Ibišek a jeho využití pro zdraví? Jaké má účinky a jaké druhy?

Ibišek a jeho využití pro zdraví? Jaké má účinky a jaké druhy?
Zdroj fotografie: Getty images

Ibišek skrývá více, než byste si mysleli. Kromě atraktivního vzhledu vás překvapí jeho všestranné využití v kuchyni a pozitivní účinky na zdraví. Čím je ibišek tak výjimečný a proč bychom ho všichni měli mít na zahradě?

Vlastnosti

Ibišek je rostlina mnoha tváří a ještě širšího využití. Mnozí z nás ji znají zejména díky jejím výrazným a nápaditým květům, které v létě a na podzim zkrášlují nejednu zahradu.

Je řazen mezi kvetoucí rostliny z čeledi slézovitých (Malvaceae). Existuje několik set druhů ibišků. V závislosti na druhu se může jednat o bylinné nebo dřevnaté keře a některé druhy mají podobu stromů.

Přirozeně ibišek pochází z teplých mírných, subtropických až tropických oblastí. Je charakteristický například pro Indii nebo Malajsii.

Ibišek je jednoletá nebo vytrvalá rostlina, závisí na druhu.

Listy ibišku jsou nejčastěji vejčité nebo kopinaté a rostou střídavě na stonku. Okraje listů jsou laločnaté nebo pilovité. Mohou být pokryty chloupky nebo zcela hladké.

Květy rostou jednotlivě nebo ve svazečcích. Jsou nálevkovité, poměrně velké a mají různé barvy. U některých druhů se barva květů může s věkem rostliny měnit.

Plody ibišku jsou suché pětilaločné tobolky bílé nebo červené barvy.

Druhy ibišku

Mezi nejznámější druhy ibišků patří např.:

  • Ibišek bahenní (Hibiscus moscheutos), někdy nazývaný americký ibišek
  • Ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis), lidově nazývaný také čínská růže
  • Ibišek trojdílný (Hibiscus trionum)

Tyto druhy ibišků se nejčastěji používají k dekorativním účelům. Vyskytují se v zahradách jako okrasné rostliny nebo jako součást živých plotů.

Ibišek bahenní je velká pestrobarevná bylina s květy od bílých, pudrově růžových, růžových, červených až po vínové s nápadně červeným středem.

Ibišek čínský je keř dorůstající velikosti kolem dvou metrů. Listy jsou vejčité, tmavě zelené a mají pilovitý okraj. Květy dorůstají velikosti 15 cm, mají pět okvětních lístků a lze je nalézt v červené, oranžové, žluté, růžové nebo bílé barvě. Ze středu květu vyčnívá výrazný tyčinkovitý útvar.

Ibišek trojdílný je vytrvalá bylina. Má rozvětvený stonek, na kterém vyrůstají lodyžní listy. Listy jsou vícedílné, podlouhlé se zářezy. Květy se skládají z pěti okvětních lístků a jsou bílé až žluté s fialovým středem.

Ibišek bahenní (Hibiscus moscheutos)
Hibiscus moscheutos. Zdroj: Getty Images

Jedlým druhem ibišku je ibišek syrský (Hibiscus syriacus). Jedná se o keř. Má řapíkaté listy dlouhé asi 10 cm a tmavě zelené barvy.

Pětičetné květy dorůstají velikosti 8 cm. Jsou obvykle bílé, růžové nebo fialové s tmavšími červenými skvrnami uprostřed květu.

Jeho květy se konzumují jako zelenina. Mladé listy se používají do čajových směsí.

Mezi druhy ibišku s léčivými účinky patří např:

  • ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa), známý také jako ibišek krvavý
  • Ibišek růžový (Althaea rosea)
  • Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus)

Ibišek súdánský je polokeřovitá bylina. Stonek je zbarven do fialova. Listy jsou řapíkaté a rozdělené na laloky s pilovitým okrajem.

