Argánie jako zdroj arganového oleje. Jaké jsou jeho účinky?

Argánie jako zdroj arganového oleje. Jaké jsou jeho účinky?
Zdroj fotografie: Getty images

Na světě sotva existuje vzácnější rostlinný olej než arganový. "Tekuté zlato Maroka", jak se mu často říká, má nádech exotiky a tajemna. V tomto článku vám ho představíme bez tajemství a nadsázky. Pojďme se do něj pustit.

Vlastnosti

Arganový olej je produktem argánie (latinsky Argania spinosa). Je to 8-10 metrů vysoký, stálezelený strom, který patří do čeledi zapotovitých (Sapotaceae). Je pichlavý, hojně pokrytý trny.

Je výborně přizpůsoben podmínkám, ve kterých roste. Snáší vysoké teploty, sucho i písečné bouře a je velmi odolný.

Argánie je dlouhověký strom, jehož životnost je 150 až 200 let. Jeho rozvětvený kořenový systém sahá až do hloubky 35 m. Kmen argánie je tvrdý a uzlovitý, jeho průměr dosahuje až 1 m. Listy jsou malé, kopinaté a rostou blízko sebe ve skupinách.

Zelenožluté květy jsou oboupohlavné.

Vegetace argánií tvoří celé lesní oblasti, solitérní lesy nebo jednotlivé stromy. Tato vegetace je důležitou součástí místní krajiny. Zabraňuje erozi půdy, poskytuje stín pasoucím se stádům koz a dalších zvířat. V polopouštních oblastech zadržuje životodárnou vodu.

Historie rostliny

V minulosti byla argánie rozšířena v severozápadní Africe a na Pyrenejském poloostrově. Je úzce spjata s berberskou kulturou původních obyvatel této oblasti. Dnes se argánie přirozeně vyskytuje pouze v polopouštní oblasti jihozápadního Maroka a jižního Alžírska.

Jinde na světě se nevyskytuje.

Proto se její olej postupně stal velmi vzácnou světovou komoditou.

Význam argánie pro Maročany a Alžířany je opravdu veliký. Je na ní postavena téměř celá kultura venkovských oblastí regionu. Život v těchto oblastech je zcela podřízen cyklu zrání a sklizně argánie. Zatímco sklizeň provádějí muži, ženy i děti, zpracování plodů je čistě ženskou záležitostí, ke které nemá nikdo jiný přístup.

Od roku 1999 je argánie zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. To jí poskytuje potřebnou ochranu, neboť je nedílnou součástí zejména marocké kultury. Strom potřebuje ochranu také proto, že pokusy o kontrolované pěstování v jiných částech světa zatím nebyly úspěšné.

Marocká vláda rovněž usiluje o získání chráněného zeměpisného označení pro arganový olej vyráběný v Maroku, aby byly zachovány tradiční postupy jeho získávání.

Argánie trnitá - strom pouště a pohled na jeho větve a listy zblízka
Argánie trnitá. Zdroj fotografií: Getty Images

Jaké jsou účinné složky arganového oleje?

Arganový olej obsahuje velké množství látek, které přispívají k jeho rozmanitým pozitivním účinkům.

Zaměřme se na ty nejdůležitější.

Nejvíce zastoupené jsou mastné kyseliny. Až 80 % všech mastných kyselin tvoří nenasycené mastné kyseliny. Nejvíce zastoupené jsou kyselina olejová a kyselina linolová. Ty patří mezi známé omega nenasycené kyseliny, které jsou prospěšné pro výživu a zdraví.

Z nasycených mastných kyselin jsou dobrým zdrojem tuků pro výživu kyselina stearová a palmitová. Příznivý poměr nenasycených a nasycených mastných kyselin je předpokladem pro pozitivní účinky na kardiovaskulární systém.

Neméně důležitou složkou arganového oleje jsou tokoferoly- různé formy vitaminu E. Z nich gama-tokoferol, který má velmi vysokou antioxidační aktivitu, tvoří 75 % celkového obsahu tokoferolu. Arganovému oleji tedy můžeme přisoudit velmi silný antioxidační účinek.

