- FORÊT, Rosalee de la. Alchymie bylinek: přírodní lékárna ve vaší kuchyni. Přeložila Johana TKÁČOVÁ. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2152-8
- solen.sk - Bylinná projímadla - přehled a výdejní minimum. Solen. PharmDr. Szilvia Czigle, PhD., Mgr. Jaroslav Tóth, PhD.
- healthline.com - 10 vědecky podložených přínosů fenyklu a fenyklových semínek. Healthline. Jillian Kubala, MS, RD
- medicalnewstoday.com - Je fenykl pro vás dobrý? Zdravotní účinky, výživové hodnoty a další informace. Medical News Today. Katherine Marengo LDN, R.D..
Fenykl obecný a jeho účinky na zdraví + Recept
Fenykl je známý svou specifickou chutí a vůní. Používá se jako zelenina v kuchyni i jako koření nebo přísada do čaje. Jaké příznivé účinky má fenykl na lidské zdraví? Pomáhá při hubnutí?
Vlastnosti
Fenykl je rostlina pocházející ze Středomoří. Je známý především ve formě fenyklového čaje, koření a jako surovina pro vaření. Fenykl obsahuje mnoho účinných látek a má bohaté nutriční složení.
Zdravotní účinky, rizika, těhotenství, domácí pěstování, jednoduchý recept a mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte v článku.
Co je fenykl?
Fenykl, odborně nazývaný Foenicum vulgare, je rostlina z čeledi mrkvovitých. Je to teplomilná, suchovzdorná a vytrvalá rostlina.
Největšími producenty fenyklu jsou země jako Řecko, Turecko, Itálie a jižní Francie.
Fenykl může dorůstat výšky až 200 cm. Kromě semen se používá také přízemní část fenyklu. Kromě kulinářského využití se fenykl používá jako přírodní pomocník při prevenci zdravotních a zažívacích problémů.
Formy zpracování fenyklu jsou různé, od celého kořene až po směs na čaj, prášek, semena, olej, tinkturu nebo koření.
Obsah a složení fenyklu
Fenykl je oblíbený díky svému účinnému složení. Obsahuje vitaminy skupiny A, B, C, E a K. Obsahuje také minerální látky, jako je mangan, zinek, hořčík, vápník, měď, železo, selen, chrom a další stopové prvky (olovo, kobalt...).
Hlavní účinnou látkou fenyklu je anetol, který se vyznačuje antibakteriálními účinky. Dalšími složkami jsou flavonoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Dále terpeny, fenoly, esenciální aminokyseliny, vláknina a další.
Bohaté složení má příznivý vliv na celkové zdraví člověka. Primárně fenykl působí na trávicí trakt, kardiovaskulární systém, imunitu, obranyschopnost a energetický metabolismus.
Vnitřní použití
Kam všude sahá účinnost této rostliny?
Účinky fenyklu na zdraví
Díky velkému množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a prospěšných látek má fenykl celou řadu přírodních léčivých vlastností.
Níže jsou uvedeny nejznámější účinky.
Trávicí trakt
Fenykl má dlouhou historii svého používání k léčbě nejrůznějších zažívacích potíží. Má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Používá se především při bolestech žaludku, nadýmání střev, plynatosti a zácpě.
Fenykl podporuje pohyb (motilitu) trávicího traktu a stimuluje samotné trávení i tvorbu žluči.
Vláknina obsažená ve fenyklu pomáhá předcházet zácpě a podporuje celkové zdraví trávicího traktu.
Fenykl se běžně vyskytuje v lécích, které odstraňují bolesti břicha a používají se k léčbě podrážděného střevního traktu.
Fenyklové semínko má zklidňující účinek na trávicí systém a má historii jako lidový přírodní prostředek proti dětské kolice. U kojenců a dětí může fenykl působit projímavě.
Imunitní systém
Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje fenykl imunitní systém a obranyschopnost organismu.
Vitamíny A, C a betakaroten jsou silné antioxidanty, které pomáhají chránit buňky v těle před oxidačním stresem a poškozením volnými radikály. Jeho protizánětlivý účinek je užitečný také při onemocnění dýchacích cest.
Extrakt ze semen fenyklu byl zkoumán jako podpůrná léčba rakoviny. Výsledky studií jsou příznivé. Ukazují, že extrakt může díky obsahu flavonoidů, alkaloidů a fenolů inhibovat růst nádorů.
Vláknina z fenyklu snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu.
Kardiovaskulární systém
Fenykl obsahuje významné množství vlákniny. Vláknina snižuje riziko srdečních onemocnění, protože pomáhá snižovat množství nežádoucího cholesterolu v krvi a také snižuje krevní tlak.
Vláknina, draslík, vitamin B a C podporují zdraví srdce a cév. Proto je vhodné zařadit fenykl do jídelníčku pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Energetický metabolismus
Vláknina z fenyklu hraje důležitou roli při regulaci hmotnosti, protože působí jako objemový faktor v trávicím traktu. Navozuje pocit sytosti, a tím snižuje chuť k jídlu.
