Cvičení a doplňky výživy. Jsou suplementy pro každého?

Cvičení a doplňky výživy. Jsou suplementy pro každého?
Zdroj fotografie: Getty images

Doplňky výživy jsou pro některé sportovce nezbytností. Jiní lidé se jich straní, a dokonce je považují za doping. Jsou opravdu tak důležité, že by se bez nich sportující člověk nemohl obejít? Rozhodně se jich není třeba bát. Ale všeho moc škodí. Kdy a v jakém množství by se měly konzumovat?

Doplňky výživy jsou opravdu jen doplňky výživy. Je třeba si uvědomit, že stravu nenahrazují, ale jen ji vhodně doplňují. Je důležité si všímat jejich složení a obsahu látek. Upřednostňovat by se měly pouze produkty od osvědčených a renomovaných výrobců.

Doplňky výživy

Při zvýšené fyzické aktivitě jsou zvýšeny i nároky organismu na doplňování energie. K tomu nám mohou pomoci doplňky stravy jako součást normální stravy. Samozřejmě v závislosti na tom, čeho chceme tréninkem dosáhnout.

Všichni sportovci, ať už profesionální, nebo ostatní, mají zpravidla stejné cíle. Proto jsou tyto doplňky využívány u obou skupin. Nemusí je však užívat každý. Pro většinu výkonnostních sportovců však mají velký význam.

Dělí se do skupin podle toho, čemu mají vlastně sloužit. Jsou nápomocné při zvyšování výkonnosti a celkově funkčnosti pohybového systému nebo redukci hmotnosti.

Suplementaci, tedy doplnění nebo dodání těchto doplňků výživy do organismu, provádíme podle osobního cíle. Budou rozdíly mezi těmi, co chtějí nabrat svalovou hmotu, odbourat tuky, a rychlostními, silovými a vytrvalostními sportovci. Je třeba si správně vybrat a pak zařadit do koncepce tréninkového plánu.

Doplňky výživy dělíme na:

  • proteiny (bílkoviny)
  • aminokyseliny
  • sacharidy, gainery
  • zdravé tuky
  • stimulanty, anabolizéry
  • kreatiny
  • spalovače tuků
  • vitamíny, minerály
  • výživa kloubů

Proteiny

Jsou základním stavebním prvkem pro tělesné tkáně. Tedy i pro svaly. Mezi sportovci je to asi nejvíce používaný doplněk výživy.

Používá se tedy pro růst svalové hmoty. Větší svaly znamenají více síly a lepší výkon. Samozřejmě ve spojení s adekvátním tréninkem, bez něhož jsou jakékoli doplňky výživy zcela na nic.

Je třeba však myslet na to, že proteiny (bílkoviny) jsou energeticky náročné na trávení. Organismus musí vynaložit velké množství energie, aby je dobře zpracoval. Je to takzvaný specificky dynamický efekt. Je třeba vynaložit energii na zpracování bílkovin a také na jejich zabudování do organismu. Proto není dobré ani potřebné užívání preparátů s co největším obsahem bílkovin.

Kdy a jaké množství proteinů?

Jejich množství záleží na více faktorech. Jedná se hlavně o věk, tělesnou hmotnost a fyzickou aktivitu daného jedince. Důležitým a rozhodujícím je však cíl, kterého chceme dosáhnout.

Čím větší je fyzická aktivita, tím více se zvyšují požadavky organismu na příjem bílkovin.

Denní dávka proteinů se určuje v gramech na kilogram tělesné hmotnosti daného jedince. To je určující fakto. Naopak kalorický příjem není rozhodující.

Vezměme v úvahu, že se jedná o aktivně sportujícího člověka s normální váhou.

Pokud se snaží o udržení své hmotnosti, denní dávka proteinů bude v rozmezí 1,4 až 2,2 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud chce zvětšit objem svalové hmoty, dávka bude 1,4 až 3,3 g / 1 kg TH. U člověka s nadváhou, který se snaží o redukci tělesného tuku, bude denní dávka 1,2 až 1,5 g na každý kilogram tělesné hmotnosti.

