- webmd.com - WebMD:Health Benefits of Parsley
- healthline.com - Healthline: 8 Impressive Health Benefits and Uses of Parsley
- medicalnewstoday.com - Medical News Today: Why is parsley so healthy?
- medicinenet.com - Medicine Net: 21 Impressive Health Benefits and Uses of Parsley
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Medicus. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
Petržel: jaké jsou zdravotní účinky kořenové zeleniny a petrželové natě?
Petržel je tradiční zelenina s bohatým obsahem vitamínů a živin. Má mnoho zdraví prospěšných účinků a široké využití v kuchyni. Znáte všechny výhody kořene petržele a jejích natí?
Vlastnosti
Kromě různých druhů zeleniny bychom neměli zapomínat ani na tradiční druhy, jako je petržel. Petržel je díky silnému obsahu živin výživnější než některé exotičtější druhy.
Má vlastní charakteristickou příjemnou chuť a vůni s pronikavým aroma a mírně nasládlou chutí. Používá se jako zelenina, ale také jako koření k ochucení pokrmů.
Složení, zdravotní účinky, použití, pěstování, kontraindikace a mnoho dalších zajímavých informací najdete v článku.
Petržel pochází z východního Středomoří a rozšířila se do celého mírného pásma po celém světě. První zmínky o petrželi pocházejí z Říma a Řecka před n. l. V současné době je petržel neboli petrželová nať součástí řady světových kuchyní.
Ve starém Římě byla petržel považována za silný zdroj energie a vitality.
Petržel je dvouletá zahradní rostlina, dorůstající výšky až 80 cm. Má kořen, větvičku a vysoký rozvětvený výhonek s drobnými žlutými nebo zelenobílými květy.
Petržel má v dnešní době řadu odrůd. Nejznámějšími odrůdami jsou petržel kořenová a petržel kadeřavá.
Používá se především k dochucení polévek/vaření, ale spousta lidí vařenou petržel a její růžičky bohužel nedojídá. To je velká škoda, protože petržel představuje snadno dostupné a široké přírodní spektrum živin.
Použití petržele:
- Zelenina - kořen petržele
- Čerstvá petržel
- Pepř, sušená rostlina
- Čajová směs
- Odvar
- Tinktura
- Petrželový olej
- Doplněk stravy
Obsah živin
Petržel je zelenina i koření. Kořeny i zelená nať jsou zdraví prospěšné.
Petržel obsahuje vitaminy skupiny A, B, C a K. Z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, hořčík, mangan, železo, zinek, selen, měď a fosfor.
Dále obsahuje vodu, prospěšnou vlákninu, kyselinu listovou, antioxidanty (flavonoidy) a karotenoidy, jako je betakaroten, lutein a zeaxantin, a také éterické oleje a silice.
Petržel je ideální při redukční dietě, protože má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin.
Níže uvedená tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g syrové petržele
Energetická hodnota | 36 kcal |
Sacharidy | 6,33 g |
Vláknina | 3,3 g |
Tuky | 0,79 g |
Bílkoviny | 2,97 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrové petržele
Vitamin A | 421 mcg | Draslík | 554 mg |
Vitamin B1 | 0,086 mg | Hořčík | 50 mg |
Vitamin B2 | 0,098 mg | Vápník | 138 mg |
Vitamin B3 | 1,313 mg | Sodík | 56 mg |
Vitamin B5 | 0,4 mg | Železo | 6,2 mg |
Vitamin B6 | 0,09 mg | Zinek | 1,07 mg |
Vitamin B9 | 152 mcg | Mangan | 0,16 mg |
Vitamin C | 133 mg | Selen | 0,1 mcg |
Vitamin E | 0,75 mg | Fosfor | 58 mg |
Vitamin K | 1640 mcg | Měď | 0,149 mg |
Vnitřní použití
Petržel je nejen dobrým pomocníkem při vaření, ale je také prospěšná proti různým zdravotním potížím.
Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
Zejména díky obsahu draslíku pomáhá petržel snižovat vysoký krevní tlak, špatný cholesterol a podporuje stav samotných cév. Je přírodní prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.
Obsahuje také železo, jehož nedostatek je spojen s chudokrevností. Pokud nemáte ve stravě dostatek železa, které se nachází především v mase, je petržel dobrá volba.
Podporuje hustotu kostí
Petržel má poměrně vysoký obsah vitaminu K, který je nezbytný pro zdraví a hustotu kostí. Spolu s vápníkem, fosforem a hořčíkem, které obsahuje, podporuje kvalitu a růst kostí.
Pravidelnou konzumaci petržele tak lze označit za přirozenou prevenci osteoporózy.
Podpora trávicího systému
Petržel podporuje trávicí proces díky obsahu vlákniny, která stimuluje trávicí proces a vstřebávání živin. Vláknina má pozitivní vliv na zdraví střevního mikrobiomu.
Petržel pomáhá v boji proti nadýmání, zácpě, průjmu či nadýmání. Pokud trpíte nadýmáním po jídle, nezapomeňte na petržel.
Močopudný účinek a podpora zdraví ledvin
Kořen petržele se v tradiční medicíně používá k podpoře funkce ledvin, čištění močových cest a rozpouštění ledvinových a žlučníkových kamenů.
Petržel je známým diuretikem, které detoxikuje organismus a pomáhá překonávat různá onemocnění vylučovací soustavy. V případě těchto potíží vyzkoušejte bylinný čaj/odvar z petržele nebo petrželovou nať.
Podpora celkového zdraví a imunity
Přestože petržel nemá velké množství kalorií (energie), díky vitamínům skupiny B je prospěšná pro vitalitu, celkové fyzické a duševní zdraví a imunitu.
