Dělená strava: princip a kombinace potravin. Opravdu funguje?

Dělená strava: princip a kombinace potravin. Opravdu funguje?
Zdroj fotografie: Getty images

V souvislosti s životním stylem a snižováním hmotnosti často zkoušíme různé diety a způsoby stravování. Jednou z možností stravování je dělená strava založená na kombinaci potravin. Na čem je dělená strava založena? Jaké kombinace potravin jsou vhodné a jaké nevhodné?

Dělená strava, celosvětově známá jako Hayova dieta, vznikla ve 20. století v Americe. Nejedná se výhradně o redukční dietu, ale spíše o způsob stravování pro lepší trávení.

Je založena na rozdělení potravin, které by se měly a neměly kombinovat současně v jednom jídle.

Princip, myšlenku, rozdělení stravy, kombinace, skutečnou účinnost diety a mnoho dalších zajímavých informací si můžete přečíst v tomto článku.

Princip dělené stravy

Je třeba poznamenat, že princip dělené stravy není oficiálně vědecky podložen. Princip dělené stravy byl poprvé objeven již v ájurvédské medicíně v Indii.

Dietu však zpopularizoval a oživil americký lékař Howard Hay, po němž je dieta pojmenována. Poté, co prodělal infarkt, začal zkoumat vliv stravy a jednotlivých potravin na lidský trávicí systém.

Pozornost věnoval trávicím enzymům, šťávám a rozkladu potravy.

Na základě svých výzkumů zjistil, že trávicí trakt musí vytvářet velkou zátěž, pokud je přijímáno více makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) najednou.

To podle něj vede ke zpomalení trávení, únavě a hromadění toxinů v těle.

Potraviny vyžadují různé trávicí enzymy, které je rozkládají při různých úrovních pH prostředí (úroveň kyselosti prostředí).

Doktor Howard Hay uvádí, že pokud dvě různé potraviny vyžadují k trávení různou úroveň pH prostředí, naše tělo nedokáže správně strávit obě potraviny současně.

Hlavní princip dělené stravy je tedy založen na dvou myšlenkách:

  • Každá potravina se tráví a rozkládá jinou rychlostí.
  • Různé trávicí enzymy fungují při různé kyselosti pH.

Cílem dělené stravy je strava s vhodnou kombinací potravin, která podporuje trávení, metabolismus a celkové zdraví trávicího traktu.

Američan Howard Hay věřil, že dělená (kombinovaná) strava umožní žaludku udržovat správnou rovnováhu prostředí mezi kyselinami a zásadami. To povede ke zlepšení trávení, celkového zdraví a snížení hmotnosti.

Dělená strava tak poskytuje spotřebiteli základní pravidla o vhodné a nevhodné kombinaci potravin (makroživin) ve stravě.

Základní dělení stravy

Dělení stravy vychází z rychlosti jejich trávení, úrovně pH prostředí pro správné trávení a původu potraviny (rostlinná/živočišná). Základem je zákaz kombinování bílkovin z různých zdrojů (živočišné a rostlinné bílkoviny).

To by mělo vycházet z poznatku, že některé bílkoviny se tráví rychle a jiné pomaleji. Dalším argumentem je, že bílkoviny vyžadují pro trávení prostředí s nízkým pH a sacharidy vyžadují prostředí s vysokým pH.

Podle zastánců dělené stravy to následně může způsobit zažívací potíže.

Je však třeba poznamenat, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může mírně lišit podle propagátora, zdroje a postupného vývoje této alternativní dělené stravy.

Podle principu dělené stravy se potraviny dělí na:

  • Sacharidové potraviny, škroby (alkalická skupina) a ovoce
  • Bílkovinné potraviny živočišného původu (kyselá skupina)
  • Neutrální potraviny (zelenina, tuky)

Sacharidové rostlinné potraviny (zásaditá skupina)

Sacharidy podle dělené stravy potřebují pro fyziologické trávení vysoké (zásadité) pH prostředí.

Skupina sacharidů je jinak známá jako skupina škrobů nebo rostlinná skupina. Patří sem sacharidy a bílkoviny rostlinného původu. Jedná se především o obiloviny, výrobky z obilovin a luštěniny. Protože cukr je obsažen také v ovoci, patří do skupiny sacharidů.

Příkladem je chléb, rýže, brambory, těstoviny, quinoa, fazole, kuskus, cizrna, čočka, hrách, kukuřice, vločky, krupice, pohanka atd. Také veškeré ovoce s nadměrným množstvím cukru, med, džemy, sirupy a jiné sladkosti.

Sacharidové potraviny, škroby a rostlinné bílkoviny. Zásaditá skupina.
Sacharidové potraviny, škroby a rostlinné bílkoviny. Zásaditá skupina. Zdroj: Getty Images

Bílkovinné živočišné potraviny (kyselá skupina)

Bílkoviny podle zásad dělené stravy potřebují pro fyziologické trávení nízké (kyselé) pH prostředí.

Do této skupiny patří suroviny obsahující živočišné bílkoviny. Do této skupiny patří především maso (kuřecí, hovězí, telecí, kachní atd.), mléčné výrobky, sýry a vejce. Patří sem také ryby a mořské plody.

Některé zdroje uvádějí, že sem patří také některé ovoce s nízkým obsahem cukru, jako jsou citrusy, jablka nebo broskve, a některé exotické ovoce.

