- JABLONSKÝ, Ivan, Václav ŠAŠEK a Martin KOUDELA. Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat. Praha: Profi Press, 2019. ISBN 978-80-88306-03-0
- healthline.com - 7 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Healthline. Jillian Kubala, MS, RD
- medicinenet.com - 24 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Medical Net. Karthik Kumar, MBBS
Hlíva ústřičná a její příznivé účinky na zdraví + recepty

Hlíva ústřičná je houba, která se z Číny rozšířila téměř do celého světa. Má charakteristický vzhled, chuť a vůni. Jaké jsou její pozitivní účinky na lidské zdraví? Znáte jednoduché rychlé recepty z hlívy ústřičné?
Obsah článku
Hlíva ústřičná má v tradiční asijské kultuře bohatou historii. Je považována za houbu s léčivými účinky a je součástí mnoha pokrmů. Je známá zejména pro své protizánětlivé účinky a bohaté složení.
Zdravotní účinky, obsah, domácí pěstování, rizika, recepty a mnoho dalších zajímavých informací naleznete v článku.
Co je hlíva ústřičná?
Hlíva ústřičná je houba známá pod odborným názvem Pleurotus ostreatus. Hlíva ústřičná je jedlá, dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Název je odvozen od jejího charakteristického vzhledu, neboť svou bílou skořápkou připomíná ústřici.
Některým lidem může také připomínat chuť oblíbeného druhu mlže.
Hlíva je sapotrofní houba, která může dorůstat výšky až 25 cm. Může mít různou barvu od bílé až po tmavě hnědou. Hlíva ústřičná roste na kmenech a pařezech různých listnatých stromů (hlavně buků, dubů) a příležitostně i na jehličnatých stromech.
Pozitivní zdravotní účinky hlívy ústřičné pramení z jejího bohatého nutričního profilu. Kromě přínosu pro lidské zdraví má hlíva ústřičná také ekologický význam – působí jako filtr okolního prostředí.
Formy použití/konzumace hlívy ústřičné:
- Čerstvá houba
- Sušený drcený prášek
- Extrakt ve formě tobolek (tablet)
- Extrakt v tekuté formě (oleje, sirupy, tinktury...)
Obsah a složení hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná je obecně výborná pro zdraví, ale také pro hubnutí, protože má nízký obsah kalorií a tuků.
Hlíva obsahuje především vitaminy, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy (beta glukan) a vlákninu.
- Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), C, D, E a K
- Minerální látky jako draslík, měď, železo, fosfor, chrom, zinek selen, hořčík a mangan
Hlíva ústřičná posiluje imunitní systém, obranyschopnost a podporuje kardiovaskulární systém. Podporuje činnost mozku, trávicího systému a má potenciál při podpoře léčby rakoviny.
Příznivé účinky hlívy ústřičné na zdraví
Za přirozenými léčivými účinky stojí vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Beta glukan je komplexní polysacharid zodpovědný za většinu příznivých účinků hlívy.
Beta glukan podporuje ochranné reakce organismu v boji proti bakteriálním a parazitárním onemocněním.
Posilování imunity a protizánětlivý účinek
Beta glukany a antioxidanty obsažené v houbách jsou vynikajícími složkami pro eliminaci zánětů. Přirozeně posilují imunitní systém a jeho obranyschopnost proti nemocem a infekcím. Stimulují činnost makrofágů (buněk imunitního systému), a tím ničí případné patogeny.
Čerstvé houby jsou vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která podporuje celkovou imunitu organismu. Hlívě ústřičné se v různých kulturách přezdívá zázračná houba nebo elixír věčného mládí, a to právě pro její vliv na dodání energie a vitality organismu.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Hlíva ústřičná reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Má schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Některé studie poukazují na snížení hladiny cukru v krvi.
Hlíva ústřičná také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
Díky obsahu vlákniny a lovastatinu má celkově posilující účinek na srdce a cévy. Hlíva ústřičná je tak přírodní prevencí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Podpora mozkové činnosti
Hlíva ústřičná může ovlivňovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění. V klinické studii bylo prokázáno, že právě niacin obsažený v hlívě chrání před Alzheimerovou chorobou, poklesem kognitivních funkcí a dalšími podobnými neurodegenerativními onemocněními.
Potenciál podpory léčby rakoviny
Jedním z nejzajímavějších účinků hlívy ústřičné je její potenciální vliv na rakovinné buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů a jejich protizánětlivým vlastnostem tak může hlíva pomáhat eliminovat růst některých druhů rakoviny.
Jedná se zejména o šíření rakovinných buněk prsu, ženských orgánů a trávicího traktu. Některé experimenty prokázaly, že pacienti, kteří během léčby rakoviny dostávali beta glukan, měli lepší kvalitu života.
Podpora zdraví kůže a pokožky
Antioxidační účinky hlívy ústřičné mají také estetický efekt v podobě zpomalení stárnutí buněk. Příznivě působí na regeneraci pokožky a chrání ji před UV zářením. Působí protizánětlivě při léčbě kožních onemocnění nebo ekzémů.
Podpora trávicího systému
Hlíva ústřičná působí jako přírodní probiotikum.
Obsahuje vlákninu inulin, která je prospěšná pro trávení a bakteriální flóru. Doporučuje se také při zdravotních problémech s ledvinami a játry.
Zlepšuje energetický metabolismus a je dobrou volbou při hubnutí, protože neobsahuje mnoho kalorií.
Bezpečnost a nežádoucí účinky hlívy ústřičné
I přes příznivé účinky hlívy ústřičné by někteří jedinci měli být při její konzumaci opatrní. Jedná se především o jedince alergické na houby.
Pokud se u vás po konzumaci hlívy ústřičné objeví alergické příznaky, jako je kožní vyrážka, nevolnost, zažívací potíže nebo zvracení, v konzumaci hlívy nepokračujte a obraťte se přímo na svého lékaře nebo alergologa.
Zejména v případě hlívy ústřičné jsou nežádoucí účinky vzácné a konzumace je obvykle bezproblémová. Při nadměrné konzumaci však může vyvolat mírné projímavé účinky a zažívací potíže.
Vzhledem k imunitnímu účinku může být problémem také stav, kdy jedinec užívá imunosupresivní léky na potlačení imunitních reakcí.
Hlíva ústřičná obsahuje řadu pro organismus nezbytných látek, které jsou prospěšné pro lidi všech věkových kategorií, včetně těhotných a kojících žen. Obecně je však třeba dát si na houby v těhotenství pozor.
V případě nejasností s kontraindikacemi se vždy poraďte s gynekologem.
Hlíva ústřičná v kuchyni
Ke konzumaci jsou vhodné všechny části hlívy ústřičné: klobouk i noha. Ideální je sáhnout po světle šedě až hnědě zbarvené hlívě ústřičné. Její barva vypovídá o její kvalitě.
Doporučuje se vybírat hlívu ústřičnou, která má charakteristickou aromatickou vůni a příjemné houbové aroma.
V kuchyni lze hlívu použít na řadu způsobů a své zdraví prospěšné vlastnosti si zachovává i po uvaření nebo usušení.
Hlíva ústřičná má v kuchyni mnohostranné využití. Je vhodná do polévek, omáček, salátů, těstovin a rizota. Polévka z hlívy ústřičné je poměrně oblíbená, stejně jako krémové houbové taglietelle/široké nudle jako hlavní jídlo.
Polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 250 g syrové hlívy ústřičné
- 3 mrkve a 1 petržel
- 1 cibule
- 3 syrové brambory
- 2 stroužky česneku
- Červená mletá paprika
- Černý pepř
- Sůl
- Kurkuma
Postup:
- V hrnci na oleji (sádle) osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na tenké plátky nakrájenou hlívu ústřičnou a jemně orestujte.
- Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Nakonec přidejte rozdrcený česnek.
- Směs lehce ochuťte pepřem, červenou paprikou, kurkumou a solí.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte nakrájené oloupané brambory.
- Vařte asi 35 minut, dokud brambory a zelenina postupně nezměknou.
- Dochuťte a podávejte.

