Dieta při gastroezofageálním refluxu: co ano a co ne při pálení žáhy?

Dieta při gastroezofageálním refluxu: co ano a co ne při pálení žáhy?
Zdroj fotografie: Getty images

Dieta při gastroezofageálním refluxu: co "ano" a co "ne"? Jak si pomoci při pálení žáhy? Pomohou naše rady.

GERD (gastroezofageální refluxní choroba) je časté onemocnění způsobené návratem žaludečního obsahu do jícnu. Výskyt refluxu kyseliny (pálení žáhy) je jednou za čas běžný, vyskytuje se i u zdravých lidí.

Přibližně 20 % populace trpí gastroezofageální refluxní chorobou. Trpí nepříjemnými pocity, nadýmáním a říháním téměř při každém jídle.

Existuje prokázaná souvislost mezi příznaky refluxu a načasováním a konzumací různých potravin. Potraviny mohou zhoršovat refluxní příznaky mnoha mechanismy, včetně:

  1. zvětšení objemu žaludku, které způsobuje jeho distenzi a přechodné uvolnění dolního jícnového svěrače (LES)
  2. snížení tlaku dolního jícnového svěrače (LES – Lower Esophageal Sphincter)
  3. přímé podráždění sliznice jícnu

Přesto se zdá, že u pacientů s GERD existuje tendence přehánět specifická potravinová doporučení.

Za nejdůležitější pozitivní doporučení se považuje:
snížení objemu večeře
hladovění několik hodin před spaním
a při obezitě snížení hmotnosti vhodnou dietou

Ve vzpřímené poloze je hlavním podnětem pro přechodné uvolnění LES roztažení žaludku po jídle. To vysvětluje zvýšené množství fyziologického refluxu po jídle, zejména po velkém večerním jídle.

Samotné snížení velikosti jídla má tedy potenciál být prospěšné při léčbě GERD. Pokud toto jídlo může být s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin, pak to dále zvýší tlak LES a sníží množství kyselého refluxu.

Konzumace velkého jídla bezprostředně před spaním se nedoporučuje. Zvětšuje objem žaludku a podporuje gastroezofageální reflux a s ním spojenou slabou noční sekreci kyseliny.

Pacienti s refluxem by měli jíst zdravou večeři, ale 3–4 hodiny před spaním by neměli jíst ani pít nic jiného než vodu.

Nedávno provedený rozsáhlý průzkum veřejného zdraví z Norska zjistil silnou souvislost mezi zvyšujícím se indexem tělesné hmotnosti (BMI) a příznaky refluxu u obou pohlaví. Významně silná souvislost byla zjištěna u žen.

Souvislost mezi BMI a refluxními příznaky byla silnější u žen před menopauzou ve srovnání s ženami po menopauze. Užívání postmenopauzální hormonální terapie ale refluxní příznaky zvyšovalo.

Za zmínku stojí, že snížení hmotnosti bylo spojeno se snížením rizika refluxních příznaků.

Na základě této důležité studie, které se zúčastnilo více než 60 000 dospělých, je třeba zvýšit doporučení pro snížení hmotnosti.

Je běžné, že pacienti spojují zhoršení refluxních příznaků s kritickým zvýšením své hmotnosti. Cílem je proto dostat hmotnost obézních pacientů pod kritickou hranici, nikoli dosáhnout ideální tělesné hmotnosti.

Různé potraviny, zejména čokoláda, máta a tuky, mohou snižovat tlak LES (dolního jícnového svěrače) a někdy podporovat reflux.

Jiné potraviny, například výrobky na bázi rajčat a kořeněná jídla, způsobují příznaky pálení žáhy, které nejspíše souvisejí s přímým podrážděním jícnu, pravděpodobně v důsledku vysoké osmolality těchto látek.

Mnoho nápojů může způsobovat pálení žáhy buď kvůli své vysoké titrační kyselosti, nebo nízkému pH. Zda káva nebo čaj (ať už s kofeinem, nebo bez kofeinu) způsobují reflux, je poměrně sporné.

Alkoholické nápoje mohou podporovat reflux tím, že snižují tlak LES, zhoršují peristaltiku jícnu a podporují sekreci kyseliny.

