- healthline.com - What Is Green Coffee? All You Need to Know. Ansley Hill, RD, LD
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Igho Onakpoya, Rohini Terry, Edzard Ernst
- medicalnewstoday.com - How does green coffee bean extract work? Jillian Kubala, MS, RD
- medlineplus.gov - Green Coffee. MedlinePlus, National Library of Medicine
Zelená káva: Jaké jsou její zdravotní účinky? Fakta a mýty
Pití zelené kávy je v poslední době stále populárnějším trendem v oblasti zdravotní prevence a hubnutí. Jaký je rozdíl mezi zelenou a běžnou tmavou kávou? Jaká jsou fakta a mýty o účincích zelené zrnkové kávy?
Obsah článku
Co je to "zelená káva"?
Zelená káva pochází z kávových zrn jako plodů kávovníku arabského. Jedná se o rostlinu, která roste v tropických a subtropických oblastech Země. Zelená kávová zrna se nacházejí uvnitř pecky plodu.
Pražením se barva kávových zrn mění ze zelené na tmavě hnědou.
Rozdíl mezi zelenou kávou a klasickou hnědou kávou spočívá v tepelném pražení kávových zrn.
Zelená káva je tedy klasické kávové zrno, které neprošlo procesem tepelného pražení.
Vzhledem k tomu, že nedošlo k procesu pražení, zůstávají v zeleném kávovém zrnu zachovány některé látky, které jsou pro tělo příznivé.
Chuť samotné kávy však ztrácí své známé aroma a "kávovou" chuť.
Složení a účinky zelené kávy
Zelená nepražená kávová zrna obsahují určité fenolické látky. V nejvyšším podílu se uvádí kyselina chlorogenová (CGA).
Kyselina chlorogenová je antioxidant, který podporuje metabolismus, snižuje vstřebávání cukrů a tuků z potravy a potlačuje chuť k jídlu. Je proto spojována s hubnutím a redukcí hmotnosti.
Zelená káva pomáhá při aktivaci detoxikačního procesu jater.
Kyselina chlorogenová je spojována s protizánětlivými účinky a příznivým vlivem na prevenci aterosklerózy, vysokého krevního tlaku a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Jiné studie přisuzují zelené kávě pozitivní účinky na diabetes mellitus nebo dokonce na rakovinu.
Kofein, hlavní složka zrnkové kávy, je v ní přítomen přibližně ve stejném množství jako v tmavé kávě. Jeden šálek kávy obsahuje přibližně 85 mg kofeinu.
Jeho účinky jsou povzbuzující, dodávají energii a podporují fyzickou a duševní výkonnost.
Kofein je pro člověka návykový stimulant (droga).
Upozornění: Pití zelené kávy by měli zvážit a konzultovat s odborníkem zejména děti, těhotné ženy, kojící matky, alergici a diabetici.
Účinky zelené kávy:
- Podpora metabolismu
- Snížení vstřebávání glukózy
- Snížení chuti k jídlu
- Podpora detoxikace jater
- Regulace vysokého krevního tlaku
- Stimulace organismu
- Zvýšení fyzické výkonnosti
- Zvýšení koncentrace
- Zvýšení mozkové aktivity
Zelená káva: fakta a mýty
Hubnutí a snižování hmotnosti
Fakt: Zelená káva podporuje energetický metabolismus a díky fenolovým sloučeninám snižuje chuť k jídlu.
Mýtus: Pití zelené kávy vám pomůže zhubnout a snížit tělesnou hmotnost.
Pokud je cílem člověka zdravé hubnutí a redukce hmotnosti, je nutný mírný kalorický deficit, výdej energie prostřednictvím fyzické aktivity a doplňování energie vyváženou zdravou stravou.
Vzhledem k obsahu kofeinu by se zelená káva měla pít pouze v omezeném a doporučeném množství denně.
Zelená káva může v malé míře napomáhat hubnutí, ale bez zásadní změny energetického výdeje a příjmu není zelená káva funkční.
Totéž platí pro doplňky stravy a přípravky na hubnutí obsahující extrakt ze zelených kávových zrn.
