- medicalnewstoday.com - Are strawberries good for you? Benefits, nutrition, and more. Megan Ware.
- heverydayhealth.com - 7 Potential Health Benefits of Strawberries. Lacey Muinos.
- healthline.com - Strawberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice).
- webmd.com - Health Benefits of Strawberries. Keri Wiginton.
Jahody plné vitaminů: jaké jsou jejich účinky na lidské zdraví?
Jahody jsou vitamínovou bombou se šťavnatou chutí a přitažlivým vzhledem. Patří k nejoblíbenějšímu ovoci na světě. Znáte všechny zdravotní výhody konzumace jahod?
Vlastnosti
Obsah živin, zdravotní účinky, kontraindikace, pěstování, použití a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Jahoda je červeně zbarvené ovoce srdcovitého tvaru s příjemnou vůní a šťavnatou, sladkou chutí. Jejím charakteristickým znakem jsou malá vnější semínka, kterých je velké množství. Ve východních zemích se jahodě přezdívá "královna ovoce".
Ačkoli jsou jahody v obchodech k dostání prakticky po celý rok, vrchol sezóny nastává od května do července.
Jahoda je z botanického hlediska keř. Je to vytrvalá dřevina s nepravými plody, která patří do čeledi růžovitých. Obecně je však řazena mezi ovoce.
Po tisíciletí se jahody pěstovaly divoce v teplých zemích celého světa. Nejstarší doklady o jejich existenci pocházejí z Itálie a Francie. Kolem roku 1300 začali Francouzi pěstovat divoké jahody jako léčivou bylinu.
Zájem o ně rychle rostl po celém světě a dnes existují stovky odrůd, které se liší chutí, barvou i velikostí. Dnes patří mezi největší pěstitele jahod USA, Španělsko, Francie, Itálie, Polsko, Rusko a Japonsko.
Pro svou chuť byly jahody přezdívány "ovoce králů" nebo "ovoce lásky".
Obsah a složení
Jahody obsahují až 90 % vody a velké množství živin, díky nimž jsou potenciálně prospěšné lidskému zdraví.
Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dále obsahují vitaminy skupiny A, B, E a K. Z minerálních látek mangan, draslík, hořčík, vápník, železo, křemík, měď, jód a zinek.
Obsahují také vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, kyselinu salicylovou, kyselinu citronovou a éterické oleje.
Obsahují antioxidanty, flavonoidy, třísloviny, katechiny a fytonutrienty. Antokyany jsou druh flavonoidů, které dodávají jahodám sytě červenou barvu a mají pozitivní účinky na zdraví.
Optimální zralost a výživová hodnota jahod se posuzuje podle jejich velikosti, sytosti barvy a lesku.
Energetická hodnota jahod je přibližně 35 kcal na 100 g. Jahody mají nižší glykemický index. Díky vysokému obsahu živin jsou vhodné i při dietách a regulaci hmotnosti.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvých jahod
Energetická hodnota | 32 kcal |
Sacharidy | 7,68 g |
Vláknina | 2 g |
Tuk | 0,3 g |
Bílkoviny | 0,67 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvých jahod
Vitamin A | 12 IU | Draslík | 153 mg |
Vitamin B1 | 0,024 mg | Hořčík | 13 mg |
Vitamin B2 | 0,022 mg | Vápník | 16 mg |
Vitamin B3 | 0,386 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamin B5 | 0,125 mg | Železo | 0,41 mg |
Vitamin B6 | 0,047 mg | Zinek | 0,14 mg |
Vitamin B9 | 24 mcg | Fosfor | 24 mg |
Vitamin C | 58,8 mg | Měď | 0,048 mg |
Vitamin E | 0,29 mg | Mangan | 0,386 mg |
Vitamin K | 2,2 mcg | Selen | 0,4 mcg |
Vnitřní použití
Podpora zdraví nervového systému a mozku
Jahody podporují mozkové funkce a činnost, včetně koncentrace a paměti. Mají také pozitivní vliv na duševní stav. Mají uklidňující účinek a pomáhají při nervozitě.
