- medvedicesnak.sk – Portál zaměřený na medvědí česnek
- akv.sk – Medvědí česnek
Pesto z medvědího česneku (pomazánka)? Zdravý recept pro jarní očistu
Medvědí česnek je bylina, která je stále více vyhledávána pro své příznivé účinky. Nastartujte s ním na jaře své zdraví a připravte si chutné pesto z medvědího česneku.
Náročnost: nízká Příprava: 25 minutPorce: přibližně 20 porcí
Po jarní procházce si můžete vytvořit ve své domácnosti příjemnou atmosféru nejen kyticí jarních rostlin. Mezi první posly jara patří i medvědí česnek. S ním si donesete do vašeho příbytku nejen příjemnou vůni, ale i zdraví.
Medvědí česnek je bylina, kterou údajně vyhledávají medvědi po zimním spánku.
Důvodem je právě jeho pozitivní vliv na trávicí systém i celkovou vitalitu.
Možná vás zaujme i článek zaměřený na posílení imunity.
Tato aromatická bylina má v oblibě stinné a vlhké prostředí. Objevuje se brzy na jaře, někdy kolem března.
Jaké má medvědí česnek využití a účinky na zdraví?
Kde se vyskytuje a lze pěstovat?
Informace naleznete v článku:
Využijte účinky medvědího česneku. Kde se vyskytuje, dá se pěstovat?
Většinou roste ve větším množství a pokrývá velké plochy. Dokáže tak svojí vůní naplnit celý les.
Listy medvědího česneku si můžete zaměnit s listy konvalinky, která má jedovaté účinky.
Vůně a chuť je však nezaměnitelná.
Proto pokud list nemá typickou česnekovou vůni a česnekově kořeněnou chuť, listy raději nesbírejte.
Účinky medvědího česneku:
- antibakteriální, antivirální
- antioxidační účinek
- příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru
- pomáhá při zácpě, plynatosti i průjmech
- posiluje imunitu
Přečtěte si také naše články s tématem trávicích potíží:
- 10 nejčastějších důvodů bolesti v podbřišku
- Trápí vás nadýmání? 5 tipů, jak jej vyřešit
- Jaká je správná dieta při průjmu, zácpě či zvracení?
Pro nejlepší účinek medvědího česneku použijte jeho listy v syrovém stavu.
Můžete ho přidat například do salátů nebo nakrájet a podobně jako pažitku přidat do hotových polévek či na pečivo.
Chcete-li si listy medvědího česneku uskladnit na delší dobu, můžete jej zamrazit v mikrotenovém sáčku. Listy však nesušte. Sušením se ztrácí z listů aroma i účinky.
Pesto z medvědího česneku
Výroba pesta z medvědího česneku je jedním ze způsobů, jak jej uskladnit na delší dobu. Příprava je rychlá, jednoduchá a nenáročná.
Budete potřebovat:
- 100–200 g čerstvě natrhaného medvědího česneku (asi dvě velké hrsti)
- 50–100 g oříšků, dle vlastního výběru (vlašské, kešu, pistácie, piniové)
- 150 ml olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
- sůl
- pepř na ochucení
Jak na přípravu pesta z medvědího česneku
Medvědí česnek důkladně omyjeme a osušíme ubrouskem.
Listy nejprve natrháme na menší kousky a poté vložíme do mixéru.
Přidáme olej, ořechy, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Směs rozmixujeme do hladka.
Podle potřeby dolijte olivový olej, aby se listy snáze rozmixovaly a směs byla vláčná.
Pro pikantnější chuť můžete do mixéru přidat i chilli papričku.
Hotovou směs naplňte do sklenic, uzavřete víčkem a odložte do ledničky. Pesto uskladněné v ledničce není třeba zavařovat a vydrží vám až několik měsíců.
Takto připravené pesto můžete použít do těstovin (špagety aj.), salátů či pomazánek na pomazánku.
Náš tip:
Přidejte trochu pesta do těsta na noky.
Takto se výborně hodí se zakysanou smetanou a opečenou slaninkou.
Přejeme dobrou chuť!