- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Onions--a global benefit to health
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Recent Advances in Bioactive Compounds, Health Functions, and Safety Concerns of Onion (Allium cepa L.)
Jaké jsou účinky cibule a proč ji jíst? Cibulový čaj nejen na kašel
Cibule je královnou kuchyně, ale má také jedinečné blahodárné účinky na organismus. Víte, jaké to jsou? Čtěte dále.
Vlastnosti
Cibule (latinsky Allium cepa) je známá již od starověku. Cibule je druh česneku.
Léčebné využití cibule bylo popsáno již například na sumerských hliněných tabulkách, staroegyptských papyrech a knihách ze staré Indie a Číny.
Není přesně známo, kdy se začala pěstovat ke konzumaci. Pravděpodobně to bylo v době bronzové na území dnešního Íránu a Pákistánu.
První zmínky o použití cibule v kuchyni pocházejí ze spisů římského labužníka Apicia.
Vedle soli byla cibule jedním z prvních koření lidových vrstev. Cibule tvořila základní potravinu v prehistorických pokrmech.
Římští zemědělci ji nazývali "uno", což by se dalo přeložit také jako velká perla.
Řekové pohlíželi na cibuli bez náboženských aspektů a znali její léčivé vlastnosti.
Egypťané ji konzumovali při hostinách. Byli přesvědčeni, že jim její kulovitý tvar přinese věčný život.
Ve středověku byla cena cibule tak vysoká, že sloužila jako druh platidla. Chudší lidé jí platili nájmy a poplatky.
Původní obyvatelé Severní Ameriky znali divokou cibuli, kterou používali k výrobě léčivých sirupů nebo barev.
Cibule byla součástí pohřebních, magických obřadů. Dokonce se v minulosti věřilo, že mrtví začnou znovu dýchat, když ji silně ucítí.
Ve starověkém Řecku pili sportovci cibulovou šťávu a vtírali si ji do kůže, aby si zpevnili svaly.
Hlavními světovými producenty cibule jsou Čína (asi 20 milionů tun ročně), Egypt, Indie a USA.
Při krájení cibule se uvolňuje chemická látka zvaná thiopropanal S-oxid, která dráždí oči a vytváří slzy.
Vnitřní použití
Cibule má štiplavou, ostrou chuť s nádechem sladkosti. Nenechte se však odradit její ostrou chutí.
V lidovém léčitelství je cibule považována za antibiotikum a česnek za antivirotikum.
To neznamená, že byste nyní měli zatracovat konvenční medicínu, právě naopak. Bylinky mohou být velmi užitečné v prevenci, při léčbě onemocnění. Při konvenční léčbě syntetickými antibiotiky jsou skvělým doplňkem, který může přinést úlevu.
Proto by cibule a česnek měly tvořit základ vaší bylinné lékárničky.
Právě cibule obsahuje fytoncidy, což jsou chemicky neslučitelné látky vyšších rostlin s antibiotickým účinkem.
Příznivě působí na zdraví:
- Cibule je vynikajícím zdrojem polyfenolových antioxidantů nebo sirných sloučenin.
- Cibule obsahuje vitaminy C, E, K, biotin a také některé minerální látky včetně vápníku, hořčíku, zinku, železa, fluoru, fosforu, mědi a manganu.
- Zelená cibulka obsahuje vlákninu, která samozřejmě zlepšuje trávení a pohyblivost střev.
- Fytoncidy, které jsou hojně obsaženy v cibulových stoncích, mají dezinfekční a antibakteriální vlastnosti.
- Zelená cibulka obsahuje bioflavonoidy, které jsou přírodními antioxidanty a mají antikarcinogenní účinek.
- Podporuje tvorbu krve a má zpevňující účinek na cévní stěny.
Nejnovější vědecké studie ukazují, že bioaktivní složky cibule mají skutečně širokospektrální účinky:
- protizánětlivé účinky
- antimikrobiální účinky
- imunomodulační
- antioxidační
- proti obezitě a diabetu
- ochranný účinek na kardiovaskulární, respirační, nervový, trávicí a urogenitální trakt.
- antikarcinogenní
Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g čerstvé cibule
Energetická hodnota | 40 kcal |
Sacharidy | 9,34 g |
Vláknina | 1,7 g |
Tuky | 0,1 g |
Bílkoviny | 1,1 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvé cibule
Vitamin A | 2 IU | Draslík | 146 mg |
Vitamin B1 | 0,04 mg | Fosfor | 29 mg |
Vitamin B2 | 0,02 mg | Hořčík | 10 mg |
Vitamin B3 | 0,11 mg | Vápník | 23 mg |
Vitamin B5 | 0,12 mg | Sodík | 4 mg |
Vitamin B6 | 0,12 mg | Selen | 0,5 mcg |
Vitamin B9 | 19 mcg | Železo | 0,21 mg |
Vitamin C | 7,4 mg | Měď | 0,03 mg |
Vitamin E | 0,02 mg | Zinek | 0,17 mg |
Vitamin K | 0,4 µg | Mangan | 0,12 mg |
Tip v chladném období
Doporučuje se preventivní konzumace zelené cibulové natě v chladných měsících, zejména když řádí chřipka. Posílí vás preventivně svým dezinfekčním a antibakteriálním účinkem.
