- pharmanews.cz - KOLAGEN:JAKÝ JE SKUTEČNÝ PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ KLOUBŮ?
- medicinapropraxi.cz - Stárnutí kůže a péče o ni
- solen.cz - Nové možnosti zlepšení kvality pleti
- webmd.com - Good Protein Sources
- webmd.com - High-Protein Diets: Do They Work?
- sciencedirect.com - Protein
Jak bílkoviny prospívají zdraví pokožky + Co obsahují bílkoviny?
Bez bílkovin bychom nemohli žít. Podívejme se blíže na jejich úlohu v našem těle.
Obsah článku
- Co jsou to živiny?
- Trochu historie o bílkovinách...
- Jaké role mají bílkoviny v našem těle?
- Z čeho se bílkoviny skládají?
- Keratin jako součást jednotlivých struktur kůže
- Jakou roli hrají bílkoviny při stárnutí?
- Jaké typy kolagenu známe?
- Jakou roli hrají bílkoviny při onemocnění nehtů?
- Keratin a krásné vlasy
- Jaká je doporučená dávka bílkovin?
- Jaké jsou zdroje bílkovin
- V lékárnách najdete různé druhy proteinů:
- Pár receptů na závěr...
Bílkoviny jsou živiny, konkrétně makroživiny. Jsou velmi důležité pro správné fungování lidského těla. Například děti potřebují bílkoviny ke svému růstu. Pro sportovce jsou bílkoviny důležité pro budování svalové hmoty. Kromě výše uvedeného jsou bílkoviny důležitým zdrojem energie.
Co jsou to živiny?
Pod pojmem "živiny" si můžeme představit všechny složky potravy, které zajišťují správné fungování různých procesů v lidském těle. Jsou velmi potřebné pro udržení dobrého zdraví.
Živiny dělíme do 2 skupin výživných látek:
1. Makronutrienty
Do této skupiny látek patří bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). Jak víme, jsou považovány za hlavní složky naší stravy.
V lidském těle mají 2 základní úlohy:
- Stavební role – Základní stavební materiál, ze kterého je lidské tělo postaveno (bílkoviny a tuky)
- Zdroj energie – Palivo, které je potřebné pro správné fungování lidského těla (cukry a tuky)
2. Mikronutrienty
Mikroživiny jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu.
Naše tělo nepotřebuje ke správnému metabolismu velké množství mikroživin. Přesto jsou považovány za klíčové složky naší stravy. Bez těchto látek by nemohly probíhat různé procesy v našem těle (růst, produkce energie).
Mezi mikroživiny patří:
- Vitamíny – vitamíny A, B, C, D, E a K a další
- Minerální látky – vápník, fosfor a další
- Stopové prvky – železo, zinek, selen, mangan
Další informace naleznete také v článku:
Základní živiny v lidské stravě: Co jsou bílkoviny, cukry, tuky?
Trochu historie o bílkovinách...
Název proteiny pochází z řeckého slova proteios = ve vedení, číslo jedna nebo prvotní.
Název protein zavedl švédský chemik Jöns Jacob Berzelius. Kromě pojmenování se zasloužil o zdůraznění toho, jak jsou bílkoviny důležité pro životní procesy.
Dříve se používal termín bílkoviny, který byl odvozen z německého slova Eiweisskörper = protein vaječného bílku. Tento název vznikl poté, co francouzský chemik Antoine-François Fourcroy rozlišil 3 typy bílkovin živočišného původu: albumin, fibrin a želatinu.
Tyto typy bílkovin byly souhrnně nazvány albuminy. Tedy podle prototypu pocházejícího z vaječného bílku.
Jaké role mají bílkoviny v našem těle?
Bílkoviny plní v těle různé funkce:
- stavební – kolagen, keratin, fibroin
- katalytická – enzymy (katalyzují biochemické procesy)
- transportní – hemoglobin a myoglobin (přenášejí kyslík)
- ochranná – imunoglobuliny
- zásobní – ovalbumin
- motorická – aktin a myozin (podílejí se na svalové kontrakci)
- regulační – inzulin
Věděli jste, že...
