- edukafarm.sk - Histaminová intolerance, sport a vitamín C, MUDr. Božena Čunderlíková ORTO - REH, s. 1 r. o. Zvolen
- edukafarm.cz - Deficit vitaminu C a skorbut: hrozba, která nepominula, MUDr. Pavel Kostiuk, CSc., PharmDr. Lucie Kotlářová, Edukafarm, Praha
- edukafarm.sk - Vitamín C a imunitní systém, PharmDr. Andrea Gažová, PhD, Ústav farmakologie a klinické farmakologie, Lékařská fakulta Univerzity Komenského Bratislava, Prof. PharmDr. Jan Kyselovi, CSc., V. interní klinika, Lékařská fakulta Univerzity Komenského Bratislava
- edukafarm.sk - Lipozomální vitamín C – cesta k dosažení účinných hladin, MUDr. Pavel Kostiuk, CSc. a kol. autorů, Odborná redakce Edukafarm
- solen.cz - VITAMIN C – CO O NĚM (NE)VÍME, prof. MUDr. Ján Buchanec, DrSc., MUDr. Ján Mikler, MUDr. Peter Ďurdík, MUDr. Miriam Čiljaková, Klinika dětí a dorostu JLF UK a MFN Martin
- healthline.com - 20 Foods That Are High in Vitamin C
- ods.od.nih.gov - Vitamin C
- medlineplus.gov - Vitamin C
Vitamín C: Jaké má účinky? Nedostatek, nadbytek, formy, dávkování
Vitamín C plní v našem organismu řadu důležitých funkcí. A lidské tělo je odkázáno na jeho pravidelný přísun potravinami. Co všechno víme o účincích vitamínu C? Může nás ještě něčím překvapit?
Obsah článku
Vitamín C plní mnoho důležitých funkcí v našem organismu. Lidské tělo je odkázáno na jeho pravidelný příjem. Nejlepším zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina. Tepelnou úpravou potravin se snadno rozkládá.
Za objevitele vitamínu C je považován maďarský fyziolog Albert Szent-György. Za svůj objev získal v roce 1938 Nobelovu cenu.
Nejlepší zdroje vitamínu C v ovoci na 100 g plodu
Ovoce | Obsah vitamínu C v mg |
Černý rybíz | 181 |
Kiwi | 92 |
Jahody | 58 |
Citron/pomeranč | 53 |
Červený rybíz | 41 |
Mango | 38 |
Meloun | 36 |
Grapefruit | 33 |
Borůvky | 30 |
Mandarinka | 30 |
Maliny | 26 |
Vařením zeleniny přijdeme o 60 % vitamínu C.
Zmrazením čerstvé zeleniny a ovoce se hodnoty vitamínu C sníží přibližně o 30 %.
Nejlepší zdroje vitamínu C v zelenině na 100 g plodu
Zelenina | obsah vitamínu C v mg |
Petrželová nať | 150 |
Brokolice | 110 |
Růžičková kapusta | 40–115 |
Fenykl | 95 |
Řeřicha | 50 |
Zelí | 30–50 |
Špenát | 40–60 |
Květák | 40–70 |
Kedluben | 30–60 |
Rajče | 8–38 |
Chřest | 15–40 |
Mohu se předávkovat?
Doporučenou denní dávkou vitamínu C je 100–200 mg/den.
Tolerovaný denní příjem je pro děti (1–3 roky) do 400 mg.
Pro dospělé (nad 19 let) do 2000 mg.
Nadbytečné množství tělo vyloučí močí. Ale pozor u vitamínových přípravků z lékárny! V takovém případě se musíme poradit s lékařem nebo lékárníkem.
Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín.
Jaké jiné formy vitamínu C známe ve farmacii?
V běžném životě se můžeme setkat s vícero formami. Co bychom o nich měli vědět?
Prášky, kapsle, tablety (pevné lékové formy)
S těmito lékovými formami se setkáváme běžně. Máme je v oblibě díky snadnému dávkování.
Ale nesmíme zapomínat, že zmiňované formy nejsou náhradou pestré stravy.
Tablety a kapsle bychom měli užít před jídlem.
Infuzní léková forma
Využívá se při podpůrné léčbě různých onemocnění. Ale i při stavech vyčerpanosti a vyhoření.
Taková léčba je vázána na lékařský předpis.
Výhodou takového podání je vysoká koncentrace vitamínu C v organismu.
Infuzní podání se využívá v onkologické léčbě. Zejména v časných stádiích a v kombinaci s jinými formami léčby.
Liposomální forma
Zjednodušeně si ji můžeme popsat následovně.
Liposomy jsou malé duté kuličky. V jejich nitru je uložen vitamín C.
Liposomy jsou obaleny stejnou vrstvou jako buněčné membrány v našem těle. Tím pádem snadno pronikají do krve a následně k cílovým místům.