Avšak u sportovců, kteří nemají nadváhu a chtějí si během diety udržet svalovou hmotu, je tato dávka 2,3 až 3,1 g / 1 kg tělesné hmotnosti.

Svaly jsou schopny zpracovat kolem 30 % celkového množství přijatých proteinů. Proto ještě vyšší dávka bílkovin nemusí znamenat větší nárůst svalové hmoty. Například 80 g proteinu může mít stejný efekt jako 40 g. Ideální množství proteinu přijatého najednou v jedné dávce je 20 až 40 g. Vše je závislé na náročnosti fyzické aktivity nebo daném cíli, který jsme si určili.

Důležité je celodenní množství bílkovin, které tělo přijme. Ideální je rozložit jej do 5 dávek. Tím se udržuje stálá syntéza bílkovin.

Ranní dávka proteinu je vhodná hned po probuzení. Rychle vstřebatelný syrovátkový protein je dobrý jako doplněk snídaně.

Během dne se mohou přijímat bílkoviny v různých formách. Proteinový nápoj je ideální, pokud nestíháte svačinu nebo odpolední svačinu. Mohou být přijaty i ve formě přirozených zdrojů.

Před tréninkem je účinek proteinu stejný jako po něm. Ideální je syrovátkový. Pokud nechcete mít zatížený žaludek, je dobré přijmout esenciální aminokyseliny BCAA (leucin, izoleucin, valin). Stimulují růst svalů již během tréninku.

Užití proteinu po tréninku je vhodné pro udržení rovnováhy mezi poškozením a růstem svalových buněk. Dobrý je syrovátkový protein, který má rychlou vstřebatelnost.

Před spaním je vhodné užít pomalu vstřebatelný protein, tedy kasein. Ten zajistí příjem bílkovin i tehdy, když organismus odpočívá. Je vhodný pro nabírání svalové hmoty i pro redukci hmotnosti.

Své využití tedy najdou při každém druhu tréninku. Samozřejmě v adekvátních množstvích. Vstřebávají se od 30 minut do 6 hodin v závislosti na vlastním složení. Dělí se podle toho na:

  • syrovátkové
  • hovězí
  • rostlinné
  • noční
  • vícesložkové

Syrovátkový protein

Je to jeden z nejrychleji vstřebatelných proteinů. Proto se používá ráno a do jedné hodiny po tréninku. Tehdy je jejich potřeba pro organismus nejvyšší.

Jeho hlavním zdrojem je syrovátka. Je to vlastně ekologický odpad při výrobě sýra. Říká se jí také mléčné sérum.

Když se mléko srazí během výroby sýra, vznikne tuhá část kasein (což je v podstatě tvaroh) a tekutá část (syrovátka). Ta samotná ještě před zpracováním obsahuje 5 % laktózy, 1 % bílkovin a 0,5 % tuku. Je tedy nevhodná pro lidi s intolerancí kravského mléka nebo alergií na laktózu.

V tabulce uvádíme druhy syrovátkového proteinu podle stupňů filtrace

Druh podle filtrace Složení
koncentrát hlavní typ
izolát zvýšený obsah bílkovin při sníženém obsahu sacharidů a tuku
hydrolyzát štěpený protein, nejsnáze a nejrychleji vstřebatelný

Hovězí protein

Je vhodný hlavně pro ty, kteří mají problém s mléčnými proteiny nebo mají alergii na sóju. Samozřejmě i pro ty, kteří ho chtějí jen vyzkoušet.

Vyrábí se z hovězího masa. Mimo jiné obsahuje také minerální látky jako železo, draslík, hořčík a zinek. Má nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů.

Biologickým složením jsou hovězí proteiny podobné jako syrovátkové. Mají stejný obsah aminokyselin, a dokonce i větší množství esenciálních aminokyselin. Tedy těch, které si tělo nedokáže samo vytvořit, a je tedy odkázáno na jejich externí příjem.