Pětičetné květy mají krémovou, žlutou až světle růžovou barvu s tmavě fialovým středem. Plodem je tobolka obklopená charakteristickým masitým a šťavnatým zeleně až červeně zbarveným kalichem.

Je to bylina s dutým stonkem, který může být na některých místech dřevnatý. Listy jsou střídavé, laločnaté. Květy jsou světle žluté s hnědočerveným středem. Plody jsou luskovité, 15–40 cm dlouhé.

Dužnatý květní kalich ibišku sabdariffova (Hibiscus sabdariffa)
Dužnatý květní kalich ibišku sabdariffova (Hibiscus sabdariffa). Zdroj: Getty Images

Široká škála druhů ibišků

Různé druhy ibišků se používají v různých odvětvích, ať už v průmyslu, potravinářství nebo lékařství.

Důležité místo má ibišek v zahradnictví. Je to velmi odolná a všestranná rostlina, která obohatí každou zahradu. Kromě zahrad jej lze pěstovat v parcích, městských oblastech nebo na balkonech, a to i jako pokojovou rostlinu. Daří se jí v půdě, ale i v květináčích.

Velké květy ibišku se používají také jako atraktant, který láká hmyz, například motýly nebo včely.

V průmyslu se některé druhy ibišků používají k výrobě papíru nebo provazů. V Polynésii se dřevo ibišku používá k výrobě kánoí.

Po několik století se jedlé druhy ibišku používají také v potravinářském průmyslu. Ke konzumaci se používají především listy, květy, semena a stonky ibišku a někdy i kořeny.

Listy a měkké stonky se používají syrové v salátech nebo vařené a podávané s masem či rybami. Mohou se také sušit.

Semena ibišku jsou bohatá na bílkoviny. Přidávají se do omáček a polévek. Pražená se používají jako náhražka kávy.

Kromě toho se ze semen lisuje olej, který se pak používá v průmyslu nebo se přidává do kosmetických přípravků.

Květy a zejména dužnaté kalichy se sklízejí před dozráním semen. V čerstvé nebo sušené formě se používají k výrobě nápojů a limonád, sirupů, džemů nebo želatiny. Používají se také při výrobě vína nebo v cukrářství při pečení dortů (jako součást polevy).

Díky přítomnosti barviv slouží také jako přírodní potravinářské barvivo. V některých zemích se používají také ke konzervaci ovoce.

Sušené květy nebo kalichy jsou součástí čajových směsí.

V neposlední řadě se ibišek vyznačuje také svými léčivými účinky, a proto zaujímá již po mnoho let významné místo v tradiční medicíně.

V různých částech světa se různé části ibišku používají při nachlazení, bolestech zubů, infekcích močových cest nebo ke zmírnění "kocoviny" po alkoholu.

V thajské tradiční medicíně se ibišek používá proti ledvinovým a močovým kamenům. V Indii se používá k úlevě od bolesti při poruchách trávení nebo močení a v Mexiku při vysokém krevním tlaku.

Dále se ibišek v tradiční medicíně používá při gynekologických potížích, kašli, křečích v břiše, jaterních poruchách, zvýšené hladině cholesterolu a jako antimikrobiální prostředek.

Účinky ibišku se uplatňují také v živočišné říši – ke snížení nadýmání u krav, koz nebo ovcí a v kombinaci se solí ke zmírnění průjmu.

Ibišek trojlaločný (Hibiscus trionum)
Hibiscus trionum. Zdroj: Getty Images

Obsah ibišku

Za pozitivní účinky ibišku na organismus jsou zodpovědné složky obsažené v různých částech této rostliny. Přítomné látky a jejich množství se liší v závislosti na konkrétní části rostliny.

Pravděpodobně nejbohatším zdrojem prospěšných látek je ibiškový kalich. Kalichy obsahují především sacharidy (glukózu a fruktózu), vlákninu, bílkoviny, vitaminy (především vitaminy B2, B3, C nebo E) a v neposlední řadě minerální látky.

Z minerálních látek jsou nejhojnější vápník, železo, draslík a hořčík.