Rostlinné steroly, zejména spinasterol, schottenol a campesterol. Jejich obsah je důležitým charakteristickým znakem arganového oleje. V porovnání s jinými oleji obsahuje arganový olej poměrně malé množství campesterolu (méně než 0,4 % z celkového množství sterolů).

V některých případech se při analýze zjistí, že ho obsahuje více. Takový vzorek byl pravděpodobně doplněn jiným olejem a nelze jej již považovat za čistý arganový olej.

Další složky, jako jsou triterpenové alkoholy a různé fenolové sloučeniny, jsou přítomny v malém množství a přispívají k účinkům arganového oleje.

V následující tabulce jsou uvedeny přibližné výživové hodnoty na 100 g arganového oleje

Energetická hodnota 850 kcal
Sacharidy 0 g
Bílkoviny 0 g
Tuky 98 g
- Nasycené mastné kyseliny 19 g
- mononenasycené mastné kyseliny 44 g
- polynenasycené mastné kyseliny 35 g

Přesné výživové údaje závisí na konkrétním výrobku/produktu.

Účinky arganového oleje

V literatuře se uvádí řada pozitivních účinků arganového oleje. Ty jsou shrnuty v přehledu těch nejvýznamnějších.

  • Existují předklinické studie, které ukazují, že arganový olej snižuje krevní tlak, inzulinovou rezistenci, viscerální obezitu a další symptomy metabolického syndromu. To všechno jsou příznaky, které jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví. Výsledky však byly potvrzeny pouze u potkanů. Na potvrzení u lidí si budeme muset ještě počkat. Dost možná se však v budoucnu ukáže, že arganový olej je vynikajícím nutraceutikem a pomůže nám tyto problémy zvládnout.
  • Arganový olej má vliv na shlukování krevních destiček. Tím, že snižuje shlukování krevních destiček, může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Ke snížení tohoto rizika přispívá i jeho níže zmíněný vliv na cholesterol.
  • Arganový olej snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. To bylo potvrzeno studiemi na lidských dobrovolnících.
  • Slibné výsledky některých výzkumů přisuzují arganovému oleji pozitivní podpůrný účinek při neurodegenerativních onemocněních, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Kyselina olejová a vitamin E mají neuroprotektivní účinek. Podle zjištění vědců mohou také zabránit odumírání nervových buněk, které tyto syndromy provází. K nepochybnému potvrzení tohoto účinku jsou však zapotřebí další výzkumy a studie.
  • Vitamin E a fytosteroly obsažené v arganovém oleji působí při aplikaci na pokožku jako ochranný faktor proti oxidačnímu stresu. Pomáhají také udržovat ochrannou funkci pokožky. V literatuře se uvádí, že zpomalují stárnutí pokožky a zlepšují její vzhled. Pravidelná aplikace může zlepšit pružnost pokožky. Olej je tedy ideální na jizvy.

Vnitřní použití

V zemích, odkud pochází, je esenciálním olejem v kuchyni.

Používá se při přípravě pokrmů, v tradičních receptech marocké kuchyně a v lékařství.

Bez plodů argánie by nemohlo vzniknout amlu, tradiční místní výrobek připomínající řídké arašídové máslo. Amlu se často používá jako dárek pro cestovatele.

Arganový olej v lahvičce a semínka kolem
Arganový olej. Zdrojové foto: Getty Images

Většina produkce arganového oleje se spotřebuje v zemi původu, jen velmi malá část je určena na vývoz. I tak je olej vyhledávaným vývozním artiklem a jeho cena není nízká.

Vědecké studie o arganovém oleji zkoumají možnosti jeho vnitřního použití na základě přesných údajů. Vědci se shodují, že jeho běžné užívání by mohlo mít žádoucí účinky na lidské zdraví. Liší se však v názoru na dávky prospěšné pro lidský organismus a formu podávání.

