Pampelišku zná asi každý. Ale ne každý ví, že není jen klasickou bylinou na louce. Slyšeli jste už o jejím využití pro lidské zdraví? Náš článek vás seznámí s nejdůležitějšími benefity a informacemi o vnitřním i vnějším využití pampelišky a jejích účincích na lidský organismus.
Vlastnosti
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) patří do čeledi hvězdnicovitých (latinsky Asteraceae).
Je to rostlina jedlá a díky mnoha léčivým vlastnostem také léčivá.
Léčivé jsou tyto části:
kořen
bylina
květy
První zmínky o pampelišce najdeme již na konci středověku. Pampeliška se jako léčivá rostlina poprvé začala používat v arabské oblasti. První zmínka o pampelišce pochází od slavného arabského lékaře Avicenny z 11. století.
V Evropě se léčivé účinky její šťávy začaly využívat o něco později, na konci středověku, a to zejména při očních chorobách.
Stručně o pampelišce...
Pampeliška je vytrvalá bylina. Je to velmi rozšířená bylina, zejména v Evropě a Asii. Pampelišek je asi 250 druhů. Vyskytují se od tropů až po mírné pásmo severní i jižní polokoule.
Pampelišky se vyskytují na všech kontinentech kromě Antarktidy.
Pampeliška je často považována za plevel trávníků a zahrad. Dalo by se říci, že roste všude. Nevadí jí stín, ale ani slunná místa. Najdeme ji v městských parcích nebo podél cest, ale také na horských loukách a pastvinách.
Kořen pampelišky je masitý. Dorůstá délky až půl metru, ale je poměrně tenký - jen asi 2 cm dlouhý. Kořen je velmi křehký. Z kořene vyrůstá 10-30 cm dlouhý dutý stonek (v některých případech až 50 cm dlouhý) a přízemní listy.
Listy jsou typické, hluboce vykrojené. Lze říci, že jsou "zubaté" a mají výraznou střední žilku. List tvoří přízemní růžici.
Květy jsou typicky žluté. Květy kvetou od dubna do června. Po odkvětu se vytvoří nápadná kulatá chmýřovitá hlávka, která obsahuje semena.
Rostlina produkuje bílou mléčnou šťávu. Ta se nachází ve všech částech rostliny.
Přestože pampelišky produkují semena, jejich rozmnožování je nepohlavní (apomiktické). To znamená, že k tvorbě semen není nutné splynutí samčích a samičích pohlavních buněk. Semena, která rostlina produkuje, jsou geneticky identická s mateřskou rostlinou.
Semena jsou tvořena nažkou, která má na vrcholu létací aparát. Semena se rozptylují pomocí větru.
Pampeliška obsahuje velké množství účinných látek.
Má také antidiabetické účinky. Ty jsou zprostředkovány inhibicí α-glukosidázy. α-glukosidáza je enzym, který štěpí složité sacharidy (disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy) na jednoduché cukry - včetně glukózy.
Inhibice tohoto enzymu snižuje vstřebávání glukózy z trávicího traktu do krve. To následně vede ke snížení postprandiální glykémie.
Nejsilnější inhibiční účinek vykazovaly vodné odvary z listů pampelišky. Následovaly odvary připravené z kořene a nejslabší účinek vykazovaly odvary připravené z květů pampelišky.
Kromě toho se uvažuje o tom, že extrakt z pampelišky v kombinaci s extraktem z astragalu by mohl také zmírnit inzulinovou rezistenci buněk.
Listy a rostlina se mohou konzumovat také jako jedlá zelenina. Čerstvá nať je velkým zdrojem vitaminu C.
Z čerstvých květů se dokonce vyrábí pampeliškové víno.
Výluh z kořene se používá jako náhražka čaje nebo kávy.
Pampeliška a léčba akné
Pomáhá při akné. Jednu vrchovatou čajovou lžičku sušeného kořene pampelišky namočte do 250 ml studené vody. Nechte odstát alespoň 12 hodin. Sceďte a mírně zahřejte. Doporučuje se pít ½ čaje alespoň půl hodiny před snídaní a druhou ½ půl hodiny po snídani.
Pampeliška a léčba dny a revmatismu
Babské recepty doporučují konzumaci pampelišky také při dně nebo revmatismu. Mělo by se konzumovat 10 stvolů (bylinných stonků) každý den. Ty se sbírají v době květu pampelišek.
Vnější použití
Pampelišku lze v kombinaci s olivovým olejem a včelím voskem použít také jako změkčující prostředek na:
zhrublou kůži na rukou nebo nohou
při masáži
Květy nechte mírně zavadnout, aby z nich mohl vylézt hmyz. Květy s olejem zahřívejte ve vodní lázni, ideálně alespoň hodinu denně. Proces opakujte nejméně sedmkrát. Poté bylinu sceďte. Do hotové olejové směsi přidejte vosk, rozpusťte a naplňte sklenice.
Účinné látky se nacházejí v celé rostlině - sklízí se celá:
kořen
nať
listy
květy
Ideální je sbírat kořen a nať brzy na jaře, před rozkvětem květů. Ideální období je v březnu nebo dubnu. Pokud se květy sbírají a suší až po jejich rozkvětu, vytvoří se semena, která následně opadají.
Případně lze samotný kořen sbírat ještě na podzim, v říjnu a listopadu.
Kořen je velmi křehký, proto jej sbírejte opatrně. Co nejdříve jej omyjte pod tekoucí vodou a před sušením jej rozřízněte napůl. Kořen je zvenku černohnědý, ale po rozříznutí je uvnitř bílý.