Tyto poznatky platí jak pro vysokoalkoholické nápoje (např. vodka), tak pro nízkoalkoholické nápoje (např. pivo a bílé víno).

Potraviny běžně známé jako spouštěče pálení žáhy způsobují uvolnění jícnového svěrače a zpomalují proces trávení. To umožňuje delší setrvání potravy v žaludku. Kdo jsou největší viníci?

Potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo koření, jako např.:

  • smažená jídla
  • rychlé občerstvení
  • pizza
  • bramborové lupínky a další zpracované pochutiny
  • chilli a koření (bílé, černé, kajenské), obecně pálivé potraviny
  • tučné maso, jako je slanina a klobásy
  • plnotučné výrobky (máslo, plnotučné mléko, sýr, smetana)

Mezi další potraviny, které mohou způsobit stejný problém, patří:

  • rajčata, omáčky na bázi rajčat
  • smetanové omáčky, přílohy, salátové zálivky na bázi smetany
  • citrusové plody (pomeranče, grapefruity, citrony, limetky, ananas,
  • čokoláda
  • dezerty, jako je zmrzlina
  • máta peprná
  • sycené nápoje
  • cibule a česnek

"Moderní doba je klíčová. Mnoho lidí nemusí být schopno nebo ochotno tyto potraviny zcela vyloučit," říká Gupta. "Snažte se však vyhnout konzumaci problematických potravin pozdě večer, blíže k době spánku, aby se vám neusazovaly v žaludku a pak nezůstaly usazené v jícnu, když jdete večer spát. Je také dobré jíst malá, častá jídla namísto větších a těžších jídel."

Potraviny, které pomáhají předcházet refluxu

Jistě si po přečtení informací o potravinách, které mohou vyvolat pálení žáhy, řeknete: "Co mám jíst?".

Dobrá zpráva: Existuje spousta potravin, které můžete jíst a které vám pomohou zabránit refluxu. Zásobte svou kuchyni potravinami z těchto tří kategorií:

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Vlákninové potraviny vám dodají pocit sytosti, takže je méně pravděpodobné, že se budete přejídat. Přejídání totiž může přispět k pálení žáhy. Konzumujte proto zdravou vlákninu z těchto potravin:

  • Celozrnné potraviny, jako jsou ovesné vločky, kuskus a hnědá rýže
  • Kořenová zelenina, jako jsou sladké brambory, mrkev a červená řepa
  • Zelená zelenina, jako je chřest, brokolice a zelené fazolky

Alkalické potraviny

Potraviny, které mají nízké pH (ukazatel kyselosti), jsou kyselé a častěji způsobují reflux. Ty s vyšším pH jsou zásadité a mohou pomoci vyrovnat silnou žaludeční kyselinu. Mezi zásadité potraviny patří např.:

  • banány
  • melouny
  • květák
  • fenykl
  • ořechy

Vodnaté pokrmy

Konzumace potravin, které obsahují hodně vody, může zředit a oslabit žaludeční kyselinu. Vybírejte si potraviny, jako jsou např.:

  • celer
  • okurka
  • hlávkový salát
  • meloun – jedna z nejlepších potravin při refluxu
  • polévky na bázi vývaru
  • bylinný čaj
Potraviny, které pomáhají předcházet refluxu
Potraviny, které pomáhají předcházet refluxu. Zdroj: Getty Images

Další nejlepší potraviny při pálení žáhy

  • Kuřecí prsa – Nezapomeňte odstranit mastnou kůži. Vynechejte smažené a raději zvolte pečené, dušené nebo grilované.
  • Hlávkový salát, celer a sladké papriky – Tato jemná zelená zelenina je nenáročná na žaludek a nezpůsobuje bolestivé nadýmání.
  • Zelenina – Chřest, růžičková kapusta, zelené fazolky, zelí, špenát, brambory.
  • Ovoce – Jablka, avokádo, banány, bobulovité ovoce, broskve, hrušky.
  • Potraviny s nízkým obsahem cholesterolu – Mandle, ryby, čočka, mořské plody, krůtí maso.

