- opotravinach.sk - Královna luštěnin
- metabolizmus.sk - Čočka – bílkoviny, železo, vápník
Čočková polévka: Jednoduchý recept na výživný a zdravý pokrm?

Čočka se právem pokládá za královnu luštěnin. V minulosti vyhledávaná ve vyšší společnosti či využívaná jako platidlo. Objevte v ní bohatství, které v sobě ukrývá. Uvařte si spolu s námi tradiční, jednoduchou a zejména zdravou čočkovou polévku.
Obsah článku
Čočka má vysoký obsah bílkovin. Proto je vyhledávána zejména vegetariány, u nichž tvoří významnou složku stravy.
Přestože jde o nízkokalorickou a dietní luštěninu, její nutriční hodnota je přesně to, co z této rostliny dělá královnu luštěnin.
Je bohatým zdrojem vápníku, železa, fosforu, selenu, zinku i vitamínů B. Doporučuje se zejména při anémii z nedostatku železa, ke zlepšení imunity, při redukčních dietách a zvýšeném cholesterolu.
Samozřejmě nemůžeme zapomínat na vlákninu obsaženou v čočce, která napomáhá trávení a je prevencí proti zácpě.
O důležitosti vlákniny se dočtete v našem článku: Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?
Sacharidy, které čočka obsahuje, zajišťují plynulý přísun glukózy do krve i buněk. Je proto vhodná i pro lidi trpící cukrovkou.
Druhy čočky
hnědá | nejznámější a nejrozšířenější | bohatá na železo, vápník, selen, fosfor, zinek, vitamíny B, kyselinu listovou |
červená | má jemnější a sladší chuť | bohatá na železo |
zelená | má kořeněnou chuť | nezpůsobuje nadýmání |
černá | chuť připomínající ořechy | pevnější a hutnější charakter |
žlutá | jemná chuť | charakteristická pro indickou kuchyni |
Recept na zdravou čočkovou polévku
Čočková polévka patří mezi oblíbené recepty české kuchyně. Mnozí si ji s přidáním uzeného masa připravují jako jeden z tradičních vánočních chodů.
K přípravě budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 150g čočky
- 1 cibuli
- stroužek česneku
- 1 až 2 brambory
- 1 mrkev
- sůl a pepř
- majoránka
- bobkový list
- petrželka
Předtím, než se rozhodnete uvařit polévku z čočky, je dobré ji opláchnout a předem namočit.
Doba máčení záleží na druhu čočky, pro kterou jste se rozhodli. Ve většině postačí zhruba 2 hodiny, ale například červená a žlutá čočka se pěkně uvaří i bez namočení předem.
Namočením luštěniny do studené vody docílíte i toho, že nebude tak nadýmat. Luštěnina totiž takto nasaje tekutinu, která rozštěpí těžko stravitelné oligosacharidy.
Jak na to:
Na olivovém oleji zesklovaťte na kousky nakrájenou cibuli. Nebojte se přidat trochu nadrobno nakrájeného česneku, který dodá polévce zajímavou chuť i vůni.
Přidejte bobkový list a na kostičky nakrájené brambory a mrkev, která polévku obohatí příjemnou barvou. Restujte zhruba 5 minut.
Náš tip: Pokud vám to zdravotní stav dovolí, použijte místo olivového oleje trochu vepřového sádla a na kostičky nakrájenou slaninku. Polévka tak nabude voňavé chuti a vůně uzeného masa.
Přidejte opláchnutou čočku a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte zhruba 30 až 40 minut, dokud není čočka měkká.
Dochuťte solí a pepřem. Přidejte trochu petrželky, majoránky a ještě chvilku povařte.
Polévku zahustěte klasickou jíškou.
Chcete-li se vyhnout zahuštění polévky moukou, rozmixujte ji zčásti ponorným mixérem. Rozmixované kousky polévku zahustí a nemusíte tak už zahušťovat ničím jiným.
Pokud se přece jen rozhodnete zahustit polévku tradiční jíškou, budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci oleje
- menší cibulku
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
Na rozehřátém oleji lehce orestujte nakrájenou cibulku, zasypte moukou a chvíli osmažte. Odsuňte z tepelného zdroje a za stálého míchání přilévejte studenou vodu.
Vodu přidávejte podle potřeby, dokud není jíška příliš hustá, ani příliš řídká. Hotovou jíšku přidejte do polévky, ještě chvíli povařte.
Přejeme dobrou chuť!
Zajímavé zdroje informací
