Zelí: Jaké jsou zdravotní účinky této superpotraviny?

Zelí: Jaké jsou zdravotní účinky této superpotraviny?
Zdroj fotografie: Getty images

Zelí je v mnoha zemích oblíbenou a tradiční zeleninou. Díky silnému obsahu živin patří mezi základní "superpotraviny". Znáte všechny jeho zdravotní účinky a využití v kuchyni?

Vlastnosti

Zelí je jednou z nejstarších potravin a tradičních středoevropských surovin. Původně pochází ze Středomoří a pobřeží západní Evropy. Je známé svým silným složením a obsahem cenných bioaktivních látek.

Zelí se odborně nazývá Brassica oleracea a je to zelenina z čeledi brukvovitých. Je příbuzná kedlubně, květáku a růžičkové kapustě.

Zelí je hlavním zástupcem brukvovitých zelenin. Je to dvouletá rostlina s proměnlivým tvarem. Je běžnou součástí mnoha kuchyní a tradičních receptů.

Obsah, zdravotní účinky, kontraindikace, použití, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.

Složení a odrůdy

Zelí je zelenina se silným antioxidačním potenciálem.

Zelí obsahuje vyšší množství vitaminu K a vitaminu C. Dále vitamin A, B a E. Z minerálních látek je přítomen selen, mangan, vápník, hořčík a železo.

Kromě základních látek obsahuje zelí vodu, vlákninu, rostlinné fytosteroly a karotenoidy (betakaroten), lutein a zeaxantin. Je bohaté na kyselinu listovou a soli kyseliny fosforečné.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g syrového zelí.

Energetická hodnota 25 kcal
Sacharidy 5,8 g
Vláknina 2,5 g
Tuky 0,1 g
Bílkoviny 1,28 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrového zelí.

Vitamin A 98 IU Draslík 170 mg
Vitamin B1 0,061 mg Hořčík 12 mg
Vitamin B2 0,04 mg Vápník 40 mg
Vitamin B3 0,234 mg Sodík 18 mg
Vitamin B5 0,212 mg Železo 0,47 mg
Vitamin B6 0,124 mg Zinek 0,18 mg
Vitamin B9 43 mcg Fosfor 26 mg
Vitamin C 36,6 mg Měď 0,019 mg
Vitamin E 0,15 mg Mangan 0,16 mg
Vitamin K 76 mcg Selen 0,3 mcg
Fluor 1 mcg

Druhy a odrůdy zelí:

  • Hlávkové zelí - Je běžným druhem zelí. Pěstuje se v bílých i červených odrůdách a v mnoha druzích (kulatých i špičatých).
  • Čínské zelí - Tato odrůda je známá tím, že netvoří hlávky, ale tuhé listy tvoří volně uspořádanou růžici.
  • Pekingské zelí - Je pojmenované podle místa svého původu. Stále se pěstuje v okolí Pekingu a má podlouhlou vysokou hlávku s oválnými listy.

Díky své výživné hodnotě a nízké kalorické hodnotě je zelí vhodné i při hubnutí.

Zelí - barevné odrůdy
Zelí - barevné odrůdy. Zdroj fotografií: Getty Images.

Kysané zelí je nejzdravější

Nejzdravější ze všech druhů zelí je kysané zelí. Kysané zelí je superpotravina.

Kromě výše zmíněných vitaminů obsahuje kysané zelí také bakterie mléčného kvašení. Podporuje zdravé trávení, protože zpomaluje růst nežádoucích bakterií ve střevě a naopak podporuje růst bakterií dobrých.

Bakterie mléčného kvašení zbavují tělo škodlivých látek, snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a fytonutrientů chrání před několika druhy rakoviny. Při kvašení zelí také produkuje vitamin B12, který se nachází především v živočišných produktech.

Pozor, zelí by se mělo konzumovat s mírou. Velké množství může způsobit zažívací potíže nebo nadýmání.

Pozor také na slané zelné nálevy s vysokým obsahem soli.

Vnitřní použití

Podpora imunity a celkového zdraví

Díky silnému obsahu vitaminu C je zelí spojováno s podporou imunitního systému. Jako vitaminová a minerální bomba má zelí příznivý vliv na celkové zdraví organismu a mnoha vnitřních systémů.

Pro zachování zdraví prospěšných bioaktivních složek je ideální volbou syrové a kysané zelí.

Protirakovinný potenciál

Zelí obsahuje antioxidační látky, které mají ochranné, protizánětlivé a protirakovinné účinky na různé typy rakoviny.

Vhodné je opět syrové kysané zelí nebo červené zelí. Obsahuje antokyanin, antioxidant s přirozenou protirakovinnou aktivitou.

Podpora zdraví mozku

Zelí obsahuje silné množství a různé druhy vitaminu B (B-komplex). Ten má příznivý vliv na nervový systém. Jeden z těchto vitaminů se nazývá inositol a je důležitý pro tvorbu buněčných membrán.

Zelí je tak přírodní prevencí neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova choroba). Podporuje správnou funkci mozku, stimuluje nervový systém, zlepšuje kognitivní funkce a psychiku.

Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému

Červené zelí pomůže zejména se zdravím srdce, protože obsahuje již zmíněné barvivo antokyaniny. Antokyany jsou silné flavonoidy - antioxidanty, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

V zelí se nachází vitamin K, který napomáhá správné srážlivosti krve. Selen pomáhá snižovat krevní tlak.