Bílkoviny mohou působit jako toxiny? Jedná se například o některé hadí jedy.
Z čeho se bílkoviny skládají?
Bílkoviny jsou makromolekuly.
Skládají se nejméně z jednoho polypeptidového řetězce. Na tvorbě polypeptidového řetězce se podílí 100 nebo více aminokyselin. Zjednodušeně řečeno, stavebními kameny bílkovin jsou aminokyseliny.
Zajímavé informace v článku:
Co jsou to aminokyseliny a proč je musíme v těle doplňovat? + Přírodní zdroje
Známe několik set různých aminokyselin. V bílkovinách se jich však pravidelně vyskytuje pouze 22.
Aminokyseliny se dělí na:
- Esenciální – Lidské tělo si je nedokáže vytvořit. Z tohoto důvodu je musíme přijímat ze stravy. Jejich zdrojem jsou především potraviny živočišného původu (mléko, maso, vejce). Bílkoviny rostlinného původu mnohdy neobsahují dostatek esenciálních aminokyselin.
- Neesenciální – Lidské tělo si je dokáže vytvořit.
Vlastnosti bílkovin závisí na jejich prostorovém uspořádání.
Existují 4 úrovně struktury bílkovin:
1. Primární struktura bílkovin
Je určena pořadím aminokyselin v polypeptidovém řetězci.
V podstatě rozhoduje o fyzikálních a chemických vlastnostech. Je velmi důležitá pro vznik všech typů vyšších struktur.
Nevyjadřuje však prostorové uspořádání peptidového řetězce.
2. Sekundární struktura bílkovin
Určuje prostorové uspořádání polypeptidové kostry.
3. Terciární struktura bílkovin
Lze si ji představit jako celkovou 3D strukturu polypeptidu.
Terciární struktura určuje konečný prostorový tvar proteinu. Tvar může být fibrilární (vláknitý) nebo globulární (tvar klubka).
a) Fibrilární proteiny
Fibrilární proteiny se skládají z polypeptidových řetězců uspořádaných v jednom směru. Většina z nich je ve vodě nerozpustná.
Jejich funkce v lidském těle je především stavební.
Mezi fibrilární bílkoviny patří např:
- Keratin – základní složka kožních derivátů (vlasy, nehty, chlupy atd.)
- Kolagen – nachází se především ve vláknitých tkáních (šlachy, vazy a kůže)
- Elastin – důležitá složka cév, vazů a šlach. Elastin, součást kůže, dodává kůži pružnost
b) Globulární bílkoviny
Globulární bílkoviny mají ve srovnání s fibrilárními bílkovinami složitou strukturu a jsou rozpustné ve vodě.
Mezi globulární bílkoviny patří:
- myoglobin – přenáší kyslík ve tkáních
- hemoglobin – transport kyslíku
- albumin – transport různých látek
- globuliny – součást imunitního systému
4. Kvartérní struktura bílkovin
Vyjadřuje prostorový vztah mezi různými terciárními strukturami.
Keratin jako součást jednotlivých struktur kůže
Kůže a bílkoviny v úzkém vztahu...
Keratin je považován za základní stavební bílkovinu kůže. Keratiny se vždy vyskytují v párech. Společně tvoří strukturu, která chrání před mechanickými vlivy. Podílejí se také na tvorbě metabolických procesů a signálních drah.
Onemocnění způsobená mutacemi keratinů jsou uvedena v následující tabulce
Lokalizace keratinu | Onemocnění |
Suprabazální vrstva kůže |
|
Bazální vrstva kůže |
|
Suprabazální vrstva kůže |
|
Nejsilnější vrstva kůže (stratum spinosum) |
|
Neochlupené části kůže, ústní sliznice |
|
Dlaně a plosky nohou |
|
Jakou roli hrají bílkoviny při stárnutí?
Kůže mladého člověka má vysoký obsah kolagenu (především kolagenu typu I), který je pravidelně uspořádán.
