Jaké potraviny jsou vhodné a nevhodné pri vysokém krevním tlaku?


Vysoký krevní tlak je onemocnení a je treba naucit se s ním žít. Je razeno mezi civilizacní onemocnení. Ríká se mu také tichý zabiják. Hlavní duvod tohoto pojmenování je ten, že vysoký krevní tlak nebolí.
Obsah článku
Vysoký krevní tlak je nebezpecným onemocnením, které vyžaduje správnou a duslednou lécbu.
Duležitá je zmena životosprávy, která zahrnuje i pridání vhodných a vyloucení nevhodných potravin z jídelnícku.
Ptáte se: Jaké potraviny jsou vhodné, a které naopak jsou nevhodné pri onemocnení se jménem vysoký krevní tlak?
Civilizacní choroby jsou ty, které jsou v populaci frekventované, casté a postihují vysoké procento lidí. Tvorí globální problém a jsou castou prícinou úmrtí. Mezi tato onemocnení patrí také vysoký krevní tlak.
Hypertenze nebolí, ale má závažné komplikace

Vysoký krevní tlak nebolí a nemusí mít žádné príznaky.
Nekdy se stává, že jeho komplikace je prvním príznakem. A to muže být napríklad cévní mozková príhoda, srdecní infarkt, ale také smrt.
Také casné odhalení hypertenze, jak se vysoký krevní tlak odborne nazývá, prispívá k významu preventivních prohlídek. V prípade, že se vysoký krevní tlak diagnostikuje, nastupuje jeho lécba.
Pri diagnostice vysokého krevního tlaku spolupracují zejména praktický lékar, internista a kardiolog. Samozrejme, je-li prícinou jiného onemocnení, tak i specialista v dané problematice (což muže být napríklad nefrolog nebo endokrinolog).
V jeho lécbe se uplatnuje množství léku a úcinných látek.
Více o hypertenzi se doctete i v clánku Vysoký krevní tlak jako príznak.
Co je treba si pamatovat a na co nesmíme zapomenout?
Duležité je a je treba si zapamatovat, že pri hypertenzi se lécba neprerušuje.
A to ani v prípade, že se hodnoty krevního tlaku stabilizují, jsou dlouhodobe normální a výskyt potíží je minimální nebo se vubec neobjevují.
Clovek se muže cítit dobre, ale vylécený není.
Hodnoty krevního tlaku jsou uvedeny v clánku: Prehledná tabulka s hodnotami krevního tlaku
Na krevní tlak pusobí více faktoru
Samozrejme na krevní tlak pusobí mnoho faktoru. Duležitá je životospráva. A také to, jaké potraviny clovek má v oblibe a dlouhodobe konzumuje.
Prectete si také clánek o vlivu životosprávy na nízký krevní tlak.
Pri vysokém krevním tlaku je to složitejší.
Hypertenze je onemocnení a jeho lécba je doživotní.
Vynechání lécby nebo její prerušení muže mít vážné následky.
Na krevní tlak pusobí tyto faktory:
- vek, hlavne vyšší vek
- genetické predispozice
- primární onemocnení
- nadváha
- príjem soli
- alkohol
- kourení
- stres
- pohybová aktivita
- celková životospráva
Zdravá životospráva a vhodný jídelnícek pozitivne ovlivnují hodnoty krevního tlaku. Jak je duležitá pohybová aktivita, stejne tak pusobí i racionální a vyvážená strava.
Významnou roli plní minerální látky, a to hlavne:
- vápník
- draslík
- horcík
Príznive ovlivnuje i rutin, což je vlastne flavonoid rostlinného puvodu. Pusobí antioxidacne a pomáhá pri vysokém krevním tlaku. Je obsažen v pohance a v rybízu. Pri snižování krevního tlaku se prokázal príznivý úcinek argininu.
Rovnež je potreba primerený obsah vitamínu:
- vitamínu E
- vitamínu skupiny B, hlavne B3
- vitamínu C
Víte, jaké potraviny jsou vhodné pri vysokém krevním tlaku?
Racionální a vyvážená strava je základem každého dne. Príjem potravy by mel být rozdelen do peti porcí po celý den. Obiloviny, zelenina a ovoce zarucí dostatecný príjem vlákniny, vitamínu a minerálu.
