- healthline.com - 10 surprising health benefits and uses of peaches. Alina Petre, MS, RD (NL).
- medicalnewstoday.com - Health effects of peaches. Katherine Marengo LDN, R.D.
- OBERBEIL, Klaus a LENTZ, Christiane. Ovoce a zelenina jako lék: strava, která léčí. Praha: Fortuna Print, 2001. ISBN 80-86144-90-9.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietetika: v kostce. Přeložila Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Broskev: jaké jsou její zdravotní benefity + Obsah živin a pěstování
Broskve přispívají k tělesnému a duševnímu zdraví. Jsou celosvětově oblíbeným a chutným ovocem. Znáte všechny jejich zdravotní účinky a obsah živin?
Vlastnosti
Broskev je šťavnaté ovoce plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Pod jemnou slupkou se skrývá bohatství živin s přínosem pro celkové zdraví organismu. Navzdory své sladké chuti nemají velké množství kalorií.
Broskev = Prunus persica = Prunus vulgaris.
Broskve pocházejí z Číny, odkud se rozšířily do dalších částí světa. Čína a poté Itálie patří dodnes k největším producentům broskví.
Různé odrůdy broskví se liší barvou od žlutozelené přes oranžovou až po červenou. Právě charakteristické oranžové zbarvení ukazuje na vysoký obsah antioxidantů karotenů.
Složení, účinky, kontraindikace, použití v kuchyni, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Broskvoně jsou poměrně krátkověké stromy. Dožívají se v průměru 15 až 20 let a dorůstají do výšky 5 m. Broskve jsou měkké, chlupaté plody se sametovou barvou, které dokáží osvěžit tělo i ducha.
V zemi svého původu je broskev považována za symbol nesmrtelnosti a přátelství. V jiných zemích je symbolem ženskosti.
Obsah živin a složení
Broskve obsahují velké množství vody, vlákniny, sacharidů, bílkovin a téměř žádný tuk.
Mezi vitaminy patří vitaminy A, B, C, E a K. Mezi minerální látky patří draslík, hořčík, vápník, fosfor, selen, zinek a železo.
Žlutá, oranžová a červená barva broskví ukazuje na vysoký obsah karotenů, které mají důležitou ochrannou funkci.
Broskve jsou plné antioxidantů, prospěšných látek, které bojují proti oxidačnímu poškození a chrání organismus před stárnutím a různými nemocemi. Čím je ovoce čerstvější, tím více antioxidantů obsahuje.
Díky silnému obsahu živin a nižšímu obsahu kalorií je broskev také vhodným ovocem pro zdravé hubnutí.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvé broskve
Energetická hodnota | 39 kcal |
Sacharidy | 9,54 g |
Vláknina | 1,5 g |
Tuky | 0,25 g |
Bílkoviny | 0,91 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvé broskve
Vitamin A | 326 IU | Draslík | 190 mg |
Vitamin B1 | 0,024 mg | Hořčík | 9 mg |
Vitamin B2 | 0,031 mg | Vápník | 6 mg |
Vitamin B3 | 0,806 mg | Železo | 0,25 mg |
Vitamin B5 | 0,153 mg | Zinek | 0,17 mg |
Vitamin B6 | 0,025 mg | Mangan | 0,061 mg |
Vitamin B9 | 4 mcg | Selen | 0,1 mcg |
Vitamin C | 6,6 mg | Fosfor | 20 mg |
Vitamin E | 0,73 mg | Měď | 0,068 mg |
Vitamin K | 2,6 mcg |
Vnitřní použití
Broskev není krásná jen na povrchu. Pod svou jemnou slupkou skrývá bohatství živin a má řadu využití.
Podpora imunity a odolnosti
Broskve mají silný obsah vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamín C a zinek, které podporují zdraví imunitního systému a posilují obranyschopnost.
Mají antioxidační vlastnosti. Bojují proti oxidačnímu stresu, volným radikálům, předčasnému stárnutí buněk a chrání tělo před různými nemocemi.
Protirakovinný potenciál
Broskve jsou bohaté na polyfenoly, beta-karoten, karotenoidní sloučeniny a kyselinu chlorogenovou, které mají protirakovinné účinky. Pomáhají v boji proti různým typům rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, prsu nebo plic.
Podpora psychické pohody
Broskve mají přirozené antistresové účinky a dodávají tělu energii. Vysoký obsah niacinu, hořčíku, selenu a zinku zlepšuje náladu, pozitivně působí na nervový systém a potlačuje negativní pocity strachu, úzkosti, agrese nebo nervozity.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Vláknina, draslík, vitamin C a cholin mají příznivý vliv na zdraví srdce a cév.
Fenolové sloučeniny obsažené v broskvích pomáhají udržovat nižší hladinu špatného LDL cholesterolu a naopak stimulují hladinu dobrého HDL cholesterolu. Broskve tak pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Podpora zdraví očí a zraku
Broskve jsou bohaté na beta-karoten, který se v těle následně přeměňuje na vitamin A. Ten hraje důležitou roli při udržování zdravého zraku, sliznic a prevenci různých očních onemocnění.
Karotenoidy, konkrétně lutein a zeaxantin, mají pozitivní účinky na oči spojené se sníženým výskytem šedého zákalu a podporou zdraví sítnice.
