- prolekare.cz - Role nutrice v prevenci kognitivních poruch ve vyšším věku
- prolekare.cz - Vliv oxidačního stresu na mužskou plodnost
- prolekare.cz - Použití vitaminu E v rámci prevence žilního trombembolismu u žen
- healthline.com - How Can Vitamin E Oil Help the Appearance and Health of My Face?
- ncbi.nlm.nih.gov - Vitamin E in dermatology
- jamanetwork.com - Yellow Nail Syndrome Response to Vitamin E
- ods.od.nih.gov - Vitamin E
Vitamin E a jeho účinky. Jak se projevuje nedostatek nebo nadbytek? + Potravinové zdroje
Vitamin E je známý antioxidant. Jaké další účinky má? Můžeme se jím předávkovat? Kde ho můžeme najít?
Obsah článku
Vitamíny E patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Lidské tělo si je nedokáže vytvořit. Proto je musíme přijímat stravou.
Vitamin E byl poprvé popsán v roce 1922 vědci Herbertem M. Evansem a jeho asistentkou Katherine Bishopovou. V roce 1936 dostal název tokoferol.
Vitamin E má osm základních forem. Konkrétně 4 tokoferoly (alfa, beta, gama, delta) a 4 tokotrienoly (alfa, beta, gama, delta). Obě skupiny mají podobnou biologickou aktivitu. Za nejúčinnější se považuje tokoferol alfa.
Vitamin E je považován za významný antioxidant. Je velmi důležitý pro správné fungování lidského organismu.
Chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Chrání bílkoviny lipoproteinů o nízké hustotě bohaté na cholesterol (LDL) před oxidací.
Gama-tokoferol ovlivňuje agregaci krevních destiček. Má také vliv na rozšíření cév. Podílí se také na metabolismu nukleových kyselin.
Vitamin E je zodpovědný za normální růst, vývoj a funkci svalů. Je důležitý pro správnou funkci krevního oběhu. Ovlivňuje také funkci nervového a trávicího systému.
Vitamin E chrání lidský organismus před různými nemocemi:
- zpomaluje vznik šedého zákalu
- zabraňuje ateroskleróze
- používá se jako doplňková léčba při poruchách plodnosti
- chrání organismus před toxickými účinky cigaretového kouře
Vliv vitaminu E na náš organismus
1. Vitamin E a jeho úloha v prevenci kognitivních poruch
Výsledky některých studií ukazují, že přibližně 15 až 45 % pacientů s demencí trpí podvýživou.
U pacientů, kteří trpí demencí a současně podvýživou, dochází k rychlejší progresi demence. Hůře reagují na léčbu a mají zvýšenou úmrtnost. Z toho vyplývá, že nedílnou součástí léčby demence je udržení dobrého stavu výživy pacienta.
V případě Alzheimerovy choroby dochází ke zhoršení výživy již v nejranějších stadiích. U těchto pacientů byly zaznamenány nízké hladiny vitaminu B, vitaminu C a vitaminu E.
Mohlo by vás také zajímat: Demence
Příčiny nízkých hladin výše uvedených vitaminů jsou různé. V následující části se budeme zabývat některými vysvětleními.
Pacienti trpící demencí nejsou schopni zvolit dostatečně pestrou stravu obsahující různé vitaminy. U těchto pacientů dochází ke snížené syntéze kyseliny dokosahexaenové.
Předpokládá se, že u pacientů trpících demencí dochází ke zvýšené spotřebě vitaminů mozkem postiženým neurodegenerací.
Kyselina dokosahexaenová je biologicky aktivní omega-3 nenasycená mastná kyselina. Jejím hlavním zdrojem jsou ryby. Přispívá k normální funkci mozku a normálnímu vidění. Přispívá také k udržení normální funkce srdce.
Už jste slyšeli o středomořské dietě?
Středomořská strava je založena na vysokém příjmu ovoce, zeleniny, těstovin, ryb a olivového oleje. Při přípravě pokrmů se používá různé koření (rozmarýn, oregano, tymián), česnek a cibule.
Doporučuje se také mírná konzumace vína k jídlu. Omezuje se příjem mléčných výrobků a masa.
Podle některých studií středomořská strava snižuje rozvoj demence, Alzheimerovy choroby a mírných kognitivních poruch. Má ochranný účinek na pokles kognitivních funkcí ve stáří.