Pitný režim je duležitou soucástí dne. Ovlivnuje ho více faktoru, které mají souvislost se ztrátou tekutin z organismu. Zapamatovat si je treba, že 2 litry tekutin jsou základ. Potrebné je ho zvýšit pri fyzické námaze, ve vedrech, pri zvracení, prujmech, horeckách.
Potraviny vhodné ke konzumaci, a to hlavne pro optimální zastoupení potrebných látek:
- cibule
- pórek
- cesnek
- petržel
- brambory
- cervená repa
- celer
- paprika
- okurka
- brokolice
- zelí
- lušteniny
- cocka
- fazole
- hrách
- sója
- cizrna
- kajenské korení
- korení z chilli
- šafrán
- špenát
- kurkuma
- baklažán
- orechy
- mandle
- slunecnicová semínka
- mák
- arašídy
- pistácie
- kakao
- cokoláda s vysokým obsahem kakaa
- jogurt
- kefír
- pivovarské kvasnice
- morské rasy
- zelený caj
- vejce
- libové maso
- maso z králíka
- drubež
- játra
- ryby
- pohanka
- pšenicné klícky
- otruby
- ovesné vlocky
- obilné klícky
- obilniny
- celozrnné pecivo
- olej
- olivový
- slunecnicový
- pšenicný
- kukuricný
- jablka
- grapefruit
- citrusy
- broskve
- švestky (také sušené)
- angrešt
- ananas
- kokos
- mango
- banán
- denní dávka vitamínu C 500 mg
- avokádo
Nevhodné potraviny pri hypertenzi
Opacnou stranu tvorí potraviny, které mají negativní vliv. Svým složením zvyšují krevní tlak a jejich zastoupení v jídelnícku by melo být cástecne nebo zcela omezeno.
Nevhodné potraviny pro vysoký tlak jsou
- tuky
- nasycené mastné kyseliny
- snižte jejich príjem
- nacházejí se v sýrech, másle, paštice, v mase
- trans tuky škodí
- jejich obsah je nejvyšší ve smaženém jídle, jako jsou napríklad chipsy, polotovary
- nasycené mastné kyseliny
- alkohol
- pravidlo je, že jedna sklenice piva nebo vína neškodí
- sul
- její denní príjem by nemel presáhnout 3 g
- je treba pocítat i se solí, která už je ve výrobcích jako salámy, párky a paštiky
- káva a cerný caj
- jeden šálek kávy nebo cerného caje denne není prohreškem, je treba dávat pozor na vyšší dávky
- cukr, bílé pecivo, koláce, dorty, zákusky, sladkosti
- uzené ryby, uzenáce, zavináce, rybí konzervy
- minerálky s obsahem sodíku
- hotové omácky
- solené tycinky, oríšky a preclíky
- zavareniny a konzervy
- vysoký obsah soli mají bujóny, marinády, horcice, kecup
- uzeniny, slanina
- sýry, a to hlavne tavené, zrající, plísnové a vetšina tvrdých sýru
Podstatou dietního režimu pri hypertenzi je racionální zastoupení složek potravy, a to jsou vitamíny, minerály a vláknina. Omezení je dobré v prípade sodíku, tedy soli a nezdravých tuku.
Alkohol není zakázán, ale jeho množství je treba omezit na doporucené minimum.
Krome potravy je duležitá zdravá životospráva, pohybová aktivita, redukce stresu a únavy. Kourení je hlavním negativním faktorem a pri hypertenzi je nejlepší nekourit.
Dusledná lécba je pri vysokém krevním tlaku nutná. Platí to i v prípade, že se jedná o sekundární hypertenzi, která je prícinou jiného onemocnení. Lécba se neprerušuje.
Kvízové dotazy pro rychlé opakování
7 lehkých otázek o hypertenzi a stravovacích návycích pri ní.
Zdroje
- mayoclinic.org - 10 ways to control high blood pressure without medication
- healthline.com - The 17 Best Foods for High Blood Pressure
- medicalnewstoday.com - Fifteen good foods for high blood pressure
Video o strave pri hypertenzi
Související