V procesu stárnutí dochází k poklesu obsahu a kvality kolagenových vláken (1 % ročně). Postupně se mění i uspořádání kolagenových vláken. Z uspořádaných vláken se stávají neuspořádaná. V zastoupení převládá kolagen typu III.
Postupem času se aktivují proteolytické enzymy. Ty degradují nejen kolagen typu I, ale i další proteiny. UV záření spouští v našem těle mnoho reakcí, které vedou ke zvýšenému ukládání elastinu. Ten může nahradit degradovaný kolagen.
Jaké typy kolagenu známe?
Známe 25 typů kolagenu. Pět nejběžnějších typů kolagenu a jejich vlastnosti jsou uvedeny v následující tabulce
Typ bílkoviny | Umístění |
Typ I |
|
Typ II |
|
Typ III |
|
Typ IV |
|
Typ V |
|
Věděli jste, že...
Po 30. roce života ztrácíme každý rok přibližně 1 % kolagenu.
Jakou roli hrají bílkoviny při onemocnění nehtů?
Nehet je definován jako specifický keratinový orgán kůže (kožní adnexy).
Onemocnění nehtů tvoří přibližně 10 % všech kožních onemocnění.
Změny na nehtech jsou v mnoha případech důsledkem nízké hladiny živin v těle. Jedná se především o vitamin A, vitamin E, zinek a selen.
Změny na nehtech mohou být signálem kožních nebo systémových onemocnění. Mezi tato onemocnění patří například lupénka, alopecia nodosa, Darierova choroba a další dermatitidy.
Keratin vlasového typu tvoří přibližně 80 až 90 % nehtové ploténky. Keratin epiteliálního typu tvoří přibližně 10 až 20 % nehtové ploténky. Mnoho žen, které jsou starší 50 let, je náchylnějších k oslabení vnitrobuněčných keratinocytárních můstků. Přibližně 30 % žen v tomto věku má lámavé nehty.
Keratin a krásné vlasy
Keratin se nachází ve vlasech, kůži a nehtech. Poskytuje vlasům ochranu před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.
Mezi další účinky patří např.:
- Vyživuje a regeneruje vlasy
- Poskytuje hloubkové ošetření poškozených a lámavých vlasů
- Zabraňuje krepatění vlasů
- Vyhlazuje vlasy
- Hydratuje vlasy
- Dodává vlasům objem
- Podporuje růst
Jaká je doporučená dávka bílkovin?
Doporučená dávka bílkovin se odvozuje od hmotnosti člověka.
Výpočet je velmi snadný: Na každý 1 kilogram hmotnosti bychom měli přijmout přibližně 1 gram bílkovin.
Pokud tedy vážíte 75 kilogramů, měli byste za 1 den sníst potraviny, které vám dodají 75 gramů bílkovin.
Jaké jsou zdroje bílkovin
Často se ptáte: Co obsahuje bílkoviny?
Některé bílkoviny si lidské tělo dokáže vyrobit. Některé bílkoviny však musí být doplněny potravou. Bílkoviny můžeme získat jak z živočišných, tak z rostlinných potravin.
Živočišné bílkoviny
Mají vyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Z tohoto důvodu se označují také jako plnohodnotné bílkoviny. Nevýhodou jejich konzumace je, že obsahují velké množství tuku a cholesterolu.
Ale pozor! Čím tučnější je maso nebo sýr, tím méně bílkovin obsahuje.
Mezi zdroje živočišných bílkovin patří např.:
- libové maso (kuřecí a králičí)
- ryby
- zvěřina
- kvalitní šunka
- vejce (zejména vaječné bílky)
- nízkotučné sýry
- nízkotučný tvaroh
Rostlinné bílkoviny
Druhou skupinou jsou rostlinné bílkoviny.
Mají nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Nevýhodou je, že neobsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Mezi potraviny s vysokým obsahem rostlinných bílkovin patří např.:
- luštěniny
- mandle
- mák
- sezamová semínka
- sójové výrobky – sójové maso, tempeh, tofu
- rostlinné náhražky masa
Už jste slyšeli o náhražkách masa? Jedná se o speciálně připravenou směs, často z pšeničné bílkoviny, červené řepy, vody a koření.