Chuť a aroma kávy
Fakt: Zelená káva chutná jinak než běžná káva a její specifická kyselá a hořká chuť nemusí každému vyhovovat. Často se její chuť přirovnává k zelenému čaji.
Mýtus: Zelená káva chutná a voní stejně jako černá káva.
Výběr, příprava a dávkování zelené kávy
Důvodem pro výběr zelené kávy jsou fenolové látky. Proto je vhodné si při nákupu kávy přečíst procentuální obsah kyseliny chlorogenové (CGA), který by se měl pohybovat v rozmezí 45–50 %.
Nejkvalitnější doplňky by neměly obsahovat žádné další přídatné látky.
Zelenou kávu lze zakoupit ve formě zrnkové kávy, mleté kávy nebo ve formě speciálních kávových tablet, kapslí a doplňků stravy.
Při správném skladování má zelená káva trvanlivost několik let. Přibližně po 6–12 měsících však hrozí vyčerpání kyseliny chlorogenové.
Při nákupu celé zrnkové kávy je samozřejmě nutné kávu umlít. Vzhledem k tomu, že zelená zrna jsou tvrdší než pražená, dejte si pozor na poškození slabšího mlýnku. Před mletím se doporučuje namočit zrna alespoň na 60 minut do vlažné vody.
Po namletí kávových zrn nasypte 2 čajové lžičky (cca 7 g zelené kávy) do cca 150–300 ml horké vody, zamíchejte a nechte asi 5 minut louhovat. Poté teplou zelenou kávu buď sceďte, nebo ji rovnou vypijte na způsob "turka".
Nepřidávejte běžné mléko – to snižuje účinek kyseliny chlorogenové.
Zelená káva je známá svou kyselou a hořkou chutí. Měla by se podle potřeby ochutit skořicí, kokosem, medem nebo jinými sladidly.
Cukr se pro zdravotní prevenci a redukci hmotnosti nedoporučuje.
Denní dávka zelené kávy a kofeinu
Přesná denní dávka zelené kávy závisí na různém obsahu účinných látek v konkrétních doplňcích stravy. Je proto nutné číst složení každého výrobku.
Bezpečná denní dávka kofeinu by se měla pohybovat mezi 150 a 400 mg v závislosti na zdravotním stavu a hmotnosti člověka.
Kofein je dobrý sluha, ale špatný pán.
Maximální denní dávka pro dospělého člověka by neměla překročit 400 mg kofeinu.
Jednotlivá dávka by neměla překročit 200 g kofeinu. Pozor na výrobky, slazené nápoje, čaje a doplňky stravy, které obsahují kofein.
Zelená káva může způsobit stejné vedlejší účinky spojené s kofeinem jako tradiční tmavá káva.
Kde všude se kofein vyskytuje?
- Tmavá káva
- Zelená káva
- Ledová káva
- Zelený čaj
- Černý čaj
- Kolové sycené nápoje
- Hořká čokoláda
- Kakao
- Energetické nápoje
- Kávové sladkosti a dezerty
Upozornění: Některé doplňky stravy, energetické stimulanty a zejména spalovače tuků zaměřené na hubnutí mohou obsahovat určité (ne malé) množství kofeinu.
Rozdíl mezi zelenou kávou a čajem matcha
Vzhledem k zelené barvě a podobným účinkům je možné mletou zelenou kávu a matcha zaměnit. Jedná se však o zcela odlišné nápoje.
Matcha je silný zelený čaj ve formě mletého prášku. Matcha se získává zpracováním lístků čajovníku, které pak procházejí procesem napařování, sušení a mletí na jemný prášek.
Kromě tělu prospěšných látek a antioxidantů obsahuje také velké množství kofeinu. Může se pochlubit postupným uvolňováním látek s déle trvajícím účinkem.
Studie zaměřené na čaj matcha, také jako u zelené kávy, objevily řadu zdraví prospěšných látek, které podporují ochranu a detoxikaci jater, kardiovaskulární zdraví a stimulaci energetického metabolismu.
Z čaje matcha lze připravit horký nápoj, který se vyznačuje zelenou barvou a specifickou chutí.
Zelená káva tak může připomínat chuť zeleného čaje, ale jedná se o plnou kávu získanou z nepražených (syrových) kávových zrn.