Jahody plné vitaminů: jaké jsou jejich účinky na lidské zdraví?

Jahody plné vitaminů: jaké jsou jejich účinky na lidské zdraví?
Zdroj fotografie: Getty images

Jahody jsou vitamínovou bombou se šťavnatou chutí a přitažlivým vzhledem. Patří k nejoblíbenějšímu ovoci na světě. Znáte všechny zdravotní výhody konzumace jahod?

Vlastnosti

Obsah živin, zdravotní účinky, kontraindikace, pěstování, použití a mnoho zajímavých informací najdete v článku.

Jahoda je červeně zbarvené ovoce srdcovitého tvaru s příjemnou vůní a šťavnatou, sladkou chutí. Jejím charakteristickým znakem jsou malá vnější semínka, kterých je velké množství. Ve východních zemích se jahodě přezdívá "královna ovoce".

Ačkoli jsou jahody v obchodech k dostání prakticky po celý rok, vrchol sezóny nastává od května do července.

Jahoda je z botanického hlediska keř. Je to vytrvalá dřevina s nepravými plody, která patří do čeledi růžovitých. Obecně je však řazena mezi ovoce.

Po tisíciletí se jahody pěstovaly divoce v teplých zemích celého světa. Nejstarší doklady o jejich existenci pocházejí z Itálie a Francie. Kolem roku 1300 začali Francouzi pěstovat divoké jahody jako léčivou bylinu.

Zájem o ně rychle rostl po celém světě a dnes existují stovky odrůd, které se liší chutí, barvou i velikostí. Dnes patří mezi největší pěstitele jahod USA, Španělsko, Francie, Itálie, Polsko, Rusko a Japonsko.

Pro svou chuť byly jahody přezdívány "ovoce králů" nebo "ovoce lásky".

Obsah a složení

Jahody obsahují až 90 % vody a velké množství živin, díky nimž jsou potenciálně prospěšné lidskému zdraví.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dále obsahují vitaminy skupiny A, B, E a K. Z minerálních látek mangan, draslík, hořčík, vápník, železo, křemík, měď, jód a zinek.

Obsahují také vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, kyselinu salicylovou, kyselinu citronovou a éterické oleje.

Obsahují antioxidanty, flavonoidy, třísloviny, katechiny a fytonutrienty. Antokyany jsou druh flavonoidů, které dodávají jahodám sytě červenou barvu a mají pozitivní účinky na zdraví.

Optimální zralost a výživová hodnota jahod se posuzuje podle jejich velikosti, sytosti barvy a lesku.

Energetická hodnota jahod je přibližně 35 kcal na 100 g. Jahody mají nižší glykemický index. Díky vysokému obsahu živin jsou vhodné i při dietách a regulaci hmotnosti.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvých jahod

Energetická hodnota 32 kcal
Sacharidy 7,68 g
Vláknina 2 g
Tuk 0,3 g
Bílkoviny 0,67 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvých jahod

Vitamin A 12 IU Draslík 153 mg
Vitamin B1 0,024 mg Hořčík 13 mg
Vitamin B2 0,022 mg Vápník 16 mg
Vitamin B3 0,386 mg Sodík 1 mg
Vitamin B5 0,125 mg Železo 0,41 mg
Vitamin B6 0,047 mg Zinek 0,14 mg
Vitamin B9 24 mcg Fosfor 24 mg
Vitamin C 58,8 mg Měď 0,048 mg
Vitamin E 0,29 mg Mangan 0,386 mg
Vitamin K 2,2 mcg Selen 0,4 mcg
Nakrájené jahodové ovoce
Rozkrojené plody jahod. Zdroj fotografií: Getty Images

Vnitřní použití

Podpora zdraví nervového systému a mozku

Jahody podporují mozkové funkce a činnost, včetně koncentrace a paměti. Mají také pozitivní vliv na duševní stav. Mají uklidňující účinek a pomáhají při nervozitě.

Díky obsahu kyseliny listové mohou jahody odstranit pocit únavy. Příznivě působí na nervový systém včetně duševní činnosti.