Neexistuje přesný návod, jak a kolik arganového oleje by měl člověk konzumovat, aby se u něj projevily pozitivní účinky.

Ve studii provedené za účelem zkoumání vlivu arganového oleje na hladinu tuku u zdravých dobrovolníků se ukázalo, že dávka 25 ml oleje denně po dobu 3 týdnů pozitivně ovlivnila hladinu tuku účastníků studie.

V literatuře se jako udržovací dávka doporučuje 3-6 gramů čistého (panenského) arganového oleje denně. To odpovídá přibližně jedné čajové lžičce.

Přestože výzkumníci nedospěli k jednoznačnému závěru, čajová lžička arganového oleje po snídani by nemusela být na škodu. Co říkáte?

Vnější použití

Poměrně vysoká cena dováženého arganového oleje z něj činí luxusní zboží.

Najdeme ho jako složku prémiových značek kosmetiky pro péči o pleť a vlasy. Denní a noční krémy, sprchové gely, šampony, mýdla s přídavkem arganového oleje najdeme v každé dobré drogerii.

Vnější použití arganového oleje. Žena, používá arganový olej k ošetření pleti
Vnější použití arganového oleje pro jeho pozitivní účinky na pokožku. Zdroj fotografií: Getty Images

Sběr a skladování

Zdrojem arganového oleje jsou plody argánie. Dužnaté vejčité peckovice jsou zbarvené zeleně až jasně žlutě. Dužina plodů obsahuje latex mléčné konzistence. Proto nejsou plody vhodné k přímé lidské spotřebě.

Jádra těchto ořechů (tj. semena argánie) jsou tvořena z 50 % jedlým arganovým olejem, který má jemnou oříškovou chuť a zlatohnědou barvu.

Arganové semínko - pohled na semínka nasbíraná v košíku
Semena argánie. Zdroj fotografií: Getty Images

Postupy získávání arganového oleje

K získání arganového oleje se používá několik postupů:

  • Tradiční postup
  • Lisování za studena
  • Extrakce rozpouštědlem

Tradiční postup

Domorodí obyvatelé marockého venkova získávají arganový olej tradičním způsobem.

Plody se ručně sbírají a suší na vzduchu. Po usušení se zbaví dužiny. Dužina se rozbije, aby se získala semena. Semena se následně praží a zbaví slupky. Poté se sítem rozmělní.

Z rozemletých semen se ručně vymačká olej. Ten se následně filtruje, aby byl vhodný ke konzumaci.

Takové zpracování je však velmi náročné.

K získání 1 litru oleje je zapotřebí až 100 kg arganových plodů.

Je třeba poznamenat, že olej získaný tradičním postupem nemá dlouhou trvanlivost. Musí se rychle spotřebovat a skladováním ztrácí na kvalitě.

Při zpracování arganových plodů vzniká řada "odpadních produktů", které Maročané dokáží dobře využít. Například skořápky ořechů lze použít jako palivo.

Dužina a slupky slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata (zejména stáda koz) nebo při zpracování kůží a kožek.

Olej a další části rostliny se tradičně používají v lidovém léčitelství k úlevě od mnoha potíží. Olej na revmatické bolesti a popáleniny. Čaj z listů na zmírnění příznaků bolestí hlavy nebo žaludku. Dužina plodů na lupy. Mnoho publikovaných prací přisuzuje arganovému oleji také afrodiziakální účinky.

Lisování za studena

Tato metoda je šetrná k semenům a zaručuje vyšší výtěžnost arganového oleje.

Ze 100 kg plodů lze získat 3 až 6 litrů oleje.

Semena se lisují mechanickým nebo hydraulickým lisem. Olej z pražených semen je jedlý. Olej z nepražených semen se používá v kosmetických přípravcích. Lisování za studena zvyšuje kvalitu a trvanlivost oleje.

Většina arganového oleje v Maroku se již získává tímto způsobem.