Petržel obsahuje antioxidanty, vitaminy A, C a E a flavonoidy, které lze nejvíce využít v syrovém stavu petržele. Díky svému výraznému složení má tato kořenová zelenina protizánětlivé a antioxidační účinky (proti oxidačnímu stresu a volným radikálům).
Přečtěte si více: 10 nejúčinnějších zdrojů antioxidantů v potravinách pro podporu zdraví
Protizánětlivý účinek
Petržel má přirozené antimikrobiální a protizánětlivé účinky.
Je prospěšná při revmatoidní artritidě, která způsobuje zánětlivé procesy v kloubech. Vitamin C, beta-karoten a flavonoidy obsažené v petrželi pomáhají svými vlastnostmi snižovat zánět v těle.
Pravidelná konzumace petržele je také účinná při zvyšování vylučování kyseliny močové a zabraňuje jejímu hromadění v kloubech.
Podpora zdraví žen
Petržel obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro početí a správný vývoj dítěte během těhotenství. Petržel a její natě by se však měly konzumovat pouze s mírou a po poradě s lékařem. Petržel uvolňuje svaly dělohy a může způsobit komplikace.
Je také přírodním prostředkem proti nepříjemným projevům premenstruačního syndromu a bolestivé menstruaci.
Vnější použití
Podpora zdraví a stavu pokožky a vlasů
Petržel je silným zdrojem vitaminu C, který je součástí tvorby kolagenu. Vitamin K zase napomáhá správnému hojení pokožky. Vitamin A obnovuje buňky a dodává pokožce pružnost.
Díky obsahu zinku a antioxidantů pomáhá snižovat záněty a podráždění pokožky, které mohou vést ke vzniku akné.
Petržel při vnějším použití (bylinný odvar, maska) pomáhá bojovat proti tmavým skvrnám, pigmentaci a nedokonalostem tónu pleti. Podporuje také růst, kvalitu a hebkost vlasů.
Přečtěte si více: Kolagen ve výživových doplňcích: opravdu funguje?
Shrnutí účinků petržele
- Podpora celkového zdraví a vitality
- Podpora imunitního systému a imunity
- Antioxidační a protizánětlivé působení
- Antimikrobiální účinek
- Podpora zdraví srdce a cév
- Snižování krevního tlaku a cholesterolu
- Přírodní prevence anémie
- Podpora trávicích procesů
- Prevence nadýmání
- Podpora zdraví vylučovacího systému
- močopudný a detoxikační účinek
- Podpora hustoty a kvality kostí
- Podpora zdraví pohybového aparátu
- Pomoc při bolestivé menstruaci
- Podpora hormonální rovnováhy
- Podpora zdraví pokožky a vlasů
Sběr a skladování
Pěstování
Existují dva základní druhy petržele, a to petržel naťová a kořenová. Z petržele kořenové můžete využít jak kořen, tak i nať. Petržel naťová naproti tomu nemá kořen, ale má výrazně dlouhou nať.
Je to dvouletá rostlina, v prvním roce roste kořen a nať. Ve druhém roce petržel kvete a z květů se pak stávají semena pro další pěstování.
Vysévejte hustě co nejdříve na jaře. Petržel vysazujte na polostinné nebo slunné stanoviště. Půda by měla být vlhká, humózní a bohatá na živiny. Dbejte zejména na přiměřenou hloubku kultivace a odstraňování kamenů ze záhonu.
Pravidelná zálivka je nutná zejména v suchých měsících. Petržel je poměrně odolná vůči chladu a poklesu teplot.
Petržel se sklízí kdykoli podle potřeby v prvním roce výsadby. Kořeny petržele se sklízejí na podzim před příchodem mrazů, rovněž v prvním roce výsadby.
Kořeny oddělíme od větviček, očistíme od nečistot a uložíme na tmavém a chladném místě.
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Přestože je petržel prospěšnou kořenovou zeleninou a bylinou zároveň, někteří jedinci by se měli mít na pozoru.
Petržel je obecně neškodná, pokud je konzumována jako běžná zelenina. Hlavní, ale vzácnou kontraindikací užívání jakékoli formy petržele je individuální citlivost a nesnášenlivost na její složky.
Petrželový čaj by neměly konzumovat těhotné ženy, zejména ty s rizikovým těhotenstvím. Petržel působí jako stimulant hladkého svalstva dělohy.
Není vhodná při akutním onemocnění ledvin (selhání ledvin, zánět ledvin...).
Petržel v kuchyni
Při výběru sáhněte po kořenech, které jsou pevné a mají krémově béžovou barvu. Naopak se vyhněte kořenům, které jsou vysušené nebo příliš měkké.
Kořen petržele lze skladovat v chladničce až týden. Abyste plně využili jeho zdraví prospěšných účinků, měl by se konzumovat syrový.
Petrželový kořen můžete přidat do zeleninových nebo smetanových polévek, vývaru, zeleninového salátu nebo masové omáčky. Petrželový kořen lze také vařit, péct, smažit a pražit.
Petržel a petrželový kořen můžete koupit čerstvé, sušené nebo drcené.
Petržel se používá k ochucení pokrmů. Je základem bylinkových svazků a přidává se do většiny zeleninových polévek a masových vývarů.
Přidává se také do vaječných omelet, brambor, salátových zálivek, majonéz, pomazánek, rizot, nádivek a mletých mas. Ochucuje také grilované nebo smažené ryby.
Petržel je nejen velmi prospěšná v kuchyni, ale je také estetickým prvkem.