Podporují metabolismus a detoxikaci

Jahody obsahují velké množství vody, vlákniny a mají nižší kalorickou hodnotu. Jsou tedy vhodnou pochoutkou i při dietě a redukci hmotnosti.

Podporují energetický metabolismus, vylučování vody, činnost ledvin a působí jako mírné diuretikum (močopudný prostředek). Jahody mají nízký glykemický index. Pomáhají tak stabilizovat hladinu cukru v krvi (glykémii).

Podporují zdraví trávicího traktu

Vysoký obsah ovocných kyselin působí dezinfekčně na trávicí systém a zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Katechiny vážou ve střevech těžké kovy a pomáhají při poruchách trávení, nadýmání nebo průjmu.

Konzumace potravin s vysokým obsahem vody a vlákniny, jako jsou jahody, také pomáhá udržovat hydrataci a podporuje pohyb střev. Je tedy pomocníkem proti zácpě. Vláknina také zpomaluje vstřebávání cholesterolu a cukru do krve.

Podpora kardiovaskulárního systému

Kardiovaskulárnímu systému prospívá vláknina, vitamin C, karoten, flavonoidy a třísloviny.

Obsažené flavonoidy mají protizánětlivé účinky, snižují riziko aterosklerózy, zabraňují hromadění krevních destiček a zároveň pomáhají snižovat krevní tlak.

Jsou poměrně dobrým zdrojem železa, které má příznivý vliv na krvetvorbu a prevenci chudokrevnosti a různých kardiovaskulárních onemocnění.

Protinádorový potenciál

Antioxidanty obsažené v jahodách mají protizánětlivý účinek. Působí proti oxidačnímu stresu a volným radikálům. Brzdí tak růst rakovinných buněk a zmírňují záněty v těle.

Kyselina ellagová pomáhá při přeměně karcinogenů na buněčné toxiny, které následně ztrácejí schopnost vyvolávat rakovinotvorné mutace.

Jahody a těhotenství

Jahody jsou vydatným zdrojem kyseliny listové. Přiměřený příjem kyseliny listové je pro těhotné ženy nezbytný pro ochranu a správný vývoj plodu.

Je známo, že kyselina listová pomáhá v raných fázích těhotenství při vývoji mozku i míchy dítěte. To však platí pouze pro ženy, které nejsou na jahody alergické a konzumují je s mírou.

Podpora zdraví kostí a zubů

Vápník je vynikající pro stav a hustotu kostí, zubů a podporuje růst vlasů a nehtů. Mangan obsažený v jahodách je mimořádně důležitým minerálem pro zdraví kostí.

Jahody přirozeně zlepšují kvalitu zubní skloviny a bojují proti zubnímu kazu. Uvádí se také podpůrný bělící účinek na zuby.

Jahody jsou účinné při problémech se zápachem z úst. Pomáhají obnovit přirozené pH prostředí v ústní dutině a zabraňují přežívání škodlivých patogenů.

Vnější použití

Podpora pleti a stavu pokožky

Jahody mají blahodárné účinky i na naši pokožku. Často jsou součástí kosmetických přípravků. Mají hydratační a zvláčňující účinky. Díky svým drobným zrnkům působí také jako přírodní peeling.

Obsahují také důležité látky pro pokožku, vlasy a nehty, jako je vitamin B7 (biotin). Pravidelná konzumace jahod může díky obsahu vitaminu C zlepšit stav měkkých pojivových tkání.

Shrnutí možných účinků

  • Podpora imunity a obranyschopnosti organismu
  • Antioxidační účinky
  • Protizánětlivý účinek
  • Podpora kardiovaskulárního zdraví
  • Prevence anémie
  • Regulace krevního tlaku
  • Podpora stavu kostí a zubů
  • Podpora trávicích procesů
  • Prevence zácpy
  • Podpora detoxikace
  • Močopudný účinek
  • Podpora stavu pokožky a vlasů
  • Podpora nervového systému
  • Podpora psychického stavu

Sběr a skladování

Jahodník je vytrvalá bylina, která se vyskytuje v lesích, na loukách a v domácích zahradách a na balkonech.