Extrakce oleje rozpouštědlem

Rozpouštědlová extrakce oleje z rozdrcených jader je průmyslovou metodou získávání arganového oleje. Tato metoda má vysokou výtěžnost.

Nevýhodou je, že lze získat pouze olej kosmetické kvality, který není vhodný ke konzumaci.

Část prospěšného obsahu je tímto procesem znehodnocena.

O jeho výhodách už víme. Jak ale vybrat ten správný přípravek?

Jak vybrat správný přípravek s arganovým olejem?

Při výběru přípravku je důležité podívat se na složení přípravku. V ideálním případě by mělo být na složení uvedeno množství použitého arganového oleje vyjádřené v procentech nebo gramech z celkového objemu nebo hmotnosti přípravku.

Obecně platí, že čím více, tím lépe.

Pokud takovou možnost nemáme, měli bychom ve složení hledat alespoň označení čistý arganový olej, případně panenský arganový olej. Tím získáme olej, který si zachová všechny potřebné pozitivní vlastnosti a obsah.

Pokud nám záleží i na ekologickém dopadu našeho výběru, měli bychom věnovat pozornost původu výrobků s arganovým olejem. Můžeme si vybrat organický arganový olej z Maroka. Tak budeme mít jistotu, že nekupujeme výrobek s olejem, jehož výroba vede k ničení arganových lesů a devastaci přírodních zdrojů.

Závěrem

Arganový olej bude v budoucnu ještě vzácnější surovinou než dnes.

Nejen v Maroku bude třeba najít rovnováhu mezi využíváním oleje pro jeho nesporně prospěšné vlastnosti a záchranou původních arganových hájů.

K tomu můžeme přispět například uvážlivým nákupem a používáním výrobků z arganového oleje, aby zde arganový olej a jeho úžasný potenciál zůstal i pro další generace.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • FARKAŠ Ľ., Argan oil - medicine and cosmetic, Medicinal Plants, Volume 49, Issue 6, 2012, HERBA, ISSN:1335-9878
  • STROOMER H., The argan tree and its Tashelhiyt Berber lexicon, Etudes Et Documents Berbères, 27, 99-113, 2008,core.ac.uk
  • MARIE-PIERRE et al, History and archaeology of the emblematic argan tree in the medieval Anti-Atlas Mountains (Morocco). Quaternary International. 1-23, 2015 10.1016/j.quaint.2015.09.030, researchgate.net
  • GHARBY S., CHARROUF Z., Argan Oil: Chemical Composition, Extraction Process, and Quality Control, Frontiers in Nutrition, 2022, vol.8, frontiersin.org, ISSN=2296-861X
  • CHARROUF Z. GUILLAUME D., Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health, Eur. J. Lipid Sci. Technol., 110 632 - 636, 2008, doi.org.
  • HAIMEUR A. et al. Argan oil prevents prothrombotic complications by reducing lipid levels and platelet aggregation, increasing oxidative status in dyslipidemic patients from the Rabat area (Morocco). Lipids Health Dis 12, 107, 2013, doi.org
  • ELMOSTAFI H. et al, Neuroprotective potential of Argan oil in neuropsychiatric disorders in rats: A review, Journal of Functional Foods, Volume 75, 2020, ISSN 1756-4646, Online dostupné na: doi.org.
  • MICHALAK M. et al, Bioactive Compounds for Skin Health: A Review, Nutrients 2021, 13, 203, doi.org
  • POTUŽÁK M., Novější rostlinné zdroje olejů, tuků a vosků, Farmacie. 2020; 16(1): 48-52, pharmaciepropraxi.cz
  • MAKBAL R, et al, Anti-Inflammatory, Antioxidant, Chemical Characterization, and Safety Assessment of Argania spinosa Fruit Shell Extract from South-Western Morocco. Biomed Res Int. 2021 Aug 3, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • EL MIDAOUI A, et al, Argan Oil as an Effective Nutri-Therapeutic Agent in Metabolic Syndrome: A Preclinical Study, Int J Mol Sci, 2017 Nov 22;18(11), pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.