Díky obsahu kyseliny listové mohou jahody odstranit pocit únavy. Příznivě působí na nervový systém včetně duševní činnosti.
Podporují metabolismus a detoxikaci
Jahody obsahují velké množství vody, vlákniny a mají nižší kalorickou hodnotu. Jsou tedy vhodnou pochoutkou i při dietě a redukci hmotnosti.
Podporují energetický metabolismus, vylučování vody, činnost ledvin a působí jako mírné diuretikum (močopudný prostředek). Jahody mají nízký glykemický index. Pomáhají tak stabilizovat hladinu cukru v krvi (glykémii).
Podporují zdraví trávicího traktu
Vysoký obsah ovocných kyselin působí dezinfekčně na trávicí systém a zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Katechiny vážou ve střevech těžké kovy a pomáhají při poruchách trávení, nadýmání nebo průjmu.
Konzumace potravin s vysokým obsahem vody a vlákniny, jako jsou jahody, také pomáhá udržovat hydrataci a podporuje pohyb střev. Je tedy pomocníkem proti zácpě. Vláknina také zpomaluje vstřebávání cholesterolu a cukru do krve.
Podpora kardiovaskulárního systému
Kardiovaskulárnímu systému prospívá vláknina, vitamin C, karoten, flavonoidy a třísloviny.
Obsažené flavonoidy mají protizánětlivé účinky, snižují riziko aterosklerózy, zabraňují hromadění krevních destiček a zároveň pomáhají snižovat krevní tlak.
Jsou poměrně dobrým zdrojem železa, které má příznivý vliv na krvetvorbu a prevenci chudokrevnosti a různých kardiovaskulárních onemocnění.
Protinádorový potenciál
Antioxidanty obsažené v jahodách mají protizánětlivý účinek. Působí proti oxidačnímu stresu a volným radikálům. Brzdí tak růst rakovinných buněk a zmírňují záněty v těle.
Kyselina ellagová pomáhá při přeměně karcinogenů na buněčné toxiny, které následně ztrácejí schopnost vyvolávat rakovinotvorné mutace.
Jahody a těhotenství
Jahody jsou vydatným zdrojem kyseliny listové. Přiměřený příjem kyseliny listové je pro těhotné ženy nezbytný pro ochranu a správný vývoj plodu.
Je známo, že kyselina listová pomáhá v raných fázích těhotenství při vývoji mozku i míchy dítěte. To však platí pouze pro ženy, které nejsou na jahody alergické a konzumují je s mírou.
Podpora zdraví kostí a zubů
Vápník je vynikající pro stav a hustotu kostí, zubů a podporuje růst vlasů a nehtů. Mangan obsažený v jahodách je mimořádně důležitým minerálem pro zdraví kostí.
Jahody přirozeně zlepšují kvalitu zubní skloviny a bojují proti zubnímu kazu. Uvádí se také podpůrný bělící účinek na zuby.
Jahody jsou účinné při problémech se zápachem z úst. Pomáhají obnovit přirozené pH prostředí v ústní dutině a zabraňují přežívání škodlivých patogenů.
Vnější použití
Podpora pleti a stavu pokožky
Jahody mají blahodárné účinky i na naši pokožku. Často jsou součástí kosmetických přípravků. Mají hydratační a zvláčňující účinky. Díky svým drobným zrnkům působí také jako přírodní peeling.
Obsahují také důležité látky pro pokožku, vlasy a nehty, jako je vitamin B7 (biotin). Pravidelná konzumace jahod může díky obsahu vitaminu C zlepšit stav měkkých pojivových tkání.