Rostlinný protein

Pro ty, kdo se chtějí z různých důvodů vyhnout živočišným bílkovinám. Nejpoužívanější rostlinné proteiny jsou:

  • sójový
  • hráškový
  • rýžový
  • konopný
Muž v červeném tílku. Posiluje biceps s jednoruční činkou.
Proteiny jsou vhodným doplňkem stravy pro budování svalové hmoty. Zdroj fotografie: Pixabay

Sójový protein má střední rychlost vstřebání do organismu. Obsahuje celé spektrum aminokyselin. Jeho biologická hodnota je srovnatelná s kaseinem. Může však být původcem alergií.

Hráškový protein je vyráběn ze žlutého hrachu. Má poměrně nízkou biologickou hodnotu. Nahrazuje to však obsahem všech esenciálních aminokyselin. Neobsahuje tolik cholesterolu ani tuku.

Rýžový protein je ve skupině rostlinných jeden z nejlepších. Má ve srovnání s ostatními poměrně vysokou biologickou hodnotu. Vyrábí se z hnědé rýže.

Konopný protein obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin. Je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin. Je vhodný pro podporu imunity.

Noční protein

Je to takzvaný kaseinový protein.

Je to bílkovina, která vzniká při výrobě sýra. Tuhá část mléka, která vznikne při jeho úmyslném sražení, tedy tvaroh. Zajišťuje pomalé i několikahodinové vstřebávání bílkovin. Je to výhodné během spánku nebo během dne, když člověk nemá čas na přijetí bílkovin ve více dávkách. Pro jeho dlouhou dobu trávení zajišťuje kontinuálně zvýšenou hladinu aminokyselin.

Vícesložkový protein

Obsahuje všechny typy bílkovin. Má vysokou biologickou hodnotu. Nejčastěji se skládá ze syrovátkového, kaseinového, hovězího a sójového proteinu v různém množství. Poskytuje veškeré výhody těchto bílkovin a zajišťuje stálý příjem aminokyselin. Vhodný je pro regeneraci a růst svalů.

Nepřekračujte doporučené dávkování udané výrobcem. Nadměrně vysoký příjem bílkovin může způsobit různé obtíže, jako jsou například:

  • přetížení a poškození ledvin
  • ateroskleróza vyvolaná zvýšenou hladinou cholesterolu z dlouhodobého užívání zejména živočišných bílkovin
  • zažívací potíže z nadýmání při hnilobných procesech trávení nadměrného množství bílkovin
  • přehřátí organismu hlavně v létě, kdy pro trávení velkého množství bílkovin je potřeba více energie a vzniká teplo
  • zvýšená tvorba podkožního tuku
  • osteoporóza, bývá vyvolána ztrátami vápníku při nadměrné konzumaci bílkovin bez vydatného tréninku
  • akné
  • lupy
  • dna, bolestivé onemocnění kloubů

I když nejnovější studie tato zjištění nepotvrzují, je lepší užívat bílkoviny v takovém množství, jak je potřeba.

Také by vás mohl zaujmout článek o tom, jak si sestavit tréninkový plán.

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavební jednotkou bílkovin. To znamená, že jsou základní jednotkou všech tkání v lidském organismu. Tedy i svalové.

Pro každého, kdo se snaží vypěstovat kvalitní svalovou hmotu, jsou aminokyseliny základem. Celkově známe 22 aminokyselin potřebných pro lidský organismus.

Prvním druhem jsou esenciální, které si organismus nedokáže sám vytvořit. Ty je třeba dodávat tělu stravou. Druhým druhem jsou neesenciální a ty si organismus vytváří sám z přijaté stravy. Přesto je důležité při zvýšeném fyzickém výkonu doplňování aminokyselin pomocí výživových doplňků.

Jsou vhodné pro budování a udržování svalové hmoty. Také její ochrany před katabolickými procesy, kdy dochází k jejímu úbytku. Spolu s tím jsou nápomocné při její regeneraci.