Kognitivně ochranný účinek středomořské stravy se vysvětluje několika mechanismy:
- protizánětlivým účinkem vyššího příjmu omega-3 mastných kyselin
- účinek antioxidantů (vitamin C a vitamin E) na snížení oxidačního stresu
2. Jaký vliv má nedostatek vitaminu E na náš zrak?
V oku se nedostatek vitaminu E projevuje otokem řas, šedým zákalem, věkem podmíněnou makulární degenerací a atrofií okohybných svalů.
Jedním z rizikových faktorů věkem podmíněné makulární degenerace je nedostatek antioxidantů ve stravě.
Jejich nedostatek vede ke zpomalenému odstraňování toxických volných radikálů. Ty vznikají na sítnici v procesu zpracování světla.
3. Vitamin E a jeho úloha v prevenci žilního tromboembolismu u žen
Tromboembolické onemocnění žilního původu je třetím nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Bylo prokázáno, že výskyt žilních tromboembolických příhod se snížil u žen, které užívaly vitamin E.
Je známo, že vitamin E má antikoagulační účinek. Může inhibovat koagulační faktory závislé na vitaminu K a snižovat adhezi krevních destiček.
V zahraničí byla provedena studie ověřující jeho vliv na výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum trval deset let.
Zúčastnilo se ho 39 876 žen starších 45 let. Ty užívaly buď vitamin E v dávce 600 IU každý druhý den, nebo placebo.
Závěrem výzkumu bylo, že vitamin E může snížit riziko žilní tromboembolie u žen, které trpí genetickou predispozicí.
Mohlo by vás zajímat: Tromboembolická nemoc, proč vzniká, jak souvisí s plicní embolií?
4. Rakovina prostaty
Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů u mužů. Postihuje především americké a evropské muže. V etiologii tohoto onemocnění hraje důležitou roli výživa.
Výsledky několika vědeckých studií poukázaly na skutečnost, že vitamin E může snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u kuřáků.
U pacientů, kteří užívali 50 mg vitaminu E, se výskyt a úmrtnost snížily o 30 až 40 %. Bylo také zaznamenáno snížené riziko vzniku metastáz rakoviny prostaty.
5. Vitamin E a mužská plodnost
Reaktivní formy kyslíku a dusíku jsou velmi důležité pro správnou funkci spermií. Jejich pozitivní účinek se projevuje pouze v určitých koncentracích. Nad určitou hladinou působí ve formě oxidačního stresu.
Jejich negativní účinek vede k poškození buněk. Předpokládá se, že 30 až 80 % případů mužské neplodnosti je způsobeno oxidačním stresem vyvolaným reaktivními formami kyslíku a dusíku.
Úkolem antioxidantů je udržovat takové koncentrace reaktivních forem kyslíku a dusíku, aby nedocházelo k poškození buněk.
Antioxidační ochranný mechanismus spočívá v:
- zabránění vzniku reaktivních forem kyslíku a dusíku
- zachycování a odstraňování vznikajících radikálů
- opravě poškozených molekul
Mezi antioxidanty, které zajišťují výše uvedené mechanismy, patří vitamin A, vitamin C a vitamin E.
Mezi další látky, které podporují správnou funkci spermií, patří kyselina močová, koenzym Q10, taurin a hypotaurin, karotenoidy (ß-karoten), flavonoidy, L-karnitin, melatonin a pyruvát.
Užívání antioxidantů vede k:
- snížení peroxidace lipidů
- zvýšení pohyblivosti spermií
- zvýšení počtu spermií
- zlepšení morfologie spermií
- snížení fragmentace DNA spermií
6. Vitamin E a péče o pokožku
Vitamin E se v dermatologii používá již více než 50 let. Jeho hlavní úlohou v péči o pokožku je ochrana před oxidačním stresem.
Mezi jeho účinky patří např.:
- zpomalení projevů stárnutí – zjemnění vrásek
- snížení hyperpigmentace
- ochrana pokožky před UV zářením
- podporuje obnovu a regeneraci buněk
V praxi se často používá krém obsahující vitamin E a D-panthenol. Pomáhá zmírňovat projevy stárnutí pleti. Snižuje tvorbu vrásek. Má hydratační a antioxidační účinek. Chrání pokožku před škodlivými účinky volných radikálů.
Oblíbenou formou je také olej s obsahem čistého vitaminu E.
Mezi jeho účinky patří:
- zklidnění pokožky po holení, depilaci voskem a po opalování
- hydratace
- ochrana proti zarudnutí
- regenerace
- zanechává pokožku pružnou
K dalším aplikacím patří tělové mléko s obsahem vitaminu E. Dobře se roztírá na pokožce a zanechává ji pružnou a svěží. Udržuje mladistvý vzhled pokožky, hydratuje ji a zpomaluje proces stárnutí.