Cibule má vynikající schopnost ničit mikroorganismy a pomáhá potlačovat infekce.
Dodá tělu důležité minerály, které tělo potřebuje každý den.
Upozornění
Cibule může u některých lidí, zejména u některých dětí, těhotných žen nebo osob s trávicími obtížemi, způsobit nadýmání, zvýšenou plynatost (flatulenci) a dokonce křeče.
Lidové léčitelství
- působí močopudně
- v boji proti močovým kamenům
- pomáhá proti otokům
- podporuje chuť k jídlu
- antiseptický účinek při infekcích
- zvyšuje vnímavost k pozitivním emocím a pomáhá obnovovat paměť (zejména u zralé cibule)
- zmírňuje hemeroidy
- snižuje bolesti v dolní části zad
- zlepšuje hojení ran
- na kousnutí hmyzem, psem a hadem
- snižuje výskyt pih
- zmírnění akné
- zlepšení funkce jater a střev
- snižuje bolest hlavy a zubů
- zlepšení zraku
- lepší spánek
- snižuje vypadávání vlasů
- při vysokém krevním tlaku nebo kolísavém krevním tlaku
- astma a bronchitida
- tlumení kašle
- zlepšuje erekci a plodnost žen
- při cukrovce zlepšuje udržování správné hladiny cukru v krvi
Léčivé recepty našich předků ze zralé cibule
Horké cibulové mléko nebo cibulový čaj proti kašli uvolňuje průdušky a vypuzování hlenů probíhá mnohonásobně snadněji. Do mléka se přidává také med jako zdroj vitamínů, podpora minerálů a máslo pro zmírnění nepříjemných pocitů.
Cibulové mléko na suchý kašel
Budete potřebovat:
- 1 litr mléka
- 1 cibuli
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 lžíce másla
- špetku jedlé sody
Cibuli oloupejte a nakrájejte na 4 kusy. Vařte ji ve vroucím mléce asi 5 minut s máslem a sodou.
Poté se mléko nechá mírně vychladnout a přidá se med. Teplý nápoj se pije v malých dávkách po celý den.
Cibulové mléko pro silné záchvaty kašle
Budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 1 velkou cibuli
- šalvěj
Cibuli se šalvějí uvařte v mléce doměkka a vše rozmixujte. Výsledná směs by se měla pít během dne v malých dávkách. Pokud kašel způsobuje problémy v noci, měla by se polovina objemu vypít před spaním.
Cibulový čaj
Budete potřebovat:
- 2 cibule
- 500 ml vody
- med
Vařte 15-20 minut, pijte před spaním. Potlačí dusivý kašel. Pijte teplé.
Vnější použití
Pro vnější použití v lidovém léčitelství je užitečná nejen syrová cibule, ale i pečená. Málokdo ví, že pečená cibule neztrácí své užitečné vlastnosti, ale právě naopak.
Při pečení se uvolňují éterické oleje, které jí dodávají specifickou chuť a vůni, ale prospěšné vlastnosti zůstávají.
Pečená cibule v lidových receptech pomáhá při špatně se hojících ranách. Je třeba cibuli upéct a přiložit ji přímo na bolavá místa.
Teplý obklad z pečené cibule
Pečená cibule ve formě teplého obkladu se přikládá na problematická místa kůže, vnější hemoroidy, pomáhá regenerovat tkáň.
Upozornění: Pozor, otevřené hnisající rány vyžadují konzultaci s lékařem a je nutné je dezinfikovat. Rozhodně není vhodné vkládat cibuli do oteklých ran, kde může nález zhoršit.
Sběr a skladování
Správná sklizeň cibule je velmi důležitá. S příchodem srpna sledujte cibulovou nať. Když jsou plody zralé, začne postupně od krčku cibule nahoru vadnout. V této době sledujte žloutnutí a vadnutí listů.
Pokud je poléhání zhruba v polovině až dvou třetinách výšky nati, je to ten správný čas.
Cibuli netahejte silně za listy a také ji příliš neobalujte hlínou, protože se jedná o oblast náchylnou k hnilobě.
Nesklízejte cibuli příliš brzy. Při časné sklizni budete mít menší úrodu a také se vám bude v zimě hůře skladovat. Nedozrálá cibule častěji podléhá plísním.
Cibule by se měla skladovat nejlépe na chladném, suchém a větraném místě mimo dosah přímého slunečního světla. Doporučuje se skladovat cibuli v garáži, nevytápěné místnosti v domě nebo ve sklepě, který není vlhký.
Staří Slované používali slupky cibule jako přírodní barvivo k výrobě žluté a skořicové barvy.
Mezi další využití cibule patří barvení vlny, leštění skla a měděných předmětů, ochrana železa před rzí a součást postřiků proti škůdcům na zahradě.
Cibule je rychlou prevencí pro tělo v každodenním životě. Konzumujte ji častěji a pocítíte její zdravotní přínos.