Antokyany, které patří do velké skupiny polyfenolů, jsou důležité látky se silnou antioxidační aktivitou. Jako rostlinná barviva jsou antokyany zodpovědné za charakteristickou barvu květů ibišku.

V kališích se nacházejí také různé organické kyseliny, jako je kyselina citronová, vinná, jablečná nebo polyfenolické kyseliny.

Právě díky široké škále obsahových látek se ibišek, a zejména ibiškové kalichy, používají jako doplňky stravy nebo jako funkční složka potravin.

Listy ibišku obsahují především bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy B2 a C, β-karoten, fosfor a železo. Obsahují také vysoké množství antioxidačních a protizánětlivých polyfenolů (především kyselinu chlorogenovou a její izomery).

Semena ibišku jsou bohatá na mastné kyseliny, zejména na kyselinu palmitovou, stearovou, olejovou a linolovou.

Z minerálních látek pak draslík, sodík, vápník, fosfor a hořčík. Kromě toho jsou v semenech přítomny také sacharidy, bílkoviny a vláknina.

Ze všech těchto látek jsou nejvíce léčivé polysacharidy, organické kyseliny a antokyany, které patří mezi polyfenoly.

Jaké jsou tedy účinky ibišku a jakým zdravotním problémům může jeho konzumace prospět?

Vnitřní použití

Mnohé studie ukazují, že konzumace ibišku může mít pozitivní vliv na zdraví člověka.

Konzumace semen, listů, květů, kalichů nebo stonků ibišku je považována za bezpečnou, a to vždy v přiměřených dávkách.

Jedním z nejvíce popisovaných účinků ibišku je jeho antioxidační působení.

Antioxidační účinek je připisován především polyfenolům a antokyanům, v menší míře pak vitaminu C nebo β-karotenu.

Hlavní úlohou antioxidantů je vychytávání volných kyslíkových radikálů v těle. Kyslíkové radikály jsou škodlivé reaktivní molekuly, které způsobují poškození buněk. Hovoříme o oxidačním stresu.

Oxidační stres významně přispívá ke vzniku chronických poruch a onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, různé srdeční choroby, cukrovka, rakovina atd.

Přestože lidské tělo má vlastní antioxidační buňky, příjem potravin bohatých na antioxidanty zvyšuje a podporuje preventivní účinek proti poškození a vzniku onemocnění.

Mezi další účinky ibišku patří:

  • protizánětlivé působení
  • snižuje riziko obezity
  • působí proti zvýšené hladině lipidů v krvi
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • protianemické účinky
  • snižuje rychlost shlukování krevních destiček
  • diuretický účinek (zvyšuje tvorbu a vylučování moči)
  • působí proti tvorbě močových kamenů
  • ochranné účinky na játra a ledviny
  • antimikrobiální účinek
  • protirakovinné účinky
  • snižuje vstřebávání alkoholu do krve
  • příznivé účinky při cukrovce, poruchách jater nebo metabolickém syndromu

Protizánětlivé působení ibišku souvisí se snížením produkce zánětlivých markerů v těle.

Ibišek podporuje hubnutí, a tím předchází obezitě. Zároveň dokáže snížit množství tuků (včetně cholesterolu) přítomných v krvi. To má preventivní účinek pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, obezity nebo jaterních onemocnění.

Má také významný vliv na snižování krevního tlaku. To může opět působit jako preventivní opatření proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo poškození ledvin. Bylo dokonce prokázáno, že ibišek má ochranný účinek na srdce.

Ibišek lze také užívat při anémii (chudokrevnosti). Je to dáno jeho obsahem železa a vitaminu C. Železo je přirozenou součástí krevního barviva hemoglobinu a vitamin C v tomto případě podporuje vstřebávání železa.

Diuretický účinek ibišku souvisí se snižováním krevního tlaku.

Účinky ibišku na játra jsou založeny především na jeho antioxidačním působení. Chrání játra před vlivem toxinů, některých léků a také před nadměrným ukládáním tuků.