Liposomy jsou jednou z nejnovějších farmaceutických technologií.
Z odborného hlediska přinášejí do praxe mnoho výhod oproti starším aplikačním formám.
Výhody liposomů:
- lepší dostupnost léčiva v organismu
- zajištění stálé hladiny léčiv v těle
- větší stabilita léčiva
- šetrné k trávicímu traktu
Jaké množství vitamínu ve skutečnosti přijmeme?
Liposomální vitamín C – 90 %
Infuzně podávaný vitamín C – 70 %
Prášková forma, kapsle, tablety – 20 %
Známe účinky vitamínu C?
Vitamín C je známým antioxidantem.
Hraje důležitou roli při správném fungování imunitního systému. Přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Podporuje vstřebávání železa. Účastní se různých metabolických pochodů.
Které skupiny lidí jsou ohroženy nedostatkem vitamínu C?
Kdo je jeho nedostatkem ohrožen nejvíce?
Rizikové skupiny lidí:
- nedonošené děti
- děti v období růstu
- ženy během těhotenství a laktace
- při zvýšené fyzické aktivitě
- lidé vystavení stresu
- pacienti po těžkých úrazech, operacích a v období rekonvalescence
- alergici
- diabetici
- dialyzovaní pacienti
- kuřáci
- alkoholici
Kdy je nutné zpozornět?
Mírný nedostatek se projevuje slabostí a únavou.
Zpozornět bychom měli při otocích dásní a krvácení z nosu. Závažnější nedostatek způsobuje kurděje a anémii.
Jaký je jeho vliv na pokožku?
Víme, že vitamín C podporuje imunitní systém. Součástí vrozené imunity je také pokožka. Vitamín C zajišťuje odolnost a pružnost pokožky. Napomáhá při její regeneraci.
Urychluje hojení ran.
Dalším zajímavým účinkem je jeho schopnost zmírňovat projevy sluncem poškozené pokožky. Potlačuje zarudnutí pokožky. Snižuje výskyt poškození buněk kůže vystavené UV záření.
Mnohé z nás trápí projevy stárnutí.
Věděli jste, že krémy s obsahem vitamínu C nám mohou pomoci?
Pravidelným nanášením přípravku s obsahem vitamínu C můžeme dosáhnout:
- úbytek počtu vrásek
- zjemnění drsnosti povrchu pokožky
- rozjasnění pokožky
- zlepšení elasticity
- vyblednutí hyperpigmentace
Zdá se, že je i výbornou volbou pomoci po estetických zákrocích. Významně zkracuje dobu zarudnutí kůže. Ukazuje se, že je účinný v léčbě akné.
Jeho účinek spočívá ve snížení zánětlivých projevů.
Histaminová intolerance
Histamin plní různé důležité funkce v lidském těle. Označujeme jej také jako hormon bdělosti. Zvyšuje naši pozornost. Podporuje tvorbu žaludečních kyselin. Snižuje krevní tlak.
Stav, kdy máme nadbytek histaminu v organismu, označujeme jako histaminová intolerance.
Vzniká jako výsledek nerovnováhy mezi hladinou histaminu a enzymu diaminooxidáza. Tento enzym odbourává histamin přijatý z potravin.
Zajímavé informace v článku:
Co je histaminová intolerance? Jaké má příčiny, příznaky a léčbu?
Pokud je snížena funkce enzymu, tak se zvýší hladina histaminu. Naše tělo se brání a vzniká nesnášenlivost na některé potraviny.
Vitamín C je považován za látku, která příznivě ovlivňuje funkci diaminooxidázy.
Kromě toho dokáže snížit vysoké hladiny histaminu. Jeho účinek spočívá v narušení struktury histaminu a podporuje jeho rozpad. V léčbě jsou zapotřebí vyšší dávky vitamínu C. Za nejefektivnější způsob užívání je považována jeho liposomální forma.
A jak je to u dětí?
Vitamín C je potřebný pro správný růst, vývoj a fungování celého organismu.
Nejvhodnějším zdrojem je ovoce a zelenina. Přidávání vitamínů u dětí je opodstatněné jen při zjištění jeho deficitu. Z aplikačních forem se využívají kapky a cucavé tablety.
Tabulka uvádí doporučenou denní dávku vitamínu C u dětí
Věk | Doporučená dávka vitamínu C v mg/den |
0–4 měsíce | 50 |
4–12 měsíců | 55 |
1–4 roky | 60 |
4–7 let | 70 |
7–10 let | 80 |
10–13 let | 90 |
13–15 let | 100 |
A jak je to s nedostatkem?
Hypovitaminóza se v kojeneckém věku označuje jako Moellerova-Barlowova nemoc. V pozdějším věku jako kurděje.
U kojenců a dětí se projevuje zejména neprospíváním, podrážděným chováním a anémií (chudokrevností).