V tabulce uvádíme rozdělení aminokyselin

Esenciální aminokyseliny Neesenciální aminokyseliny
methionin alanin
lysin asparagin
leucin arginin
izoleucin glutamin
valin glycin

Podle složení se aminokyseliny rozdělují na komplexní a jednosložkové.

Komplexní aminokyseliny

Obsahují oba druhy aminokyselin. Esenciální i neesenciální v něm působí současně a vhodně se doplňují. Jsou důležité pro budování svalové hmoty. Vhodné jsou i při různých dietách, kdy jejich obsah v přijaté stravě nemusí být dostatečný.

Nezatěžují trávicí systém.

Jednosložkové aminokyseliny

Jsou to aminokyseliny, které se v doplňcích výživy nacházejí samostatně. Stejně tak jsou důležité pro zkvalitnění a nabírání objemu svalové hmoty.

BCAA

Jsou to aminokyseliny s rozvětveným řetězcem.

Název získaly podle tvaru své molekulární struktury (z anglického názvu branched-chain amino acid). Patří sem leucin, izoleucin a valin. Jsou to nejdůležitější esenciální aminokyseliny.

Zabezpečují růst svalové hmoty a její ochranu před katabolickými procesy. Podporují syntézu bílkovin, a tím růst svalů, a zabraňují ztrátě jejich objemu. Proto jsou důležité před tréninkem a také při regeneraci po sportovním výkonu.

Leucin, který je v tomto doplňku výživy obsažen, je největším stimulantem syntézy bílkovin. Podporuje jejich spojování a růst svalové tkáně. Rovněž zabraňuje její destrukci. Je schopen snižovat hladinu cukru v krvi. Vhodný je proto i při hubnutí.

Izoleucin se v normální stravě nachází v ořeších, rybách, mase nebo v sóji. Ve spojení s dalšími rozvětvenými aminokyselinami zásobují svaly energií a pomáhají zvyšovat jejich vytrvalost.

Valin se nachází například v mléce a jeho výrobcích, houbách nebo mase a burských ořeších. Podporuje svalový metabolismus a regeneraci.

Sacharidy, gainery

Jedná se o doplněk výživy s vysokým obsahem cukru.

Kvůli svým vyváženým výživovým hodnotám je dobrý i jako jednorázová náhrada stravy v případech, kdy to jinak nejde. Slouží jako zdroj energie pro dodání potřebného množství sacharidů a zároveň dodají organismu i dostatečné množství bílkovin.

Pomáhají tedy dodat svalům zásoby cukrů potřebných pro jejich práci. Podporují výkon a vytrvalost organismu. Spolu s tím nárůst síly a objemu svalů. Jsou využívány pro získání správné tělesné hmotnosti. Ne však při shazování nadbytečných kilogramů.

Dvě jednoruční činky. Položeny jsou vedle proteinových nápojů ve dvou dózách. Vysypaný je vedle nich proteinový prášek s odměrkou.
Doplňky stravy se vyrábějí v různých příchutích. Zdroj foto: Getty images

Sacharidy, které obsahují, se dělí na několik druhů. První jsou pomalé, tedy složené polysacharidy. Ty se vstřebávají pomalu, a dokáží tak zajistit energii po delší dobu. Jsou to například maltodextrin a xylitol.

Potom jsou to rychlé sacharidy, tedy jednoduché. Ty se vstřebávají rychle a poskytují energii hlavně před fyzickým výkonem s nejlepším využitím do jedné hodiny. Patří sem například glukóza, nazývaná také dextróza, tedy hroznový cukr.

Přirozený zdroj cukru pro organismus.

Co rozhoduje o kvalitě gaineru?

Gainer by neměl obsahovat příliš velké množství cholesterolu. Nejlepší je, pokud to není více než 100 mg na jednu porci.

Obsah nasycených tuků by neměl být větší než 5 až 10 mg na jednu porci. Čím méně, tím lépe.

U bílkovin se je třeba zaměřit nejen na jejich množství, ale také na jejich kvalitu a poměr bílkovin k sacharidům. Množství bývá u dobrých gainerů 40 až 60 g v jedné porci.

