Rýžové chlebíčky: jsou tak zdravé, jak jste si mysleli?
Rýžové chlebíčky vyvolávají v určitých kruzích vášnivé debaty. Mnoho lidí si myslí, že jde o velmi zdravé pečivo. I když to může být pravda, je důležité, jak chlebíčky do svého jídelníčku zařadíme. Podívejte se s námi, jak a kdy je konzumovat.
Každý člověk sáhne po rýžových chlebíčcích v jiném životním období. Snad není člověka, který by je alespoň neochutnal. Měla by to být zdravá alternativa chleba. Některé zdroje však zpochybňují, zda se skutečně jedná o zdravou náhražku.
Říká se jim také pufované chlebíčky. Název pochází z anglického puffed, což znamená nabobtnalý. Vystihuje také způsob výroby, protože se vyrábějí ze zrnek vlhké rýže pod tlakem a za vysoké teploty. Ve skutečnosti se vyrábějí na podobném principu jako například popcorn nebo burizony.
Všichni považují rýžové chlebíčky za velmi zdravou alternativu. Je to především proto, že se jedná o plně celozrnný výrobek s jednoduchým způsobem výroby a bez přidaných látek.
Jejich výhodou je také dlouhá trvanlivost, minimální obsah cholesterolu a výborné trávicí vlastnosti. Mnoho lékařů skutečně doporučuje dietu z těchto chlebíčků při zažívacích potížích.
Nakonec po nich tloustneme
Milují je i celiaci, kteří jimi nahrazují jiné pečivo. Rýžové chlebíčky neobsahují žádný lepek a najdete je v každém běžném obchodě s potravinami. Výhodou pro celiaky je také nižší cena. Hlavně dlouho vydrží, což se o bezlepkovém pečivu říci nedá. Vhodné je jíst je například k snídani s tvarohem, šunkou a sýrem se spoustou zeleniny.
Mnozí odborníci na výživu se však shodují, že se nejedná o plnohodnotnou náhradu chleba. Způsob výroby rýžových chlebíčků narušuje strukturu škrobu, takže jednotky glukózy v rýžových chlebíčcích přecházejí ze škrobu do krevního oběhu rychleji. To způsobuje prudký vzestup a pokles hladiny cukru v krvi. Takové rychlé výkyvy způsobují hlad a chuť na sladké.
Takže nakonec buď sníme o to víc, nebo pak cukry doplňujeme jinak a naše hmotnost stoupá. Není tedy vhodnou alternativou pro redukční diety.
Místo chipsů a před tréninkem
Vhodné je jíst rýžové chlebíčky před tréninkem. Tehdy se hodí jejich snadná stravitelnost. Fungují také jako zdroj rychlé energie. Před tréninkem nám dodají energii a nezatěžují trávení, což je při cvičení důležité. V tomto případě jsou vhodným doplňkem.
Je lepší dát například přednost rýžovým chlebíčkům před bramborovými lupínky. V tomto případě se jedná o nízkokalorickou náhradu nezdravé svačiny. Obsahují také minimum tuku a dostatek vlákniny. Nezatíží tedy naše zažívání tolik jako například výše zmíněné chipsy.
Vláknina v nich obsažená však může při časté konzumaci dokonce způsobit zácpu a zažívací problémy. V tomto případě platí heslo: všeho moc škodí. Proto buďte opatrní a kombinujte je s dostatkem ovoce a zeleniny.
Některé studie dnes dokonce naznačují, že mohou obsahovat vyšší množství karcinogenních látek. To také není zdraví prospěšné.
I když se rýžové chlebíčky zdají být skvělou dietní potravinou, nemusí tomu tak být. Mají sice méně kalorií než běžné chleby, ale nemají dostatek dalších důležitých živin, které potřebujeme. Nejlepší je kombinovat rýžové chlebíčky, a to i celozrnné, s bílkovinami a vlákninou.
Příchutě nejsou vhodné
Vhodné nejsou ani ty s příchutí. Známe různé příchutě, například sýrové nebo sladké verze, čokoládové, jogurtové nebo vanilkové.
Ani tyto varianty nejsou vhodné jako plnohodnotné jídlo. Chybí živiny a obsahují přídatné látky, jako jsou barviva a konzervanty. Právě tyto látky násobí glykemický index.
Podívejte se na naše další zajímavé články: