Rozmarýn: Účinky na zdraví a využití aromatické rostliny

Rozmarýn: Účinky na zdraví a využití aromatické rostliny
Zdroj fotografie: Getty images

Rozmarýn používáme v kuchyni. Má však kromě aromatických vlastností i zdraví prospěšné účinky? Ano. Může se pochlubit několika pozitivními účinky na lidské zdraví. Seznamte se s ním více v článku.

Vlastnosti

Rozmarýn je rostlina s charakteristickým aroma, která se často používá v kuchyni. Formy zpracování rozmarýnu jsou rozmanité a může se pochlubit mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví. Znáte všechny zdravotní účinky rozmarýnu a jeho využití?

Rozmarýn se používá v lidovém léčitelství, ájurvédě a přírodní medicíně obecně. Rozmarýn je známý zejména jako aromatické, chutné koření na maso, ryby a zeleninu. Má antioxidační a mikrobiální vlastnosti.

Zdravotní účinky, složení, pěstování a mnoho dalších zajímavých informací najdete v článku.

Rozmarýn v kostce

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) patří do čeledi hluchavkovitých. Je to dřevnatá vytrvalá rostlina, která může dorůstat výšky až 150 cm. Vyznačuje se četnými jehlicovitými listy, zatímco květy mají světlou barvu.

Rozmarýn se pro svůj vzhled a vůni používá především jako okrasná rostlina v zahradách, ale jeho listy lze zpracovávat a používat v kuchyni. Mají příjemně nahořklou chuť a charakteristickou vůni.

Rozmarýn se používá především v italské a francouzské kuchyni.

Rozmarýn se pěstuje již od středověku. V různých zemích se používá jako součást parfémů, aromatických olejů nebo jako součást kadidla pro zvláštní příležitosti.

Ve středověku byl symbolem lásky, manželství a věrnosti.

Rozmarýn pochází ze Středomoří. V současnosti se pěstuje v mnoha zemích, zejména jako okrasná rostlina.

Konzumace rozmarýnu podporuje imunitní systém a obranyschopnost organismu. Působí jako přírodní antioxidant, podporuje funkci ledvin a trávicího systému.

Formy zpracování a použití rozmarýnu

Listy rozmarýnu jsou velmi aromatické a používají se jak čerstvé, tak sušené.

Nejčastěji lze v kuchyni použít snítku rozmarýnu k ochucení masa nebo ryb. Pro vnitřní použití lze zakoupit čerstvý i sušený rozmarýn, koření, hotové čajové směsi a tinktury.

V současné době je možné rozmarýn zakoupit také ve formě doplňku stravy v tabletách. Jedná se především o přípravky pro podporu celkového zdraví a močového systému.

Díky své vůni se rozmarýn používá v kosmetických přípravcích, jako jsou šampony a mýdla. Známý je rozmarýnový olej. Aromatické listy se používají jako náplň do vonných výrobků, polštářků a ozdobných věnců.

Rozmarýnový odvar k zevnímu použití podporuje zdraví pokožky, celkové uvolnění těla i mysli. Rostlina je vhodná k odstranění mastné pleti a ekzémů.

Formy zpracování:

  • Čerstvé listy rostliny
  • Sušené listy rostliny
  • Drcená směs - koření
  • Čajová směs
  • Tinktura
  • Rozmarýnový olej
  • Extrakt v doplňku stravy
  • Součást kosmetického přípravku
  • Součást aromatického výrobku
Rozmarýnový čaj - větvičky a listy rozmarýnu v šálku
Rozmarýnový čaj z listů rostliny (čerstvý, sušený nebo čajová směs). Zdroj fotografií: Getty Images.

Složení a obsah živin

Rozmarýn obsahuje vitaminy, minerální látky, silice, éterické oleje, třísloviny, flavonoidy a mnoho dalších živin.

Najdete v něm vitamíny A, B, C, minerální látky železo, vápník, hořčík, mangan, fosfor a měď. Rozmarýn je poměrně bohatý na omega 6 kyseliny a omega-3 kyselin.

Hlavními aromatickými sloučeninami typickými pro rozmarýn jsou silice cineol a borneol.

Za svou výraznou vůni a dezinfekční účinky vděčí rozmarýn silicím a za své antioxidační účinky především flavonoidům.

