Trávicí trakt a trávení: Jak ho podpořit? Funkce + trávicí enzymy

Trávicí trakt a trávení: Jak ho podpořit? Funkce + trávicí enzymy
Zdroj fotografie: Getty images

Víte, jak funguje trávicí trakt a důležité trávicí enzymy? Jak zlepšit své trávení? Přečtěte si rady a tipy...

Trávicí soustava, trávení a jejich funkce. Z čeho se skládá a jaké jsou jeho složky? Co všechno se podílí na zpracování potravy v lidském těle? A jaké jsou jeho funkce? Jak mohu podpořit trávicí trakt?

Jak podpořit trávení?

Určitě znáte všechny ty rychlé povánoční a novoroční drastické diety.

Lákají vás představou rychlého zázraku a nového těla. Rychlé výsledky nejsou skutečnými výsledky, tělu vůbec neprospívají a vaše trávení se jen více naruší.

Lidový a zároveň lékařsky ověřený jednoduchý recept na lepší trávení je:
Hýbejte se!
Pijte vodu!
Jezte vlákninu!

Tvoří základ správné motility, peristaltických vln trávicího traktu.

Zajišťují potřebný pohyb potravy trávicím traktem.

Všechny způsoby, jak obejít pohyb, jsou na pohled jednodušší, ale klamné.

Dostatek tekutin představuje základní podmínku. Při nedostatku vody je stolice tvrdá a člověk trpí zácpou (obstipací).

Více zeleniny a ovoce, milionkrát opakované a pravdivé.

Pestrá strava
Pestrá strava. Zdroj: Getty Images

Sezónnost...

Vraťme do našeho jídelníčku sezónnost.

Vraťme zpět více čerstvosti a lokálnosti.

I když je zima, neznamená to, že jsme odkázáni pouze na vlákninu ze supermarketů.

Kysané zelí, luštěniny jako fazole, čočka, hrách nebo červená zelenina červená řepa či zapomenutý mák jsou starobylé potraviny. Obsahují neuvěřitelné látky pro imunitu, podporují správný mikrobiom, ale zapomíná se na ně.

Mikrobiomem nazýváme mikroorganismy, které nás přirozeně obývají, nacházejí se v dutinách a na povrchu lidského těla. Jejich počet dokonce převyšuje počet vlastních tělesných buněk.

Každý člověk je jiný a ne každý stráví všechno. Ne každému chutná chia jogurt a ne každý má rád k snídani vejce.

Probiotika: Kdy je užívat? Jak si vybrat ta správná?+ Pro děti a kojence

Pohyb

Člověk, který pracuje manuálně, potřebuje jinou stravu než člověk, který celý den sedí v kanceláři.

Bohužel mnoho lidí je denně vystaveno velkému stresu. Ten má na organismus velký vliv, zejména na trávení.

Každý v rámci svých možností, pokud udělá pár malých kroků, udělá pro tělo obrovský rozdíl.

Jezte více primárním surovin!

V dnešním rychlém světě je to obtížnější, ale stojí to za to.

Zpočátku to vyžaduje více informací – kde a jak získat kvalitnější primární surovin. Pak se to ale stane součástí vašeho jídelníčku a věřte, že to pro vaše tělo znamená neuvěřitelný rozdíl.

Odměnou je dobré trávení, silný imunitní systém a prevence závažných onemocnění.

V místě, kde žijete, obvykle vždy najdete velký či malý trh nebo alespoň malé setkání místních farmářů alespoň několikrát do měsíce.

Případně se poptejte na pěstitele nebo farmáře ve vesnici poblíž vašeho města. Objevíte chutnější a kvalitnější ovoce, zeleninu, kravské, kozí, ovčí mléko, maso, vejce a další neznámé produkty.

Místní produkty - trh
Místní produkty – trh. Zdroj: Getty Images

Dopřejte svým střevům také čas na odpočinek!

Pro vaše trávení je také velmi důležité, abyste dali prostor k regeneraci i svému trávicímu systému. Nepřetěžujte ho neustálým přejídáním.

Zkuste si udělat bilanci celého dne. Zjistěte, zda vás nepřekvapí nebo dokonce nevyděsí celkové množství jídla, které jste zkonzumovali.

Signál mozku o pocitu sytosti přichází později a rychlé jídlo často vede ke zbytečnému přejídání a nafouknutí žaludku.

Tyto malé změny opravdu přinesou skutečné změny pro vaše trávení a pro vaše tělo.

Vláknina

Víme o rozpustné a nerozpustné vláknině v potravinách. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a trávicích šťávách, váže na sebe vodu a vytváří gel. Najdeme ji například v jablkách, ořeších, ovsu. Rozpustnou vlákninu představuje například pektin nebo polysacharidy mořských řas.

Nerozpustná vláknina se ve vodě nerozpouští a obsahuje celulózu a hemicelulózu. Najdeme ji například ve slupkách ovoce, celozrnném chlebu, rýžových slupkách. Tento typ vlákniny prochází trávicím systémem prakticky beze změny a přitahuje vodu do stolice, čímž stolici změkčuje.

Trávicí systém a jeho složení

Věděli jste, že trávicí trakt (gastrointestinální systém)...?

