Zelený (mladý) ječmen a jeho zdravotní účinky. Pomáhá při hubnutí?

Zelený (mladý) ječmen a jeho zdravotní účinky. Pomáhá při hubnutí?
Zdroj fotografie: Getty images

Zelený ječmen, známý také jako mladý ječmen, je poměrně oblíbenou zelenou superpotravinou. Díky svým vysokým výživovým hodnotám má příznivé účinky na zdraví. Jaké látky zelený ječmen obsahuje? Pomáhá skutečně při hubnutí?

Zelený ječmen se spolu s chlorellou a spirulinou řadí mezi tzv. zelené trio superpotravin. Je potravinou s vysokou výživovou hodnotou a obsahem.

Ječmen má pozitivní vliv na imunitní systém, trávení, srdečně-cévní systém, detoxikaci organismu a mnoho dalších.

Složení, účinky, domácí pěstování, reálný vliv na hubnutí a mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte v článku.

Co je to zelený ječmen?

Mladý ječmen je rostlina a odrůda ječmene pocházející z obilných polí. V současné době se pěstuje téměř po celém světě v mírném podnebí.

Rostlina klíčí, roste a za pomoci vody, půdy a slunečního světla získává řadu antioxidantů, vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek.

Pro zpracování ječmene na výživový doplněk se sklízí zelený výhonek o výšce přibližně 20–25 cm. Právě ten obsahuje největší množství účinných látek ve vegetační fázi.

Rostlina se suší speciálními metodami, aby se zachovalo maximální množství prospěšných látek.

Forma zpracování zeleného ječmene je především prášek a tablety. Prášek se používá k přelití tekutiny nebo přidání do nápoje/potraviny. Doporučují se zejména ovocné šťávy/smoothie. Tableta v doplňku stravy se konzumuje perorálně.

U zelených potravin byly v mnoha studiích prokázány antioxidační účinky a ochranný účinek proti intoxikaci organismu. Představují tak přírodní doplněk pro prevenci a eliminaci mnoha civilizačních chorob.

Co obsahuje zelený ječmen?

Mladý ječmen je bohatý na silné antioxidanty, flavonoidy, esenciální aminokyseliny, chlorofyl, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Díky vitamínům skupiny B je ječmen prospěšný zejména pro nervový systém, metabolismus a pokožku. Vitamin C zase posiluje imunitu a celkovou obranyschopnost organismu. Ve složení se dále nacházejí vitaminy skupiny A, E, H a K.

Z minerálních látek je třeba zmínit hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, selen a zinek.

Mnohé studie prokázaly, že flavonoidy mají protizánětlivý, adaptogenní a zejména antioxidační účinek. Chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek.

Obnovují přirozený stav buněk, chrání buňky před oxidačním stresem, a tím zpomalují degenerativní procesy v těle.

Ječná tráva díky svému obsahu podporuje imunitní systém, reguluje krevní tlak, podporuje trávení a má detoxikační a protizánětlivé účinky.

Sklizeň výhonků zeleného ječmene (mladého)
Sklizeň výhonků zeleného ječmene (mladého). Zdroj: Getty Images

Zdravotní účinky zeleného ječmene

Zelené superpotraviny a jejich příznivé účinky na lidský organismus byly předmětem mnoha studií a výzkumů.

Možné účinky mladého ječmene:

  • Antioxidační účinek
  • Detoxikační účinek
  • Protizánětlivý účinek
  • Adaptogenní účinek
  • Posílení imunitního systému
  • Podpora energetického metabolismu
  • Podpora trávicího systému
  • Podpora zdraví jater
  • Snížení hladiny cholesterolu
  • Podpora krvetvorby
  • Regulace krevního tlaku
  • Podpora kardiovaskulárního systému
  • Podpora zdraví kůže a pokožky
  • Antidepresivní účinek
  • Podpora kvalitního spánku
  • Podpora hormonální rovnováhy

Antioxidační účinek

Zelený ječmen obsahuje silné antioxidanty. Pomáhá neutralizovat účinky volných radikálů, čímž zabraňuje vzniku celé řady onemocnění způsobených oxidačním stresem. Oxidace může způsobit poškození a předčasné stárnutí buněk a tkání.

Antioxidanty jsou látky, které ničí volné radikály – odpadní produkty organismu. Nacházejí se především v ovoci a zelenině a jsou hojně zastoupeny v ječmeni.

Detoxikační účinek

Čisticí schopnost zeleného ječmene zabraňuje intoxikaci škodlivými těžkými kovy (olovo). Hlavními představiteli detoxikačního účinku jsou minerály zinek, selen a měď.

Chlorofyl obsažený v rostlině ječmene podporuje metabolické procesy jater a stimuluje vylučování odpadních látek z těla.

Ječmen pomáhá vyrovnávat pH organismu a nastolit tak acidobazickou rovnováhu. Výhonky ječmene jsou zásadité a jejich trávení pomáhá udržovat rovnováhu kyselosti vnitřního prostředí.

Posílení imunitního systému

Zelený ječmen díky svému složení plnému vitamínů a minerálů podporuje posílení imunity a obranyschopnosti organismu. Má tak přirozenou preventivní a léčebnou úlohu při různých civilizačních chorobách.

Mnohé studie poukazují na protizánětlivé, antioxidační, hypolipidemické a antidiabetické účinky. Zkoumá se i jeho protinádorový potenciál.

