Hřebíčkovec kořenný (hřebíček): Jak funguje a jaké jsou jeho vedlejší účinky?

Hřebíčkovec kořenný (hřebíček): Jak funguje a jaké jsou jeho vedlejší účinky?
Zdroj fotografie: Getty images

Hřebíček je poupě hřebíčkovce kořenného. Používá se po celém světě jako koření, ale také jako léčivá rostlina. Zdůrazňují se zejména jeho antioxidační účinky.

Vlastnosti

Hřebíčkovec (Syzygium aromaticum, synonymum Eugenia cariophylata) je strom. Koření hřebíček, které se z něj získává, se odedávna používá k léčebným účelům. Je také dobrým konzervačním prostředkem v potravinách.

Zemí původu této rostliny je Indonésie. Je rozšířena také v Brazílii, kde se používá k léčbě horečky dengue, která je místním problémem.

V hřebíčku se nacházejí fenolové složky, jako je eugenol. Ten je hlavní bioaktivní látkou. Má velké využití ve farmaceutickém průmyslu, kosmetice a gastronomii.

Ve srovnání s jiným ovocem, zeleninou nebo kořením je antimikrobiální a antioxidační aktivita hřebíčku vyšší a zaslouží si zvláštní pozornost.

V rostlině se v nízkých koncentracích vyskytují také flavonoidy, jako je kvercetin a jeho deriváty. Kromě nich rostlina obsahuje kyselinu gallovou, salicylovou, polyfenoly a třísloviny. Nacházejí se v něm i vitamíny (C, E, K) a minerální látky (mangan, vápník, hořčík).

Eugenol tvoří 89 % hřebíčkové silice. Mezi další látky patří eugenol acetát a α-humulen.

Některé z těchto látek mají antioxidační potenciál a jsou užitečné pro snížení oxidačního stresu.

Účinky hřebíčku:

  • Antioxidční - Účinek účinný v boji proti volným radikálům, oxidačnímu stresu. Zabraňuje tak rakovinnému bujení a kardiotoxickému působení volných radikálů (je kardioprotektivní).
  • Antimikrobiální - Rostlina má prokázané antibakteriální, antivirové, antimykotické účinky. V některých případech inhibuje (zpomaluje) růst bakterií. Rozklad spor a mycelia je hlavním antimykotickým účinkem. Používá se společně s konzervačním účinkem hřebíčku.
  • Antinociceptivní - Od 13. století je popisován jeho bolest tišící účinek. Hlavní látkou tohoto účinku je eugenol. Používá se při bolestech zubů nebo jako protikřečový prostředek. Podává se dávka 50-100 mg/kg, při které je prokázán analgetický účinek.
  • Cytotoxický - Byl testován za účelem ničení nádorového bujení, je prokázán u eugenolu. Vysoké dávky látky však mohou být prooxidační.
  • Hypoglykemizující - Snižuje hladinu glukózy v krvi, zatím však chybí studie.
  • Antiinflamatorní (protizánětlivý) - Kombinuje se s jinými. Je užitečný například při zánětu dásní.
  • Trávicí - Hřebíček podporuje trávení.
  • Antiastmatický - Při astmatu.
Hřebíček - sušená poupata hřebíčkovce kořenného
Hřebíček - sušená poupata hřebíčkovce kořenného. Zdroj fotografií: Getty Images

Eugenin je účinná látka rostliny, která má hlavní antivirovou aktivitu. Jeho hlavním cílem je syntéza virové DNA inhibicí enzymu. Studie se zaměřila na virus herpes simplex.

Hřebíčková silice je bezpečná, pokud se užívá v koncentracích nižších než 1500 mg/kg. WHO stanovila bezpečnou denní dávku 2,5 mg/kg lidské hmotnosti.

Eugenol se snadno vstřebává sliznicí dutiny ústní. Kumulativní účinek hřebíčku v organismu byl studován jako alternativa při léčbě neuropatické bolesti.

Byl zjištěn příznivý účinek žvýkání hřebíčku po alkoholovém excesu.

Hladina glukózy po podání eugenolu byla v jedné studii na lidech snížena ve srovnání s placebem. Hodnoty byly ale velmi malé, a proto tato studie není příliš průkazná.

Vnitřní použití

Koření - V jídle, nápojích a dezertech. Je třeba dodržovat denní limit.

Olej - Lze vyrobit doma nebo koupit v obchodě. 1 až 5 % oleje se používá při onemocnění dutiny ústní, ale také do pokrmů - salátů, koktejlů apod.