Podporuje trávení a zdraví střevní mikroflóry.
V neposlední řadě je fenykl zdrojem vitaminu B6, který pomáhá štěpit sacharidy a bílkoviny na glukózu a aminokyseliny.
Syrový kořen fenyklu obsahuje přibližně jen 30 kcal na 100 g.
Fenykl, PMS a těhotenství
Některé výzkumy poukazují na schopnost fenyklu zmírňovat nepříjemné příznaky PMS (premenstruačního syndromu), jako je nadýmání, zažívací potíže nebo bolestivost před nástupem menstruace.
Přestože fenykl není v těhotenství výhradně nebezpečný, jeho nadměrný příjem se při vnitřním užívání nedoporučuje.
V raných fázích těhotenství by se fenykl neměl užívat v přílišném množství, protože působí spasmolyticky. Naopak později u matek během kojení podporuje tvorbu mateřského mléka.
Je potřeba se poradit s gynekologem.
Tato bylina je tradičně spojována se zvýšením tvorby mateřského mléka. Fytoestrogenní látka anetol ve fenyklu může blokovat inhibiční účinek dopaminu na prolaktin. To následně vede k větší tvorbě mateřského mléka.
Přestože neexistuje mnoho studií, které by přímo testovaly účinky fenyklu na produkci mléka, existují vědecké důkazy, které tuto schopnost vysvětlují.
Možné příznivé účinky fenyklu:
- Podpora imunity a obranyschopnosti organismu
- Protizánětlivý a antioxidační účinek
- Podpora trávení a zdraví střevního traktu
- Podpora pohybu trávicího traktu
- Snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku
- Prevence kardiovaskulárního systému
- Podpora metabolismu a regulace hmotnosti
- Pomoc při onemocněních dýchacích cest a zánětech
- Pomoc při nepříjemných projevech PMS
- Přírodní pomoc při tvorbě mateřského mléka
- Protizánětlivý účinek na kůži a kožní problémy
Fenykl a vedlejší účinky
Nežádoucí vedlejší účinky spojené s fenyklem nejsou běžné. Je však třeba dodržovat doporučené dávkování na jednotlivých výrobcích.
Zvláště opatrní buďte, pokud máte nízký krevní tlak, nedostatečnou tvorbu žaludečních kyselin, jste těhotná nebo užíváte imunosupresiva (léky na potlačení imunity). V některých případech a při nadměrném dávkování může fenykl působit jako přírodní projímadlo.
Sběr a skladování
Informace pro domácí použití...
Fenykl a domácí pěstování
Fenykl je vysoká dvouletá rostlina, která má ráda zejména teplé slunné místo.
Fenykl si můžete poměrně snadno vypěstovat na vlastní zahradě pomocí přesazených rostlin a výsevem semen rostliny do půdy.
Semena fenyklu se vysazují od jara do začátku léta. Sází se 2 cm hluboko a nejméně 30 cm od sebe.
Vlastní pěstování fenyklu spočívá v prořezávání sazenic a pravidelném zavlažování. Do příchodu prvních mrazů rostliny fenyklu vyrostou a dozrají.
Lze sklízet listy, semena a kořeny fenyklu. Není třeba spěchat se sběrem cibulek, když se ochladí. Neměli byste však nechat cibulku fenyklu příliš vyrůst, protože by následně mohla chuťově zhořknout.
Fenykl v kuchyni
Fenykl má výraznou chuť a hodí se téměř ke všem druhům zeleniny a koření. Fenykl se konzumuje syrový, pečený i vařený. Nejčastěji se kombinuje v salátech, ale také s přílohami nebo bílkovinami.
Je také možné najít různé recepty na fenyklovou polévku nebo vývar.
Semena fenyklu lze použít také k přípravě čaje, nápojů a omáček.
Čaj z fenyklových semínek je jednoduchý na přípravu.
Vhoďte polévkovou lžíci celých nebo rozdrcených semen do vroucí vody. Nechte je několik minut vařit a poté louhovat. Čaj nalijte do šálku a vypijte. U čajových sáčků postupujte podle návodu konkrétního výrobce.
Jednoduchý recept na pečený fenykl
Pečený fenykl je vhodný jako přísada do salátů, k bílkovinám (rybám, masu nebo luštěninám) a k topinkám nebo bramborám. Díky své příjemné chuti se hodí téměř ke všemu. Často se také kombinuje s kapary, sýry a dalšími pochoutkami v podobě tapas.
Pečený fenykl lze grilovat a zapékat na pánvi nebo v troubě.
Ingredience:
- 3 ks syrového fenyklu
- Olivový olej
- Sůl
- Černý pepř
- Citron
Postup:
- Fenykl omyjeme, vyřízneme nevzhledné části a příčně rozkrojíme.
- Osolíme a opepříme. Lehce potřeme olivovým olejem.
- Proužky fenyklu položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 °C asi 15 minut, dokud nebudou křupavé.
- Vyjmeme je, ochutíme citronovou šťávou a sníme.