Poměr proteinů vůči sacharidům by měl být 1:2. Tehdy se dosáhne nejlepšího účinku při nabírání tělesné hmotnosti. Co se týče kvality zpracování bílkovin, je nejlepší, pokud se jedná o proteinové izoláty, a ne sušené bílkoviny. U kaseinů je nejlepší micelární kasein.

Obsah laktózy by v kvalitním gaineru neměl přesáhnout 5 %.

Příliš velký obsah cukru je více na škodu než na užitek. Nejlepší je, když ho gainer obsahuje kolem 30 g. Stejně důležitá je také jeho kvalita. Nejkvalitnější cukry jsou maltodextrin, dextróza nebo palatinóza.

Zdravé tuky

Můžeme mezi ně zařadit nenasycené mastné kyseliny. Jsou důležité při regeneraci organismu po tréninku. Rovněž pomáhají při snižování krevního tlaku, cholesterolu nebo při zánětlivých procesech v organismu.

Jejich přirozenými zdroji jsou rybí olej, ořechy, semena rostlin (mák, slunečnice, sezam) nebo olivový olej.

CLA

Jedná se o konjugovanou kyselinu linolovou. Přirozeným zdrojem je maso a mléčné výrobky. Hraje velkou roli při přechodu glukózy do svalových buněk. Tím je nápomocná při lepším využívání energie z ní. Naopak snižuje množství tuku vytvořeného z glukózy. Rovněž snižuje počet tukových buněk (adipocytů) a tím je výborně nápomocná při spalování tuku.

Používá se proto i při redukci hmotnosti.

Lecitin

Přirozeně se vyskytuje v semenech slunečnice nebo sójových bobech. Je účinný při regeneraci organismu a zlepšuje využívání bílkovin. Rovněž je účinný při odbourávání stresu. Snižuje hladinu kortizolu a tím urychluje růst svalů. Obsahuje látku zvanou cholin, která je účinná při metabolismu tuků a má vliv na dobré fungování jater.

Využívá se také pro lepší spalování tuků.

Omega-3 mastné kyseliny

Jsou to esenciální nenasycené mastné kyseliny.

Naše tělo si je neumí samo vytvořit, proto je třeba mu je dodat v potravě. Přirozeně se nacházejí v tučných rybách žijících ve studených vodách (sardinky, ančovičky, tuňák, losos, pstruh, sleď, makrely). Ty produkují z kyseliny alfalinolenové (ALA) kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaneovou (EPA).

Kvalita doplňků obsahujících rybí tuk není závislá na jeho množství, ale na obsahu DHA a EPA.

Proto sice dobrými zdroji ALA jsou i lněný, konopný nebo olej z vlašských ořechů, konopná, lněná nebo chia semínka, ale jim chybí obsah DHA a EPA.

Pomáhají při udržení normálního krevního tlaku, správné srdeční funkci nebo jsou nápomocné pro zachování dobrého zraku.

Stimulanty a anabolizéry

Tyto doplňky výživy lze rozdělit do dvou skupin. Jednou jsou předtréninkové stimulanty a druhou náhrady steroidů.

Předtréninkové stimulanty slouží jako podpora psychické i fyzické výkonnosti, hlavně před fyzickou zátěží. Rozšiřují cévy a pomáhají živinám lépe se dostat do svalových buněk.

Náhrady steroidů slouží jako stimulanty tvorby testosteronu a růstového hormonu. Podporují růst svalové hmoty a regeneraci. Jsou to legální a bezpečné náhražky steroidů, většinou z přírodních produktů.

Arginin

Je to pro organismus velmi důležitá aminokyselina. V přirozené formě se nachází například v ořeších, sezamu, čokoládě nebo pšeničném pečivu. Podporuje růst svalové hmoty. Produkuje oxid dusnatý a tím přispívá k lepšímu prokrvení svalů. Mezi další výhody patří:

  • podporuje regeneraci a zmírňuje svalovou horečku
  • spaluje tuky
  • zrychluje hojení ran
  • pomáhá činnosti jater
  • zvyšuje sexuální touhu
  • pomáhá při léčbě poruch s erekcí

HMB

Je zkratka pro beta-hydroxy beta-methylbutyrát. Tvoří se ve svalových buňkách rozpadem leucinu.

