Chia: znáte zázračné semínko aztéckých bojovníků a jeho účinky?

Chia: znáte zázračné semínko aztéckých bojovníků a jeho účinky?
Zdroj fotografie: Getty images

Chia semínka jsou dnes velmi oblíbenou součástí jídelníčku díky své vysoké výživové hodnotě. Mají mnoho příznivých účinků, přesto mohou i škodit a ne všichni je můžeme konzumovat. Kdo by se měl mít na pozoru? Jaké příznivé účinky mají na organismus? Čtěte více...

Vlastnosti

Chia neboli šalvěj hispánská patří do čeledi hluchavkovitých.

Pěstuje se pro svá jedlá semena zvaná chia.

Semena chia pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky.

Stát Chiapas v Mexiku získal svůj název podle pěstování semen chia.

V průběhu staletí se zvěsti o této potravině rozšířily na další kontinenty.

Semínka jsou tmavě šedá až černá a jsou velká přibližně jeden milimetr. Mají neutrální chuť, a proto jsou při správné přípravě vhodná do mnoha pokrmů. Při styku s vodou vytvářejí průhledný gel.

Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem energie, vlákniny, bílkovin, tuků, omega-3 nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a stopových prvků.

Jsou bohatým rostlinným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa a mědi.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g semínek chia

Energetická hodnota 486 kcal
Sacharidy 42,1 g
Vláknina 34,4 g
Tuky 30,7 g
Bílkoviny 16,5 g

V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálů na 100 g semínek chia

Vitamin A 0,81 IU Draslík 407 mg
Vitamin B1 0,62 mg Hořčík 335 mg
Vitamin B2 0,17 mg Vápník 631 mg
Vitamin B3 8,83 mg Sodík 16 mg
Vitamin B9 49 mcg Železo 7,72 mg
Vitamin C 1,6 mg Zinek 4,58 mg
Vitamin E 0,5 mg Mangan 2,72 mg
Selen 55,2 mcg
Fosfor 860 mg
Měď 0,924 mg

Chia semínka patří mezi potraviny, které uvolňují energii postupně. Vzhledem k jejich pestrému nutričnímu profilu je řadíme mezi superpotraviny.

Jsou to potraviny, které obsahují větší množství biologicky aktivních látek. Mají pozitivní vliv na vitalitu organismu, celkové zdraví a správné fungování organismu. Zlepšují koncentraci a paměť.

Chia semínka mají tedy vysoký obsah živin v přírodní podobě.

Je proto vhodné obohatit svůj jídelníček o tyto potraviny.

Pomáhají zvládat těžkou fyzickou zátěž a zlepšují vytrvalost a ne nadarmo je v minulosti používali aztéčtí válečníci. "Chia" je mayský výraz pro sílu.

Vnitřní použití

Chia a trávení

Chia semínka podporují střevní peristaltiku díky vysokému obsahu vlákniny. Vláknina je pro dobré trávení klíčová, protože je také živnou půdou pro prospěšné bakterie ve střevech.

Vláknina tvoří až 40 % hmotnosti chia semínek.

Zvyšuje frekvenci střev a působí proti zácpě.

Změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování.

Blíží se zimní období, které je u lidí obvykle spojeno se snížením fyzické aktivity.

Nezapomínejte na pohyb a dostatečný příjem vody, který je nedílnou součástí správného fungování trávicího systému.

Zejména při zvýšeném příjmu vlákniny, např. ve formě chia, je nezbytný dostatečný pitný režim. Vláknina na sebe totiž přirozeně váže vodu.

Bez řádného příjmu tekutin by došlo k opačnému efektu - dehydrataci a zácpě.

Doporučená denní dávka je 15 gramů, což jsou přibližně 2 čajové lžičky.

Semínka byste měli začít konzumovat postupně.

Chia a hubnutí

Semínka chia dokáží absorbovat velké množství vody.

V důsledku toho semínka v žaludku nabobtnají a v těle se navodí žádoucí pocit sytosti. Chia semínka proto pomáhají při redukci hmotnosti.

To však neznamená, že byste jich nyní měli začít konzumovat obrovská množství. Všeho s mírou. Zdravé hubnutí je komplexní balíček stravy a cvičení.

Nepřekračujte doporučenou denní dávku chia semínek.

Chia a cukrovka

Chia semínka jsou vhodná i pro diabetiky, protože zpomalují proces štěpení polysacharidů. To znamená, že pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi.

Prodlužují přeměnu sacharidů na jednoduchý cukr (monosacharid) a stabilizují metabolické procesy.

Tlumí vzestupy a poklesy hladiny cukru v těle a přinášejí delší přísun energie do organismu.

Upozornění: U lidí trpících cukrovkou a onemocněním žlučníku, žlučových cest, jater nebo slinivky břišní mohou chia semínka způsobit zdravotní problémy.

Chia a kosti, zuby, svaly

Chia přispívá k udržení zdraví kostí a zubů díky obsahu vápníku, hořčíku a fosforu. Přidání chia semínek do ovesné kaše, smoothies nebo cereálií pomáhá zvýšit příjem vápníku, zejména v případě nesnášenlivosti mléčných výrobků.