Jahodník začíná kvést v květnu a pak celé léto. Takto vysazená rostlina má čas do zimy zakořenit a v následujícím roce se vám odvděčí pěknou úrodou.

Důležité je udržovat mezi jahodami rozestupy, aby se nepřekrývaly. Jahodám nejlépe vyhovuje hlinitopísčitá půda s dostatkem humusu a živin. Vhodné je polostinné až slunné stanoviště.

Je nutná pravidelná závlaha a řízená regulace plevelů. Průběžně odstraňujte suché nebo skvrnité listy. Květy jsou bledě zbarvené, zralé plody jsou velké a především červené. Zralé plody sklízejte průběžně.

Čerstvé jahody neskladujte dlouho, ale zpracujte je v krátké době. Nejlépe dozrávají, pokud jsou uchovávány v chladném prostředí.

Jahody obsahují červené barvivo, které může u některých lidí vyvolat alergii. V takovém případě lze vyzkoušet i žlutoplodé nebo bíle plodící jahody.

Jahody (Jahoda) a pěstování na zahradě
Jahody a jejich pěstování na zahradě. Zdroj fotografií: Getty Images

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Navzdory mnoha pozitivním vlastnostem jahod existují i některé nežádoucí účinky.

Jahody, včetně jahodových listů, mohou být potravinovým alergenem. Proto by jedinci trpící přecitlivělostí měli být při jejich konzumaci ostražití.

Alergie na jahody je poměrně častá, zejména u malých dětí. Mezi běžné příznaky patří svědění nebo brnění v ústech, kožní kopřivka, otok rtů, obličeje, jazyka nebo hrdla a v závažných případech i dýchací potíže.

Přestože jsou jahody považovány za zdraví prospěšné pro plod, v případě alergie a nesnášenlivosti na jahody by je těhotné nebo kojící matky neměly konzumovat.

Vysoký obsah organických kyselin v jahodách může ve velkém množství dráždit žaludeční sliznici při akutních gastrointestinálních onemocněních.

Jahody v těhotenství

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminů skupiny B a kyseliny listové jsou jahody považovány za velmi užitečné ovoce v prvním trimestru těhotenství.

Jsou prospěšné pro tvorbu nervového systému plodu a jeho správný vývoj. Zároveň je třeba jahody v těhotenství užívat opatrně a s mírou.

Pozor, jahody jsou v těhotenství a při kojení kontraindikovány, pokud má těhotná žena na jahody alergickou reakci.

Pozor však na produkty s chemickým postřikem. V každém případě je třeba jahody vždy řádně omýt pod tekoucí vodou.

Použití v kuchyni

Čerstvé jahody by se neměly dlouho skladovat. Před zpracováním a konzumací by se měly důkladně omýt, protože zejména dovážené ovoce bývá chemicky ošetřeno.

Jahody jsou v obchodech k dostání čerstvé, mražené, lyofilizované, sušené, konzervované ve slaném nálevu nebo jako džemy.

Jahody lze konzumovat samostatně jako zdravou sladkou svačinku, ale hodí se i do mnoha pokrmů. Běžně se přidávají do ovocných a zeleninových salátů, palačinek, vaflí, jogurtů a kaší.

Čerstvé jahody jsou vhodné také k ochucení obyčejné vody a osvěžujících nápojů.

Jahody jsou vynikající jako součást ovocných a zeleninových koktejlů. Z jahod se běžně připravují domácí kompoty, marmelády, džemy a ovocné šťávy.

Jahody a jejich využití v kuchyni
Jahody a jejich využití v kuchyni. Zdroj fotografií: Getty Images
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • medicalnewstoday.com - Are strawberries good for you? Benefits, nutrition, and more. Megan Ware.
  • heverydayhealth.com - 7 Potential Health Benefits of Strawberries. Lacey Muinos.
  • healthline.com - Strawberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice).
  • webmd.com - Health Benefits of Strawberries. Keri Wiginton.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.