- Herbář aneb od alchemilky po jindavu (Jaroslava Bednářová) - charakteristika mangoldu
- Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni (Jaroslava Bednářová ) - využití a pěstování mangoldu
Co je to mangold? Jak se pěstuje? Jaké jsou jeho účinky na zdraví?
Mangold je velmi starý druh rostliny. Lidé na něj časem zapomněli, ale v současné době se mangold opět dostává do popředí zájmu. Tato rostlina je vynikající alternativou špenátu, kapusty a různých dalších druhů listové zeleniny.
Vlastnosti
Mangold je zelenina, která časem ustoupila do pozadí, ale dnes ji opět najdeme na talíři i v obchodech. Je jednou z báječných náhrad dalšího druhu velmi oblíbené zeleniny, špenátu.
Historicky byl mangold velmi oblíbený u Římanů. Poprvé ho vědecky popsal Carl Linné v roce 1753. Teprve časem se jeho pěstování rozšířilo ze severní Itálie do Evropy. Jedná se o starobylou zeleninu, která postupem času upadla v zapomnění.
Dnes lze mangold v kuchyni opět využít jako alternativu špenátu, zelí a dalších listových zelenin.
Mangold je charakterizován jako stonková řapíkatá zelenina. Nevýhodou oproti špenátu je, že je citlivější na chladné počasí a je také méně vydatný. Rostlinu lze vysazovat po celý rok.
Řepa cvikla, běžně nazývaná mangold, je rostlina, která v prvním roce vytváří růžici velkých, lesklých, vzpřímených listů vysokou asi 60 cm. V nepříznivých podmínkách v prvním, ale obvykle až ve druhém roce, vyraší hustě olistěný stonek. Dorůstá výšky až jednoho metru se zelenými květy, které jsou stočeny do klubíčka. Semena jsou umístěna v hroznu.
Jedná se o dvouletou rostlinu, která se vyvinula z řepy obecné. Barvy listů jsou tmavě zelené, světle zelené, červené nebo fialové. Plody rostliny obsahují značné množství vitaminů A, B, E a minerálních látek, jako je vápník, železo, draslík, hořčík.
Má v sobě obsaženo velké množství karotenů, které chrání sliznice v našem těle. Vysoké množství komplexních sacharidů, které mangold obsahuje, je dobrým zdrojem glukózy (mozek a nervy).
Tloušťka a barva stonků mangoldu se také liší v závislosti na pěstované odrůdě. Doporučuje se jíst ho s mléčnými výrobky, protože jeho listy obsahují kyselinu šťavelovou, která brání využití vápníku.
Vnitřní použití
Protože mangold obsahuje hodně vlákniny (která váže nejen vodu, ale i tuky), je prospěšný pro trávicí trakt. Zrychluje střevní peristaltiku, zabraňuje zácpě, odstraňuje plynatost.
Protože obsahuje hodně betakarotenu (zelené barvivo), působí tato látka příznivě na lidský nervový systém, zmírňuje stres a zlepšuje celkovou náladu. Po konzumaci mangoldu se budete cítit vitálnější a svěžejší.
Pravidelná konzumace pomáhá v boji proti chudokrevnosti. Obsahuje velké množství železa, a proto je úžasnou prevencí proti chudokrevnosti.
Mangold je bohatým zdrojem vápníku a vitaminu K, takže při jeho časté konzumaci posilujete nejen zuby, ale i kosti.
Jeho užívání snižuje riziko cévní mozkové příhody (mrtvice) a má antihypertenzní účinek (snižuje krevní tlak). Díky minerálům příznivě reguluje tep srdce, čímž ho chrání.
Mangold obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou správnou prevencí proti rakovině.
Protože mangold prodlužuje trávení sacharidů v trávicím traktu, snižuje působení glukózy v těle. Je proto vhodný pro diabetiky. Účinně reguluje hladinu glukózy v lidském těle a předchází metabolickým poruchám.
Sběr a skladování
Sklizeň mangoldu začíná na začátku července a končí na podzim. Trhají se pouze 2 až 3 vnější listy rostliny. Mangold může přežít venku i během zimy.
Pokud byste otrhali více listů, mangold bohužel nevydrží až do pozdního podzimu.
Mangold sklízejte až po 2 měsících výsevu.
V létě je třeba mangold dostatečně zalévat, aby nevyschl. Půdu pravidelně kypříme a snažíme se ji udržovat bez plevele.
Na podzim by měl být mangold chráněn před mrazem. Proto jej můžeme uskladnit ve skleníku nebo pařeništi.
Listový mangold sklízíme o 30 dní dříve než stonkový. Stonkový mangold sklízíme 90 až 100 dní po vzejití. Listy a stonky se sklízejí postupným ořezáváním. Listy a stonky sklízejte vždy bezprostředně před konzumací nebo před použitím, protože rychle vadnou.
Způsobem dlouhodobého uchování této rostliny je zmrazení.
Kde koupit mangold?
Obrovskou výhodou mangoldu je, že je velmi nenáročný na pěstování. Můžete ho pěstovat na zahradě – téměř kdekoli. Má však rád vlhko a půdy s vyšším obsahem živin.
Pokud se rozhodnete pro pohodlnější alternativu, není nákup mangoldu vůbec obtížný. Různé odrůdy najdete na všudypřítomných internetových stránkách se zdravou výživou.
Využití mangoldu nejen v kuchyni
Existuje mnoho odrůd mangoldu a některé z nich jsou dekorativní. Za výhodu mangoldu můžeme považovat jeho dlouhotrvající sklizeň. Listy mangoldu v létě, kdy špenát vyhání květ, poslouží jako jeho náhrada.
Je to mohutná rostlina. Na záhoně stačí jen několik exemplářů, aby nám zpestřil jídelníček. Menší rostliny můžeme vysadit i ve větších květináčích na balkoně.
Listy a stopky mangoldu mají sladkou chuť, kterou je známá červená řepa.
Mangold si můžeme vychutnat v různých stavech úpravy, ať už v salátech, wrapech, v dušené či vařené podobě, nebo jej můžeme přidávat do polévek.
Zde je několik tipů, jak zařadit mangold do svého jídelníčku:
- přidejte čerstvé listy mangoldu do míchaných vajec nebo omelet
- přidejte listy a stonky do džusu nebo smoothie před rozmixováním
- na pánev s olejem přidejte mangold, který můžete ochutit černým pepřem, česnekem a parmazánem
- lze jíst jako přílohu nebo přidat jako vegetariánský pokrm, například s pečenými bramborami
Výživové hodnoty mangoldu v tabulce
Energetická hodnota | Sacharidy | Tuky | Bílkoviny |
108 kJ | 4 g | 0,28 g | 2 g |