Bohatý zdroj bílkovin napomáhá růstu a budování svalové hmoty. Snižuje únavu a dodává potřebnou sílu, vytrvalost tak může zlepšit sportovní výkon.

Ne nadarmo se chia semínkům říká také "jídlo pro běžce". Dodávají tělu výdrž i při velmi dlouhých běžeckých vzdálenostech.

Chia a imunitní systém

Díky své vysoké nutriční hodnotě zlepšují chia semínka imunitní systém organismu.

Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit naše buňky před oxidačním poškozením.

Měla by se proto v jídelníčku konzumovat v dostatečném množství.

Bojují totiž proti hromadění volných radikálů a oxidačnímu stresu.

Oxidační stres zvyšuje riziko chronických zánětlivých, autoimunitních nebo onkologických onemocnění.

Antioxidanty neutralizují reaktivní potenciál volných radikálů. Pomáhají udržovat oxidační rovnováhu buněk.

Chia semínka zlepšují obranné reakce organismu, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, pomáhají zpomalovat stárnutí a snižují riziko vzniku rakoviny.

Chia a těhotenství

Semínka chia lze konzumovat i během těhotenství, samozřejmě spokud je tělo toleruje.

Pokud nastávající maminka zaznamená zhoršené nadechování nebo potíže s trávením, měla by je ze svého jídelníčku vyřadit.

Chia a celiakie

Semínka chia jsou přirozeně bezlepková. Mohou je konzumovat i celiaci.

Chia není pro každého, i když je teď módní. Kdo by se jí měl raději vyhnout?

Lidé trpící onemocněním žlučníku, žlučových cest, jater nebo slinivky mohou po konzumaci chia semínek pociťovat podráždění žlučových cest!

Pozor také při žaludečních potížích.

Zjednodušeně řečeno: kanálky v trávicím traktu u těchto pacientů nemusí chia semínka tolerovat. Dochází k omezenému průtoku žluči nebo k podráždění slinivky.

U pacienta se mohou objevit křeče, bolesti břicha, nadýmání až závažné akutní stavy vyžadující hospitalizaci.

K tomu dochází zejména při konzumaci syrových semen chia, která v trávicím traktu nabobtnají.

Konzumace chia semínek může u některých lidí vyvolat alergické reakce až anafylaktické reakce (nejtěžší forma alergické až život ohrožující reakce).

Alergickou reakci si představte nejen jako výsev na kůži, ale také jako nadýmání, křeče nebo bolesti břicha.

Lidé užívající léky na ředění krve by chia semínka neměli užívat.

Chia může snižovat krevní tlak. Může mít příznivé účinky u pacientů léčených na hypertenzi.

Lidé, kteří mají nižší hodnoty krevního tlaku, by si měli dávat pozor.

Nedoporučuje se konzumovat chia semínka večer.

Příprava chia semínek

V současné době již existuje mnoho receptů s chia semínky. Velmi oblíbené jsou chia pudinky a chia kaše.

Semínka je třeba před konzumací namočit do sklenice vody asi na 15 minut. Použijte studenou nebo teplou vodu.

Vhodný poměr semínek a vody je 1:10.

Chia pudink
Zdroj fotografií: Getty Images

Semínka vodu nasáknou a budou lépe stravitelná. Chia semínka můžete také opéct na pánvi bez přidání tuku.

Chia semínky si posypte chléb, pečivo nebo sladké koláče.

Lze je také přidávat do polévek nebo omáček k hlavním jídlům.

Chia semínka si můžete vychutnat, pokud je přidáte do ovocných nebo zeleninových koktejlů a jogurtů.

V malém množství je můžete opatrně syrová semínka nasypat na salát. Lidé s trávicími problémy tento způsob přípravy nepoužívají.

Nezapomínejte na pití.

Vnější použití

Chia a lepší pleť

Semínka chia poskytují základní vitamíny a přispívají ke zdravější pleti.

Redukují vrásky a skvrny. Dodávají pleti antioxidanty, pomáhají ji čistit a zpomalují proces stárnutí. Proto se používají i v kosmetickém průmyslu.

Sběr a skladování

Chia dává přednost písčité a dobře propustné půdě. Její pěstování je velmi náročné.

Chia kvete koncem jara až začátkem léta. Když květy uvadnou, semena začnou vysychat a hnědnout. Sklízí se suchá semena.

Semena chia by se měla skladovat ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Chraňte je před přímým slunečním zářením.

Při správném skladování je lze takto uchovávat několik let. V uzavřené nádobě prodlužujete jejich trvanlivost.

Chia semínka se stejně jako jiná semínka lisují na olej. Nejlepší olej je ten, který je lisovaný za studena. Olej lisovaný za studena si zachovává výše uvedené vlastnosti chia semínek.

Chia olej lze pít nebo používat zevně na pokožku.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review
  • academicjournals.org - Nutritional and health benefits and uses of chia seeds (Salvia hispanica): an overview

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.