Podzimní horké nápoje pro zahřátí a posílení imunity v chladných dnech

Podzimní horké nápoje pro zahřátí a posílení imunity v chladných dnech
Zdroj fotografie: Getty images

Také rádi experimentujete a nemáte rádi chladné počasí? Pak vás jistě potěší naše nápady na horké podzimní nápoje.

Nudí vás čaj nebo obyčejné svařené víno? Pokud rádi experimentujete s nápoji a chcete zahnat podzimní únavu, určitě se vám budou líbit naše nápady pro podzimní inspiraci.

Podzimní počasí se vyznačuje únavou a nechutí cokoli dělat. Nemoc ze změn počasí a snížené imunity číhá na každém rohu, a to i z nedostatku slunečního svitu.

Vitamíny a energii však lze doplnit i kreativními a chutnými způsoby. Ovoce, sladkosti nebo dokonce alkoholické nápoje?

Nealkoholické nápoje

Vařené citrusové plody s medem

Citrusové plody samy o sobě obsahují nepřeberné množství vitamínů, zejména nezbytných vitamínů C. Posilují imunitu a spolu s medem tvoří nepřekonatelnou dvojici.

  • citrón
  • limetka
  • grapefruit
  • 2 pomeranče
  • 4 hřebíčky
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 2 kusy celé skořice
  • kousek zázvoru
  • med

Citrony, limetky, grapefruity a pomeranče důkladně omyjte. Pokud chceme méně, stačí od každého jeden.

Omyté nakrájíme a vložíme je do asi 0,75 l horké vody, která se v hrnci ještě ohřívá.

K nakrájenému ovoci přidáme hřebíček, badyán, skořici a můžeme přidat i kousek nakrájeného zázvoru.

Když je "nápoj" řádně uvařený, nechte ho trochu vychladnout, abyste mohli přidat dvě lžíce medu.

Pokud bychom do příliš horkého nápoje přidali med, ztratil by mnoho jednoduchých látek a vitaminů.

Podáváme v hrnečcích a nejlépe scezený bez zbytků koření nebo ovoce. Případně můžeme podle chuti přidat části pomerančové nebo grapefruitové dužiny.

Horké jablko se zázvorem

Jablko je skvělým pomocníkem v boji proti zácpě, infarktu a stresu. Zázvor působí protizánětlivě a obsahuje antioxidanty. Společně tvoří skvělou dvojici v čase podzimu.

  • 5–6 jablek
  • zázvor
  • 6 hřebíčků
  • 2 celé skořice
  • kurkuma
  • med

Nakrájejte 4 řádně omytá jablka a jeden větší kus čerstvého zázvoru. Zázvor samozřejmě přidáme podle chuti. Někdo ho má rád silný a někdo trochu méně.

Jedno jablko nastrouháme nebo odšťavníme.

Každý podle svých možností, důležité je alespoň trochu jablečné šťávy. Podle chuti jí může být i více.

Přidáme asi půl litru vody a přivedeme k varu. Samozřejmě nesmíme zapomenout na hřebíček a skořici, které také přidáme do hrnce.

Pro ty, kteří rádi experimentují, můžeme přidat trochu kurkumy, která nápoji dodá výjimečnou chuť.

Podáváme opět dobře povařený a po vychladnutí ochutíme medem.

Horké kakao s chilli

Kakao pomáhá v boji proti stresu, kardiovaskulárním poruchám a cholesterolu. Obsahuje také antioxidanty a dokonce i neurotransmiter serotonin, který příznivě působí na nervový systém a dobíjí nás energií. Chilli zase pomáhá při trávení, a jak víte, je skvělým afrodiziakem.

  • 250 ml mléka
  • 2–3 lžičky kvalitního holandského kakaa
  • špetka chilli

Potřebujete mléko. Pro jednu osobu stačí jeden šálek. V misce nebo na talíři smíchejte holandské kakao a špetku chilli.

Směs dobře rozmíchejte v mléce metličkou.

Kakao můžete připravit v hrnku přímo na sporáku nebo můžete směs ohřát v mikrovlnné troubě. Je důležité, aby byla horká, ale ne příliš převařená.

Lahodná čokoláda s kořením

Na čokoládě si pochutnávají nejen gurmáni, ale i lidé s problémy s tlakem. Obsahuje látky snižující krevní tlak, což pomáhá snižovat infarkt a hladinu cholesterolu.

  • 0,5 dcl mléka
  • 6 polévkových lžic granulované horké čokolády
  • kurkuma, skořice, černý pepř

Na tento jednoduchý horký nápoj potřebujete v základu pouze mléko a granulovanou horkou čokoládu.