Čaj - Spolu se skořicí a jablkem louhujte hřebíček a další přísady několik minut v horké vodě. Podávejte ještě teplé.

Vnější použití

Ústní voda - Je volně dostupná na trhu. Používá se při onemocnění dásní, ale také při zubním plaku.

Krémy - Jsou volně dostupné a používají se k léčbě svědění nebo akné.

Masážní olej - Používá se při různých typech masáží. Využívá se jeho protizánětlivý i analgetický účinek.

Hřebíček - olej
Jedním z produktů je olej - má protizánětlivý a zároveň bolest tišící účinek. Zdroj fotografií: Getty Images

Sběr a skladování

Strom s průměrnou výškou 8-12 metrů patří do čeledi Myrtaceae a pochází z ostrovů Maluku. Roste v maximální výšce 200 m n. m. Sbírají se kvetoucí pupeny, kmen a listy.

Pupen hřebíčkovce měří 13-19 milimetrů a je jedlý.

Produkce plodových pupenů rostliny začíná 4 roky po výsadbě. Jedná se o nejpoužívanější a nejkomerčnější část rostliny.

Hřebíčkový olej i samotné hřebíčky skladujte na tmavém a suchém místě. Při nízkých teplotách může olej ztuhnout.

Další zajímavosti

Obchod s hřebíčkem jako kořením byl po staletí důležitým ekonomickým atributem Indonésie.

Dnes jsou nejdůležitějšími producenty hřebíčku Indonésie, Indie, Madagaskar, Malajsie, Srí Lanka, Tanzanie a zejména ostrov Zanzibar.

V Brazílii se pěstuje na severu země, kde roční produkce činí přibližně 2 500 tun hřebíčku.

Éterický olej z hřebíčku se může používat také jako insekticid. Někdy se také používá jako anestetikum pro akvarijní ryby při přepravě.

Hřebíček se již tisíce let používá v tradiční čínské a ájurvédské medicíně k léčbě různých onemocnění.

Hřebíček je vhodnou alternativou při bakteriálních onemocněních ústní dutiny, zejména při zánětu dásní, zubním kazu nebo zubním plaku.

Konzumace hřebíčku je vhodná při nádorových onemocněních buď samostatně, nebo v kombinaci s chemoterapií. Důležité je však podávat ho pouze v potravě jako doplněk stravy, a to v nižších dávkách. Žádná seriózní studie o protinádorových účincích hřebíčku ovšem zatím ještě nebyla provedena. 

Jedna studie zkoumala účinek hřebíčkového oleje in vitro (ve zkumavce) u rakoviny prsu. Vědci došli k závěru, že má toxický účinek na nádorové buňky.

Eugenol se také používá při syntéze vanilinu.

Olej z rostliny se někdy používá na svědění kůže. Přináší úlevu od svědění, ale konkrétních vědeckých výzkumů bylo provedeno málo.

Jaké jsou jeho vedlejší a nežádoucí účinky? A kdo by se mu měl vyhnout?

I malé množství hřebíčkového oleje může vést k několika nežádoucím účinkům - lokální přecitlivělosti kůže, vzácně alergické reakci a kontaktní dermatitidě (zánětu kůže).

Velké množství může vést ke křečím, poškození jater a ledvin a komatóznímu stavu! Je proto důležité nepřekračovat maximální denní dávku (viz výše) a dodržovat pokyny lékaře.

Hřebíčkový olej může být pro děti toxický. Způsobuje u nich poškození jater a záchvatovité stavy.

Rovněž se nedoporučuje užívat hřebíčkový olej v jakékoliv formě během těhotenství a kojení.

Hřebíček by se neměl užívat při krvácivých stavech, případně dva týdny před plánovanou operací.

Kombinace hřebíčku a léků na ředění krve je rovněž nežádoucí kvůli riziku krvácení.

Hřebíček by neměli konzumovat pacienti trpící hemofilií.

Hřebíček - černobílá animace částí rostliny
Části rostliny. Zdroj fotografií: Getty Images

Existují interakce hřebíčku s jinými látkami, a proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Doporučuje se neužívat hřebíček při užívání antidiabetik a podávání inzulínu, protože to může vést k hypoglykémii.

Nedoporučuje se užívat hřebíček s inhibitory MAO, tj. některými antidepresivy.

Je možné zakoupit i cigaretovou formu hřebíčku, která je při vdechování rovněž nebezpečná.

Zemí původu hřebíčku je Indonésie. Obsahuje eugenol a další látky, které mají silné antioxidační účinky. Hřebíček se používá jako koření a pro své léčivé účinky se rozšířil po celém světě.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.