Nejdůležitějším účinkem HMB je podpora a zlepšení regenerace organismu a lepší využití přijatých bílkovin. Tím je nápomocný při budování svalové hmoty. Zvyšuje anabolické procesy v těle tím, že jeho zvýšený přísun do organismu působí proti kortizolu. Ten právě naopak podporuje procesy opačné, tedy katabolické.

Proto HMB najde své uplatnění i při vytrvalostních trénincích, kdy dochází k devastaci svalové hmoty nejčastěji.

Tribulus terrestris

Je to extrakt z rostliny kotvičník zemní. Používal se již ve staré Číně nebo Mezopotámii. Sloužil k omlazení těla a zvýšení plodnosti.

Jeho využití je v současnosti různé. Tím, že podporuje produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu, působí příznivě na růst svalové hmoty a libido. Využívá se zejména při tréninku zaměřeného na výbušnost a sílu. Také pomáhá při zvýšení vytrvalosti.

Kreatiny

Kreatin se přirozeně nachází v lidském těle. Je to organická kyselina, kterou si tělo dokáže samo vyrobit. Až 95 % se ho nachází ve svalech.

Účinek kreatinu je využitelný zejména při silových a výbušných trénincích a činnostech, kdy je třeba za krátký čas provést maximální fyzickou aktivitu (sprint, silové sporty, silově vytrvalostní sporty). Organismus ho využívá zejména k obnově ATP (adenosintrifosfátu). Je to jediný zdroj energie pro svalové buňky při krátkodobé a intenzivní zátěži. Hlavně v trvání kolem 15 vteřin. Tělo k tomu využívá takzvaný anaerobní energetický systém.

Saturací, tedy nasycením organismu kreatinem, jej tělo může využít k získání většího množství ATP. Zvýší se množství energie využitelné svalovými buňkami a doba maximálního výkonu svalu se prodlouží. Neznamená však, že to bude na dlouhou dobu. ATP se totiž rychle využívá. Jeho obnova po krátkém zatížení na hodnotu přibližně 70 % trvá asi 30 sekund a na 90 % asi 3 minuty.

Jeho využití pro monotónní vytrvalostní činnosti je proto neopodstatněné.

Kreatin také nasycuje svalové buňky vodou. Ty proto zvětšují svůj objem. Je to vlastnost kreatin monohydrátu. Tím pádem je patrný nárůst objemu svalové hmoty. Existují však i kreatiny, které vodu v buňkách nezadržují.

sportovec sedí na schodech. Západ slunce. Pije z dózy doplněk výživy.
Některé doplňky stravy je vhodné užívat i během tréninku. Zdroj fotografie: Getty images

Třeba si je dávat pozor na přetížení svalů. Protože zejména na začátku užívání kreatinu dochází k pocitu nárůstu síly z menší vyčerpanosti. Tehdy však ještě není sval zvětšen obsahem svalových vláken, takzvanou hypertrofií. Jeho síla je tak relativní. To může mít za následek různá svalová zranění.

Jaké množství kreatinu je třeba užívat?

Pro normální činnosti je potřebná dávka kreatinu 2 až 3 g denně. Pro trénující sportovce je to dávka 5 g za den.

Nejlepší je užít do jedné hodiny před tréninkem, ale není to podmínka. Suplementace, tedy doplňování kreatinu, může být během prvních dvou týdnů účinnější spolu s užíváním sacharidů. Ty způsobují jeho lepší transport do svalů, protože se v nich samy uskladňují.

Spalovače tuků

Tyto doplňky výživy podporují spalování tuků. Proto jsou využívány zejména při shazování hmotnosti nebo formování postavy.

L-karnitin

Je to látka, která je syntetizována v organismu ze dvou aminokyselin lysinu a methioninu.