Ibišek má dokonce antimikrobiální účinky, tj. má schopnost ničit některé druhy bakterií. Tento účinek se v tradiční medicíně využívá především při léčbě a prevenci infekcí močových cest.

Protinádorové účinky ibišku jsou opět založeny na jeho antioxidačním působení. Některé studie uvádějí, že pomáhá snižovat růst rakovinných buněk a zvyšuje účinek chemoterapie při léčbě rakoviny prsu.

Ibišek syrský (Hibiscus syriacus)
Ibišek syrský (Hibiscus syriacus). Zdroj: Getty Images

Jak ibišek bezpečně užívat?

Přípravky obsahující ibišek ke konzumaci mohou mít různé formy.

Pravděpodobně nejjednodušší a nejběžnější způsob, jak se k ibišku dostat, je koupit si čaj obsahující ibišek nebo si ho vypěstovat.

Konzumace ibišku ve formě čajů je obecně považována za bezpečný způsob konzumace. Nejčastěji používaným druhem v čajích je ibišek súdánský.

Ibiškový čaj lze pít jak horký, tak studený. Ibišek má kyselou chuť podobnou brusinkám. Do čaje si proto můžete přidat med nebo cukr.

Méně často používané ibiškové přípravky jsou ve formě extraktů, prášků nebo kapslí. Pro ibiškové přípravky nebylo stanoveno standardní dávkování. Je proto nutné řídit se pokyny výrobce přípravku.

Rizika užívání ibišku

Užívání ibiškových přípravků určených k vnitřnímu užití se řídí určitými pravidly.

Přestože se jedná o rostlinu, a tedy přírodní látku, může mít nesprávné nebo nadměrné užívání negativní důsledky pro zdraví člověka.

Játra jsou obvykle na prvním místě. Nesprávné nebo nadměrné užívání může způsobit poškození jater.

V některých případech může dojít k alergické reakci na ibišek, a to i při správném dávkování. Tato reakce se nejčastěji projevuje zažívacími problémy, bolestí břicha, nadýmáním nebo zácpou. V takovém případě je třeba užívání ibišku okamžitě ukončit.

Je třeba přistupovat k užívání ibišku opatrně, pokud pravidelně užíváte některé léky. Může se stát, že ibišek a jeho obsah bude interagovat s lékem, který užíváte.

To může vést k ovlivnění účinnosti léčby a následným komplikacím, jako je zvýšený výskyt nežádoucích účinků a dokonce toxicita.

Pokud užíváte léky na léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu nebo protizánětlivé léky, poraďte se o bezpečnosti užívání ibišku se svým lékařem.

Nedoporučuje se také kombinovat ibišek s jinými rostlinnými léčivými přípravky a přípravky, které snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Ibišek by také neměly užívat těhotné a kojící ženy, a to z důvodu zvýšeného rizika potratu a škodlivých účinků na dítě. Ibišek by také neměly užívat děti.

Vnější použití

Ibišek a jeho obsah se používá především v kosmetickém průmyslu.

Díky přítomnosti olejů nebo jiných látek se přidává do kosmetických přípravků určených na vlasy.

Je účinný zejména proti lupům a vypadávání vlasů. Celkově vlasy vyživuje, stimuluje vlasové folikuly, čímž podporuje růst vlasů, omezuje předčasné šedivění vlasů.

Také díky svým antimikrobiálním účinkům působí proti svědění vlasové pokožky.

Ibišek nachází uplatnění také v přípravcích pro péči o pleť. Zde se využívá jeho antioxidační potenciál. Eliminuje působení volných radikálů na povrchu pokožky.

Má omlazující účinek na pokožku s přirozenými regeneračními, hydratačními a exfoliačními účinky.

Díky přítomnosti vitaminu C redukuje nadměrnou pigmentaci a skvrny na pleti, pomáhá v boji proti černým tečkám na pleti. Zlepšuje strukturu pleti a také potlačuje zánětlivé procesy, svědění a zarudnutí pleti. Je proto dobrým pomocníkem při akné.