Náhražky masa jsou určeny do steaků, smažených pokrmů, gulášů, masa na šťávě apod. Může se smažit, dusit, péct, vařit nebo přidávat do salátů.
Je velmi dobrou náhradou masa pro masožravce, protože se masu podobá a chutná jako maso. Pro ty, kteří mají málo času na přípravu jídel, je také vhodná. Její výhodou je rychlá příprava.
Příklady potravin obsahujících bílkoviny jsou uvedeny v následující tabulce
Potravina | Účinky |
Mořské plody |
|
Libové maso |
|
Mléko, mléčné výrobky |
|
Vejce |
|
Fazole |
|
Sójové boby |
|
V lékárnách najdete různé druhy proteinů:
- Proteiny na hubnutí – Říkáme jim také spalovače tuků. Samotné užívání bílkovin však nestačí. K dosažení požadovaného účinku je nutná kombinace cvičení a užívání bílkovin.
- Konopný protein – Na rozdíl od jiných proteinů obsahuje celkem 22 aminokyselin. Proto se mu také říká kompletní protein.
- Kaseinové proteiny – Jsou určeny ke zlepšení sportovního výkonu, při cukrovce nebo jaterních onemocněních.
- Rýžové proteiny – Patří mezi rostlinné bílkoviny. Jsou vhodné pro vegetariány, vegany, celiaky a alergiky. Jsou dobře stravitelné.
- Sójové bílkoviny – Jsou vhodné pro zvýšení energie, budování svalové hmoty nebo při hubnutí. Obsahují sójový proteinový izolát, který je čistší než bílkoviny.
Pár receptů na závěr...
Tip na snídani
MÍCHANÁ VAJÍČKA
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 lžíce čistého ghí
- jarní cibulka
- zelenina – rajčata, hlávkový salát, paprika, jarní cibulka
- čerstvé bylinky
- sůl
Postup:
Vejce rozklepneme a nalijeme do studené pánve. Po několika minutách přidejte ghí. Mícháme, dokud nejsou vejce hotová.
Hotová vejce osolte, ochuťte jarní cibulkou a bylinkami. Míchaná vejce podávejte s oblíbenou zeleninou.
Tip na oběd
PEČENÉ SLADKÉ BRAMBORY PLNĚNÉ HOVĚZÍM MASEM
Ingredience:
- 300 g hovězího masa (kýta)
- 2 středně velké sladké brambory
- 150 g rajčat
- 40 g rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 cibule
- 1 hrst medvědího česneku
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- olivový olej
Postup:
Sladké brambory propíchejte vidličkou a poté pečte při 180 °C asi 45 minut.
Hovězí maso nastrouhejte. Poté jej osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej. Osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté k cibuli přidejte rajčatový protlak, mleté hovězí maso, kmín a sladkou papriku.
Směs smažte, dokud se maso dobře nepropeče.
Maso zalijte hovězím vývarem. Přidejte nakrájená rajčata. Přikryjte a vařte přibližně 15 minut.
Nakonec přidejte jemně nasekaný medvědí česnek, sůl a pepř.
Upečené sladké brambory podélně rozkrojte, vnitřek lehce načechrejte vidličkou a osolte. Poté je naplňte masovou směsí.
Tip na polévku
Ingredience:
- 150 g červené čočky
- 200 g mrkve
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- asi 5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky kari koření
- šťáva z ½ citronu
- sůl, mletý černý pepř a sušené chilli podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno.
Na pánvi rozehřejte olej a cibuli osmažte dozlatova. K cibuli přidejte nadrobno nasekaný/lisovaný česnek a nasekaný zázvor. Tuto směs ještě chvíli smažte. Přidejte na tenké plátky nakrájenou mrkev, propláchnutou čočku a směs zalijte zeleninovým vývarem.
Polévku vařte na mírném ohni asi 20 minut.
Nakonec polévku rozmixujte.