Kořen se dá jíst i syrový. Po vykopání je třeba ho důkladně očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Sušený kořen se používá k přípravě čaje.
Pokud sbíráte listy pro přímou konzumaci, po sběru je dobré je namočit do studené vody alespoň na 15 minut. Poté je důkladně omyjte v lehce osolené vodě. A nechte je ještě 5 minut stát ve studené vodě. Slijte je a nechte okapat.
Nať můžete použít jako základ salátu nebo ji nadrobno nasekat a posypat jí brambory nebo knedlíky. Případně může posloužit jako zelená nať do polévky.
Části rostlin sušte při teplotě maximálně 50 °C. Sušené rostliny chraňte před:
hmyzem
hlodavci
ale také vlhkostí, která sušenou rostlinu znehodnocuje
Čaj na játra
50 g kořene pampelišky
20 g kořene čekanky
10 g vlaštovičníku většího
30 g meduňky lékařské
½ litru vody
Jednu polévkovou lžíci směsi přelijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 10 minut, poté sceďte. Ideální je pít 3x denně před jídlem.
Pampeliškový med
200 g pampeliškových listů
200 g pampeliškových stonků a květů
med - podle potřeby
Listy, stonky a květy odstřeďte dohromady. Snažte se zachytit co nejvíce šťávy. Zachycenou šťávu smíchejte s medem. Přidejte ½ množství medu oproti pampeliškové šťávě. Mírně zahřejte a dobře promíchejte.
Směs uchovávejte v chladničce. 15 minut před každým hlavním jídlem ji konzumujte.
Pampelišková tinktura
1 hrst pampeliškových listů
1 hrst čerstvých mladých kopřivových vrcholků
500 ml 40% alkoholu
Bylinky nasekejte nadrobno a poté je zalijte alkoholem. 6 týdnů nechte odležet. Poté sceďte. Užívejte 1 kapku na 1 kg hmotnosti. Rozdělte si porci do tří denních dávek, před jídlem. (Při hmotnosti 60 kg užívejte 60 kapek denně. To znamená 3x denně po 20 kapkách.)
Pampelišková káva
Očistěte kořen a nakrájejte ho na menší kousky. Pražte je, dokud nezískají zlatavou barvu. Vložte je do mixéru a nasekejte na menší kousky. Ty pak ještě jednou pražte, dokud nezískají tmavě hnědou kávovou barvu.
Skladujte na suchém místě, vychutnávejte podle potřeby. Nápoj je tmavý, mírně hořký.
Pampeliška sama o sobě není jedovatá. Čaje a nálevy lze užívat bez omezení, avšak v rozumné míře. Nadměrnou konzumaci je však vhodné omezit u těhotných žen. Požití mléčné šťávy může být nebezpečné, zejména pro menší děti.
Přípravky z pampelišky se nedoporučují lidem s onemocněním ledvin, zejména kvůli jejím močopudným účinkům. Nedoporučuje se ani lidem, kteří trpí:
Přestože je pampeliška mnohými přehlížena a zahrádkáři nenáviděna, má mnohostranné využití. Je ceněná pro své léčivé vlastnosti a pro použití při přípravě pokrmů a nápojů.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome; Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Genetic transformation technologies for the common dandelion, Taraxacum officinale; Kasia Dinkeloo, Araceli Maria Cantero, Inyup Paik, Alexa Vulgamott, Andrew D Ellington, Alan Lloyd
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Hypoglycemic effect of Taraxacum officinale root extract and its synergism with Radix Astragali extract; Jingwen Li, Jiayuan Luo, Yangyang Chai, Yang Guo, Yang Tianzhi, Yihong Bao
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Nutritional Profiling, Phytochemical Composition and Antidiabetic Potential of Taraxacum officinale, an Underutilized Herb; Imtiyaz Murtaza, Omi Laila, Iqra Drabu, Ajaz Ahmad, Wafa Charif, Simona M Popescu, Sheikh Mansoor
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - New Approaches on the Anti-Inflammatory and Cardioprotective Properties of Taraxacum officinale Tincture; Alexandra Epure, Alina E Pârvu, Laurian Vlase, Daniela Benedec, Daniela Hanganu, Ovidiu Oniga, Ana-Maria Vlase, Irina Ielciu, Anca Toiu, Ilioara Oniga
Malý atlas liečivých rastlín – Ľ. Thurzová, J. Kresánek, Š. Mareček, K. Mika, ISBN 978-80-8063-318-9
Herbár alebo od alchemilky po žindavu – Jaroslava Bednářová, ISBN 978-80-8142-670-4
Zdravie z byliniek – Anna Kopáčová, ISBN 978-80-8142-813-5
Z mojej domácej lekárne – Maria Trebenová, ISBN 978-80-551-8435-7
Štědrý bylinkářův rok II – Zuzana Švédová, ISBN 978-80-271-3645-2
Babkine nové bylinky – Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas, ISBN 978-80-7451-423-4
Herbář zdraví z prírody – Brigita Anna McNeillová, ISBN 978-80-7625-180-9
Vystudovala jsem farmacii na Univerzitě veterinárního lékařství a farmacie v Košicích. Následně jsem získala titul PharmDr. na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Vedle studia jsem pracovala ve veřejné lékárně. Po dvou letech mateřské dovolené jsem nastoupila na pozici lékárníka v lékárně. Zároveň si dokončuji specializační studium v oboru lékárenství.
Jelikož se každý den v mé práci setkávám s různými otázkami ohledně onemocnění a volně prodejných léků, doplňků stravy, a zároveň jsem typ člověka, který se rád vzdělává, jsem velmi ráda, že jsem dostala příležitost i tímto způsobem vyřešit některé problémy.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.