Podpora trávicího systému

Umírněná konzumace zelí napomáhá trávení a udržuje rovnováhu střevní mikroflóry. Vhodné je kysané zelí plné laktobacilů a dalších prospěšných střevních bakterií.

Vysoké množství vlákniny pomáhá zmírnit zácpu. Podporuje trávicí proces a tím napomáhá léčbě hemoroidů. Podporuje očistu a přirozenou detoxikaci trávicího systému od odpadních a škodlivých látek.

Podporuje zpomalení stárnutí

Zelí obsahuje antioxidant beta-karoten, provitamin A. Ten hraje důležitou roli při ochraně pokožky a sliznic před slunečním zářením.

Obsahuje vitamín E, který chrání buňky před oxidačním stresem. Vitamín E má také příznivý vliv na pokožku a pomáhá zpomalovat proces stárnutí.

Vnější použití

Podpora pleti a stavu pokožky

Zelí je díky obsahu vitamínů spojováno také se zdravou pletí a pletí. Pomáhá proti kožním problémům, mastné pleti, akné nebo ekzémům.

Šťávu ze zelí lze tedy používat i jako domácí kosmetický přípravek. Vždy je však vhodné konzultovat kožní problémy s odborníkem.

Sběr a skladování

Místo pro pěstování zelí by mělo být slunné a teplé. Rostlina není mrazuvzdorná. Vhodná je lehká a hlinitá půda. Ideální je před výsevem půdu vyživit chlévským hnojem.

Zelí má rádo dostatek vláhy. Záhon je třeba pravidelně zalévat po celé vegetační období. Zelenina by se měla nejvíce zavlažovat na začátku tvorby hlávek.

Květnové zelí lze sklízet na podzim od září do listopadu.

Dva až tři týdny před sklizní však zavlažování přerušte, protože hlávky by se vlivem nadbytku vody špatně skladovaly.

Zelí by se mělo sklízet co nejpozději za suchého a chladného počasí. Zelí musí být dobře vyzrálé, suché a pevné.

Hlávky zelí lze skladovat a ukládat na sebe až po dostatečném odpaření a vysušení.

Pro skladování je vhodná tmavá a chladná místnost, například sklep.

Zelí a jeho pěstování na zahradě - tři fotografie - vlevo zelné hlávky s listy, uprostřed hlávky zelí před sklizní - sušící se bez vnějších listů a vpravo červené zelí.
Zelí a jeho pěstování na zahradě. Zdroj fotografií: Getty Images

Souhrn účinků na zdraví

  • podpora celkového zdraví
  • podpora imunity a odolnosti
  • antioxidační účinky
  • podpora duševního zdraví
  • podpora trávicích procesů
  • prevence zácpy
  • detoxikace organismu
  • podpora střevního mikrobiomu
  • protirakovinný potenciál
  • podpora kardiovaskulárního systému
  • podpora mozkové činnosti
  • podpora zdraví kostí
  • podpora kůže a stavu pokožky

Nežádoucí účinky a kontraindikace

I přes příznivé účinky zelí na lidské zdraví není konzumace této zeleniny vhodná pro každého.

Zvýšené konzumaci by se měli vyhnout jedinci se zánětem žaludku (gastritidou), žlučníku, slinivky břišní, střev nebo histaminovou intolerancí.

Kysanému zelí by se měli vyhnout lidé s citlivým trávicím systémem, protože může být hůře stravitelné.

Zelí může způsobovat nadýmání a plynatost. Tento nežádoucí účinek se však zmírní vařením potraviny.

Kysané zelí je vhodné kupovat v původním nálevu. Většina výrobků jse ovšem prodává ve slaném nálevu, proto je třeba dávat pozor na množství soli (sodíku) a konzervantů.

Vysoké dávky zelí nejsou vhodné při onemocnění štítné žlázy, protože zelí obsahuje strumigenní látky.

Zelí v těhotenství

Zelí v přiměřeném poměru je prospěšnou zeleninou i v těhotenství. Díky vysokému obsahu vitaminu C je pomocníkem při podpoře imunitního systému.

Obsahuje také kyselinu listovou, která je nezbytná pro správný vývoj plodu v raných fázích těhotenství.

Je však třeba mít na paměti, že zelí by se nemělo konzumovat ve velkém množství. Může způsobovat zažívací potíže a nadýmání/plynatost.

Použití zelí v kuchyni

Zelí lze konzumovat syrové, vařené, dušené, pečené, kvašené a konzervované.

Pekingské a čínské zelí je vhodné pro různé druhy zeleninových směsí. Známý je zelný salát coleslaw.

V polévkách převládá kysané zelí. Zelná polévka je velmi oblíbená.

Zelí je vhodné jako příloha, zejména když je dušené. V této podobě je stravitelnější a hodí se k pečenému masu, knedlíkům nebo bramborám.

Seznam receptů zahrnuje szegedský guláš, pečené zelí, pečené hlávky zelí a zelné lívance.

Zelí je zdravé, relativně levné a inspiruje k mnoha zajímavým receptům.

Kysané zelí jako zdroj živin
Kysané zelí jako silný zdroj živin. Zdroj fotografií: Getty Images.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • healthline.com - 9 Impressive Health Benefits of Cabbage. Jillian Kubala, MS, RD.
  • medicalnewstoday.com - The health benefits of cabbage. Peter Morales-Brown.
  • FORÊT, Rosalee de la. Alchymie bylin: přírodní lékárna ve vaší kuchyni. Přeložil Johana TKÁČOVÁ. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2152
  • POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.