  • zajišťuje příjem a zpracování potravy
  • vstřebávání látek a živin a dodává tělu energii potřebnou pro jeho fungování
  • má chemickou, imunologickou a mechanickou obranu proti infekcím a působení toxických látek

Trávicí soustava se skládá z:

  • ústní dutiny
  • slinné žlázy
  • hltanu
  • játra (žlučovody, zásobárna žluči – žlučník)
  • slinivka břišní (pankreas)
  • trávicí trubice (jícen, žaludek, tenké střevo tvořené dvanáctníkem, jejunem, ileem, tlusté střevo tvořené červovitým přívěskem, apendixem, slepým střevem, vzestupnou částí, příčnou částí, sestupnou částí, esovitou částí, konečníkem)

Lidově se říká zánět slepého střeva. Ve skutečnosti se nejedná o slepé střevo, ale o červovitý přívěsek.

Stěna trávicí trubice se skládá z několika vrstev a je upravena v různých částech podle potřeby.

Trávení je velmi složitý proces. Potrava se při něm rozkládá na drobné, jednodušší částice, které jsou pak transportovány do tkání různých orgánů.

Ústní dutina je začátkem trávicí soustavy, kde probíhají dva procesy – žvýkání a polykání.

Trávení v ústní dutině zahajují sliny. Obsahují trávicí enzymy amylázu.

Střevo nemá žádné zuby!
Jezte pomaleji a více žvýkejte.
Velké kusy jídla jen více zatěžují metabolismus.

Následuje jícen, který spojuje hltan a žaludek.

V žaludku se tvoří žaludeční šťáva.

Žaludeční šťáva je tvořena:

  • vodou
  • kyselinou chlorovodíkovou
  • enzymy (pepsin, žaludeční lipáza, želatináza, chymosin, žaludeční amyláza)
  • dalšími látkami (vnitřní faktor, gastrin, gastroferin, serotonin, somatostatin, lysozym, mucin)

Nejdůležitějším enzymem žaludeční šťávy je pepsin.

Při dlouhodobém stresu a zátěži dochází ke zvýšení množství žaludeční šťávy a vzniku vředů.

Na trávení se podílí také slinivka břišní. V tomto orgánu probíhá endokrinní produkce hormonů (např. inzulínu), ale také exokrinní sekrece (vylučování) pankreatické šťávy.

Ze žaludku se potrava přesouvá do dvanáctníku, kde se mísí se slinivkovou šťávou. Ta obsahuje velké množství bikarbonátových, chloridových, sodíkových a draselných iontů a podílí se na dalším trávení.

Je zodpovědná za alkalickou (zásaditou) reakci a neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou ze žaludku.

Pankreatická šťáva obsahuje enzymy pro trávení cukrů, tuků a bílkovin.

Enzymy pankreatické šťávy:

  • Pankreatická α-amyláza (štěpí cukry)
  • Trypsin, chymotrypsin, karboxypeptidáza, elestázy, nukleázy (štěpící bílkoviny)
  • Pankreatická lipáza, esteráza cholesterolu, fosfolipáza (štěpící tuky)
Střeva nakreslená na papíře, který drží žena - znázornění trávicí soustavy
Střeva a jejich nezastupitelná funkce při zpracování potravy. Zdroj: Getty images

Další částí trávicí soustavy je tenké střevo, které se skládá z dvanáctníku (duodenum), lačníku (jejunum) a kyčelníku (ileum). Ve střevě najdeme také řadu buněk s důležitými funkcemi.

Střevní buňky se nazývají enterocyty. Ve střevě najdeme také střevní šťávu, která obsahuje anorganické a organické látky.

Střevní šťáva obsahuje:

  • enzymy (enetreopeptidázy, nukleázy, sukráza, maltasa, lipáza, isomaltáza)
  • vodu, chlorid sodný, hydrogenuhličitany
  • další látky (mucin)

Sekrece (vylučování) střevní šťávy je závislá na chemických, mechanických vlivech působících na střevo přijatou potravou. Zvyšuje se vlivem žluči, tuků, bílkovinných produktů trávení atd.

Tlusté střevo je s tenkým střevem spojeno zvláštním tzv. ileocekálním svěračem. Základní funkcí je vstřebávání vody, elektrolytů, ukládání nestrávených zbytků, tvorba stolice a její vylučování z těla (defekace).

Dobré trávení, dobrá stolice...

Co obsahuje stolice?

  • 75 % stolice tvoří voda
  • barviva (deriváty žlučového barviva bilirubinu)
  • nestrávené zbytky potravy
  • složky šťáv, odumřelé epitelové (povrchové) buňky

Jednou z nejčastějších příčin zažívacích potíží a zácpy (obstipace) je skutečně nedostatek tekutin. Podle samotného složení stolice vidíme, že je skutečně potřebná a upravená.

Fyziologickou součástí je zápach stolice, který je způsoben plyny vznikajícími činností tělesných bakterií.

Nejčastějšími příznaky zažívacích potíží jsou:

  • pálení žáhy (pyróza) až bolest na hrudi
  • zápach z úst
  • nadměrné říhání, škytavka
  • potíže s vyprazdňováním, zácpa
  • průjem
  • střídání průjmu a zácpy
  • pocit nafouklého břicha (plynatost)
  • rychlý pocit plnosti
  • nutkání na stolici (tenesmy)
  • pocit neúplného vyprázdnění
  • bolest břicha
  • potíže související s hmotností
  • nutkání ke zvracení (nevolnost)
  • zvracení
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • solen.cz - Funkčné črevné poruchy a ich liečba
  • solen.sk - Možnosti liečby porúch trávenia
  • Zdravé črevo a trávenie, Kužela L. a Čižmaríková Z., 2021
  • Lekárska fyziológia, Javorka K. a kol., 2009
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.