- akv.sk - Žlučníkové kameny
- nspskalica.sk - Žlučníkové kameny umí potrápit
Jaké jsou základy a zásady žlučníkové diety? Jaké potraviny jíst a nejíst?
Trápí vás žlučník, ozývají se žlučníkové kameny nebo jste po operaci žlučníku? Osvojte si základy a pravidla žlučníkové diety.
Obsah článku
Žlučník je orgán, který má v těle funkci shromažďování a zahušťování žluči. Ta je tvořena v játrech. Do žlučníku přitéká žlučovodem a do tenkého střeva se dostává žlučovými cestami. Žlučník ji podle potřeby vypudí, po příjmu jídla.
Žluč je nutná pro správné trávení a vstřebávání tuků. Má také protimikrobiální účinky na střevní flóru.
Při chorobách a poruchách funkce žlučníku nastávají po příjmu nevhodného jídla zažívací potíže a bolest. Vedle léčby je důležitou součástí i žlučníková dieta, ale také úprava životního stylu.
Ptáte se:
Co je žlučníková dieta?
Jaké potraviny dráždí žlučník?
Mohu jíst ovesné vločky?
Jaký je život bez žlučníku?
Co nejíst po operaci?
Mezi důvody dodržování žlučníkové diety patří:
- zánět žlučníku
- žlučníkové kameny
- polypy žlučníku
- nádorové onemocnění žlučníku, rakovina žlučníku a jater
- stav po operaci žlučníku
- snížená funkce slinivky břišní
- onemocnění slinivky břišní
Žlučníková dieta je určena pro lidi s onemocněním žlučníku, pacienty po operaci žlučníku, ale i pacienty s onemocněním slinivky břišní. Přísná dieta se dodržuje zejména při akutních stadiích nemoci.
Více o žlučníkových chorobách si přečtete v článcích:
Princip žlučníkové diety
Základem žlučníkové diety je zejména snížení množství tuků. Strava by měla být lehce stravitelná, pestrá a plnohodnotná. Odvíjí se to nejen od výběru potravin, ale i od jejich zodpovědné úpravy.
Při žlučníkové dietě vyhledávejte zejména potraviny, které snižují cholesterol a obsahují dostatek živin a vlákniny.
Jídlo si dopřejte raději častěji, ale v malých množstvích. Ideální je přijímat potravu 5 až 6krát denně.
Snídaně jsou důležitou součástí dne. Díky nim se žluč nahromaděná během noci vypudí a zbytečně se nezadržuje ve žlučníku. Zabraňuje se tak jejímu nežádoucímu zahušťování, což je jedním z faktorů tvorby žlučníkových kamenů.
Ze stejného důvodu je také důležité i během dne jíst raději častěji, ale v malých množstvích.
I teplota jídla hraje svou roli. Pokrm by neměl být příliš horký, ale ani příliš studený.
Onemocnění žlučníku bývají často doprovázena s nesnášenlivostí mléka. Nahradit jej lze zakysané mléčnými výrobky, jako například kefír či acidofilní mléko. Vhodný je i tvaroh.
Přečtěte si také náš článek o laktózové intoleranci.
Při používání olejů a margarínů dbáme na výběr kvalitních výrobků se sníženým obsahem tuku. Preferujte olivový nebo avokádový olej.
K tvorbě žlučníkových kamenů značně přispívá cholesterol. Vyhněte se proto jídlům s vysokým obsahem cholesterolu. Jsou to zejména mastné a smažené pokrmy.
Cholesterol je tuková látka, která je stavebním kamenem pro některé hormony. Podílí se na správném trávení tuků a nachází se v každé buňce organizmu. Je pro život nezbytný, ale při svém nadbytku způsobuje několik obtíží, jako je například ateroskleróza či tvorba žlučníkových kamenů.
Úprava pokrmu a příprava jídla
Absolutně nevhodný způsob tepelné úpravy jídla je smažení, opékání na tuku či fritování. Nejvhodnější je naopak úprava jídla vařením a dušením. Výborným pomocníkem vám může být parní hrnec.
Vaření v páře je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů úpravy jídla. Potraviny si zachovají nejen svoji vůni a chuť, ale i většinu vitamínů.
Při potížích se žlučníkem platí, že čím je jídlo připravováno jednodušeji, tím lépe. Zapomeňte tedy na smažení, fritování, pečení i grilování.
Pečení masa preferujte raději v alobalu, v horkovzdušné troubě. Maso také můžete orestovat obalené v hladké mouce na rozpálené pánvi, bez tuku. Po rychlém osmažení maso zalijte netučným vývarem nebo vodou. Dopéct ho pak můžete opět v horkovzdušné troubě.
I při zahušťování pokrmů se vyhýbejte tuku. Použijte raději rozmixovanou zeleninu nebo nastrouhanou bramboru.
Z polévek jsou vhodné slabé masové vývary nebo zeleninový vývar.
Jezte hodně syrové zeleniny a ovoce. Pozor si však dejte na zeleninu, která nadýmá. Cibuli, česnek nebo houby používejte pouze k vyvaření. Citrusové ovoce je vhodné podávat pouze jako šťávu.
V rámci přílohy je dobré se vyhnout zejména kynutému knedlíku či bramborám a rýži, které jsou připraveny na tuku.
Pečivo nekonzumujte, když je čerstvé. Už vůbec ne hned teplé. Nevhodné je i pečivo upečené z listového, lineckého či třeného těsta.