Těstoviny se smetanou a hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 500 g těstovin (tagliatelle/široké nudle)
- 400 g syrové hlívy ústřičné
- Zakysaná smetana
- Cherry rajčata
- 2 stroužky česneku
- Černý pepř
- Sůl
- Parmazán
Postup:
- Těstoviny uvaříme v hrnci s osolenou vodou podle návodu a poté je scedíme.
- Hlívu ústřičnou nakrájíme na malé kousky a pomalu osmažíme na pánvi.
- Hlívu lehce ochutíme pepřem a solí a přidáme nadrobno nakrájený česnek.
- Přidáme několik nakrájených cherry rajčátek, směs přikryjeme a dusíme.
- Když je hlíva ústřičná hotová, přidejte alespoň 3 lžíce zakysané smetany a promíchejte.
- Nakonec přidejte těstoviny a pokrm promíchejte.
- Povrch dochuťte strouhaným parmazánem a podávejte.

Hlíva ústřičná a domácí pěstování
Domácí pěstování hlívy ústřičné je poměrně snadné. Jedná se o houbu, která je přizpůsobivá a odolná.
Někteří lidé dávají přednost pěstování hlívy ústřičné v sáčcích, jiní volí pěstování na pařezu nebo na dřevěném špalku. Případně na speciálním zahradním záhonu, který si koupíte již předem připravený pro pěstování hlívy.
Nejčastější volbou je pěstování na dřevě. Dřevo musí být relativně čerstvé a podmáčené, mělo by se tedy jednat o dřevo, které bylo odřezáno nejdéle před půl rokem.
Kromě vhodného dřeva potřebujete substrát, který obvykle najdete v zahradnických potřebách. Nejvhodnější dobou pro očkování kmenů substrátem je duben až květen.
Substrát naneste na řezné rány ve dřevě a ošetřené kmeny vložte do čistých plastových sáčků, aby do nich mohl proudit vzduch.
Na rozdíl od jiných hub, které lze pěstovat v úplné tmě, potřebuje hlíva ústřičná k dobrému růstu alespoň malé množství světla.
První fáze růstu zahrnuje prorůstání mycelia (podhoubí), které může trvat dva týdny až dva měsíce v závislosti na teplotě.
Nejrychleji mycelium prorůstá při teplotě kolem 25 °C.
Hlívu ústřičnou lze sklízet, jakmile jsou plodnice dostatečně velké. Ideální je sklizeň tak, že se celý trs obrátí a odstraní se z něj i část substrátu. Hlíva ústřičná je zralá, když je klobouk světlejší barvy a poměrně plochý.
Plodnice však časem ztrácejí na kvalitě, proto nečekejte, až budou přezrálé a začnou produkovat spory (výtrusy).
Zajímavé zdroje informací
Související
