Vánoční zelná polévka na zdravý způsob? Vyzkoušejte náš recept

Vánoční zelná polévka na zdravý způsob? Vyzkoušejte náš recept
Zdroj fotografie: Getty images

Připravte si s námi veganskou zelnou polévku, která potěší vaše chuťové pohárky i zdraví.

Obtížnost Střední
Příprava 35 minut + asi 45 minut vaření
Porce přibližně 10 porcí

Vánoční zelňačka je tradiční polévka štědrovečerního stolu. Připravte si ji v naší zdravé variantě.

Hlavní ingrediencí je samozřejmě kysané zelí. Samotné zelí je zdravé díky vysokému obsahu vitamínů C a E. Obsahuje také vitamíny skupiny B a K.

Díky obsahu kyseliny listové, vlákniny a pektinu je výborným pomocníkem při trávení. Ty nejen napomáhají trávení, ale také čistí organismus a zbavují ho škodlivých látek.

Díky tomu patří mezi nejlepší přírodní probiotika. Obsahuje dokonce i laktobacily.

Obsahuje také několik prospěšných minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Je užitečný i při dietě. Díky svému složení pomáhá snižovat tuky v těle, pomáhá nastartovat mikroflóru těla, pro fungování metabolismu a látkové výměny.

V domácím léčitelství ji používaly již naše babičky v boji proti parazitům, jako jsou hlístice nebo blechy.

Vědecké výzkumy hovoří také o vynikajících výsledcích v boji proti rakovině, rakovinotvorným buňkám a dokonce i proti rakovině samotné.

Díky účinkům kysaného zelí se posiluje také činnost mozku, nervů a svalů.

Podporuje také tvorbu červených krvinek a růst buněk. Díky tomu pomáhá v boji proti infekcím, virům a zánětům.

Jeho účinky jistě využijí i dámy, protože vysoký obsah vitaminu C pomáhá zpomalovat stárnutí.

V pubertě díky němu zvládneme boj s akné, protože pomáhá podporovat zdravou a zářivou pleť.

V našem receptu použijeme velmi oblíbené divoké neboli černé čínské houby, jinak známé jako houby shiitake. V dnešní kultuře zdravého stravování zažívají obrovský boom, ačkoli se v Asii používají již tisíce let.

Říká se o nich také, že jsou zázrakem z přírody a hojně se používají v lidovém léčitelství.

Jejich vynikající zdravotní účinky potvrdilo i několik vědeckých studií. Jejich složení je toho důkazem. Obsahují mnoho enzymů, vitaminů a minerálních látek, jako jsou B1, B2, B3 a B12, D2, draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo a vápník.

Obsahují také esenciální aminokyseliny, bílkoviny, nukleotidy, peptidy a glukany. Koncentrovaný extrakt z hub se dokonce používá vedle léčby rakoviny nebo cukrovky.

Svým složením mají pozitivní vliv především na posílení imunity, podporu dobrého trávení a pročištění střev. Pomáhají tělu zbavit se škodlivého cholesterolu.

Pomáhají v boji proti parazitům, rakovině a detoxikaci organismu. Příznivě působí také při alergiích, nervových onemocněních a cukrovce.

K přípravě zdravé vánoční zelné polévky potřebujeme

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 velkou cibuli
  • 200 g čerstvých hub shiitake
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 180 g uzeného tofu
  • 4 stroužky česneku
  • 3 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • mletá paprika
  • černý pepř
  • bobkový list
  • mletý kmín
  • hřebíček
  • sůl

Postup přípravy

1. Nejprve očistěte a omyjte cibuli a houby. Cibuli nakrájejte nadrobno a houby na tenké plátky.

2. Cibuli chvíli smažte pouze na olivovém oleji, poté přidejte houby.

3. Když vše pěkně změkne, přidáme papriku, sůl, černý pepř a očištěný a prolisovaný česnek.

4. Po krátké chvíli přidáme zelí, osmahneme ho společně se směsí a zalijeme vývarem.

5. Dobře promícháme a přidáme zbytek koření. Přidejte je podle chuti. Přikryjte a pomalu společně vařte.

6. Když je zelí měkké, přidejte do polévky ještě protlak na dochucení a tofu nakrájené na menší kostky.

7. Vše společně krátce povařte na mírném ohni a máte hotovo.

Polévka neobsahuje nic živočišného původu, takže potěší i vegany. Je vhodná i pro osoby s intolerancí laktózy a celiaky.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.