Zvyšte příjem vlákniny. Vláknina má schopnost snižovat cholesterol i hladinu cukru v krvi. O těchto, ale i jiných pozitivních účincích vlákniny se dočtete v našem magazínovém článku: Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?
Co jíst a čemu se vyhýbat při žlučníkové dietě?
Při potížích se žlučníkem je třeba dodržování určitých zásad, které se netýkají jen úpravy jídla, ale i výběru potravin. Některé potraviny jsou naprosto nevhodné, jiné jen v omezeném množství. Váš jídelníček si proto upravte, aby vyhovoval právě vašim potřebám.
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě (tabulka)
maso | libové vepřové, hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, králík, libové ryby |
vejce | vhodné jsou bílky, žloutky jen omezeně |
mléko a mléčné výrobky | polotučné mléko, nízkotučné jogurty, nízkotučný tvaroh |
pečivo a přílohy | bílé pečivo, rýže, těstoviny, brambory, ovesné vločky |
zelenina | mrkev, celer, petržel, kedluben, rajčata |
ovoce | banány, jablka, meruňky, broskve |
Jako prevence před žlučníkovými obtížemi je vhodná většina druhů ovoce a zeleniny. Ty obsahují dostatek vlákniny a živin potřebných pro rozložení ostatních potravin v trávicím systému.
Během období akutních žlučníkových záchvatů je dieta přísnější. První dny se doporučuje přijímat pouze vodu. Později lze opatrně do stravy zařadit potraviny, jako například jablka, hrušky či řepu.
Potraviny vhodné během přísnější žlučníkové diety:
- vařená jablka
- jablečné pyré
- banány
- vařená řepa
- zelený hrášek
- bramborové pyré bez tuku
- rýže natural
Čemu se vyhnout při žlučníkových kamenech (tabulka)
pečivo | listové, linecké, třené, kynuté, celozrnný chléb |
mléko | plnotučné mléko, smetana, zrající sýry, plísňové sýry, tučné sýry, smetanové jogurty |
maso | maso v konzervě, zvěřina, uzené maso, tlačenka, červené maso, vnitřnosti, syrové maso |
ryby | tuňák, mořské plody, kaviár, syrové ryby, makrela, losos, sardinky |
zelenina | kapusta, hrách, čočka, fazole, česnek, cibule, pórek, ředkvičky, zelí, paprika, květák, okurky, houby |
ovoce | maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, hrušky, datle, fíky, ořechy, mák, kokos, ananas, kiwi, hrozny, jahody, borůvky, brusinky, reveň, švestky |
dochucovadla a koření | bujon, hořčice, kečup, majonéza, tatarská omáčka, polévkové koření, worcester omáčka, sójová omáčka, ostré koření, instantní pokrmy, chilli, nové koření, skořice |
ostatní | sladkosti, čokoláda, káva, destiláty, víno, pivo |
U ovoce si dejte pozor zejména na to se slupkou. Vyhýbejte se i nedostatečně dozrálému nebo zavařenému ovoci.
Omezte nebo se zcela vyhněte rafinovanému cukru. Ten je obsažen zejména v různých sladkostech, sirupech a moučnících. I potraviny z bílé muky obsahují rafinovaný cukr.
Co jíst při zánětu žlučníku a jiných akutních žlučníkových potížích
V době, kdy vás postihly náhlé potíže se zánětem žlučníku, nepřijímejte žádnou tuhou stravu. Pijte dostatek vody. Vhodná je kojenecká nebo filtrovaná voda.
Po zhruba dvou až třech dnech můžete pít jablečnou šťávu a jíst jablečné pyré. Vhodná je i uvařená a následně nastrouhaná řepa.
Později můžete do jídelníčku zařadit potraviny, které jsou lehce stravitelné. Vhodná je například uvařená rýže natural či dušená dýně. Vše samozřejmě s minimálním množstvím tuku.
Odborná garantka článku MUDr. Zuzana Kožlejová, PhD., doplňuje informaci: Při onemocněních žlučníku se vyhýbejte zejména smaženým, tučným, kořeněným jídlům, ale také máku, hruškám, houbám apod. Dávejte si pozor také na jadérka v ovoci či zelenině nebo na semínka, např. sezamová!
Na co dát pozor při vyoperovaném žlučníku?
Při vyoperovaném žlučníku odtéká žluč přímo do střeva. Žluč tedy nemá místo pro její skladování a regulaci vylučování. Odtéká tedy nepřetržitě, což má jisté následky. Důsledkem je i zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Proto je důležité dodržovat určité zásady:
- jezte menší porce jídla v menších intervalech
- dbejte na dostatečný pitný režim
- přimějte dostatek vitamínu C
- nezapomínejte na vlákninu
- dopřejte si také zelnou zeleninu
- užívejte vhodná probiotika
Přečtěte si také náš článek o probiotikách: Probiotika - bakterie potřebné pro naše zdraví
Pokud vám žlučníkové kameny nezpůsobují žádné potíže, odstranění žlučníku není většinou zapotřebí. Důležité je však dodržování správných stravovacích zásad a opatření.
Každý organismus je jiný a také reakce každého organismu na jídlo je různá. Žlučníková dieta je do určité míry individuální záležitost.
To, které potraviny jsou nejvhodnější právě pro vás, si časem osvojíte. Stejně tak se časem naučíte i to, jak připravovat a konzumovat potraviny, abyste dosáhli dostatečného příjmu živin, bez zbytečné zátěže na váš organismus.
Důležitou součástí je i pravidelný odpočinek a relax. Proto si dopřejte dostatek spánku a vyhýbejte se stresu.