Považuje se za nejlepší spalovač tuků. Jeho funkce spočívá v tom, že se podílí na transportu mastných kyselin do buněčných organel (mitochondrií). Zde probíhá jejich metabolismus a spalují se. Mastné kyseliny se během tohoto procesu mění na energii, která se využívá během tréninku. Tím pádem také podporuje výdrž a regeneraci.

Nejlepší je užívat jej během tréninků, kdy ještě více podpoří spalování tuků. Může se užít i večer, protože potlačuje chuť k jídlu.

ALA

Kyselina alfa lipoová (Alpha Lipolic Acid) se nachází v živých organismech. Nejvíce se účastní takzvaného aerobního metabolismu. Při něm organismus získává energii z tuků. Je to při dlouhodobé a mírné zátěži, zejména při vytrvalostních sportech.

Používá se ke snižování hmotnosti v kombinaci se správnou výživou. Je to také dobrý antioxidant, který odstraňuje z těla volné radikály.

HCA

Kyselina hydroxycitronová brání cukrům přeměňovat se na zásoby tuku. Je to proto, že potlačuje tvorbu vyšších mastných kyselin a cholesterolu. Chrání také organismus před úbytkem svalové hmoty. Vyšší efekt se dosahuje i díky tomu, že potlačuje chuť k jídlu.

Přečtěte si také článek o odbourávání tuků.

Vitamíny a minerály

Během tréninkového období, a nejen tehdy, jsou pro organismus zapotřebí i vitamíny a minerály.

Tělo je vystavováno různým vnějším vlivům i zvýšené zátěži. Tehdy je potřeba těchto prvků pro naše tělo ještě důležitější než kdy jindy. Nesmí se tedy zapomínat na jejich doplňování. Mohou se získávat z pestré stravy nebo z doplňků stravy.

Důležité je doplňování zinku, hořčíku, vápníku, vitamínu C, D nebo vitamínů B a jiných. Existuje mnoho doplňků výživy ve formě multivitaminových suplementů nebo i jednotlivých minerálních látek.

Více o vitamínech a minerálních látkách + výživové doplňky, vitamíny, minerály.

Výživa kloubů

Během tréninků je namáhán celý pohybový aparát, tedy i klouby. Stejně jako svaly i klouby potřebují svoji výživu.

Kloubní výživa má mnoho pozitiv:

  • obnovuje vaziva
  • zabraňuje bolesti kloubů
  • regeneruje a obnovuje chrupavky
  • zlepšuje pohybovou dispozici

Hlavní složky kloubní výživy

Glukosamin je třeba užívat dlouhodobě. Jeho účinky se dostaví až později. Je určen k podpoře kloubů a chrupavek. Zmírňuje bolesti a má protizánětlivé účinky. Je vhodný i jako obrana před artrózou, artritidou nebo osteoporózou.

Chondroitin působí jako výživa pro chrupavky kloubů. První výsledky se dostaví asi po 2 měsících užívání a trvají ještě nějakou dobu i po jeho ukončení. Pokud se podává rozpuštěný ve vodě, je jeho účinek a vstřebatelnost lepší.

Hydrolyzovaný kolagen je jedním z hlavních doplňků stravy pro klouby.

Získává se z kůže a kostí mořských ryb nebo skotu. Kolagen je základní stavební látkou pro kůži, šlachy a kosti. Zabraňuje úbytku kolagenu v těle, jehož hladina věkem přirozeně klesá. Je tedy prospěšný vůči projevům stárnutí organismu, jako jsou ztráta pružnosti pokožky, vrásky nebo bolesti kloubů.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • ods.od.nih.gov - Dietary Supplements for Exercise and Athletic Performance
  • hsph.harvard.edu - Workout Supplements
  • nifs.org - Adding Nutritional Supplements to Your Diet and Workout
  • jissn.biomedcentral.com - ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations
  • link.springer.com - Nutritional Supplements in Sports and Exercise
  • europepmc.org - Exercise and nutritional supplements; effects of combined use in people over 65 years; a systematic review
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.