Zpomaluje také rozpad kolagenu v pokožce. Je proto klasifikován jako prostředek proti stárnutí.

Mimo jiné pomáhá ibišek rychleji hojit různé kožní defekty.

Ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis) - čínská růže
Ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis), známý také jako čínská růže. Zdroj: Getty Images

Sběr a skladování

Pěstování ibišků začalo v Evropě v 16. až 17. století.

Syrský ibišek se vysazuje na jaře. Vyžaduje slunné prostředí a dostatek vláhy. Kvete v létě a na podzim.

Mladé listy a květy se sklízejí ke konzumaci před rozkvětem. Lze je sušit nebo používat čerstvé.

Súdánský ibišek se obvykle sází také na jaře. Vyžaduje dostatek slunce a snese i období sucha. Kvete od konce srpna do začátku října.

U tohoto druhu ibišku se obvykle sklízejí zralé dužnaté kalichy, které se jednoduše odlomí nebo se seříznou. Kalichy se vytvářejí po odkvětu a sklízejí se přibližně 3–7 dní po opadnutí květu.

Okvětní lístky se oddělují od semen, když jsou kalichy ještě čerstvé. Obojí se může nechat uschnout nebo se čerstvý kalich ihned spotřebuje.

Použít lze také mladé listy, které se používají buď čerstvé, nebo sušené. Květy se sbírají před rozkvětem.

Ibišek jedlý lze pěstovat na zahradě nebo jako pokojovou rostlinu. Je citlivý na mráz, a proto se na zahradách vysazuje od května do července. Dává přednost teplému a slunnému prostředí. Potřebuje dostatek vláhy a živin.

Může se sklízet jako nedozrálé plody ve tvaru lusků asi 3–5 dní po odkvětu. Pokud je cílem získat semena, plody nechají několik týdnů dozrát.

Ibišek růžový vyžaduje ke svému růstu slunné a vlhké prostředí chráněné před větrem. Kvete od července do září. K léčebným účelům se používají pouze odrůdy s fialově zbarvenými květy.

Sbírají se především květy, které se obvykle suší. Ke konzumaci jsou vhodné i mladé části stonku nebo mladé listy.

Ostatní druhy ibišků slouží spíše k dekorativním účelům a jsou příjemným doplňkem každé zahrady.

Ibišek bahenní vyžaduje vlhké a slunné prostředí. Kvete přibližně od dubna do května a jeho květy často vydrží až do prvních mrazíků. Zahradně pěstované ibišky je třeba na zimu seříznout a kořeny zakrýt kůrou nebo listím.

Lze jej pěstovat i v květináčích. Potřebuje dřevěnou, keramickou nebo cihlovou nádobu.

V mírných podmínkách se ibišek čínský pěstuje pouze jako pokojová rostlina. Je citlivý na mráz, a proto vyžaduje zimování v místnosti. Potřebuje dostatek světla a pouze malý květináč, protože koření jen velmi mělce.

Kvete od jara do podzimu. Řez by se měl provádět ideálně na jaře.

Obvykle roste jako plevel na polích. Kvete od července do září.

Nekvete váš ibišek?

Důvodem může být příliš velký květináč. Kořeny ibišku jsou velmi mělké a daří se mu, pokud jsou kořeny umístěny těsně. Zkuste jej proto přesadit do menšího květináče.

Zkontrolujte také podmínky, ve kterých ibišek roste. Většina druhů ibišků potřebuje dostatek světla a vláhy a nemá ráda průvan.

Ibišek přežije i mráz

Kromě výše zmíněného ibišku čínského jsou všechny ibišky pěstované v zahradách odolné vůči mrazu a při správném zazimování vydrží mrazy až do - 25 ºC.

Pokud jejich kořeny na zimu přikryjete kůrou, slámou, listím nebo jehličím, vydrží bez větších problémů až do jara. Řez se u všech druhů provádí obvykle na jaře.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.