Přípravky s vitaminem E se používají také v péči o vlasy. Vitamin E se používá především k prevenci vypadávání vlasů a k dodání lesku vlasům. Usnadňuje rozčesávání vlasů. Zlepšuje celkovou kvalitu vlasů.
Slyšeli jste už o syndromu žlutých nehtů?
Mezi příznaky tohoto onemocnění patří pomalý růst nehtů, žluté zbarvení nehtů, lymfedém a chronické poruchy dýchacích cest (chronická bronchitida, sinusitida). Vitamin E se užívá v dávce 1000 IU jednou denně po dobu 6 měsíců.
Mohlo by vás zajímat: Žluté nehty na nohou a rukou. Estetická vada, nebo zdravotní problém?
Jaké jsou potravinové zdroje vitaminu E?
Mezi hlavní zdroje vitaminu E patří rostlinné oleje, ořechy, celozrnné obiloviny, avokádo, brokolice a listová zelenina.
V následující tabulce jsou uvedeny zdroje vitaminu E
Potraviny | Miligramy (mg) v jedné porci |
Olej z pšeničných klíčků (1 polévková lžíce) | 20,3 |
Slunečnicová semínka, pražená nasucho | 7,4 |
Mandle pražené nasucho | 6,8 |
Slunečnicový olej (1 polévková lžíce) | 5,6 |
Světlicový (bodlákový) olej (1 polévková lžíce) | 4,6 |
Suché pražené arašídy | 2,2 |
Kukuřičný olej (1 polévková lžíce) | 1,9 |
Brokolice (vařená, ½ šálku) | 1,9 |
Sójový olej (1 polévková lžíce) | 1,1 |
Kiwi (střední) | 1,1 |
Mango (nakrájené, ½ šálku) | 0,7 |
Rajčata (střední) | 0,7 |
Špenát (syrový, 1 šálek) | 0,6 |
Doporučená denní dávka vitaminu E závisí na věku a fyziologickém stavu člověka. Zejména na jeho příjmu ze stravy.
Například doporučenou denní dávku (15 mg) lze získat ze 170 g konzervovaného tuňáka v oleji. V 50 g mandlí se nachází přibližně třetina doporučené denní dávky vitaminu E.
Nejvyšší biologickou aktivitu má alfa-tokoferol. Označuje se také jako přírodní vitamin E. Nachází se v přirozených zdrojích potravy.
V komerčně vyráběných přípravcích se používá tzv. syntetický vitamin E. Jedná se vlastně o racemickou směs všech 8 izomerů alfa-tokoferolu.
Hladina vitaminu E v lidském těle závisí na příjmu polynenasycených mastných kyselin. Výsledky vědeckých studií ukázaly, že vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin negativně ovlivňuje hladinu vitaminu E.
V praxi se vitamin E často kombinuje s vitaminem C, aby se snížila jeho degradace. Oba vitaminy se vhodně doplňují ve svém poměru.
V následující tabulce jsou uvedeny kombinace vitaminu E dostupné v lékárnách
Kombinace | Aplikační forma | Účinky |
Rybí olej + vitamin E | softgel |
|
Koenzym Q 10 + vitamin E | kaspula |
|
Selen + zinek + vitamin E | tablety |
|
Vitamin D3 + vitamin E | kapsle |
|
koenzym Q10 + vitamin E + selen | kapsle |
|
Vitamin D 3 + vitamin E + inulin | kapsle |
|
Hořčík + vitamin B6 + hořec + ginkgo + vitamin E | tablety |
|
Vitamín E potřebuje ke vstřebání do krve přítomnost pankreatických enzymů a žlučových kyselin. Protože patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, vytváří si lidské tělo jeho zásoby. Z tohoto důvodu se jeho snížená hladina neprojeví okamžitě.
Nedostatek vitaminu E se může projevit:
- anémií
- zkrácení doby přežití červených krvinek
- problémy s plodností
- degenerací pohlavních žláz
- nervovými a svalovými poruchami (poruchy chůze, degenerativní změny periferních nervů)
U těhotných žen může snížený příjem vitaminu E vést ke spontánnímu potratu nebo předčasnému porodu. U novorozenců způsobuje nedostatek vitaminu E hemolytickou anémii, otoky a trombocytózu. Vyšší hladiny vitaminu E mohou vést ke vzniku sepse.
Jak se projevuje nadměrný příjem vitaminu E?
Nadměrný příjem vitaminu E se projevuje:
- gastrointestinálními poruchami
- celkovou únavou
- svalovou slabostí
- nechutenstvím