Vánoční recept na fit perníčky z mandlové mouky pro celiaky? Pečte s námi zdravé vánoční pečivo

Vánoční recept na fit perníčky z mandlové mouky pro celiaky? Pečte s námi zdravé vánoční pečivo
Zdroj fotografie: Getty images

Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. V našem receptu se zaměříme na přípravu zdravé verze vhodné pro celiaky.

Obtížnost nízká
Příprava 45 minut (plus doba zrání těsta)
Porce přibližně 80 perníčků

Hlavní složkou našeho receptu na zdravé perníčky je mandlová mouka. V ní spočívá kouzlo lehkosti a blahodárných účinků samotného perníku.

Můžeme ji také použít kombinací s ořechovou moukou. Ta je rovněž velmi zdravou surovinou.

Celkově jsou ořechové mouky pro naše zdraví velmi prospěšné. Nezatěžují organismus tak jako pšenice. Jsou jednou z nejvhodnějších alternativ k běžným obilným moukám.

Z ořechů jsou mandle nejbohatším zdrojem vlákniny, bílkovin, minerálních látek a vitaminů.

Jsou také zdrojem antioxidantů, což z nich činí velmi prospěšnou surovinu. Antioxidanty chrání naše tělo před oxidačním stresem. Naše tělo tak může být díky pravidelné konzumaci mandlí odolnější vůči stárnutí a rakovině.

Věděli jste, že známe více než 30 druhů mandlí?

Mandle obsahují také riboflavin a niacin. Díky těmto živinám jsou ořechy prospěšné pro pleť, zdraví očí a správnou funkci srdce. Dodávají nám pocit sytosti, ale také nás nabíjejí energií.

Společně také napomáhají správné funkci srdce, svalů a nervů. Riboflavin je důležitý pro červené krvinky, růst a reprodukci.

Vlašské ořechy jsou velmi oblíbenou složkou. U nás jsou symbolem plodnosti a moudrosti.

Plodnost je přisuzována jejich obsahu manganu a pyridoxin má pozitivní účinky na správnou činnost našeho mozku. Jsou tedy užitečné při zlepšování paměti a koncentrace.

Díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou prospěšné při léčbě zánětlivých procesů a tvorbě sraženin v cévách.

Oblíbené by měly být i u lidí s kožními problémy, protože pomáhají při ekzémech a lupénce.

Jsou také bohaté na vitaminy a minerály, například ze skupiny B, C a K. Obsahují také dostatek železa, fosforu, draslíku, mědi, hořčíku, zinku a manganu.

Nezapomínejme ani na jejich vysoký obsah vlákniny, která je velmi dobrá pro trávení a správnou funkci střev.

Díky kombinaci prospěšných látek také pomohou našemu tělu udržet přiměřenou hladinu cukru v krvi.

Dámy potěší i přítomnost zinku, který je nezbytný pro zdraví našich vlasů, nehtů a pokožky. U mužů má vliv na zdraví prostaty a potenci.

Nezbytnou součástí perníčků je samozřejmě med. Všichni jsme slyšeli o medu jako o tekutém zlatu, léčivém zázraku a elixíru života. Počítáme ho také mezi superpotraviny.

Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, jako jsou A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P a draslík, hořčík, chlor, fosfor, vápník, křemík, mangan, sodík, síra, železo. Jeho bohatství spočívá také v mateří kašičce, volných organických kyselinách a aminokyselinách.

Jeho výjimečné složení pomáhá zlepšovat naše zdraví tím, že léčí vředy a zažívací potíže, rakovinu, srdeční choroby a krevní tlak.

Mnozí také zachraňují stavy po bezesné noci elixírem z medu a čerstvé pomerančové šťávy.

Podporuje lepší spánek, posiluje imunitní systém a hojení ran. Díky svému složení podporuje mysl a zlepšuje paměť.

Ne nadarmo se také dělají medové zábaly a masky. Je skvělým pomocníkem při udržování zdravé a mladistvé pleti, a dokonce i vlasů. Medový zábal i masáž působí na tělo detoxikačně a revitalizačně.

Složení pro zdravý perník

  • 1 šálek jemné mandlové mouky
  • 1 šálek ořechové mouky

Pokud používáte pouze mandlovou mouku, dejte 2 šálky pouze mandlové mouky.

  • 1/2 šálku kokosového cukru
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • jedlá soda
  • pomerančová kůra
  • sušený zázvor
  • skořice
  • hřebíček a pepř
  • muškátový oříšek (velmi jemně, protože je silný)
  • anýz
  • fenykl
  • kardamon

Recept na perník ve zdravé verzi

1. Nad ohněm společně rozpustíme vodu, máslo a cukr. Když směs zůstane vlažná, přidáme med a znovu promícháme.

2. Smícháme suché přísady, tj. mouku, drcené koření a sodu.

3. Sladkou směs vody, másla, cukru a medu přidáme do moučné směsi.

4. Postupně vypracujeme těsto a postupně přidáváme vejce.

Pokud je těsto řídké, přidejte trochu mandlové mouky. Pokud je suché, přidáváme trochu rozpuštěného másla.

5. Ze spojeného a dobře prohněteného těsta vytvarujte bochník. Přikryjte ho utěrkou nebo ho vložte do uzavíratelné nádoby a nechte ho přes noc na chladném místě.

6. Těsto rozválejte a vykrajujte oblíbené vánoční tvary.

Mělo by být přiměřeně silné, asi 0,3 až 0,5 cm.

7. Vykrojené perníčky před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečeme nejlépe na plechu pokrytém pečicím papírem.

8. Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia přibližně 10 až 15 minut.

Díky použití ořechové mouky je perník vhodný pro osoby s celiakií. Pokud použijete rostlinné máslo, pochutnají si na nich i lidé s intolerancí laktózy.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé dobroty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.