolečka pórku měkká. Mohou ještě trochu křupat.

My máme například rádi spíše tvrdší, jen trochu změklá.

8. Pórkovou polévku podávejte s česnekovými topinkami posypanými trochou petrželky.

Náš recept je vhodný pro alergiky a osoby s nesnášenlivostí mléka nebo lepku.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.