Domácí "léky" na pálení žáhy

Lidé s pálením žáhy běžně sahají po antacidech, volně prodejných lécích, které neutralizují žaludeční kyselinu.

Při závažnějších a déletrvajících příznacích je vhodná návštěva lékaře. Ten provede potřebná vyšetření a nasadí ideální léčbu, která je v současné době velmi účinná.

Úlevu od příznaků však může přinést i konzumace některých potravin. Vyzkoušejte následující potraviny:

Mléko

Pomáhá mléko při pálení žáhy? Často se má za to, že mléko pálení žáhy zmírňuje.

Je však třeba mít na paměti, že mléko existuje v různých druzích – plnotučné mléko, 1,5% polotučné mléko a odtučněné nebo nízkotučné mléko.

Tuk obsažený v mléce může reflux kyseliny zhoršovat.

Odstředěné mléko však může působit jako dočasný nárazník mezi žaludeční sliznicí a kyselým obsahem žaludku, což přináší okamžitou úlevu od příznaků pálení žáhy.

Nízkotučný jogurt má stejné zklidňující vlastnosti spolu se zdravou dávkou probiotik (dobrých bakterií, které zlepšují trávení).

Mléko
Odstředěné mléko může zmírnit nepříjemné pocity. Zdroj: Getty Images

Zázvor

Zázvor je díky svým léčivým vlastnostem jedním z nejlepších pomocníků při trávení. Je zásadité povahy a působí protizánětlivě. Zmírňuje tak podráždění v trávicím traktu. Zkuste popíjet zázvorový čaj, když vás pálí žáha.

Zázvor
Zázvor je jedním z nejlepších pomocníků při trávení. Zdroj: Getty Images

Jablečný ocet

V současné době neexistuje dostatek výzkumů, které by prokázaly efektivitu pití jablečného octa při refluxu. Mnoho lidí ale tvrdí, že pomáhá.

Nikdy byste ho však neměli pít v plné koncentraci. Jde o silnou kyselinu, která může jícen podráždit. Místo toho si dejte malé množství do teplé vody a vypijte ho s jídlem.

Jablečný ocet
Dávejte pozor, abyste ocet nepili neředěný, je příliš kyselý. Zdroj: Getty Images

Citronová voda

Citronová šťáva je obecně považována za velmi kyselou. Malé množství citronové šťávy smíchané s teplou vodou a medem má ale alkalizující účinek, který neutralizuje žaludeční kyseliny. Med má také přírodní antioxidanty, které chrání zdraví buněk.

Citronová voda
Malé množství citronové šťávy s teplou vodou a medem neutralizuje žaludeční kyseliny. Zdroj: Getty Images

Tipy na změnu životního stylu, které mohou zmírnit příznaky refluxu

Kromě kontroly příznaků refluxu pomocí stravy a výživy můžete příznaky zvládnout také pomocí změny životního stylu. Vyzkoušejte tyto tipy:

  • Užívejte antacida a jiné léky, které snižují produkci kyseliny (nadměrné užívání může způsobit negativní vedlejší účinky)
  • Snižte hmotnost, pokud máte nadváhu
  • Žvýkejte žvýkačky, které nemají mátovou příchuť
  • Nekonzumujte alkohol
  • Přestaňte kouřit
  • Nepřejídejte se a jezte pomalu
  • Po jídle zůstaňte alespoň 2 hodiny vzpřímeně stát
  • Vyhýbejte se těsnému oblečení
  • Nejezte 3 až 4 hodiny před spaním
  • Zvedněte hlavu postele o 10 až 15 cm, abyste snížili příznaky refluxu během spánku

Jak může pomoci lékař

Pokud vás pálí žáha dvakrát nebo vícekrát týdně a nepomohla dieta ani změna jídelníčku, poraďte se se svým lékařem. Gastroenterolog může provést testy, které změří kyselost žaludku a zjistí, zda častý reflux kyselin nepoškodil váš jícen.

GERD je často léčitelný kombinací změny životního stylu a léků. Přetrvávající příznaky refluxu však vyžadují důkladné vyšetření gastroenterologem, který může zjistit příčinu a probrat dostupné možnosti léčby.

Zajímavé informace naleznete také v článcích:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.