Polévková lžíce rozmarýnu má přibližně 1,7 g a 2,2 kcal.

Výživové hodnoty na 100 g čerstvé rostliny:

  • energie - 131 kcal
  • sacharidy - 20,7 g
  • bílkoviny - 3,3 g
  • lipidy (tuky) - 5,8 g
Charakteristické větvičky rozmarýnu položené na dřevě
Charakteristické větvičky rozmarýnu. Zdroj fotografií: Getty Images.

Vnitřní použití

Jaké jsou zdravotní účinky rozmarýnu?

Podpora imunitního systému a imunity

Účinky rozmarýnu mají pozitivní vliv na imunitu organismu. Podporuje správné fungování imunitního systému a má antioxidační vlastnosti.

Pomáhá při revmatických bolestech kloubů, nervů a svalů a má protizánětlivé účinky. Díky obsahu živin má příznivý vliv na celkové zdraví organismu.

Podpora cévního systému a krevního oběhu

Rozmarýn podporuje cévní systém. Zlepšuje krevní oběh a průtok krve do periferních částí těla, včetně nohou a rukou. Bojuje proti nízkému krevnímu tlaku.

Rozmarýn tak uvítají jedinci trpící studenými končetinami i s problémy s nízkým krevním tlakem. Podpořit krevní oběh lze také masáží končetin rozmarýnovým olejem.

Podpora nervového systému a psychiky

Rozmarýn podporuje koncentraci, soustředění díky lepšímu prokrvení mozkových cév.

Rostlina posiluje nervový systém a doporučuje se při psychické zátěži. Látky obsažené v rozmarýnu chrání mozkové buňky a pomáhají snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění.

Podpora trávicích procesů

Rozmarýn pomáhá podporovat trávení, snižuje nadýmání, plynatost a pocit nafouklého břicha. Podporuje chuť k jídlu.

Rozmarýn je známá kulinářská bylina. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž zlepšuje celkové trávení.

Diuretický účinek a podpora vylučovacího systému

Rozmarýn je rostlina používaná v souvislosti se zdravotními problémy ledvin a záněty močových cest.

Má močopudný účinek a podporuje odvodňování a očistu organismu. Odstraňuje z těla přebytečnou vodu a tím čistí ledviny a močové cesty. Má také pozitivní vliv na tok lymfy a lymfatický systém.

Podpora uvolnění těla i mysli

Aromaterapie s použitím rozmarýnového oleje je poměrně oblíbená. Vdechování vzduchu s vůní rozmarýnu pomáhá snižovat stres, napětí a navozuje uvolnění těla i mysli.

Povzbuzuje nervovou činnost, snižuje bolestivé migrény a podporuje koncentraci. Jeho dezinfekční účinky čistí okolní vzduch.

Vnější použití

A co vnější použití?

Podpora zdraví pokožky a vlasů

Rozmarýnový olej, mast nebo kosmetický přípravek s jeho obsahem má pozitivní vliv na stav pokožky. Zlepšuje zdraví vlasové pokožky, protože má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

V současné době je rozmarýn oblíbenou složkou vlasových přípravků pro posílení a rychlejší růst vlasů. Rozmarýnová voda, tonikum nebo olej se používají pro zdravý růst vlasů a kvalitu vlasové pokožky.

Rozmarýnový extrakt má antimikrobiální vlastnosti, a je tak užitečný při akné nebo dermatitidě.

Sběr a skladování

Jak rozmarýn pěstovat, sklízet nebo skladovat?

Pěstování rozmarýnu je poměrně snadné, protože se jedná o nenáročnou rostlinu. Lze jej pěstovat na zahradě nebo ve větším květináči. Rozmarýn je dřevnatá trvalka, což umožňuje jeho celoroční pěstování.

Rozmarýn dává přednost slunnému a teplému prostředí. Rostlinu je třeba chránit před mrazem. Na podzim a v zimě by se měl rozmarýn přenést dovnitř mimo mráz nebo by se měla zajistit dobrá ochrana kolem kořenů, aby rostlina nezamrzla. V chladném ročním období by se také měla omezit zálivka.

Semena vysazujte přibližně 50 cm od sebe.

Rozmarýn není náročný na živiny a vystačí si s běžnou, ale kvalitní zahradní zeminou nebo propustným substrátem.