Proteinová (bílkovinná) živočišná skupina. Kyselá skupina
Proteinová (bílkovinná) živočišná skupina. Kyselá skupina. Zdroj: Getty Images

Neutrální potraviny (tuky a zelenina)

Neutrální potraviny jsou oblíbenou variantou, protože dělená strava umožňuje jejich kombinaci s jakoukoli rostlinnou nebo živočišnou skupinou. V dělené stravě hrají důležitou roli.

Patří mezi ně některé mléčné výrobky a tuky (tvaroh, smetana, kefír, tučné sýry, olivový olej), ořechy, koření a různé houby. Největší část této neutrální skupiny však představuje zelenina.

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Přesná pravidla se mohou mírně lišit podle zdrojů, autorů a vývoje dělené stravy. Zejména se jedná o diskutabilní potraviny obsahující současně různé makroživiny. Základní pravidla o vhodných a nevhodných kombinacích však zůstávají stejná.

  • Rostlinné a živočišné skupiny se nekombinují
  • Škroby se nekombinují s kyselou skupinou bílkovin
  • Různé typy bílkovin se nekombinují
  • Ovoce se nekombinuje se zeleninou
  • Živočišná skupina se může kombinovat se zeleninou
  • Rostlinná skupina se může kombinovat se zeleninou
  • Potraviny z neutrální skupiny se mohou kombinovat se vším
  • Mléčné výrobky ideálně konzumovat nalačno
  • Ovoce ideálně konzumovat nalačno
  • Vyhněte se rafinovaným jednoduchým cukrům
  • Vyhněte se instantním potravinám
  • Vyhýbejte se kofeinu

Mezi další nejasná pravidla patří například to, že jednoduché cukry by se měly jíst samostatně a že bílkoviny by se neměly příliš kombinovat s tuky.

Příklad denní dělené stravy

Snídaně

Sacharidy je vhodné jíst k snídani, protože dodávají tělu energii na delší část dne. Patří mezi ně například celozrnný chléb s džemem, ovesné vločky s nízkotučným jogurtem a medem nebo ovocem.

Slanou variantou jsou například vejce na různé způsoby (omeleta, volské oko, míchaná vejce) s čerstvou zeleninou.

Oběd

Oběd jako hlavní jídlo dne. Vhodným bílkovinným obědem je maso. Příkladem je libové pečené kuře se zeleninovým nebo ovocným salátem. Lze podávat také různé zeleninové polévky.

Vegetariánskou variantou jsou například těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo pečená cizrna se zeleninovým salátem.

Svačina

Malá svačina, která dodá tělu potřebnou energii, aniž by zatěžovala trávicí trakt jako hlavní jídlo. Příkladem je jogurt, pečivo, ovoce, libová šunka nebo sýr. Svačinu (jinou než ovoce) můžete kombinovat s ořechy, semínky nebo zeleninou.

Večeře

Stejně jako oběd by se i večeře měla skládat především z porce bílkovin. Dobrým příkladem je pečené rybí filé nebo grilovaná krůtí prsa se zeleninovým salátem. Vegetariánskou variantou je například zeleninové rizoto.

Je však nutné, aby alespoň jedno hlavní jídlo dne obsahovalo bílkoviny.

Pomáhá dělená strava skutečně při hubnutí a trávení?

Princip dělené stravy není zcela vědecky podložen. Je to především proto, že většina potravin obsahuje současně sacharidy, bílkoviny i tuky. Trávicí enzymy, které potravu štěpí, se také společně vyplavují v tenkém střevě.

Z výživového hlediska však dělená strava není škodlivá ani nevyřazuje z jídelníčku určitý makronutrient. Pouze doporučuje jejich oddělenou konzumaci.

Proto při dostatečně pestré stravě může i dělená strana plně zajistit přísun všech potřebných živin.

Lidský organismus si ve svém fyziologickém stavu dokáže upravit pH v trávicím traktu podle svých potřeb. Hodnota pH tedy není konstantní a tělo ji reguluje pomocí žaludečních kyselin.

Dělená strava při hubnutí může fungovat a často také funguje. Úspěch však nespočívá pouze v dělené stravě a kombinacích potravin.

Úspěch je dán především kalorickým deficitem způsobeným úpravou jídelníčku – kontrolou potravin, pravidelným stravováním a zejména omezením cukrů a sacharidů (obecně kalorií ve stravě).

Kalkulačka: denní příjem kalorií TDEE - energetická potřeba + výpočet

Odpověď tedy zní: Při konzumaci dělené stravy je možné zhubnout, protože snížíte příjem kalorií a upravíte své stravovací návyky.

Pravidelná strava, kvalita surovin, vyloučení nezdravých potravin a mírný kalorický deficit vedly konzumenty ke snížení hmotnosti a dosažení jejich cíle.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0
  • SUMM, Ursula. Nová dělená strava. V Praze: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0438-1
  • LOVE, Gilly a Patrizia DIEMLING. Dělená strava: přes 70 rychlých a výtečných receptů založených na prosté a zdravé Hayově dietě : [praktická příručka]. Praha: Svojtka & Co., c2002. Obrazová kuchařka krok za krokem. ISBN 80-7237-530-X
  • healthline.com - Does Food Combining Work? Healthline. Taylor Jones, RD
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.