Záleží jen na vás, jakou čokoládu použijete. Bílou, mléčnou nebo hořkou. 

Koření použijte podle barvy čokolády. Pro experimentátory: kurkuma je dobrá do bílé, skořice do mléčné a černý pepř obohatí chuť v tmavé.

Koření do čokolády používáme velmi opatrně, měl by tam být jen náznak. Takže přidáváme jen malinké špetky.

Sladké matcha cappuccino

Matcha je považována za zelený zázrak z mnoha důvodů. Tím hlavním je, že nás dobíjí pořádnou dávkou energie. Také zvyšuje pozornost, což potěší zejména studenty. V kombinaci s horkou čokoládou je to uklidňující a antioxidační zázrak.

  • bílá horká čokoláda
  • kokosové mléko
  • smetana ke šlehání
  • matcha čaj
  • šlehačka, karamelové kuličky

V hrnku rozpusťte bílou čokoládu v kokosovém mléce a smetaně. Použijte asi 5 lžic čokolády, asi 2 dcl mléka a 1 dcl šlehačky.

Při rozpouštění dobře promíchejte. Když se vše pěkně spojí, vmíchejte asi 1½ lžičky čaje matcha.

Můžete ozdobit napěněným mlékem nebo smetanou a nejlépe chutná s karamelovými kuličkami.

Alkoholické nápoje

Jablečná klasika s vodkou

  • 6 dcl jablečného džusu nebo moštu
  • 2 dcl vody
  • 3 celé tyčinky skořice
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 ks limetky
  • med nebo stévie
  • 1 dcl vodky

Jablečnou šťávu, vodu, limetkovou šťávu a koření nalijte do hrnce. Můžete také přidat čerstvá jablka nakrájená na malé kostičky. Nejlepší je je pořádně umýt a oloupat.

Dobře promíchejte. Když je vše horké, přilijte vodku. Chvíli společně povařte.

Po mírném vychladnutí ochutíme medem nebo stévií.

Vanilková bomba s whisky

  • vanilkový pudink
  • 6 dcl mléka
  • kondenzované mléko
  • vanilkový lusk
  • 3 dcl whisky

Udělejte klasický pudink, jen přidejte více mléka, aby nebyl příliš hustý.

Pokud je pudink stále příliš hustý, můžete před vařením přidat šlehačku.

Kondenzované mléko rozmícháme metličkou, promícháme metličkou a nakonec velmi jemně vmícháme whisky.

Na závěr přidejte vanilkový lusk.

Podávejte horké a ozdobte šlehačkou a polevou, například javorovou polevou.

Kouzelný rumový nápoj

  • 8 dcl mléka
  • 40 g másla
  • 1,5 dcl hnědého rumu
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • vanilka
  • skořice

Rozpuštěním cukru a másla v hrnci připravíme řidší karamel. Pokud je směs hustá, přidáme více másla.

Opatrně vmícháme teplé mléko, špetku skořice a vanilky.

Vše se musí spojit, aby vznikla voňavá, řídká tekutina. Když se vše spojí a povaří, můžeme přidat whisky.

Nápoj podáváme horký a ozdobíme skořicí nebo vanilkou.

Vařené pivo

  • 5 dcl piva (plechovka)
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • med
  • 2 kousky badyánu
  • 2 ks celé skořice
  • 4 ks hřebíčku

Velmi překvapivá kombinace, ale chutná a zdravá.

Pomeranč i citron oloupeme a nakrájíme na kostičky. Šťávu, kterou získáme v okolí, můžeme použít do nápoje. Proto je sesbírejte.

Přidejte vše dohromady do piva a můžete vařit.

Důležité však je, abyste směs příliš nemíchali. Ještě důležitější je, aby se směs nevařila, jen zahřívala.

Bílé víno s bylinkami

  • 4 dcl vína
  • 2 dcl vody
  • med nebo třtinový cukr
  • máta
  • bazalka
  • mateřídouška
  • tymián
  • meduňka

Všechny bylinky potřebujeme čerstvé. Nevadí, když některou z nich neseženeme. Omyjeme je a nakrájíme na menší kousky, aby uvolnily své aroma a zdravé účinky.

Všechny nakrájené bylinky vložíme do horkého vína a vody a společně povaříme.

Nemělo by se to dohromady příliš vařit, jen jemně zahřívat.

Během ohřívání přidáme podle chuti cukr nebo med.

Podávejte scezené nebo s plátkem pomeranče či citronu.

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.