Mezi vlastnosti ječmene patří adaptogenní účinek, který harmonizuje fyzický a psychický stav organismu. Přispívá k hormonální rovnováze různých vnitřních systémů těla. A to i v rámci reprodukčního systému (fyziologický cyklus a menstruace).

Podpora srdečně-cévního systému

Zelený ječmen (železo, draslík, kyselina listová) má příznivý vliv na podporu tvorby červených krvinek, a to především díky vysokému obsahu železa, kyseliny listové a draslíku. Má pozitivní vliv na tvorbu krve, kostní dřeň a přenos kyslíku v celém těle.

Pomáhá také při srážení krve. Užívání ječmene snižuje riziko některých kardiovaskulárních onemocnění. Působí příznivě proti ukládání nežádoucího cholesterolu a zlepšuje tak krevní obraz.

Podpora zdraví a stav pokožky

Podporou trávení, krvetvorby a svým regeneračním účinkem pomáhá ječmen předcházet příznakům stárnutí tím, že zpomaluje stárnutí buněk. Užívání ječmene podporuje tvorbu kolagenu, který zabraňuje stárnutí pokožky.

V neposlední řadě působí proti mnoha kožním problémům, jako je akné, ekzémy a dermatitidy.

Pleti prospívají složky beta-karoten, chlorofyl a vitamin E, které mají protizánětlivé účinky. Chlorofyl zase chrání tělo před fotostárnutím způsobeným častým vystavováním slunečnímu záření.

Ječmen a diabetes mellitus

Jedním z hlavních účinků ječmene je ovlivnění zvýšené hladiny cukru v krvi. Zlepšuje krevní obraz a reguluje nebo snižuje hladinu glukózy v krvi.

Podporuje endokrinní činnost orgánu slinivky břišní a produkci hormonu inzulínu. Přirozeně tak podporuje snižování inzulínové rezistence, a tím i neschopnost organismu vstřebávat cukr.

Zelený ječmen a hubnutí: opravdu pomáhá?

Zelený ječmen neutralizuje kyselé prostředí v těle, čímž podporuje štítnou žlázu. Podporuje energetický metabolismus a spalování tuků.

Díky obsahu chlorofylu, draslíku a vlákniny ječmen podporuje fyziologické trávení, rovnováhu střevní mikroflóry a pohyb střev.

Pokud ale nezměníme základy svého jídelníčku, kila navíc nepůjdou dolů ani při každodenní konzumaci zeleného ječmene.

Pro zdravé a účinné hubnutí je nutná úprava stravy, mírný kalorický deficit a pravidelná fyzická aktivita. Zelený ječmen však může pomoci dosáhnout vysněného cíle.

Kdo by měl být při konzumaci ječmene ostražitý?

Přestože je zelená trojice superpotravin zdravá a její obsah je pro lidský organismus prospěšný, někteří jedinci by se měli mít na pozoru před kontraindikacemi.

U silných alergiků, zejména na trávy, by se ve výjimečných případech mohla objevit alergická reakce v podobě zažívacích potíží, svědění kůže a dalších běžných projevů potravinových a respiračních alergií.

Pokud užíváte léky na ředění krve nebo jste čerstvě po zánětu či operaci, je vhodné konzumaci ječmene konzultovat s lékařem. Ječmen může ovlivnit srážlivost krve.

Pokud jde o těhotné ženy, nejsou k dispozici žádné negativní účinky užívání mírných dávek zeleného ječmene. Vzhledem k mnoha účinkům ječmene na kardiovaskulární systém je však nutná individuální konzultace s gynekologem.

Zelený ječmen – způsob užívání a doporučená denní dávka

Doporučená denní dávka není oficiálně stanovena. Pro zdravé jedince se však doporučuje přibližně 1 čajová lžička (prášek) jedenkrát až dvakrát denně. Doporučuje se dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu konkrétního výrobce.

Zelený ječmen by se neměl vařit, aby se zachovaly prospěšné látky a chuť. Teplota jídla by se měla udržovat pod 40 °C.

Při zahájení užívání zeleného ječmene je třeba počítat s tím, že se mohou vyskytnout dočasné obtíže způsobené novým typem potraviny.

Mezi běžné přechodné příznaky patří např. mírný průjem. Je proto nutné postupovat postupně a pomalu.

V případě negativních příznaků zelený ječmen neužívejte a poraďte se s lékařem.

Zelený ječmen lze konzumovat přidáním prášku do vody, koktejlů nebo ovocných šťáv. Lze jej také přidávat do jídla. Jídlo by však nemělo být příliš horké.

Pěstování zeleného ječmene doma

Pěstování zeleného ječmene doma je snadné. K jeho pěstování nepotřebujete kromě samotných semen nic speciálního. Ječmen klíčí poměrně rychle. Do nádoby (květináče) nalijte vodu a nasypte do ní zakoupená semena ječmene.

Po jednom dni vodu vylijte, namočený ječmen vyjměte a do květináče přidejte potřebný substrát (zeminu). Namočená semena rovnoměrně rozprostřete na substrát a zakryjte tenkou vrstvou substrátu – jen tolik, aby semena zakryla.

Přes květináč (nádobu) položte vrstvu fólie a po jednom dni ji odstraňte.

Porost pravidelně zavlažujte vodou, např. z rozprašovače, ale pozor na vysokou vlhkost a plísně. Po několika dnech byste měli mít zelená stébla připomínající trávu, která lze konzumovat.

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.