Podpora zdraví kostí a zubů
Broskve podporují mineralizaci a zdraví kostí. Obsahují minerály fosfor a vápník, které mají příznivý vliv na kvalitu a strukturu kostí a zubů. Pomáhají při prevenci různých kostních onemocnění, jako je odvápnění a osteoporóza.
Podporují zdravé trávení
Broskve podporují trávení díky svému složení a obsahu vlákniny. Pomáhají při zácpě a zhoršené pohyblivosti střev. Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi (glykémii).
Konzumace broskví pomáhá čistit trávicí trakt od škodlivých látek. Broskve mají močopudné a žlučopudné účinky. Podporují zdravé vylučování trávicích šťáv a urychlují průchod potravy střevním traktem.
Vnější použití
Podpora stavu pokožky
Broskve pomáhají udržovat zdravou pokožku především díky přítomnosti vitaminu A i C. Antioxidanty zeaxantin a lutein mají pozitivní účinky na poškození pokožky způsobené UV zářením.
Výtažky z broskví se díky silné přítomnosti prospěšných látek přidávají do různých kosmetických přípravků. Díky vitaminu A mají pozitivní vliv na pleť, podporují její vypínání a eliminují výskyt akné.
Sběr a skladování
Broskvoně jsou krátkověké stromy a dožívají se v průměru 15-20 let. Pro výsadbu vybírejte zdravé stromy staré 1-2 roky.
Při hloubení výsadbové jámy dbejte na to, aby byly stromky dostatečně vzdálené od sebe a měly dostatek prostoru pro růst. Mladé stromky potřebují v prvních letech života dodatečnou oporu.
Broskvoně jsou poměrně náročné na teplo a světlo. Vyžadují slunné a méně větrné stanoviště.
Broskvoně potřebují pravidelnou zálivku, zejména v létě. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Nejdůležitější je zalévat v době kvetení, nasazování peckovin a růstu plodů před sklizní.
Stromy také pravidelně sledujte a v případě potřeby použijte prostředky proti škůdcům.
Broskvoně vyžadují pravidelný řez, který podporuje růst, zdraví stromu a bohatou úrodu. Cílem řezu je také tvarování a přetváření koruny. Nejvhodnějším tvarem koruny je tzv. kotlovitá koruna.
Pro přímou spotřebu se broskve sklízejí v plné zralosti. Pro přípravu kompotů se sklízejí v ranějším stadiu zralosti, kdy jsou broskve ještě pevné.
Dlouhodobé skladování broskví se nedoporučuje. Čerstvé plody je třeba co nejrychleji sníst nebo zpracovat. Před konzumací je řádně omyjte, abyste odstranili případné nečistoty z chloupků.
Souhrn zdravotních výhod
- podpora imunity a obranyschopnosti organismu
- podpora celkového zdraví a vitality
- antioxidační účinky
- podpora kardiovaskulárního zdraví
- regulace hladiny cholesterolu
- podpora zdraví očí a zraku
- podpora zdraví pokožky
- protirakovinný potenciál
- podpora nálady a psychiky
- podpora zdravého trávení
- prevence zácpy
- podpora kvality kostí a zubů
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Broskve jsou obecně dobře snášeny a nemají mnoho vedlejších účinků.
Tomuto ovoci je třeba se vyhnout při akutních žaludečních potížích, které jsou spojeny s vysokou kyselostí. Při gastritidě a vředové chorobě je lepší čerstvé broskve z jídelníčku vyloučit, protože mohou dráždit trávicí trakt.
Je možná potravinová alergie nebo intolerance. Alergie na broskve má prakticky stejné příznaky jako alergie na jiné potraviny. Projevem alergické reakce je tedy otok kůže, sliznic, rýma, zažívací potíže. Je třeba dávat si pozor.
Při nesnášenlivosti ovoce může pomoci nejíst slupky. Je však nutná odborná konzultace s alergologem.
Broskve v těhotenství
Broskve lze konzumovat i v těhotenství. Jsou prospěšné pro správný vývoj plodu, především díky vitaminu C.
Pozor na kontaminaci ovoce pesticidy. Vybírejte přírodní zdroje a broskve před konzumací důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
Těhotné ženy s vysokou hladinou cukru v krvi mohou broskve konzumovat v omezeném množství.
Použití v kuchyni
Broskev má poměrně široké využití ve studené i teplé kuchyni.
Určitě je dobré používat slupky pro jejich výživné látky, ale nezapomeňte broskve před použitím řádně omýt pod tekoucí vodou.
Čerstvé broskve obsahují nejvíce živin. Proto jsou vhodné k přímé konzumaci, a to jak v ovocných, tak zeleninových salátech.
Jsou skvělou přílohou ke sladkým i slaným pokrmům. Dobře se kombinují se sýrem feta, ořechy a semínky, špenátem nebo pečeným či grilovaným masem.
Lze je také zpracovat na džemy, marmelády, pečené i nepečené koláče nebo ovocné knedlíky.
Broskve určené k nakládání by měly být mírně tvrdší. Ve sladkém nálevu časem změknou. Pokud použijete přezrálé kusy, mohly by se broskve rozpadnout.