Shrnutí možných účinků
- Podpora imunity a obranyschopnosti organismu
- Antioxidační účinky
- Protizánětlivý účinek
- Podpora kardiovaskulárního zdraví
- Prevence anémie
- Regulace krevního tlaku
- Podpora stavu kostí a zubů
- Podpora trávicích procesů
- Prevence zácpy
- Podpora detoxikace
- Močopudný účinek
- Podpora stavu pokožky a vlasů
- Podpora nervového systému
- Podpora psychického stavu
Sběr a skladování
Jahodník je vytrvalá bylina, která se vyskytuje v lesích, na loukách a v domácích zahradách a na balkonech.
Jahodník začíná kvést v květnu a pak celé léto. Takto vysazená rostlina má čas do zimy zakořenit a v následujícím roce se vám odvděčí pěknou úrodou.
Důležité je udržovat mezi jahodami rozestupy, aby se nepřekrývaly. Jahodám nejlépe vyhovuje hlinitopísčitá půda s dostatkem humusu a živin. Vhodné je polostinné až slunné stanoviště.
Je nutná pravidelná závlaha a řízená regulace plevelů. Průběžně odstraňujte suché nebo skvrnité listy. Květy jsou bledě zbarvené, zralé plody jsou velké a především červené. Zralé plody sklízejte průběžně.
Čerstvé jahody neskladujte dlouho, ale zpracujte je v krátké době. Nejlépe dozrávají, pokud jsou uchovávány v chladném prostředí.
Jahody obsahují červené barvivo, které může u některých lidí vyvolat alergii. V takovém případě lze vyzkoušet i žlutoplodé nebo bíle plodící jahody.
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Navzdory mnoha pozitivním vlastnostem jahod existují i některé nežádoucí účinky.
Jahody, včetně jahodových listů, mohou být potravinovým alergenem. Proto by jedinci trpící přecitlivělostí měli být při jejich konzumaci ostražití.
Alergie na jahody je poměrně častá, zejména u malých dětí. Mezi běžné příznaky patří svědění nebo brnění v ústech, kožní kopřivka, otok rtů, obličeje, jazyka nebo hrdla a v závažných případech i dýchací potíže.
Přestože jsou jahody považovány za zdraví prospěšné pro plod, v případě alergie a nesnášenlivosti na jahody by je těhotné nebo kojící matky neměly konzumovat.
Vysoký obsah organických kyselin v jahodách může ve velkém množství dráždit žaludeční sliznici při akutních gastrointestinálních onemocněních.
Jahody v těhotenství
Vzhledem k vysokému obsahu vitaminů skupiny B a kyseliny listové jsou jahody považovány za velmi užitečné ovoce v prvním trimestru těhotenství.
Jsou prospěšné pro tvorbu nervového systému plodu a jeho správný vývoj. Zároveň je třeba jahody v těhotenství užívat opatrně a s mírou.
Pozor, jahody jsou v těhotenství a při kojení kontraindikovány, pokud má těhotná žena na jahody alergickou reakci.
Pozor však na produkty s chemickým postřikem. V každém případě je třeba jahody vždy řádně omýt pod tekoucí vodou.
Použití v kuchyni
Čerstvé jahody by se neměly dlouho skladovat. Před zpracováním a konzumací by se měly důkladně omýt, protože zejména dovážené ovoce bývá chemicky ošetřeno.
Jahody jsou v obchodech k dostání čerstvé, mražené, lyofilizované, sušené, konzervované ve slaném nálevu nebo jako džemy.
Jahody lze konzumovat samostatně jako zdravou sladkou svačinku, ale hodí se i do mnoha pokrmů. Běžně se přidávají do ovocných a zeleninových salátů, palačinek, vaflí, jogurtů a kaší.
Čerstvé jahody jsou vhodné také k ochucení obyčejné vody a osvěžujících nápojů.
Jahody jsou vynikající jako součást ovocných a zeleninových koktejlů. Z jahod se běžně připravují domácí kompoty, marmelády, džemy a ovocné šťávy.