Při stříhání větviček je důležité ponechat alespoň třetinu rostliny neporušenou.

Chcete-li rozmarýn usušit, svažte větvičky k sobě a umístěte je hlavou dolů do suché, větrané místnosti. Usušené větvičky a listy rozmarýnu uložte do uzavřené nádoby na chladném a tmavém místě.

Rozmarýn a jeho domácí pěstování na zahradě/ v květináči. Osoba prořezává rozmarýn nůžkami.
Rozmarýn rostoucí na zahradě v květináči. Zdroj fotografií: Getty Images.

Shrnutí pozitivních účinků

Jaké výhody má pro člověka:

  • podpora imunity a odolnosti
  • podpora trávicích procesů
  • podpora chuti k jídlu
  • antioxidační protizánětlivý účinek
  • podpora zdraví močových cest
  • močopudný účinek
  • podpora toku lymfy
  • podpora nervového systému
  • podpora paměti a koncentrace
  • uvolnění těla a psychiky
  • podpora krevního oběhu a průtoku krve
  • podpora zdraví cévního systému
  • podpora stavu pokožky
  • podpora zdraví vlasů a vlasové pokožky
  • antimikrobiální účinek

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Denní dávka by neměla překročit 1,5-2 g pro dospělého člověka.

Vnitřně i zevně může být rozmarýn ve vysokých dávkách toxický, zejména pro těhotné ženy. V období těhotenství je tedy nebezpečné nejen vnitřní, ale i vnější užívání.

Nadměrná konzumace rozmarýnu může způsobit riziko potratu. Proto se důrazně doporučuje rozmarýn v těhotenství nekonzumovat a následně jej nekonzumovat ani při kojení. Není vhodný ani pro malé děti.

Dbejte prosím na bezpečnost. Rozmarýn není vhodný pro malé děti, těhotné a kojící matky.

Neměli by jej konzumovat jedinci užívající farmakoterapii ovlivňující srážlivost krve a léky snižující krevní tlak.

Mezi první příznaky nadměrného dávkování patří zejména zažívací potíže, křeče a problémy se soustředěním. Mohou se také objevit nežádoucí kožní alergické reakce.

Při extrémně vysokém překročení maximální denní dávky hrozí vážné riziko gastritidy a poškození jater nebo ledvinových orgánů.

Použití rozmarýnu v kuchyni

Rozmarýn zvyšuje chuť k jídlu a podporuje lepší vstřebávání živin.

Díky svému výraznému aroma, které se neztrácí ani vařením, má rozmarýn v kuchyni široké využití. Používá se celý, drcený, čerstvý i sušený.

Používá se především k ochucení masa a ryb. Příjemnou chuť dodává vepřovému, telecímu, jehněčímu a různým druhům ryb.

Hodí se také k ochucení polévek, brambor, omáček, různých salátů a grilované zeleniny.

Pro své silné aroma se do pokrmů přidává v malém množství, protože větší množství by mohlo snadno přebít chuť a vůni připravovaného pokrmu.

Mělo by se přidávat pouze v malých množstvích.

Rozmarýn jako aromatické dochucovadlo steaků z masa - větvička položená na pečeném mase
Rozmarýn jako aromatické koření na steaky z masa. Zdroj fotografií: Getty Images.

Rozmarýn je aromatická rostlina, která se v kuchyni používá také jako dochucovadlo. Kromě vůně a chuti má pozitivní účinky na trávicí, vylučovací a cévní systém. Pozor však na to, že ve vyšších dávkách může být toxický.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • healthline.com - The Health Potential of Rosemary. Jillian Kubala, MS, RD
  • GUTJAHR, Axel. Bylinky pro každého: vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek : zahradní bylinky, plané bylinky, vyvýšený záhon z palet. Přeložil Petr LABUDA. Praha: Grada, 2022. ISBN 978-80-271-3237-9.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about rosemary. Medical News Today. Joseph Nordqvist
  • BERGMANN, Heide a Ulrike ARMBRUSTER. Léčivé byliny v květináči a na zahradě: jak je pěstovat a sklízet. Přeložil Lucie RYBOVÁ. Praha: Grada, 2020. ISBN 978-80-271-1005-6.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.